asiarainbow 08.10.07, 13:51 Witam wszystkie samotne Mamy :o) chciala bym podac do sądu o alimety obcokrajowca!!! czy któras z was mila podobny przypadek?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rozafa Re: obcokrajowiec 08.10.07, 14:12 tak ja jestem w podobnej sytuacji wszystko zalezy czy ojeciec dziecka pochodzi badz pracuje legalnie w kraju UE bo od tego czy Polska ma umowe alimentacyna z tym krajem bedzie duzo zalezalo Odpowiedz Link Zgłoś
asiarainbow Re: obcokrajowiec 09.10.07, 13:09 pracuje legalnie u nas w polsce od 5 lat, ale jest hindusem wiec moze byc problem!! boze jakie to wszystko jest skomplikowane ;o(( Odpowiedz Link Zgłoś
jane795 Re: obcokrajowiec 09.10.07, 22:23 Tak,jak najbardziej możesz.Ja nawet napisałam do wirtualnego prawnika i jak najbardziej potwierdzili.Jeżeli jest legalnie i pracuje i jest zameldowany o nie ma żadnych przeszkód.Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: obcokrajowiec 10.10.07, 11:08 Pozew taki sam jak dla Polaka. Piszesz po polsku. Obcokrajowiec może ewentualnie wystąpić o tłumacza z urzędu. Przebywając na terytorium polski każdy musi się stosować do polskich przepisów prawa. Już to sama przerobiłam. Działa. Odpowiedz Link Zgłoś
asiarainbow Re: obcokrajowiec 10.10.07, 16:30 dzięki dziewczyny, zaczynam działac!!! pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
gemminix Re: obcokrajowiec 28.10.07, 21:07 a co jesli obcokrajowiec, ojciec dziecka, nie pracuje w polsce, nie jest tu zameldowany i nie jestesmy malzenstwem? jak moge dostac alimenty? jest amerykaninem, dziecko uznal i ma amerykanski akt urodzenia (polski tez). Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: obcokrajowiec 28.10.07, 22:25 jesli dziecko jest obywatelem polskim, to oczywiście możesz wystąpić o alimenty i zapewne je uzyskasz. Problemy zaczną sie przy egzekucji. Odpowiedz Link Zgłoś