die_sonne 07.10.09, 17:57 W kuchni nie jestem mistrzynią, a chrzciny tuż tuż. Jak Wy sobie radziłyście? Może podacie jakieś sprawdzone menu (z przepisami). Z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joshima Re: menu na chrzciny 07.10.09, 18:14 Jak sobie poradziłam? Zamówiłam obiad w lokalu, gdzie byłam pełnoprawnym gościem. Lubię gotować, ale mam malucha i nie miałam ochoty dniami sterczeć nad garami. Ktoś inny za mnie ugotował, podał i pozmywał a ja po przyjęciu spokojnie wróciłam do domu Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
may-xi Re: menu na chrzciny 07.10.09, 20:17 Dzień wcześniej zrobiłam obiad,na stole były gotowe przekąski, sałatka, zamówiony tort. Nie byłam padnięta a goście zadowoleni Odpowiedz Link Zgłoś
katka_tk Re: menu na chrzciny 07.10.09, 22:19 Zamowiłam ze sprawdzonej restauracji gorący obiad do domu na określoną godzinę, wyszło 220 zł, obiad na 8 osób a w tym: 8 kotletów schabowych 8 rolad śląskich (zrazy) 8 porcji klusek śląskich 8 porcji kapusty czerwonej (modra kapusta) 8 porcji kapusty kiszonej zasmażanej sama ugotowałam rosół, makaron, ziemniaki. Porcje były tyk ogromne, że mieliśmy z mężem obiady przez następny tydzień. Na deser był tort śmietankowy zamówiony w cukierni, koszt ok 40 zł, ciasto, które upiekła teściowa. Nie opłacałoby mi sie gotować w domu na tyle osób. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: menu na chrzciny 07.10.09, 22:38 No ja za sześciogodzinne przyjęcie (3 dania gorące, zimne przekąski, owoce, napoje, desery) płaciłam 80 PLN od dorosłej osoby i 40 PLN od małoletniej . W domu nie byłoby taniej, ze o nakładzie pracy nie wspomnę. A i tak nie miałabym gdzie posadzić tych kilkunastu osób. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_kr Re: menu na chrzciny 08.10.09, 10:14 U mnie mama przywiozła rosół i rybę, teściowa pieczeń i sałatki. Każda z 3 sióstr przywiozła ciasto. Ja miałam tylko posprzątać i przygotować mieszkanie. Takiego podziału pracy nie było wcześniej i pewnie już nie będzie Gdybym nie miała takiej pomocnej rodziny zrobiłabym obiad dzień wcześniej i coś co mi zawsze wychodzi - niekoniecznie wymyślnego, bo jak gotuję coś nowego na pokaz, to często jest klapa. Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: menu na chrzciny 08.10.09, 11:26 Bylam ostatnio na chrzcinach i tam był "zwykły" obiad. Czyli: rosół w bulionówkach,potem ziemniaki,sos,ze 3 surówki (pamiętam że były buraczki,marchewka i jakaś z kapustą swieżą),kalafior z tartą bułka,fasolka szparagowa no i mięso.Zrazy,klopsy mielone i kotlety z piersi kurczaka. Potem kawa i ciasta kupione z cukierni,no i tort. Do obiadu szwagierka szykowała już dzień wcześniej,zeby nie robić tego na ostatnią chwilę.Pomagała jej sąsiadka a więc jak wszyscy byli w kościele sąsiadka wstawiła ziemniaki,podgrzała rosół i mięso i już. Odpowiedz Link Zgłoś
zabulin Re: menu na chrzciny 08.10.09, 11:43 My zamawialiśmy catering - na obiad był rosół z makaronem, pieczeń, 2 surówki . Zamawialiśmy też barszcz z krokietem, strogonowa, 2 sałatki i 3 płyty wędlin (przepięknie udekorowane, na półmiskach gotowe do położenia na stole). Ciepłe dania przywieźli w specjalnych termosach- obiadu w ogóle nie musiałam podgrzewać- dopiero to danie, które podawaliśmy koło 20.00 Mama, teściowa i dwie ciocie upiekły po dwa ciasta.Tort był pieczony u znajomej pani.Były też babeczki i orzeszki.Dużo, ale i gości było duzo,a unas jest zwyczaj, ze każdemu z gości ( tzn. jedną na rodzinkę )szykuje się paczuszkę z ciastem i daję, gdy ten wychodzi do domu. Na chrzcinach miałam 26 osób i ponieważ synek głównie wisiał na piersi, a ja nie chciałam obciążać gości pomaganiem przy podawaniu do stołu, zamowiliśmy kelnerkę znajomą, która podawała jedzenie i zmywała + robiła kawę , herbatę. Zażyczyła sobie 100 zł, daliśmy więcej, bo naprawdę uwijala sie szybciej niż trzeba było. Nie powiem ci, ile zaplaciłam za jedzenie,bo już nie pamiętam ale zaraz po chrzcinach zrobiłam kalkulację ile by nas to wyniosło gdybyśmy to przyrządzali sami i wyszło tak samo. Następnym razem to w chyba zdecydujemy się na przyjęcie w restaur. Koszt ten sam, a nie zmywasz do połnocy, nie stoisz pare godzin przy garach, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
luka2007 Re: menu na chrzciny 08.10.09, 12:55 wiem ze to byc moze teraz smiesznie zabrzmi ,ale obiad ugotowala mi moja mama ktora mieszka w polsce ,a my w niemczech.byl to karczek i rolady. wszystko bylo gotowe w dzien przed chrzcinami,a wieczorem mama wsiadla w samolot i w godzine byla juz u nas ciasta i tort pieklam sama. kapuste czerwona i inne surowki ja robilam,dzien wczesniej.kluski rowniez. nie mialam jakos specjalnego stresu.wszyscy pomagali jak mogli,impreza byla super.piekna pogoda wiec wszystko przygotowalismy w ogrodkuw domu byl porzadek gosci bylo ok 30 Odpowiedz Link Zgłoś
nataliaostrowska Re: menu na chrzciny 08.10.09, 13:41 my robilismy w swieta, wiec jakos latwiej. rozlozylismy prace na kilka osob i latwo poszlo. tata zrobil kaczke i zurawiny, tesciowa rybe po grecku na przystawke i salatke mexykanska, ja upieklam schab ze sliwkami a moja siostra indyka piers z gruszkami. bardzo smaczne wszystko bylo Odpowiedz Link Zgłoś
aniasa1 Re: menu na chrzciny 09.10.09, 02:12 U nas juz niebawem "impreza" na 12 osob. jak pracowalam to kazdy obiad byl poza domem dlatego mam wstret do barowego żarcia. Postanowiliśmy w domu. Zamierzam zrobic flaki (bo to moje ulubione jedzonko) pieczone żeberka w warzywach i pieczonego kurczaka. Na stole beda przystawki i tylko 2 salatki (na slodko i na ostro). Tort (wiśniowy) ze ślicznym berbeciem juz zamówiony, ciasta upiecze mama. Po imprezie wszystko wrzuce do zmywarki, moja mama zostanie pomoc posprzątac. Moim zdaniem chrzciny to "krótka" impreza i nie ma co sie wydurniac z kilkoma daniami gorącymi. Ilez mozna zjesc przez 3-5 godzin!? To nie wesele ze ludzie tanczą i luzują brzuchy na kolejna porcję. Poza tym niebardzo sobie wyobrazam choćby 3 godziny mojego malucha w lokalu...... Niby co On miałby tam robić? Przechodzic z rąk do rak? Odpowiedz Link Zgłoś
annwy Re: menu na chrzciny 09.10.09, 04:14 U nas chcrzciny pod koniec października, Zamówiliśmy impreze w restauracji niedaleko kaplicy. Na obiad będzie rosół, 3 rodzaje mięs: pierś z kurczaka zawijana, karczek w sosie i kotlet szefa czyli mięsko smazone z serem żółtym i szynką, Do tego ziemniaki i kluski oraz zestaw surówek. Na deser tort i ciasta oraz soki, woda i kawa z herbatą. Nikt nie będzie stał ani podawał. Wszyscy będziemy gośćmi. Łączny koszt na 20 osób wyniósł nas około 1000zł. Zdaję sobie że to całkiem niemało ale w domu wyszłoby pewnie tyle samo a nerwów jeszcze więcej. A tak jesli bobas będzie mi płakał lub marudził to z nim wyjde i tyle. Każdy zrozumie, że maluszek ma swoje prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: menu na chrzciny 09.10.09, 11:52 annwy napisała: > Zamówiliśmy impreze w > restauracji niedaleko kaplicy. Na obiad będzie rosół, 3 rodzaje > mięs: pierś z kurczaka zawijana, karczek w sosie i kotlet szefa > czyli mięsko smazone z serem żółtym i szynką, Do tego ziemniaki i > kluski oraz zestaw surówek. Na deser tort i ciasta oraz soki, woda i > kawa z herbatą. Nikt nie będzie stał ani podawał. Wszyscy będziemy > gośćmi. Łączny koszt na 20 osób wyniósł nas około 1000zł. Zdaję > sobie że to całkiem niemało ale w domu wyszłoby pewnie tyle samo a > nerwów jeszcze więcej. A tak jesli bobas będzie mi płakał lub > marudził to z nim wyjde i tyle. O matko! To masakrycznie drogo! My mieliśmy chrzciny w zeszłym roku w restauracji,też niedaleko kościoła.Za obiad jak na weselu czyli rosół,ryz z białym sosem,ziemniaki, chyba 4 surówki,warzywa gotowane,4 rodzaje mięsa+ deser czyli kawa/herbata,5 rodzajów ciasta i napoje,za 25 osób zapłaciliśmy 600 zł.A potem to co zostało dostaliśmy ładnie zapakowane do domu.Impreza trwała 4 godziny.Mieliśmy do dyspozycji pokoik z kanapą zaraz obok sali i tam dzieciaki spały(bliźniaki).Za takie świetne warunki ja w życiu bym w domu nie robiła.Ale za 1000 zł to bym się mocno zastanowiła gdzie by mi wyszło taniej. A,tort mieliśmy swój. Odpowiedz Link Zgłoś
grace.4 Re: menu na chrzciny 09.10.09, 06:20 restauracja, jedzenie bylo pyszne. schab w sosie,ziemniaki, roladki ze szparagow z serem zawijane w boczku ,flaki,barszczyk z krokietami, nawet nie pamietam calosci. juz wkrotce 2 chrzciny,ale zrobie w domu, bedzie czysto rodzinnie i zatrudnie mame oraz ciocie do gotowania,czyli kazdy cos przyniesie. Odpowiedz Link Zgłoś
marta-zs Re: menu na chrzciny 09.10.09, 12:31 ja chrzciłam swoją małą jak miała niecałe 3 miesiące w maju, przyjęcie dla gości zrobilam w domu, przy takim dziecku wiele da się zrobić, posprzątać mieszkanie, ugotować. Fakt robilismy wszystko we dwoje. Gości było 12 osob razem z nami. Dzień wcześniej zrobiłam dwie sałatki(zeby sie dobrze przegryzły ;P) gyrosa i przekładaną z tuńczykiem, był tradycyjny rosół, kotelty schabowe, mielone, piersi z kurczaka(był też kurak na grillu-bo jeden gość na diecie), ziemniaki z koperkiem, 3 surówki, brokuły z fetą i sosem, koreczki, wieża z owoców, na deser ciasto i lody, winko i w. dla pijących, napoje. Corka moja wiekszość swoich chrzcin przespała, jedzenia jeszcze nam zostało, choc dawalismy na drogę gościom wydalismy hmm... 600zl, ale robilismy tez zakupy do domu. Wolałam być na miejscu w domu, zeby mieć wszystko co niezbędne dla corki pod reką, nie wyobrazam sobie, ze miala bym spedzic gdzies pare godzin poza domem, w kosciele bylismy ze dwie godziny z dojazdem. Odpowiedz Link Zgłoś