Gość: agn1 IP: *.* 29.03.03, 18:12 Dziewczyny, czy w jednym pozwie moge ubiegać się o alimenty i odebranie władzy rodzicielskiej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ika Re: Poradżcie-Prosze!!! IP: *.* 29.03.03, 20:47 Tak, oczywiście, że w jednym! W pozwie możesz w punktach zawrzeć ileś tam roszczeń. To się załatwia w czasie jednej sprawy.Acha, odebranie władzy nie jest równoznaczne z zakazem kontaktów ojca z dzieckiem. Nie mając władzy, ma prawo widywać dziecko. Na tej samej sprawie można więc też uregulować kwestię odwiedzin (lub zakazu kontaktów). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agn1 Re: Poradżcie-Prosze!!! IP: *.* 29.03.03, 21:05 Wielki dzieki, właśnie siedze pisze pozew - makabra - co do widzeń to wiem, że nie będzie chciał- tu bez problemowo- gorzej jeśli chodzi o alimenty, no ale będe się martwić ty na rozprawie. Co mi innego pozostało.Agn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ika Re: Poradżcie-Prosze!!! IP: *.* 30.03.03, 07:41 Alimenty napisz wyższe, niż oczekujesz, żeby sąd miał z czego spuścić. Przygotuj sobie dokładne wyliczenia miesięcznych wydatków na dziecko. Byłoby dobrze, żebyś miała paragony na wydatki, ale nie muszą być wszystkie.A w ogóle jakbyś czegoś potrzebowała, to pisz na priv (bo tu zaglądam z różną częstotliwością). Przykładowe zestawienie miesięcznych wydatków też mam, mogę Ci wysłać na wzór I trzymaj się. A w sądzie spokojnie, musisz być bardzo opanowana, sądy nie lubią zestresowanych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agn1 Re: Poradżcie-Prosze!!! IP: *.* 30.03.03, 11:13 Z tym "priv" to zgłupiałam i wysłałm na e-maila.O to chodziło???-Wybacz niewiedze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karenina Re: Poradżcie-Prosze!!! IP: *.* 30.03.03, 14:24 podaję Ci adres strony internetowej,gdzie masz gotowy wzór pisma o ustalenie ojcostwa i roszczenia z tym związane( alimenty) :www.prokuratura.walbrzych.pl/!oz_us_oj.htmW punkcie czwartym jest,aby przyznać ojcu prawa,ale Ty nie chcesz-więc napisz:"Orzeczenie,że pozwanemu nie będzie przysługiwała władza rodzicielska nad..."Jest jeszcze punkt 2-gi odnośnie nazwiska jakie ma nosić Twoje dziecko-wpisz albo swoje,albo ojca(jak chcesz).Z góry założyłąm,że dziecko nie jest jeszcze uznane przez ojca dlatego podałam Ci adres tego pozwu;jeżeli jednak już uznał dziecko(w USC)to na stronach tejże prokuratury jest pozew o same alimenty(bez ustalenia ojcostwa)Powodzenia-i napisz jak sobie radzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agn1 Re: Poradżcie-Prosze!!! IP: *.* 30.03.03, 16:31 Wielkie Dzięki, Ika wykazuje dużą cierpliwość i poradziła mi c zmienić w moim pozwie. B. dziękuje za adres strony. Dzieck uznał 2miesiące temu,(po roku), ale nie kierowały nim jakiekolwiek uczucia do dziecka, podejrzewam, że miał nadzieje, że tym "zamydli" mi oczy a on dalej będzie mógł, prowadzić podwójne życie .Okłamując wszystkich i obarczać odp. za jego błędy wszystkich tylko nie sibie. Ach, naprawde go lubiłam i miałam nadzieje, że jakoś się ułoży dla dziecka.Teraz najważniejsze jest moje dziecko i będe jak lwica Do usłyszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julasek Re: Poradżcie-Prosze!!! IP: *.* 30.03.03, 18:33 Witajcie,ja także zabieram się do pisania pozwu.Boję się straszliwie całej tej rozprawy,ale mówię sobie ,że to przecież dla dobra mojego Miśka.Ata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agn1 Re: Poradżcie-Prosze!!! IP: *.* 30.03.03, 19:43 Spoko, dziewczyny są cierpliwe i dają tyle porad i wszystkiego innego co potrzebne, że nie straszne nam POZWY))))))))))).SPECJALNE PODZIĘKOWANIA DLA IKI!!!!!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julasek Re: Poradżcie-Prosze!!! IP: *.* 30.03.03, 21:17 Nawet nie macie pojęcia jak mi się lepiej robi kiedy czytam co do mnie piszecie.Dziękuję Wam za optymizm i rady)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julasek Re: Poradżcie-Prosze!!!-do Kareniny IP: *.* 30.03.03, 19:19 Mam pytanie,o co chodzi w punkcie piątym?I czy trzeba pisać uzasadnienie z takimi szczegółami jak jest w przykładzie pozwu?(chodzi mi o to gdzie doszło do zbliżenia i kiedy)No i czy muszą być świadkowie którzy potwierdzą ,że faktycznie on jest ojcem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ika Re: Poradżcie-Prosze!!!-do Kareniny IP: *.* 30.03.03, 20:03 Ata,jesli ojciec nie chce uznać dziecka, to takie uzasadnienie będzie potrzebne. Niekoniecznie w pozwie, ale na rozprawie na pewno. Sędzina będzie o to pytać zarówno Ciebie, jak i jego. Gdyby się wypierał ojcostwa i twierdził, że nie miał z Tobą kontaktów seksualnych w okresie koncepcyjnym (tak się to nazywa), to mogą być potrzebni świadkowie. To jest trochę idiotyczne, bo nikt nikomu za materac nie robi, ale to nie chodzi o świadków, którzy powiedzą, że WIDZIELI Świadkowie mają zaświadczyć, że się spotykaliście, byliście parą, że widywano was razem, albo że mieszkaliście razem etc.A poza tym... są jeszcze badania genetyczne. Ty o nie nie występuj (bowiem dla sądu osoba przez Ciebie wskazana jest domniemanym ojcem - to on, jeśli twierdzi, że nie jest ojcem, musi to udowodnić). Poza tym za badania płaci ten, kto o nie występuje Dlatego jeśli chce udowodnić, że nie jest ojcem, niech wystąpi o badania DNA... Trzymajcie się ciepło, dziewczyny Jeszcze będzie przepięknie, zobaczycie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karenina Re: Poradżcie-Prosze!!!-do julaska IP: *.* 31.03.03, 14:07 W pkt.5 chodzi o Twoje wydatki związane z wyprawką dla dziecka.Jeśli masz rachunki np.na ciuszki,łóżeczkoitp.to dołącz do pozwu.A w uzasadnieniu-tak jak pisała Ika nie pisz szczegółów-sąd będzie Was przesłuchiwał-napisz tylko w jakim miesiącu doszło do zbliżeń... między Tobą a pozwanym i kiedy zorientowałaś się,że jesteś w ciąży. W razie dalszych wątpliwości-pisz .Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anecia_b Re: Poradżcie-Prosze!!! 08.04.03, 19:24 witam! Właśnie jestem w trakcie obliczania kosztów utrzymania dziecka! do końca tygodnia zanoszę pozew o alimenty. Byłabym wdzięczna za pomoc w naliczeniu tych wydatków. Wszystko opisałam w poście"Witam ponownie"- Samotna mama! Jeżeli możesz to napisz na priv aneta.byra@inetia.pl lub gg po 23.00 5688441. Z góry dziekuję! Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
anecia_b Re: Poradżcie-Prosze!!! 08.04.03, 19:26 oczywiście gg koło 22.00!! Sorry! Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julasek Re: Poradżcie-Prosze!!! IP: *.* 01.04.03, 09:22 Dziękuję Wam bardzo za pomoc.Napisałam.Rachunków za wyprawkę nie dołączę ,bo ich już nie mam ,to było 2 lata temu!Zresztą wtedy nie myślałam ,że będę musiała zakładać sprawę w sądzie.Radziłam sobie przez te 2 lata ,ale teraz jest mi naprawdę ciężko ,więc nie mam wyjścia.Mam nadzieję ,że będzie dobrze.Jeszcze raz dziękujęPozdrawiam Ata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agn1 Re: Poradżcie-Prosze!!! IP: *.* 01.04.03, 19:47 Rozumiem Ciebie doskonale, Ja już złożyłam Pozew zobaczymy co będzie dalej. Daj znać jak sprawy się rozwijają. . Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś