Dodaj do ulubionych

Kiedy do komornika?

02.06.07, 19:23
jestesmy po rozprawie rozowodowej. Wylaczylam telefon komorkowy, bo mam dosc
juz jego natrectwa (ktore w wiekszosci nie dotycza dziecka). MOj eks
najwyrazniej sie zdenerwowal, ze nie moze mnie juz nekac, bo przestal
przesylac pieniadze na dziecko. Po jakim czasie moge skladac pozew do
komornika? Czy yrok musi byc prawomocny?
Obserwuj wątek
    • annakate Re: Kiedy do komornika? 02.06.07, 19:51
      albo prawomocny albo z rygorem natychmiastowej wykonalnosci - sprawdź, czy masz
      taki zapis w wyroku
      • cyganka0 Re: Kiedy do komornika? 02.06.07, 20:41
        A jaki czas musi uplynac od ostatniej wplaty?
        • annakate Re: Kiedy do komornika? 02.06.07, 23:12
          złoż jak nie wpłaci w terminie, czyli jak powastnie zaległość - od razu
    • misiador123 Re: Kiedy do komornika? 03.06.07, 08:09
      Składaj od razu.Ja czekałam trzy miesiące bo chciałam mu dać szansę.Ale to był
      błąd...Zanim komornik wziął się za niego to trwało to około 2 miesięcy.Tak więc
      w sumie około pół roku byłam bez alimentów.
      • cyganka0 Re: Kiedy do komornika? 03.06.07, 11:12
        Dzieki dziewczyny. Zamierzam poradzic sie adwokata czy moge mu wstrzymac
        odwiedziny. Jesli on sie sugeruje tym ze wyrok nie jest prawomocny i nie placi
        to ja tak samo moge postapic z odwiedzinami. Problem w tym, ze wyurok nie bedzie
        dlugo prawomocny bo zamierzam zlozyc apelacje. Tym samym nie moge isc do
        komornika o ile dobrze rozumiem. Sama nie wiem co mam zrobic.
        • chalsia Re: Kiedy do komornika? 03.06.07, 23:54
          to zależy z jakiego sądu jest wyrok/orzeczenie o kontaktach - jeśli z
          rodzinnego, to jest natychmiastowo wykonalny bez uprawomocnienia.
          Wyrok o alimentach jest natychmiatowo wykonalny.
          Chalsia
          • alexolo chalsia 04.06.07, 07:44
            mam pytanie.. jestem po wyroku jeszcze nie prawomocnym... sprawa o
            rozwód wsadzie rodzinnym ... mam zasądzone alimenty ...( wyższe ni ż
            dostawałam) sa tez zasądzone widzenia.....
            mąż sie od wszystkiego odwołał....z tego co wiem ani alimenty ani
            widzenia ( ich terminy) nie są respektowane ...póki wyrok sie nie
            uprawomocni!!!!!!!!!
            dla tego nie rozumiem czemu tak radzisz dziewczynie!!!
            jeśli z
            > rodzinnego, to jest natychmiastowo wykonalny bez uprawomocnienia.
            > Wyrok o alimentach jest natychmiatowo wykonalny.
            > Chalsia

przeciez póki wyrok sie nie uprawomocni nie moż e biec do komornika i
            twierdzić ż e " sąd zasądził mi tyle i tyle...." na wszystko musi byc
            papierek. ( co innego zabezpieczenie alimentów.....wówczas komornik
            ściaga zanizona kwote ...póki prawomocny wyrok tegonie zmieni

czy sa różne prawa w polszy?
            • chalsia Re: chalsia 04.06.07, 11:54
              kodeks postępowania cywilnego:

Art. 578. Postanowienia sądu opiekuńczego są skuteczne i wykonalne z chwilą ich
              ogłoszenia, a gdy ogłoszenia nie było, z chwilą ich wydania.

Ponadto:

Art. 333. § 1. Sąd z urzędu nada wyrokowi przy jego wydaniu rygor
              natychmiastowej wykonalności, jeżeli:
              1) zasądza alimenty - co do rat płatnych po dniu wniesienia powództwa, a co do
              rat płatnych przed wniesieniem powództwa za okres nie dłuższy niż za trzy
              miesiące.
              2) zasądza roszczenie uznane przez pozwanego;
              3) wyrok uwzględniający powództwo jest zaoczny.
              § 2. (114) Sąd może nadać wyrokowi przy jego wydaniu rygor natychmiastowej
              wykonalności, jeżeli zasądza należność z wekslu, czeku, warrantu, rewersu,
              dokumentu urzędowego lub dokumentu prywatnego, którego prawdziwość nie została
              zaprzeczona, oraz jeżeli uwzględnia powództwo o naruszenie posiadania.
              § 3. Sąd może również na wniosek nadać wyrokowi nadającemu się do wykonania w
              drodze egzekucji rygor natychmiastowej wykonalności, gdyby opóźnienie
              uniemożliwiało lub znacznie utrudniało wykonanie wyroku albo narażało powoda na
              szkodę.

Art. 336. Rygor natychmiastowej wykonalności obowiązuje od chwili ogłoszenia
              wyroku lub postanowienia, którym go nadano, a gdy ogłoszenia nie było - od
              chwili podpisania sentencji orzeczenia.

Art. 337. Natychmiastowa wykonalność wyroku wygasa z chwilą ogłoszenia, a
              jeżeli nie było ogłoszenia, z chwilą podpisania sentencji orzeczenia
              zmieniającego albo uchylającego wyrok lub postanowienie o natychmiastowej
              wykonalności wyroku - w takim zakresie, w jakim nastąpiła zmiana lub uchylenie.

Art. 338. § 1. Uchylając lub zmieniając wyrok, któremu nadany został rygor
              natychmiastowej wykonalności, sąd na wniosek pozwanego orzeka w orzeczeniu
              kończącym postępowanie o zwrocie spełnionego lub wyegzekwowanego świadczenia
              lub o przywróceniu poprzedniego stanu.
              § 2. Przepis paragrafu poprzedzającego nie wyłącza możliwości dochodzenia w
              osobnym procesie naprawienia szkody poniesionej wskutek wykonania wyroku.

Art. 521. § 1. Jeżeli przepis szczególny inaczej nie stanowi, postanowienie
              orzekające co do istoty sprawy staje się skuteczne, a jeżeli wymaga wykonania -
              także wykonalne, po uprawomocnieniu się.
              § 2. Jeżeli postanowienie takie ulega z mocy ustawy wykonaniu przed
              uprawomocnieniem się, sąd, który wydał postanowienie, może stosownie do
              okoliczności wstrzymać jego wykonanie.

Art. 577. Sąd opiekuńczy może zmienić swe postanowienie nawet prawomocne,
              jeżeli wymaga tego dobro osoby, której postępowanie dotyczy.

• alexolo Re: chalsia 04.06.07, 12:45
                przestań ... kazdy wie że prawo prawem , terminy terminem ... a zycie
                sobie...

jak ja mam rozumieć swój wyrok!!!!!!?????
                wyrok odczytany ... nieprawomocny... padły kwoty... przeciez to nie
                znaczy ze moge lecieć do komornika i twierdzic " a sad powiedział
                2 dni temu ż e on ma mi płacic tyle i tyle .....a nie tyle"
                i co komornik może .....nic!!!!!!!!!!!!!!!!
                przeciez jest odwołanie... miedzy innymi od wysokosci alimentów... czyli
                jestem w zawieszeniu!!!! nowy wyrok nie działa... co do alimentów i
                co do widzeń bo ex sie odwołuje a ja nie musze sie stosować do
                tego co sąd ustalił ...póki wyrok sie nie uprawomocni!!!!
                dziekuje za przytoczenie kodeksu....a le przełuz to na zycie np na
                moim przykładzie....
                w tej chwili mimo wytoku ... nie obowiazuje on!!!!!
                jedynie co zostało to zabezpieczenie alimentów( 50% obecnie zasadzonych)
                zadne reguły widzeń nie obowiązuja !!!
    • oliwija Re: Kiedy do komornika? 03.06.07, 12:33
      wyrok musi mieć klauzure wykonalności i mozesz od razu skłądać do komornika.
      nie szczyp sie tylko pędż i nie daj sie zastraszyćsmile
    • erazma Re: Kiedy do komornika? 03.06.07, 18:38
      Myślę że odrazu , zreszta ja składałam po pół roku od wydania orzeczenia sądu
      (czyli wyroku) i wstecz ściagaja...tzn bardzo chcą ściągać bo słabo im to
      idzie...
      • cyganka0 Re: Kiedy do komornika? 04.06.07, 22:28
        A wiec dziewczyny nie dodzwonilam sie dzisiaj do mojej adwokatki (nowej) tylko
        byl aplikant i oto co mi powiedzial. Jesli nie skladam w poziwe o klauzule
        natychmiastowj wykonlanosci to alimenty jej nie beda mialy, czyli dopoki wyrok
        nie bedzie prawomocny to nie moge isc do komornika. Fakt, ze zamierzam zlozyc
        apelacje tylko przedluza czas oczekiwania. Dlatego wymyslilam sobie, ze skoro
        moj eks po rozwodzie przestal byc kochajacym tusiem i nie placi, bo wyrok nie
        jest prawomocny, to odwiedziny tez nie sa prawomocne i ich nie bedzie. Co tez
        aplikant mi odradzil, bo niby mam do tego podejsc zyciowo... i moj eks moze
        mnie zaskarzyc o utrudnianie kontaktow. Co radzicie- ja myslalam ze w ten sposb
        go zmobilizuje
        • virtual_moth Re: Kiedy do komornika? 04.06.07, 22:42
          cyganka0 napisała:

> Dlatego wymyslilam sobie, ze skoro
          > moj eks po rozwodzie przestal byc kochajacym tusiem i nie placi, bo wyrok nie
          > jest prawomocny, to odwiedziny tez nie sa prawomocne i ich nie bedzie.

ANSOLUTNIE odradzam.
          Pomyśl o dziecku. Ono potrzebuje kontaktu z ojcem. Takie przepychanki prowadzą
          TYLKO do eskalacji konfliktu. Prawnik może Ci to doradzac, bo prawnicy (sądy)
          nie myślą o dziecku, tylko o wygranej/konkretnej sprawie. Twoją sprawą nie jest
          sprawa o alimenty/kontakty/pieradkty, tylko sprawa dobra Twojego dziecka.
          Owszem, przy ojcu - debilu będziesz zawsze na przegranej pozycji. Może zdarzyć
          się tak, że on płacic nie będzie, a będzie Ci mącił w życiu tym, ze np. nie
          będzie respektował terminów spotkań z dzieckiem. To cholernie trudne, aby się z
          tym pogodzić, ale spójrz na to oczyma dziecka - jego nie interesuje, kto płaci
          na jego jedzenie. Do pewnego wieku patrzy na rodziców bezkrytycznie i musi
          minąć sporo czasu, aby samo wyciagnęło wnioski. Trzeba mu umożliwic
          wyciągnięcie tych wniosków.
          • chalsia Re: Kiedy do komornika? 04.06.07, 23:27
            w 100% zgadzam się z Virtual.
            Chalsia
        • chalsia Re: Kiedy do komornika? 04.06.07, 23:26
          to w takim razie wystąp do sądu o zabezpieczenie powództwa (alimentów w kwocie
          orzeczonej przez sąd I instancji) na czas trwania sprawy apelacyjnej. Z takim
          zabezpieczeniem możesz sciągać alimenty przez komornika.
          Chalsia
    • cyganka0 up 04.06.07, 22:38
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka