Dodaj do ulubionych

Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzenia?

26.01.10, 15:55
Jeśli tak, do jakiego wieku należy to robić? kiedy dziecko może
przespać tyle ile chce? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • miska_malcova Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 16:10
      ja nie wybudzam. Sam się budzi co 3 godziny smile
    • lykaena Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 16:17
      Od urodzenia może przesypiać ile chce, głodne się na pewno obudzi i upomni "o swoje"
      • gosiasprezynka Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 18:35
        No właśnie niektóre noworodki wcale jak są głodne, to się nie budzą. Moja tak miała - mimo że nie miała żółtaczki.
        • lykaena Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 21:53
          Czyli co? - umarła z głodu?? Czy robiła Ci wyrzuty ,że była głodna a Ty jej nie
          obudziłaś ??
          • yuska Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 27.01.10, 17:06
            po co ta kpina? moja córa nie wybudzała się, straciła na wadze 15%
            masy, wylądowała na patologii noworodka, odwodniona, w inkubatorze z
            wenflonem w główce. cały miesiąc walczyła o wyrównanie do wagi
            urodzeniowej.
            teraz nie ma "na żądanie", tylko na zegarek.
    • 18_lipcowa1 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 16:56
      malwi_31 napisała:

> Jeśli tak, do jakiego wieku należy to robić? kiedy dziecko może
      > przespać tyle ile chce? Pozdrawiam

Ja wybudzalam bo miala żółtaczke, bez tego pozwalałam spać 5 godzin.
    • annna86 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 17:00
      A mi się wydaje, że noworodka trzeba budzic dopóki nie zacznie dobrze na wadze przybierać. Noworodki przecież praktycznie cały czas śpią i te pory karmień często przesypiają.
      • malpa513 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 17:05
        ale ty chyba mówisz o noworodkacg karmionych butelka, bo cycusiowe
        przeciez nie maja pór karmienia, je na żądanie, jak nie żąda to
        dobrze, chwila odpoczynku dla mamy wink
        • annna86 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 17:08
          aj no takwink ja od początku karmię butelką i zapomniałam, że inaczej możnawink
      • duzeq Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 21:35
        "Noworodki przecież praktycznie cały czas śpią i te pory karmień
        często przesypiają".

Hmmmm, cos malo chyba forum czytasz i dobrzespiacy dziec Ci sie
        udal. Ciesz sie, ale nie sadz, ze to norma smile
    • malpa513 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 17:01
      ja bym nigdy nie wybudzala zdrowego dziecka z normalna waga
      • sailor29 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 17:19
        Rozchodzi się o przybieranie na wadze. Moja mała źle przybierała na wadze i przez pierwsze 3 miesiące budziłam ja co 3h. Teraz tego nie robię i ma jedna dłuższą przerwę (5h) a później sama budzi się po 3h. Ale tez miałam ten dylemat jak długo wybudzać do jedzenia?
    • thorgalla Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 17:16
      Najpierw chcą wybudzać dziecko na karmienia a
      potem "błagam,pomóżcie,co zrobić aby dziecko przespało noc".
      Zdecydujcie się,czego chcecie!
      • malwi_31 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 17:29
        Nie chodzi o to, że chcą, bo kto ma ochotę zarywać noce. Mnie tak
        kazała pediatra i położne. Syn też miał żółtaczkę, nie wiem czy to
        ma jakieś znaczenie? karmiłam go piersią. Czy w przypadku dzieci
        butelkowych jest inaczej? a pytam, bo jestem po prostu ciekawa czy
        trzeba wybudzać czy nie a jeśli trzeba to dlaczego?
        • syswia Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 17:39
          Ma znaczenie, ze mial zoltaczke. Dokladnie nie wiem dlaczego, ale
          poje polozne powiedzialy mi: zdrowy jest, zoltaczki nie ma, zywe
          dziecko - nie wybudzaj do jedzenia, nawet jesli pielegniarki
          szpitalne na to nalegaja.
        • annna86 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 17:49
          chyba chodzi o to, że przez żółtaczkę dziecko jest bardziej spiące
          • malpa513 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 19:05
            ja mysle ze karmienie piersia pomaga szybciej zwalczyc zołtaczke
            • annna86 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 19:14
              oj na temat żółtaczki to ja mogłabym długoooo rozmawiać- niestety;/ i niekoniecznie karmienie piersią pomaga szybciej zwalczyć żółtaczkę- tak przynajmniej było w przypadku mojego małego, z którym mamy niezgodność z głównych grupach krwi. Mały miał wysoką bilirubinę przy wypisie ze szpitala- prawie 12 i przez to, że zaj...a połozna nie powiedziałą mi, że przy takiej zółtaczce pokarm ściągać i podgrzewać wylądowaliśmy w szpitalu pod lampy na tydzień z bilirubiną prawie 19.
              • annna86 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 19:18
                a i własnie przez to straciłam pokarm, żeby było jasne, bo wcześniej pisałam, że od początku karmie butelkąsmile
      • syswia Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 17:32
        o wlasnie! wink
        ja nie wybudzalam
        po urodzeniu troche przeholowal, bo spal 8 godz, 10 godz bez jedzenia
        spadl duzo na wadze, ale odbil w ciagu 2 dni
        jesli dziecko jest zdrowe, zywe, nie apatyczne i przybiera w miare
        normalnie na wadze to po co wybudzac? moje polozne polecaly
        niewybudzanie

maly spi ladnie w nocy - ma 3 mies a spi 7-8 godz noc w noc, w dzien
        tak sobie, przybiera dobrze, jest pogodnym, zywym dzieckiem

po co mam siebie i jego udreczac?
    • abigail_23 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 17:59
      Ja nie budziłam, czasami przesypiała po 7 godzin, czasami 3. Od początku pięknie
      przybierała na wadze, więc się nie przejmowałam słowami pielęgniarek z
      położniczego, że trzeba budzić.
      • abigail_23 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 18:11
        Uściślę może, przybieranie na wadze to już jak byłyśmy w domu smile
        W szpitalu, wiadomo, dziecko traci na wadze, i pielęgniarki jak im powiedziałam, że dziecko długo śpi, to mnie ochrzaniły, że nie budzę, raz od razu wzięły córeczkę do dokarmiania zanim zdążyłam zareagować, innym razem brutalnie rozebrały do naga, żeby się obudziła...
        • syswia Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 22:32
          Abigail, nie wszedzie standardy odnosnie trzymania noworodkow i
          matek po porodzie sa takie same wink Ja urodzilam o 2 w nocy a 9 rano
          bylam juz wypisana na wlasne zyczenie i z blogoslawienstwem moich
          poloznych wink
          No i to dokarmianie - u mnie (Ontario) byloby to nie do pomyslenia
          (o ile matka zakresli w formularzu, ze karmi piersia). Pielegniarki
          przychodza tylko co jakis czas, zeby zapytac sie, czy pomoc
          przystawic dziecko do piersi albo przewinac.
    • kaja954 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 18:14
      nie wybudzalam,cieszylam sie przespanymi nocami,jesli bylo glodne samo
      sie budzilo.mozna w ten sposob niepotrzebnie nauczyc tego nocnego
      jedzenia.to takie moje wnioski z doswiadczenia.co innego jesli sa ta
      wskazania lekarskie z powodu np choroby
      • zielonakoniczyna Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 18:35
        nigdy nie budzilam
    • gosiasprezynka Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 18:33
      W dzień budziłam, w nocy dawałam pospać. Moja mała strasznie senna była i apatyczna. Na początku kiepsko przybierała na wadze. Potem było lepiej, ale nadal budziłam - do momentu, aż po prostu zaczęła budzić się sama (po ukończeniu 2. miesiąca). Uważam, że była to dobra decyzja. Dzięki temu ustalił się jej rytm - w dzień jemy, w nocy śpimy dłużej. Ma teraz jedną dłuższą przerwę nocną, kiedy śpi 5-6 godz.
    • lidek0 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 19:34
      A buteką to nie kamirmi się na żądanie jak malusze zachce? Co Wy
      wypisujecie? Wcześnie podałam butelkę i karmiłam na żądanie, nie
      wybudzałam jak nie dopominał się o jedzenie.
      • edi-85 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 20:26
        ja słyszałam że trzeba wybudzac ale tylko noworodka czyli do 28 dnia życia, ale
        nie wiem czy to prawda, moje dziecko budziło się co godzinę w nocy i w dzień...
        a jak dałam smoczka to co dwie
    • mika_p Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 21:37
      Wszystko zależy od przyrostów. Jak dziecko dobrze przybiera na wadze, to niech
      spi, ile chce. Jesli słabo - to trzeba budzić, do czasu, aż się przyrosty unormują.
      Bardziej trzeba zwracać uwagę na dzieci z żółtaczką (powoduje senność) i na te z
      niska masa urodzeniową (to może powodować probelmyz utrzymaniem poziomu cukrów
      w oraganizmie i przesypianie głodu).

Z tym, że niekoniecznie trzeba budzić co 3 h, to zalezy od dziecka. Większości
      wystarczy pilnowanie, by najdłuższa przerwa nie przekraczała 5-6h.
    • mumi7 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 21:59
      Hm, nawet nie wiedziałam, że w czasie żołtaczki trzeba
      wybudzać...moj mial, ale wybudzalam z innych powodów, podobno
      dziecko do 5 kg wymaga karmień co 3 godziny. Potem w brode sobie
      plułam, że go tak ustawiłam, ale opstatecznie dobrze wyszlo, bo
      teraz maly budzi sie raz, czasem dwa na 12 godzin nocnych i
      je.Ładnie też przybiera na wadze, myślę sobie, że to karmienie co 3
      godziny także w niocy dalo mu dobry startwink
      • jola.pedagogspoleczny Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 26.01.10, 22:52
        Nam kazano wybudzać naszego synka. Jest wcześniakiem (ur. w 35 tyg. ciąży), miał
        niską wagę urodzeniową i żółtaczkę.
        Mnie wypisali ze szpitala standardowo po 3 dobach, ale synek został w
        inkubatorze. Jak już w nim nie był i nam pierwszy raz dali go na ręce (3 godziny
        po sztucznym karmieniu) to czekaliśmy jeszcze 2 godziny, żeby go piersią
        nakarmić a on się nie obudził (czyli razem 5 godzin bez jedzenia). Ordynator
        oddziału noworodkowego i położne kazały koniecznie wybudzać, ale nie było to
        proste- nic nie działało (nawet brutalnie brzmiące zatykanie dziurek od noska
        nie działało a mały spał w najlepsze). Pierwsze dni w domu ustawiałam sobie
        budzik i co 3 godziny karmiłam śpiące dziecko, co nie było proste. Po kilku
        dniach sam załapał i sam się budził. Teraz już nie budzę- on mnie budzi ;-P i
        przybiera normalnie na wadze (ma 6 tygodnie i waży 3,5kg więc jak na wcześniaka
        nie tak źle).
    • krzyszton_kasia Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 27.01.10, 10:43
      moja córcia (6 tyg) praktycznie od urodzenia (z małymi wyjątkami) przesypia całą
      noc np. dzisiaj od ok. 20:45 do 5:20. w dzień karmię ją co 2,5-3h. nigdy nie
      wybudzałam.
      waga urodz. 4100g, najniższa 3860g, po 3 tyg 4460g.
      • aguch84 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 27.01.10, 16:14
        Ja nie budziłam pomimo tego iż potrafił przespać 10 godzin bez jedzenia. Teraz
        ma dwa miesiące i przesypia mi w nocy po 12 godzin, za to gdy wstanie to trzeba
        mu od razu dać jeść bo umarłego by obudził krzykiem ;p Maleństwo jak jest głodne
        to samo się obudzi
      • malwi_31 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 27.01.10, 16:44
        No ja się właśnie tak zastanawiam. W szpitalu też pielęgniarki mnie
        ochrzaniły, że nie wybudziłam syna, bo przespaliśmy prawie całą noc.
        Tak sobie myślę, że taki maluszek może przespać pory karmienia i
        może to niekorzystnie wpłynąć na jego przyrosty, ale skoro czytam,
        że niektóre z was mogą przespać większą część nocy, to wspaniale. U
        mnie tak dobrze nie było i chciałam zapytać czy tak jest w każdym
        wypadku. Myślałam, że każde dziecko trzeba wybudzać. A czy którejś z
        was lekarka lub położna powiedziała, że nie trzeba wybudzać? bo mnie
        zawsze bolało serce jak musiałam to robić.
        • red-truskawa Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 27.01.10, 16:56
          Ja wybudzałam poniewaz synek miał zóltaczke i potrafił spac ciurkiem 7 h jako
          4-5 dniowe dziecko. Efekt był taki ze w ciagu 2 tyg nie przybieral w ogóle na
          wadze. jak zaczełam wybudzac wga oczywiscie podskoczyla a poza tym został
          wprowadzony rytm karmień i potem nie było kłpotu ze je na okrągło albo co godzine.
          • malwi_31 Re: Czy noworodka trzeba wybudzać co 3h do jedzen 27.01.10, 17:35
            Myślicie, że to też ma znaczenie, że jak jest wybudzane dziecko, to
            potem jak poprzedniczka napisała nie je co godzinę? zastanawiam się
            też nad tym czy jeśli dziecko nie jest wybudzane tzn śpi ile chce
            nie może popaść w jakieś choroby? jaki właściwie sens ma to
            wybudzanie?
            • red-truskawa Re:malwi_31 27.01.10, 20:21
              Zauwaz ze ja napisałam ze mój synek miał zółtaczke i potrafił za długo spac nie
              budzac się i nie przyrastał, dlatego był wybudzany zarówno w dzień jak i w nocy.
              Takie wybudzanie trwało gdzies do 3 tyg w dzień i w nocy, a potem tylko
              pilnowałam w dzień a w nocy spał juz dłuzej.
              • aguch84 Re:malwi_31 27.01.10, 20:26
                Jeżeli dziecko w porządku przybiera na wadze to nie ma sensu budzić. Mój synek
                urodził się z wagą 4500 58cm. Ma teraz dwa miesiące i waży 7 200 smile. Ja go nie
                budzę więc raczej mu to nie szkodzi, patrząc na jego wagę. To zależy od dziecka.
                Jeśli waga jest ok i równo na niej przybiera wiec nie wybudzamy smile Takie jest
                moje zdanie smile
    • my_valenciana Jeśli zdrowe i o prawidłowej wadze to nie budzić 27.01.10, 22:38
      Jeśli nie jest wcześniakiem, nie ma niedowagi ani żadnych problemów
      zdrowotnych to dajcie dziecku się wyspać.
      Ja budziłam bo położna nastraszyła, że pokarm nocny jest najbardziej
      kaloryczny i wyliczyła ile to kalorii dziecko traci w ciągu
      tygodnia. Było to przerażające.
      Żałuję, że budziłam bo mały nigdy nie przesypiał już nocy. Ma już
      rok, dawno nie jest karmiony w nocy a przespał całą tylko kilka razy
      i to już dawno było. Może spałby normalnie gdyby nie był wybudzany.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka