Dodaj do ulubionych

ile czeka sie na pozew rozwodowy ktory zlozyl maz

11.06.07, 21:01
Hej dziewczyny pisze po raz pierwszy i mam takie pytanie ile bede czekac na
pozew rozwodowy ktory moj maz podobno zlozyl 10 maja? Pytam bo musze
uzupelnic ten pozew o wniosek o alimenty i nie wiem czy w sadzie konieczne
bedzie podanie sygnatury akt pozwu rozwodowego i w zwiazku z tym czy warto
czekac na ten pozew czy przyjma mi ten wniosek bez podawania sygnatury.
Jeszcze jedno pytanie czy ja jako strona pozwana w sprawie rozwodowej moge
dolaczy pozew o alimenty do tej sprawy? Myslalam ze mozna wytoczy mezowi
druga sprawe a tu dzis sie dowiaduje ze nie mozna oddzielnie prowadzic
postepowania o alimenty. Pozdrawiam mamy i prosze o odpowiedz. Kwestia
rozwodu i walki o alimenty jest mi zupelnie obca ale niestety musze sie z tym
oswoic.
Obserwuj wątek
    • alexolo Re: 11.06.07, 22:20
      kobieto to jego pozew? czy wasz wspólny?
      jak jego to co ty masz do niego?
      niech chłopina skałada...że złożył nie znaczy ze sprawa ruszyła,...
      zapłacił?
      przyjdzie wezwanie to tam ujzysz sygnature akt...i wówczas złożysz
      wszyystko co tzreba...nawet po tej 1 sprawie!!!

po prostu złozysz pozew!!!!!i tam opiszesz wszsytko co chcesz!!!o
      władzy rodzicielskiej...o alimentach o mieszkaniu dziecka...( z kim) i
      wysokość alimentów i dla czego akurat takie( koszty dziecka)
      • galateja Re: 12.06.07, 07:39
        To jego pozew. Ja sie nie zgadzam na ten rozwod ale chyba nic mi to nie da.
        Laskawie poinformowal mnie o tym w kwietniu przez telefon z Anglii. Byl w
        Polsce na poczatku maja na kilka dni i wtedy zalozyl sprawe. Zaplacil zlozyl
        wszystkie dokumenty. A mi tyle do tego pozwu ze on nie chce placic na dziecko a
        ja nie moge mu drugiej sprawy zalozyc o alimenty. Dlatego pytam sie ile jeszcze
        mam czekac zeby moc uzupelnic jego pozew swoim wnioskiem o alimenty na dziecko.
        • ktosik02 Re: 12.06.07, 14:08
          ja złożyłam wniosek o alimenty w kwietniu, I sprawa się nie odbyła bo Pan
          wyjechał służbowo, na II dowiedziałam się że złożył pozew o rozwód jest połowa
          czerwca a ja bez kasy bo dwóch spraw nie można wytoczyć. Byłam w OPS dowiedzieć
          się czy coś mi się wogóle należy, to dopiero po rozwodzie a więc to jeszcze
          potrwa. Teraz również czekam na wezwanie z sądu żeby dołączyć wniosek o
          alimenty.
          Poprostu żenada w Polskim prawie dla samotnych matek.
          • galateja Re: 12.06.07, 17:19
            Masz racje. Kto wogole dba o dobro matek i naszych dzieci. Tatus siedzi w
            Londynie i spi spokojnie a ja czekam jak na szpilkach na ten pie....ny pozew
            rozwodowy. I nic nie moge mu zrobic. Szkoda naszych dzieci. I to k...wa Polska
            wlasnie.
            • alexolo ależ!!!!!!!!! 12.06.07, 21:49
              co to z a gadanina" on nie chce płacić"???
              nie ma takiej obcji w polskim prawie... a twoja w tym głowa aby
              uzyskac odpowiednie alimenty dla dzieci...
              kochana ...zwróć sie do prawnika napiszcie pozew... a w nim podnieś
              sprawe alimentów ich wyskokosc !!!!!!
              potem dołozysz dokumenty o swoich zarobkach i o potrzebach
              dziecka....a jesli masz jakis dowód ż e ex w a ngli pracuje to dołącz!!!!!

składając taki wniosek - pozew sprawa rozwodowa bedzie za równo
              alimentacyjna !!!!!!!
              i niech chłopina nnie mysli ż e jak daleko w londynie siuedzi ż e mu
              sie upiecze....
              działaj!!!!!
              • galateja Re: ależ!!!!!!!!! 13.06.07, 07:58
                Tak bede dzialac zbieram wszystkie dokumenty potwierdzajace wydatki na dziecko
                i w ciagu kilku dni dolaczam swoj wniosek o alimenty do jego pozwu. A to ze nie
                chce placic dobrowolnie (choc podobno zadeklarowal sie w pozwie rozwodowy do
                placenia jakis pieniedzy dobrowolnie haahaha) to kwestia tego ze jest kretyn.
                Tylko z tym dowodem ze pracuje w tej Anglii bedzie trudno bo pracuje na czarno.
                Ale znam jego adres zamieszkania i telefon. Tak latwo sie nie wywinie.
                Pozdrawiam.
    • christine.p Re: ile czeka sie na pozew rozwodowy ktory zlozyl 13.06.07, 11:09
      Ile się czeka na pierwszą sprawę... to są bardzo szerokie terminy - różnie to bywa.

Piszesz, że nie zgadzasz się na rozwód... a po co ci facet, którego i tak nie ma i na dodatek chce uchylać się od alimentów?
      A może nie zgadzasz się na rozwód bez orzekania o winie?
      Jeśli tak, to mam dla ciebie dobre rozwiązanie:
      jak tylko otrzymasz pismo z sądu zawiadamiające o mającej nastąpić sprawie rozwodowej...
      - napisz (umieszczając na dokumencie sygn. akt) tzw. wniosek rozwodowy "przeciwstawny" i napisz w nim o tym, że chcesz rozwodu z orzeczeniem winy męża; w tym samym wniosku możesz wystąpić o miejscu pobytu stałego dziecka, a także o ustalenie alimentów - i masz kilka spraw za jednym razem smile
      • galateja Re: ile czeka sie na pozew rozwodowy ktory zlozyl 13.06.07, 13:45
        Masz racje po co mi taki ktos. Duzo o tym myslalam i wiesz zgodze sie na te
        rozwod ale dodatkowe wnioski musze dolaczyc do jego pozwu. Przede wszystkim ten
        o ustalenie alimentow. Dzis ide do adwokata mysle ze cos madrego wymysli.
        Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka