Dodaj do ulubionych

uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie

23.11.09, 11:33
Zastanawiam sie nad zakupem Baby Bjorn Active. Dziecko jest mlode i szczuple
ale dlugie.
Na stronie Baby Bjorn sa podane tylko ograniczenia wagowe - do 12 kg - i tu
nie mamy problemu bo maly wazy ponizej 8kg.
Zastanawiam sie jednak jak dlugo by nam posluzylo to nosidlo ze wzgledu na
wzrost synka - widzialam ze regulacja jest taka ze maksymalny przedzial
wzrostu to 'Powyzej 74 cm' w modelu Active, a w podobnym modelu Synergy '74
do 86 cm'.
Dziecko nosi w tej chwili ubrania na 74-80 cm. Jest sens kupowac to nosidlo
czy juz teraz bedzie mocno na styk?
Zalezy mi na opinii osob ktore uzywaly tego nosidla.
Obserwuj wątek
    • korridda Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 23.11.09, 11:42
      Polecam nosidło ergo baby. I zdrowsze (ergonomiczne - dziecko w nim
      nie wisi tylko wygodnie siedzi) i dłużej posłuży - nawet do 2 lat.
      My takie mamy (synek 5 miesiecy - 73 cm i prawie 9 kg) i sobie
      chwalimy.
      • tres09 Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 23.11.09, 13:21
        Na razie mysle o BB, ale tak z ciekawosci: w Polsce to Ergo kupowalas? Bo nie
        moge wyguglowac zadnego sklepu ktory by to teraz sprzedawal.
        • camel_3d Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 22.04.10, 15:09
          tres09 napisał:

> Na razie mysle o BB,

to przestan o tym myslec...chyba ze mama modnisia jestes.
    • dididi124 Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 23.11.09, 12:03
      Używaliśmy Baby Bjorn Synergy z tego siateczkowego materiału. Przetestowaliśmy 3
      rożne chusty, w które mała za nic nie dała się włożyć. Dopiero to nosidło
      sprawdziło się genialnie. Np. cały upalny dzień włóczyłam się po Wenecji gdzie z
      oczywistych względów wózek by się nie sprawdził, a w tradycyjnej chuście gdyby
      nawet dala się wsadzić to byłoby jej gorąco. Kudłata ważyła wtedy 9 kg a mimo to
      mój kręgosłup w ogóle się nie buntował. Moja córka teraz nosi rozmiar 86 i w
      sumie jeszcze mogłabym ją spokojnie nosić gdyby nie fakt, że jest zimno. W
      kurtce jej niewygodnie, nawet jeśli kupię dla córki ten zewnętrzny śpiworek Baby
      Bjorn to ja z kolei nosidła na kurtkę też założyć nie dam rady. Myślę, że w
      Twoim przypadku już nie ma sensu kupowanie. Może zastanów się nad chustą Mai Tai?
      • tres09 Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 23.11.09, 12:34
        Na Mei Tai jest za wczesnie - maly jeszcze nie siedzi. Mam ochote na Baby
        Bjorna, tyle ze mam obawy ze zaraz zrobi sie za maly - wolalabym cos co by
        posluzylo przynajmniej z pol roku.
        • dididi124 Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 23.11.09, 13:00
          Masz rację, że za wcześnie na Mei Tei. Jeśli kupisz BB to będziesz go używać
          tylko w domu. Osobiście na Twoim miejscu już bym nie kupowała. A co sądzisz o
          chustach? W wielu miastach można wypożyczyć i wypróbować. Chusta rośnie razem z
          dzieckiem. U mnie się nie sprawdziła ale może Twojemu maluchowi się spodoba?
          • nehema2889762 Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 23.11.09, 13:14
            hej nie wiem jak ten model ale ogólnie baby bjorn specjalizuje się w produkcji
            wisiadeł a nie nosideł, ciężar ciała dziecka spoczywa na kroczu co jest i
            niewygodne i niezbyt zdrowe, kup jakiekolwiek nosidło ergonomiczne (to na czym
            dziecko siedzi pupą ma być szerokie!! najlepiej od jednego dołu podkolankowego
            do drugiego)
            • tres09 Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 23.11.09, 13:25
              Teorie o wisiadlach i kroczu oczywiscie znam - stale sa powtarzane na forach.
              Nie chcialabym zeby ten watek zamienil sie w kolejna przepychanke nt wyzszosci
              chust i ergonomikow nad BB i odwrotnie.
              • nehema2889762 Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 23.11.09, 23:56
                tres09 napisał:

> Teorie o wisiadlach i kroczu oczywiscie znam - stale sa powtarzane na forach.
                > Nie chcialabym zeby ten watek zamienil sie w kolejna przepychanke nt wyzszosci
                > chust i ergonomikow nad BB i odwrotnie.

niestety ergonomiki i chusty są lepszym rozwiązaniem od BB(zakładając że
                produkuje tylko wisiadła - bo pełnej oferty ich nie znam)
                i to nie jest tylko teoria tylko fakt, nie każdy lubi i chce motać się w ileś
                tam metrów materiału i dla nich właśnie nosidła ale ergonomiczne !!
            • dididi124 Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 23.11.09, 13:52
              W modelu którego używamy (Baby Bjorn synergy) dziecko na pewno nie wisi na
              kroczu. Nie wiem jak to wizualnie opisać ale dziecko jakby wkłada się do takiego
              worka i dziecko nie siedzi. Pupa znajduje się w siatce, która dopasowuje się do
              kształtu dziecka. Dziecko znajduje się w pozycji "na żabkę". Moim zdaniem niczym
              nie różni się to od chusty.
            • monnap Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 24.11.09, 04:21
              A posiadasz BB? Wydaje mi sie ze raczej nie bo guzik wieszjak sie
              tam rozklada waga dziecka.
              Ja mam BB i Mai Tei i to drugie mojemu dziecku zupelnie sie ni
              epodoba.
              Wracajac do tematu - wydaje mi wie ze dla tak duzego dziecka to
              nosidlo juz sie za bardzo nie przyda.Moj syn byl nim ostatni raz
              jak wazyl okolo 10kg, ale wzrostowo byl juz za duzy, wiec pod
              koniec lata juz go nie uzywalam.
          • tres09 Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 23.11.09, 13:22
            Chuste juz mam - sprawdza sie srednio. Teraz chce nosidlo.
            • dididi124 Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 23.11.09, 14:18
              Moje nosidło leży nieużywane odkąd zaczęły się niskie temperatury. Wcześniej
              używałam na okrągło. Sprawdź sobie na siatce centylowej jaki wzrost i wagę
              będzie miał Twój maluch na wiosnę. Tak jak pisałam wcześniej moja córka nosi
              rozmiar 86 i jeszcze się mieści w BB Synergy. Nie używamy ze względów pogodowych.
              • ivaz Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 23.11.09, 14:28
                A my używamy, zawijam małą w bondolino, zakładam szeroką kurtkę
                (ciązową), małej już wtedy nie zakładam kurtki tylko zapinam się
                razem z nią w moją i smigamy nawet w deszcz z parasolem, super
                sprawa, zwłaszcza jak trzeba wyskoczyć do sklepu, lub na pocztę
                • dididi124 Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 23.11.09, 14:36
                  Fajny patent. Niestety w ciąży nosiłam płaszcz, który rozszerzał się tylko na
                  wysokości brzucha. Więc nie ma szans żebyśmy się obie zmieściły.
              • tres09 Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 23.11.09, 14:46
                A nie chcesz kupic sobie po prostu za duzej kurtki i nosic pod kurtka?
                • dididi124 Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 23.11.09, 21:11
                  Już nie ma sensu. Mała niech już śmiga sama. A z inwestycji to teraz planujemy
                  sanki smile
            • ivaz Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 23.11.09, 14:25
              Z korzyścią dla dziecka to zanwestuj te pieniądze w porządne nosidło
              a nie wisiadło np manduca, bondolino, beco, ergo. Ja mam bondolino i
              jestem mega zadowolona moja Zoska też
    • camel_3d Baby Bjorn - zapomnij... 23.11.09, 15:14
      tak duzego dziecka nie nosi sie w takim badziweiu jak BB... szczegolnie ze juz
      niedlugo dziecka z przodu nei uniesiesz..przynajmnei jnei dlugo.
      a BB na plecy nie zalozysz... kup sobie ergo baby lub mai tai...
      • tres09 Re: Baby Bjorn - zapomnij... 23.11.09, 15:31
        Na czym opierasz przekonanie ze tak duzego dziecka nie nosi sie w BB?
        Czy BB to badziewie czy nie - wole sie przekonac sama a nie powtarzac bez
        sprawdzenie to co wyczytam w internecie wink
        Mei tai jak pisalam odpada - dziecko jeszcze nie siedzi.
        • camel_3d Re: Baby Bjorn - zapomnij... 23.11.09, 20:12

> Czy BB to badziewie czy nie - wole sie przekonac sama a nie powtarzac bez
          > sprawdzenie to co wyczytam w internecie wink

a o tym, ze skok z wiezowca jest smiertelny tez chces sie sama przekonac? czy
          wolisz informacje z sieci?
          smile))

BB jest dosc waskie na dole przez co dziecko po prostu wisi na kroczu..ale w
          sumie skoro ci to nie przeszkacza..to sama sie powies w takiej pozycji na
          kroczu..i powis tak 20 minut..zobaczyc jak fajnie smile
          • dididi124 Re: Baby Bjorn - zapomnij... 23.11.09, 21:27
            Gdzie Ty to wiszenie na kroczu widziałeś to ja nie wiem...
            www.babycarriersdirect.com/images/max_image/203-2040.jpg
            www.skapiec.pl/img/598234-2619-1-babybj%F6rn-original-spirit.html
            www.babble.com/CS/blogs/famecrawler/2008/05/08-15/cate-blanchett-ignatius-baby-mothers-day.jpg
            • kammik Re: Baby Bjorn - zapomnij... 24.11.09, 07:58
              No na przykład na zdjęciach, które zalinkowałaś. Dolna część nosidła powinna
              sięgać od jednego dołka podkolankowego do drugiego, w tych przypadkach sięga
              najwyżej do kawałka uda.
              • dididi124 Re: Baby Bjorn - zapomnij... 24.11.09, 09:05
                Rozumiem, że uda Twojego dziecka zginają się w połowie. Mojego nie... Wiec nie
                wiem jakie znaczenie ma czy ma podparcie do połowy uda czy na całe.
                • camel_3d Re: Baby Bjorn - zapomnij... 24.11.09, 09:18
                  > Wiec nie
                  > wiem jakie znaczenie ma czy ma podparcie do połowy uda czy na całe.

takie, ze wowczas ciezar dzeicka spoczywa na pupie (dziecko siedzi) a nie jak w
                  tych przykladach na udach.
                  przeciez jak ty siedzisz to tez siedzisz na pupie, a nie wisisz...
                  zaobserwuj swoja pozycje na krzesle...a teraz zosloz nogi tak jak w zlinkowanych
                  przez ciebie obrazkach i jeszcze usun podloze.. i jak? fajnie?
                  • dididi124 Re: Baby Bjorn - zapomnij... 24.11.09, 11:34
                    Zaraz, zaraz jeszcze chwilę temu ciężar dziecka w BB opierał się na kroczu. Co
                    się stało z tą teorią ? Camel czyżbyś przyznawał, że wcześniej pisałeś głupoty?
                    Jakim cudem ciężar dziecka spoczywa na udach skoro pupa jest niżej. Jakieś nowe
                    prawa fizyki odkryto jak spałam? Co do eksperymentu, który proponujesz to cóż
                    moje dziecko wolało BB bardziej niż chustę. Widocznie jej wygodniej. Osobiście
                    wolałam chustę, bo tańsza, ale po protestach małej oddałam do sklepu.
                • kammik Re: Baby Bjorn - zapomnij... 24.11.09, 10:03
                  Nie, nie zginają się, i właśnie dlatego muszą być podparte aż do miejsca, w
                  którym się zginają. U nas to kolanko, nie wiem, jak u innych dzieci. Jeśli udo
                  podparte jest tylko do połowy, albo nawet i tyle nie, to ciężar przerzuca się na
                  stawy biodrowe i kolanowe, co nie jest korzystne dla dziecka.
                  • dididi124 Re: Baby Bjorn - zapomnij... 24.11.09, 11:38
                    Wiesz co ja naprawdę jestem w stanie przyjąć na klatę rzeczowe argumenty i
                    przyznać, że nie mam racji. Ale tekstem, że w BB ciężar ciała dziecka przerzuca
                    się na stawy kolanowe to mnie rozwaliłaś. Toż to dziecko musiałoby stać w tym
                    nosidle. Chyba, że miałaś na myśli stawy kolanowe osoby noszącej dziecko. Wtedy
                    zwracam honor.
                    • kammik Re: Baby Bjorn - zapomnij... 24.11.09, 12:19
                      Jeśli masz krzesło z regulacją wysokości, to podkręć je tak, żeby stopy nie
                      siegały podłogi. Potem sobie porównaj - usiądź najpierw tak, żeby całe udo
                      opierało się o siedzisko, a potem wysuń nogę tak, żeby powiedzmy połowa uda była
                      za siedziskiem. Ja czuję różnicę w kolanie.
                    • budzik11 Re: Baby Bjorn - zapomnij... 24.11.09, 13:04
                      dididi124 napisała:

> Wiesz co ja naprawdę jestem w stanie przyjąć na klatę rzeczowe argumenty

No to zobacz porównanie pozycji dwójki dzieci:
                      www.flickr.com/photos/finadrea/2311123872/
                      Która pozycja wydaje ci się wygodniejsza? Wyobraź sobie, że ktoś cie nosi na
                      wąskim pasku materiału między twoimi nogami (ciężar ciała opiera się na kroczu),
                      i drugą sytuację - że siedzisz na głębokim krześle (siedzisko sięga do kolan) z
                      rozstawionymi nogami. Kiedy będzie ci wygodniej?
                      Osobiście, jeśli miałabym wydać ponad 5 stówek na nosidło, to wolałabym kupić
                      naprawdę wygodne i dla mnie i dla dziecka, w dodatku zdrowe, a nie kupować
                      wisiadło tylko po to, żeby się na własnej skórze przekonać, że ludzie prawdę
                      mówią i potem szybko go wystawić na allegro. Ale to twoja sprawa.
            • camel_3d dididi124 24.11.09, 09:15
              kazde przytoczone przez ciebie zdjecie jest przykladem zlego u"wiszenia
              dziecka... Sproboj sama w takiej pozycji powisiec.

tu masz prawidlowoa pozycje..

terratots.files.wordpress.com/2009/03/shopping-ergo.jpg
          • tres09 Re: Baby Bjorn - zapomnij... 23.11.09, 21:44
            > > Czy BB to badziewie czy nie - wole sie przekonac sama a nie powtarzac bez
            > > sprawdzenie to co wyczytam w internecie wink
            >
            > a o tym, ze skok z wiezowca jest smiertelny tez chces sie sama przekonac? czy
            > wolisz informacje z sieci?
            > smile))

A jak napisza ze skok z wiezowca jest super, to skoczysz?
            Rozne bzdury w sieci czasem wypisuja.
          • monnap Re: Baby Bjorn - zapomnij... 24.11.09, 04:29
            Moze to ty za bardzo wierzysz tym opowiesciom z sieci. W BB waga
            rzoklada sie rownomiernie i bynajmniej nie na kroczu - ma rowniez
            zabezpieczenia boczne dla malych dzieci aby wlasnie nie wisialy,
            wiec moze przestan wypowiadac sie na temat tego o czym nie masz
            pojecia. To forum nie jest niestety najbardziej rzetelnym zrodlem
            informacji a raczej rozrywki.
      • ivaz Re: Baby Bjorn - zapomnij... 23.11.09, 15:33
        camel chyba wszystkie nosidła ergonomiczne sa przystosowane do
        noszenia na placach bondolino i manduca na pewno
        • mak-111 Re: Baby Bjorn - zapomnij... 23.11.09, 16:36
          my uzywalismy nosidla BB i u nas sie sprawdzilo, ale mloda juz
          pewnie siedziala (miala ok.6 m-cy). z tego co wiem to nie nalezy
          uzywac ZADNEGO nosidla dopuki dziecko samo sie nie pionizuje.
          rzeczywiscie jak mloda wazyla 8-9 kg(ok.10 m-ca) to ja juz nie
          dawalam rady jej nosic na spacery, bo bylo mi zwyczajnie za ciezko.
          • mak-111 Re: Baby Bjorn - zapomnij... 23.11.09, 16:38
            co do tego, ze dziecko wisi to sie nie zgodze. miala szeroko
            rozsuniete nogi i gruba miekka "podstawe" pod pupe.jej pozycja nie
            roznila sie od pozycji dziecka noszonego w chuscie.
            • ivaz Re: Baby Bjorn - zapomnij... 23.11.09, 18:47
              Ale chusta dostosowuje się do naturalnej krzywizny plecków dziecka
              to samo jest w nosidłach ergonomicznych nietsty w BB dziecko musi
              dopasować się do tego ustrojstwa, i napewno wisi w każdym BB i nie
              przybiera pozycji zaby. Każda zdroworozsądkowa mama nie włoży w to
              badziewie dziecka
              • aleksandra1977 Re: Baby Bjorn - zapomnij... 23.11.09, 19:55
                w BB dziecko musi
                > dopasować się do tego ustrojstwa, i napewno wisi w każdym BB i nie
                > przybiera pozycji zaby.
                Jak nie masz pojecia o nosidle BB, to nie wypisuj bzdur.
                Baby Bjorn ma taki ksztalt, ze dziecko czy chce czy nie chce to bedzie ulozone w
                pozycji zabki.
                Chusta moze i sie dostosowuje do krzywizny kregoslupa, ale nie kazda mama
                potrawi ulozyc w niej dziecko tak, aby zachowac wspomniana pozycje zaby (nogi
                dziecka maja tworzyc z osia ciala kat rozwarty, a nie ostry, a dokladniej 130
                stopni)
                • anndomag Re: Baby Bjorn - zapomnij... 23.11.09, 20:08
                  BB w pozycji zabki?? To chyba inne BB. Mam takowe i faktycznie
                  dziecko w nim wisi. Mam tez chusty i te sprawdzaja sie o niebo
                  lepiej. Ale autorce nie o to chodzi...Wciaz od czasu do czasu uzywam
                  BB, zeby wniesc Mlodego z samochodu do domu, albo podejsc do
                  sasiadow, nie dluzej niz wizyta w osiedlowym sklepie. I to nie tylko
                  dlatego, ze uwazam, ze nie jest mu w nim wygodnie (nozki mu sie
                  obijaja, nie jest specjalnie zadowolony), ale tez dlatego, ze bola
                  mnie plecy. Mlody wazy 8 kilo. Moze faktycznie za pozno juz dla
                  Ciebie na BB? zreszta jak juz ktos napisal w zimie i tak nienajlepiej
                  sie sprawdza. Jesli przetrwasz jeszcze chwile, bedziesz mogla kupic
                  od razu MT. Mysle, ze warto, ja juz szukamsmile
                  • aleksandra1977 Re: Baby Bjorn - zapomnij... 24.11.09, 13:08
                    BB moze byc rowniez dla dziecka do wagi max. 14kg - model Comfort
                    babymoose.istore.pl/pl/babybjoern-nosidelko-comfort.html
                • ivaz Re: Baby Bjorn - zapomnij... 23.11.09, 20:17
                  no proszę cię nikt mnie nie przekona, że to bb jest zdrowe dla
                  dziecka
                  www.cpsc.gov/cpscpub/prerel/prhtml99/99053.jpg
                  a tu różnice między nosidłem ergonomicznym a wisiadłem
                  www.flickr.com/photos/finadrea/2311123872/
                  A do autorki wątku kup mai tai bedziecie zadowoleni i zdrowi
                  www.parentingbynature.com/prodimages/babyhawk2-det.jpg
                  • dididi124 Re: Baby Bjorn - zapomnij... 23.11.09, 20:24
                    Żadne z przedstawionych przez ciebie nosideł nie jest BB, a dziecko autorki
                    wątku na Mai Tai jest jeszcze za małe.
              • dididi124 Re: Baby Bjorn - zapomnij... 23.11.09, 20:12
                Nie wiem jakie nosidło BB widziałaś, ale to którego używałam wykonane było z
                elastycznej siatki, która dostosowywała się do kształtu dziecka lepiej niż
                chusty, które testowałam. Kurcze oglądałam zdjęcia na których byłam z małą i jak
                byk na każdym jest w pozycji "na żabkę", bo innej nie jest w stanie przyjąć.
                Wydaje mi się, że zabierasz głos w temacie, który znasz z legend miejskich.
              • nehema2889762 Re: Baby Bjorn - zapomnij... 23.11.09, 23:59
                ivaz napisała:

> Ale chusta dostosowuje się do naturalnej krzywizny plecków dziecka
                > to samo jest w nosidłach ergonomicznych nietsty w BB dziecko musi
                > dopasować się do tego ustrojstwa, i napewno wisi w każdym BB i nie
                > przybiera pozycji zaby. Każda zdroworozsądkowa mama nie włoży w to
                > badziewie dziecka

blle właśnie sprawdziłam ile to kosztuje !! ło matko!!
                powariowali tyle za wisiadło co za sensowne nosidło :o
              • monnap Re: Baby Bjorn - zapomnij... 24.11.09, 04:32
                Tylko tak ci sie wydaje...
                U nas sprawdzilo sie super i syn bynajmniej nie wygladal na
                cierpietnika,nic mu sie nie odparzalo i nie gniotlo, moze po prostu
                nie umiesz go uzywac, lub nigdy nie mialas w reku.
                • nehema2889762 Re: Baby Bjorn - zapomnij... 24.11.09, 11:31
                  monnap napisała:

> Tylko tak ci sie wydaje...
                  > U nas sprawdzilo sie super i syn bynajmniej nie wygladal na
                  > cierpietnika,nic mu sie nie odparzalo i nie gniotlo, moze po prostu
                  > nie umiesz go uzywac, lub nigdy nie mialas w reku.

owszem nie miałam w ręku i nie używałam,
                  tak się składa że chodzę z synem na rehabilitację i rozmawiałam z Panem min na
                  temat noszenia i kwestia złego noszenia (ale nie tylko noeszenia) ma się tak, że
                  małe dzieci bardzo łatwo nauczyć złych nawykow (np postawy w wisiadle, złego
                  siadania, wstawania itp)
                  i małe dziecko zakoduje sobie zły model to potem przy poprawnym schemacie
                  jakiegoś działania po prostu się buntuje
      • dididi124 Re: Baby Bjorn - zapomnij... 23.11.09, 20:20
        W BB ciężar dziecka jest przeniesiony na plecy dzięki takiemu regulowanemu
        podparciu na plecach. Córkę nosiłam w BB jeszcze do niedawna. Ona obecnie waży
        11 kg, a ja 45. Nie miałam żadnych problemów z kręgosłupem jedynie czasem bolały
        mnie stawy kolanowe, ale to już inna bajka.
      • monnap Re: Baby Bjorn - zapomnij... 24.11.09, 04:25
        Jak dla mnie Mai Tei to badziewie. Najpierw wyprobuj a potem
        wypowiadaj sie na temat.
        • dididi124 Re: Baby Bjorn - zapomnij... 24.11.09, 09:03
          Ale ja pisałam o BB (Baby Bjorn Synergy - takiego używam)
          • nehema2889762 Re: Baby Bjorn - zapomnij... 24.11.09, 11:33
            dididi124 napisała:

> Ale ja pisałam o BB (Baby Bjorn Synergy - takiego używam)

zagooglowalam baby bjorn synergy i co ?? wyskoczyła mi ich "firmowa" strona na
            której na starcie jest dziecko przodem do świata ehh ręce opadają
            dla mnie ta dyskusja staje się niestety jałowa uncertain
        • camel_3d Re: Baby Bjorn - zapomnij... 24.11.09, 09:21
          > Jak dla mnie Mai Tei to badziewie. Najpierw wyprobuj a potem
          > wypowiadaj sie na temat.

bo nie wyglada tak "cool" jak BB?
          • dididi124 Re: Baby Bjorn - zapomnij... 24.11.09, 11:20
            No to był faktycznie niezwykle rzeczowy argument...
            • camel_3d Re: Baby Bjorn - zapomnij... 23.04.10, 11:09
              bardzo...wiesz czemu? bo zauwazylem, ze bb jest popularne, wsrod mam ktore nie
              koneicznei otwarte sa na wiedze..al po prostu lubia fajnie wygladac i im dziecko
              do ubrania pasuje. BB wyglada nowoczesnie..a takie mei taj..wyglada malo
              nowoczesnie...

> No to był faktycznie niezwykle rzeczowy argument...
    • dominika374 Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 23.11.09, 21:16
      moja córa ma 3 miesiące, waży 7,5 kilograma i ubranka kupujemy na 68. Używam codziennie BB wraz z zewnętrznym ochraniaczem i jesteśmy (córa i ja) bardzo zadowolone. Podobnie jak Ty martwię się co będzie dalej jak urośnie powyżej 86. W każdym razie teraz zewnętrzne okrycie BB bardzo się sprawdza. Ubieram maluszka w body, pajacyka bawełnianego, na rączki i nóżki grube skarpetki oraz czapeczkę ciepłą zakrywającą uszka i wystarcza. Już trzecie dziecko noszę w BB, podobnie jak moja rodzina za granicą i absolutnie nie zgadzam się że dziecko w nim wisi. Widocznie niektóre Panie nie potrafią dobrze dziecka w nim ułożyć i dlatego dzieci wiszą. Pupcia musi być niżej, tak by nóżki układały się w "żabkę". Mam wrażenie że niektóre nawiedzone chustowe mamy w ogóle nie wiedzą o czym mówią i piszą. Z resztą małe dziecko ciepło ubrane w parę warstw nie czuje się w chuście bezpiecznie. Latem jest na odwrót wink
      • ivaz Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 23.11.09, 21:35
        Z tymi nosidłami twardymi typu BB jest jak z chodzikami, wszyscy
        wiedzą ze mogą szkodzić dziecku, ale są dostępne i dużo ludzi je
        kupuje
        Pawła Zawitkowski zany fizjoterapeuta nie jest fanatykiem chust, ma
        swoje forum eksperckie. On także uważa, ze nosidła sztywne nie są
        najlepszym pomysłem dla małych dzieci.
        Nosidełko BB nie dopasowuje się do pozycji jaką przyjmuje dziecko
        pionizowane (czyli do naturalnego wygięcia pleców) tylko poprzez
        swoją sztywność narzuca ułożenie ciałka dziecka, nie podpiera
        naturalnie ułożonych plecków na całej ich długości tak jak chusta
        odciążając stawy biodrowe tylko powoduje że dziecko cały ciężar
        swojego ciała opiera na własnych jeszcze niewystarczająco
        wykształconych bioderkach.
        Kolejnym minusem tego nosidła (jak i innych usztywnianych nosideł)
        jest wąski pasek między nóżkami dziecka: nóżki dziecku zwisają
        pionowo w dół i przy marszu dorosły odgina nóżki dziecka do tyłu.
        Dodatkowo dziecko zwisa kroczem na tym pasku (współczuję wszystkim
        chłopcom zwłaszcza).
        Dla lepszego wyobrażenia: weź do ręki kawałek tkaniny bawełnianej i
        otul w nią dziecko, zobacz jak tkanina dopasowuje się do ciała
        dziecka. Następnie weź swoje ukochane BB i spróbuj owinąć nim
        dziecko. Co się musi dopasować? Dziecko do BB czy BB do ciałka
        twojego malucha?
        Ale to sprawa każdej mamy w czym nosi swojego malucha w badziewiu
        jakim jest bb czy w zdrowym nosidle ergonomicznym
        • ivaz Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 23.11.09, 21:48
          a tu dziecko w bondolino
          www.babygerecht.de/images/UserFiles/bondolino_3_klein.jpg
          Prawidłowa pozycja dla dziecka
          nozki nie powinny byc proste, plecki powinny byc zaokraglone, a BB
          plecki są sztywne
          • nehema2889762 Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 24.11.09, 00:04
            a ja jeszcze tak sobie myślę że autorka wątku koniecznie chce kupić BB i zakłada
            wątek tak "na wszelki wypadek" że znajdzie się ktoś kto również pochwali wisiadło
            jak napisała moja poprzedniczka każdy nosi w tym w czym chce
            • monnap Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 24.11.09, 04:36
              Tak ja pochwale i uwazam ze to co lubi moje dziecko jest dla niego
              najlepsze a Mai Tei to byla dla mnie strata pieniedzy, wiec moge
              powiedziec to nosidlo to badziewie i nikomu nie polecam. Moje
              spostrzezenia wynosze z doswiadczenia a nie forum i krazacych na
              tym forum opinii.
              • gosiasprezynka Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 23.04.10, 12:15
                To może chcesz sprzedać to MT? Serio pytam smile
          • dididi124 Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 24.11.09, 00:06
            Ok, a teraz powiedz mi czy wsadziłabyś swoje dziecko w takie nosidło w piękny
            sierpniowy dzień i wybrała się na zwiedzanie np. Rzymu?
        • dididi124 Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 24.11.09, 00:03
          Nie wiem jakie nosidło BB widziałaś, ale moje zwijam "w kulkę" i noszę w torebce
          więc nie wiem, w którym miejscu jest sztywne bo jest wykonane z elastycznej,
          przewiewnej siatki. Żeby nie wiem jak giętkie było moje dziecko to się do tego
          nie dopasuje, musi się siatka dopasować do dziecka.
          Nie jestem przeciwniczką chust, wręcz przeciwnie.
          Najpierw kupiłam chustę jedną, potem drugą, po trzeciej się poddałam. Moje
          dziecko za skarby świata nie dało się zawinąć. BB uwielbia. Bez problemu w nim
          zasypia.
          Skoro dziecku tak niewygodnie w BB to jak wytłumaczysz ten przypadek?
          • monnap Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 24.11.09, 04:39
            Jest to tzw. przypadek powielania krazacych opinii bez znajmosci
            tego nosidla. Moje tez sie zwija i nie jest usztywniane. Jedynym
            zastrzezeniem jak dla mnie bylaby w tym przypadku waga dziecka, bo
            juz jest duze i autorka watku nie bedzie go uzywac przez dlugi czas.
            • dididi124 Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 24.11.09, 09:12
              Co do wagi to spokojnie. Mnie przed kupnem bardziej powstrzymywałaby pogoda ale
              już padły tu fajne rozwiązania.
    • tres09 Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 22.04.10, 13:32
      Wloze kij w mrowisko, ale musze powiedziec z perspektywy czasu ze nosidlo
      sprawdza sie rewelacyjnie, jest super wygodne.
      Dziecko lubi byc noszone (gdyby bylo mu niewygodnie to by krzyczal). Ja lubie
      nosic bo model ktory wybralam (active) swietnie rozklada ciezar.
      Wyprodukowano ich kilkadziesiat milionow sztuk od lat piecdziesiatych, Szwedzi
      ktorzy byli w nich noszeni sa juz dorosli. Gdyby nie byly dobre to odbiloby sie
      to na szwedzkim spoleczenstwie i nosidla Babybjorn juz dawno przestalyby byc
      produkowane.
      Moim zdaniem o nosidlach BabyBjorn zle wypowiadaja sie tylko ci ktorzy widzieli
      je tylko na zdjeciu.
      • penguin33 Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 22.04.10, 14:13
        Ja też używam, przy drugim już dziecku - nie zbyt często, średnio godzinę
        dziennie może. To nosidło używało wielu moich znajomych. Wszystkie dzieci są
        zdrowe, mają prosty kręgosłup. Mój mały też lubi to nosidło, inaczej by wrzeszczałsmile
      • camel_3d Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 22.04.10, 15:13
        tres09 napisał:

> Wloze kij w mrowisko, ale musze powiedziec z perspektywy czasu ze nosidlo
        > sprawdza sie rewelacyjnie, jest super wygodne.
        > Dziecko lubi byc noszone (gdyby bylo mu niewygodnie to by krzyczal).

jak dasz dziecku cuker do jedzenia tez bedzie zachwycone..ale czy bedzie od tego
        zdrowe?
        zauwazylem ze bb jest popularne wsrod mam ktora, albo nie maja pojecie o tym,
        albo chca byc modne bo takie nosidlo wyglada fajowo z dzieckiem..a dziecko gra
        drugorzedna role.
        • tres09 Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 22.04.10, 16:29
          Wiele mam daje niemowlakom cukier, bo zawieraja go prawie wszystkie dostepne w
          Polsce kaszki. Niedawno byl watek na ten temat i pare osob twierdzilo ze
          unikanie cukru w diecie niemowlaka to przesada i przewrazliwienie. Kazdy robi
          jak uwaza, ja wole cukru nie dawac, ale rozumiem ze inne dzieci go dostaja i
          zyja i maja sie dobrze.
          Wszyscy moi znajomi ktorzy uzywali bb byli z niego zadowoleni, a sporo osob
          uzywalo.
          Zauwazylam ze przeciwnikami tego nosidla sa tylko ci ktorzy ani sami go nie
          uzywali ani nie maja pojecia ze Szwedzi uzywaja tych nosidel od lat
          piecdziesiatych i jakos nic nie slychac jakoby wady postawy byly szczegolnie
          czeste wsrod Szwedow (raczej przeciwnie).
          • agamamaani Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 22.04.10, 21:14
            zamiast BB spróbuj ONOnatural, manduce, Ergo czy bondolino - na pewno będzie
            zdrowiej dla dziecka. i wygodniej. i posłuży do przynajmniej 2 roku życia.
          • duzeq Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 22.04.10, 21:30
            Ja mysle, ze dzieci dziela sie na chustowe, meiteiowe i
            babybjornowe smile. Moje tez plulo na widok chusty i MT, ale
            babybjorna pokochalo miloscia od pierwszego wlozenia.

Dziecko nie ma zadnych problemow z kregoslupem, nozkami, stawami i
            innymi bolaczkami znamiennymi dla spanikowanego polskiego
            spoleczenstwa (nie mieszkam nad Wisla).

Ponadto nie zakladaj, ze chcialabys miec nosidlo, ktore by Ci
            sluzylo dluzej niz pol roku, bo dzieci sa rozne i np.moja mlodziez
            odkad zaczela chodzic (rok i jeden dzien), ani mysli siedziec w bb,
            plecaku, wozku czy innym maxi-cosi samochodowym. Musi chodzic smile.

• camel_3d Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 23.04.10, 11:07
              moje jest chustowo- ergobeby-owesmile

chuste kupiel, a baby bjorn dal mi kolega..i mlody strasznei sie w nim wierci,
              nie mogl sie przytulic i zwinac w klebuszek. Oddalem bb po jednym dniu -
              orzeznam ze wtedy tez nic na jego temat nie wiezdialem. kolejne 9 miesiecy to
              byla tlyko chusta. a potem ergo baby, bo nie udalo mi sie opanowac wiazania
              chusty na plecachsmile)) hehehe...
              • duzeq Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 23.04.10, 11:31
                No widzisz, camel, czyli potwierdza sie regula. Dzieci rodza sie z
                genetyczna predyspozycja do jakiegos nosidla wink))).
        • monnap Re: uzytkownicy Baby Bjorn - pytanie 23.04.10, 16:52
          Jestes doskonalym przykladem osoby, ktora nigdy nie sprobowala a sie
          wypowiada - wlasciwie nie na temat bo brak ci doswiadczenia w
          temacie. BB Active - ma szeroki rozstaw nog, dodatkowe uchwyty z
          guzikami do podtrzymania pupy dziecka, ktore nie wisi. Wiekszosc
          osob ktore znam uzywalo tych nosidel i dzieci nie maja zadnych
          problemow. Antyreklama na tym forum jest rewelacyjna, a kazdemu
          wciska sie chuste - moje dziecko nienawidzilo - kolowej oraz sling.
          Tak wiec sprobuj zaloz na dzieciaka, zobacz czy cokolwiek mu sie
          gdniecie a potem krytykuj.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka