barbarka.1 07.02.10, 18:00 Czy wy drogie mamy trzymacie się sztywno terminów rozpakowanych rzeczy do jedzenia? Widzę że np. na kaszkach, mleku mod. i innych podobnych jest 3 tyg. termin zużycia od momentu otwacia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
easyblue Re: Terminy ważności!! 07.02.10, 18:10 Przy całkiem malutkim dziecku raczej tak. Ale przy starszym nie Odpowiedz Link Zgłoś
barbarka.1 Re: Terminy ważności!! 10.02.10, 13:03 ja karmie piersią ale kaszki robię na mm i nigdy nie mogę zużyć puszki mleka w terminie Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Terminy ważności!! 10.02.10, 13:22 to nie jest tak, że w dniu przekroczenia terminu ustalonego przez producenta produkt zaczyna byc szkodliwy, od mniej wiecej tego terminu produkt zaczyna tracic własciwosci zdeklarowane przez producenta; myśle, ze jesli twoje dziecko nie jest nadwrazliwe, to mozesz uzywac takie mleko z przekroczonym pare dni terminem - zadbaj o szczelne zamknięcie i przechowuj w niskiej temperaturze (chyba głównym procesem odpowiadającym za starzenie sie takich produktów jest jełczenie tłuszczów, któremu zapobiega obniżona temperatura) Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenca78 Re: Terminy ważności!! 10.02.10, 16:46 Nie bardzo mi to wychodzi - w tej chwili mój mały je 3 rodzaje kaszek na sniadanie (na zmiane), wiec troche dłuzej zajmuje mi zuzycie opakowania. Odpowiedz Link Zgłoś