malwi_31 26.01.10, 15:55 Jeśli tak, do jakiego wieku należy to robić? kiedy dziecko może przespać tyle ile chce? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miska_malcova Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 16:10 ja nie wybudzam. Sam się budzi co 3 godziny Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 16:17 Od urodzenia może przesypiać ile chce, głodne się na pewno obudzi i upomni "o swoje" Odpowiedz Link Zgłoś
gosiasprezynka Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 18:35 No właśnie niektóre noworodki wcale jak są głodne, to się nie budzą. Moja tak miała - mimo że nie miała żółtaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 21:53 Czyli co? - umarła z głodu?? Czy robiła Ci wyrzuty ,że była głodna a Ty jej nie obudziłaś ?? Odpowiedz Link Zgłoś
yuska Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 27.01.10, 17:06 po co ta kpina? moja córa nie wybudzała się, straciła na wadze 15% masy, wylądowała na patologii noworodka, odwodniona, w inkubatorze z wenflonem w główce. cały miesiąc walczyła o wyrównanie do wagi urodzeniowej. teraz nie ma "na żądanie", tylko na zegarek. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 16:56 malwi_31 napisała: > Jeśli tak, do jakiego wieku należy to robić? kiedy dziecko może > przespać tyle ile chce? Pozdrawiam Ja wybudzalam bo miala żółtaczke, bez tego pozwalałam spać 5 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
annna86 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 17:00 A mi się wydaje, że noworodka trzeba budzic dopóki nie zacznie dobrze na wadze przybierać. Noworodki przecież praktycznie cały czas śpią i te pory karmień często przesypiają. Odpowiedz Link Zgłoś
malpa513 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 17:05 ale ty chyba mówisz o noworodkacg karmionych butelka, bo cycusiowe przeciez nie maja pór karmienia, je na żądanie, jak nie żąda to dobrze, chwila odpoczynku dla mamy Odpowiedz Link Zgłoś
annna86 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 17:08 aj no tak ja od początku karmię butelką i zapomniałam, że inaczej można Odpowiedz Link Zgłoś
duzeq Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 21:35 "Noworodki przecież praktycznie cały czas śpią i te pory karmień często przesypiają". Hmmmm, cos malo chyba forum czytasz i dobrzespiacy dziec Ci sie udal. Ciesz sie, ale nie sadz, ze to norma Odpowiedz Link Zgłoś
malpa513 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 17:01 ja bym nigdy nie wybudzala zdrowego dziecka z normalna waga Odpowiedz Link Zgłoś
sailor29 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 17:19 Rozchodzi się o przybieranie na wadze. Moja mała źle przybierała na wadze i przez pierwsze 3 miesiące budziłam ja co 3h. Teraz tego nie robię i ma jedna dłuższą przerwę (5h) a później sama budzi się po 3h. Ale tez miałam ten dylemat jak długo wybudzać do jedzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 17:16 Najpierw chcą wybudzać dziecko na karmienia a potem "błagam,pomóżcie,co zrobić aby dziecko przespało noc". Zdecydujcie się,czego chcecie! Odpowiedz Link Zgłoś
malwi_31 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 17:29 Nie chodzi o to, że chcą, bo kto ma ochotę zarywać noce. Mnie tak kazała pediatra i położne. Syn też miał żółtaczkę, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie? karmiłam go piersią. Czy w przypadku dzieci butelkowych jest inaczej? a pytam, bo jestem po prostu ciekawa czy trzeba wybudzać czy nie a jeśli trzeba to dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 17:39 Ma znaczenie, ze mial zoltaczke. Dokladnie nie wiem dlaczego, ale poje polozne powiedzialy mi: zdrowy jest, zoltaczki nie ma, zywe dziecko - nie wybudzaj do jedzenia, nawet jesli pielegniarki szpitalne na to nalegaja. Odpowiedz Link Zgłoś
annna86 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 17:49 chyba chodzi o to, że przez żółtaczkę dziecko jest bardziej spiące Odpowiedz Link Zgłoś
malpa513 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 19:05 ja mysle ze karmienie piersia pomaga szybciej zwalczyc zołtaczke Odpowiedz Link Zgłoś
annna86 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 19:14 oj na temat żółtaczki to ja mogłabym długoooo rozmawiać- niestety;/ i niekoniecznie karmienie piersią pomaga szybciej zwalczyć żółtaczkę- tak przynajmniej było w przypadku mojego małego, z którym mamy niezgodność z głównych grupach krwi. Mały miał wysoką bilirubinę przy wypisie ze szpitala- prawie 12 i przez to, że zaj...a połozna nie powiedziałą mi, że przy takiej zółtaczce pokarm ściągać i podgrzewać wylądowaliśmy w szpitalu pod lampy na tydzień z bilirubiną prawie 19. Odpowiedz Link Zgłoś
annna86 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 19:18 a i własnie przez to straciłam pokarm, żeby było jasne, bo wcześniej pisałam, że od początku karmie butelką Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 17:32 o wlasnie! ja nie wybudzalam po urodzeniu troche przeholowal, bo spal 8 godz, 10 godz bez jedzenia spadl duzo na wadze, ale odbil w ciagu 2 dni jesli dziecko jest zdrowe, zywe, nie apatyczne i przybiera w miare normalnie na wadze to po co wybudzac? moje polozne polecaly niewybudzanie maly spi ladnie w nocy - ma 3 mies a spi 7-8 godz noc w noc, w dzien tak sobie, przybiera dobrze, jest pogodnym, zywym dzieckiem po co mam siebie i jego udreczac? Odpowiedz Link Zgłoś
abigail_23 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 17:59 Ja nie budziłam, czasami przesypiała po 7 godzin, czasami 3. Od początku pięknie przybierała na wadze, więc się nie przejmowałam słowami pielęgniarek z położniczego, że trzeba budzić. Odpowiedz Link Zgłoś
abigail_23 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 18:11 Uściślę może, przybieranie na wadze to już jak byłyśmy w domu W szpitalu, wiadomo, dziecko traci na wadze, i pielęgniarki jak im powiedziałam, że dziecko długo śpi, to mnie ochrzaniły, że nie budzę, raz od razu wzięły córeczkę do dokarmiania zanim zdążyłam zareagować, innym razem brutalnie rozebrały do naga, żeby się obudziła... Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 22:32 Abigail, nie wszedzie standardy odnosnie trzymania noworodkow i matek po porodzie sa takie same Ja urodzilam o 2 w nocy a 9 rano bylam juz wypisana na wlasne zyczenie i z blogoslawienstwem moich poloznych No i to dokarmianie - u mnie (Ontario) byloby to nie do pomyslenia (o ile matka zakresli w formularzu, ze karmi piersia). Pielegniarki przychodza tylko co jakis czas, zeby zapytac sie, czy pomoc przystawic dziecko do piersi albo przewinac. Odpowiedz Link Zgłoś
kaja954 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 18:14 nie wybudzalam,cieszylam sie przespanymi nocami,jesli bylo glodne samo sie budzilo.mozna w ten sposob niepotrzebnie nauczyc tego nocnego jedzenia.to takie moje wnioski z doswiadczenia.co innego jesli sa ta wskazania lekarskie z powodu np choroby Odpowiedz Link Zgłoś
zielonakoniczyna Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 18:35 nigdy nie budzilam Odpowiedz Link Zgłoś
gosiasprezynka Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 18:33 W dzień budziłam, w nocy dawałam pospać. Moja mała strasznie senna była i apatyczna. Na początku kiepsko przybierała na wadze. Potem było lepiej, ale nadal budziłam - do momentu, aż po prostu zaczęła budzić się sama (po ukończeniu 2. miesiąca). Uważam, że była to dobra decyzja. Dzięki temu ustalił się jej rytm - w dzień jemy, w nocy śpimy dłużej. Ma teraz jedną dłuższą przerwę nocną, kiedy śpi 5-6 godz. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 19:34 A buteką to nie kamirmi się na żądanie jak malusze zachce? Co Wy wypisujecie? Wcześnie podałam butelkę i karmiłam na żądanie, nie wybudzałam jak nie dopominał się o jedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
edi-85 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 20:26 ja słyszałam że trzeba wybudzac ale tylko noworodka czyli do 28 dnia życia, ale nie wiem czy to prawda, moje dziecko budziło się co godzinę w nocy i w dzień... a jak dałam smoczka to co dwie Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 21:37 Wszystko zależy od przyrostów. Jak dziecko dobrze przybiera na wadze, to niech spi, ile chce. Jesli słabo - to trzeba budzić, do czasu, aż się przyrosty unormują. Bardziej trzeba zwracać uwagę na dzieci z żółtaczką (powoduje senność) i na te z niska masa urodzeniową (to może powodować probelmyz utrzymaniem poziomu cukrów w oraganizmie i przesypianie głodu). Z tym, że niekoniecznie trzeba budzić co 3 h, to zalezy od dziecka. Większości wystarczy pilnowanie, by najdłuższa przerwa nie przekraczała 5-6h. Odpowiedz Link Zgłoś
mumi7 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 21:59 Hm, nawet nie wiedziałam, że w czasie żołtaczki trzeba wybudzać...moj mial, ale wybudzalam z innych powodów, podobno dziecko do 5 kg wymaga karmień co 3 godziny. Potem w brode sobie plułam, że go tak ustawiłam, ale opstatecznie dobrze wyszlo, bo teraz maly budzi sie raz, czasem dwa na 12 godzin nocnych i je.Ładnie też przybiera na wadze, myślę sobie, że to karmienie co 3 godziny także w niocy dalo mu dobry start Odpowiedz Link Zgłoś
jola.pedagogspoleczny Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 22:52 Nam kazano wybudzać naszego synka. Jest wcześniakiem (ur. w 35 tyg. ciąży), miał niską wagę urodzeniową i żółtaczkę. Mnie wypisali ze szpitala standardowo po 3 dobach, ale synek został w inkubatorze. Jak już w nim nie był i nam pierwszy raz dali go na ręce (3 godziny po sztucznym karmieniu) to czekaliśmy jeszcze 2 godziny, żeby go piersią nakarmić a on się nie obudził (czyli razem 5 godzin bez jedzenia). Ordynator oddziału noworodkowego i położne kazały koniecznie wybudzać, ale nie było to proste- nic nie działało (nawet brutalnie brzmiące zatykanie dziurek od noska nie działało a mały spał w najlepsze). Pierwsze dni w domu ustawiałam sobie budzik i co 3 godziny karmiłam śpiące dziecko, co nie było proste. Po kilku dniach sam załapał i sam się budził. Teraz już nie budzę- on mnie budzi ;-P i przybiera normalnie na wadze (ma 6 tygodnie i waży 3,5kg więc jak na wcześniaka nie tak źle). Odpowiedz Link Zgłoś
krzyszton_kasia Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 27.01.10, 10:43 moja córcia (6 tyg) praktycznie od urodzenia (z małymi wyjątkami) przesypia całą noc np. dzisiaj od ok. 20:45 do 5:20. w dzień karmię ją co 2,5-3h. nigdy nie wybudzałam. waga urodz. 4100g, najniższa 3860g, po 3 tyg 4460g. Odpowiedz Link Zgłoś
aguch84 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 27.01.10, 16:14 Ja nie budziłam pomimo tego iż potrafił przespać 10 godzin bez jedzenia. Teraz ma dwa miesiące i przesypia mi w nocy po 12 godzin, za to gdy wstanie to trzeba mu od razu dać jeść bo umarłego by obudził krzykiem ;p Maleństwo jak jest głodne to samo się obudzi Odpowiedz Link Zgłoś
malwi_31 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 27.01.10, 16:44 No ja się właśnie tak zastanawiam. W szpitalu też pielęgniarki mnie ochrzaniły, że nie wybudziłam syna, bo przespaliśmy prawie całą noc. Tak sobie myślę, że taki maluszek może przespać pory karmienia i może to niekorzystnie wpłynąć na jego przyrosty, ale skoro czytam, że niektóre z was mogą przespać większą część nocy, to wspaniale. U mnie tak dobrze nie było i chciałam zapytać czy tak jest w każdym wypadku. Myślałam, że każde dziecko trzeba wybudzać. A czy którejś z was lekarka lub położna powiedziała, że nie trzeba wybudzać? bo mnie zawsze bolało serce jak musiałam to robić. Odpowiedz Link Zgłoś
red-truskawa Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 27.01.10, 16:56 Ja wybudzałam poniewaz synek miał zóltaczke i potrafił spac ciurkiem 7 h jako 4-5 dniowe dziecko. Efekt był taki ze w ciagu 2 tyg nie przybieral w ogóle na wadze. jak zaczełam wybudzac wga oczywiscie podskoczyla a poza tym został wprowadzony rytm karmień i potem nie było kłpotu ze je na okrągło albo co godzine. Odpowiedz Link Zgłoś
malwi_31 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 27.01.10, 17:35 Myślicie, że to też ma znaczenie, że jak jest wybudzane dziecko, to potem jak poprzedniczka napisała nie je co godzinę? zastanawiam się też nad tym czy jeśli dziecko nie jest wybudzane tzn śpi ile chce nie może popaść w jakieś choroby? jaki właściwie sens ma to wybudzanie? Odpowiedz Link Zgłoś
red-truskawa Re:malwi_31 27.01.10, 20:21 Zauwaz ze ja napisałam ze mój synek miał zółtaczke i potrafił za długo spac nie budzac się i nie przyrastał, dlatego był wybudzany zarówno w dzień jak i w nocy. Takie wybudzanie trwało gdzies do 3 tyg w dzień i w nocy, a potem tylko pilnowałam w dzień a w nocy spał juz dłuzej. Odpowiedz Link Zgłoś
aguch84 Re:malwi_31 27.01.10, 20:26 Jeżeli dziecko w porządku przybiera na wadze to nie ma sensu budzić. Mój synek urodził się z wagą 4500 58cm. Ma teraz dwa miesiące i waży 7 200 . Ja go nie budzę więc raczej mu to nie szkodzi, patrząc na jego wagę. To zależy od dziecka. Jeśli waga jest ok i równo na niej przybiera wiec nie wybudzamy Takie jest moje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
my_valenciana Jeśli zdrowe i o prawidłowej wadze to nie budzić 27.01.10, 22:38 Jeśli nie jest wcześniakiem, nie ma niedowagi ani żadnych problemów zdrowotnych to dajcie dziecku się wyspać. Ja budziłam bo położna nastraszyła, że pokarm nocny jest najbardziej kaloryczny i wyliczyła ile to kalorii dziecko traci w ciągu tygodnia. Było to przerażające. Żałuję, że budziłam bo mały nigdy nie przesypiał już nocy. Ma już rok, dawno nie jest karmiony w nocy a przespał całą tylko kilka razy i to już dawno było. Może spałby normalnie gdyby nie był wybudzany. Odpowiedz Link Zgłoś