sierlena 14.02.10, 20:52 Moja 11msc córka siedząc na czworakach porusza się w sposób krępujacya wręcz wstydliwy....robi tak bardzo często, w tył i przód!!! Czy to przejściowe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hulieta_1 Re: wstydliwy problem!!!! 14.02.10, 20:55 pamiętam, że moja młodsza siostra podobnie się zachowywała, tak właśnie ok. roczku. było to tzw. bobkowanie ale powiem Ci szczerze nie pamiętam czy była jakaś interwencja z zewnątrz. wiem tylko, że przestała Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: wstydliwy problem!!!! 14.02.10, 20:59 sierlena napisała: > Moja 11msc córka siedząc na czworakach porusza się w sposób > krępujacya wręcz wstydliwy....robi tak bardzo często, w tył i > przód!!! Dorosłym to się wszystko tylko z jednym kojarzy. Cy w jakikolwiek sposób przeszkadza Ci, że dziecko testuje nowe sposoby poruszania się? Odpowiedz Link Zgłoś
maks_olo Re: wstydliwy problem!!!! 14.02.10, 21:04 hahahah parę wątków niżej też o tym piszę... młody jeszcze tak robi jak tańczy starszy syn też czasem tak robi jak szaleje ;p Odpowiedz Link Zgłoś
easyblue Re: wstydliwy problem!!!! 14.02.10, 21:30 Dzieci się też onanizują I nie ma w tym NIC A NIC wstydliwego. Ani dla nich, ani dla ich rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: wstydliwy problem!!!! 14.02.10, 21:33 Szczerze mówiąc właśnie siedzę i się zastanawiam jak się można wstydliwie poruszać??? Nie mam pojęcia jakie ruchy u dziecka mogą być krępujące. Dzieciaki są naturalne same w sobie i to co robią w tak wczesnym wieku nie może być wstydliwe i krępujące. Co innego u dziecka które rozumie pewne zachowania i wie co robi i co takie zachowania oznaczają, ale to chyba za kilka-kilkanaście lat Odpowiedz Link Zgłoś
hulieta_1 Re: wstydliwy problem!!!! 14.02.10, 21:37 z tego co pamiętam to wyglądało to tak: siostra kładła się na podłogę na brzuchu, memlała pieluchę i ruszała kuperkiem. strasznie się przy tym pociła. no wyglądało to dosyć jednoznacznie i nie było to wypróbowanie nowych metod poruszania. Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 Re: wstydliwy problem!!!! 14.02.10, 21:36 A moze ja cos swedzi? Nowe badania mowia, ze cos takiego, jak onanizm niemowlecy nie istnieje. Polecam troche wstrzasajacy watek forum.gazeta.pl/forum/w,578,71690836,71690836,Potrzebuje_porady_onanizm_niemowlecy_.html Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaczek265 Re: wstydliwy problem!!!! 14.02.10, 21:53 Mnie w szkole uczono, że coś takiego jak onanizm dziecięcy jak najbardziej istnieje. Nazwa może szokująca ale tylko dla niektórych dorosłych. Tak naprawdę chodzi o poznawanie ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenca78 Re: wstydliwy problem!!!! 15.02.10, 19:43 Dziecięcy tak, niemowlęcy podobno nie. Odpowiedz Link Zgłoś
wirtuozka Re: wstydliwy problem!!!! 14.02.10, 22:35 Do wesela z pewnością jej przejdzie! A może nawet wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: wstydliwy problem!!!! 15.02.10, 08:41 Zrób jej badania - mocz, ginekolog dziecięcy, kał na pasożyty, bo może ją coś boleć czy swędzieć, może mieć jakąś infekcję układu moczowego, płciowego albo pasożyty (np. owsiki). Moja córka też tak robiła, poszłam z nią do ginekologa, okazało się, że rzeczywiście miała infekcję, dostała maść do smarowania - przeszło jak ręka odjął. Odpowiedz Link Zgłoś
sierlena Re: wstydliwy problem!!!! 15.02.10, 09:19 Dziękuję za odpowiedzi. Chciałam jej kiedyś zrobić badanie moczu ale nigdy nie udawało mi się założyć woreczka, nawet w szpitalu pielęgniarki same zakładały (ok 30x i bez skutecznie() To że się tak porusza to jest dla mnie zabawne, napisałam tak abyście zrozumiały! Odpowiedz Link Zgłoś
easyblue Re: wstydliwy problem!!!! 15.02.10, 09:29 No wiesz, słowo "wstydliwy" nie znaczy to samo, co "zabawne". Jak widzisz nikt nie zrozumiał, o co Ci chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
zoofka Re: wstydliwy problem!!!! 15.02.10, 11:10 proponuję łapać mocz do kubeczka. Woreczki bardzo często powodują złe wyniki moczu. Odpowiedz Link Zgłoś
archeopteryx Re: wstydliwy problem!!!! 15.02.10, 14:14 Jak na posiew to tylko do kubeczka łapać. Do woreczka nie ma sensu. A jak na badanie ogólne to mozna do woreczka, ale po przyklejeniu woreczka nie zakłada się pieluchy żeby po godzinie sprawdzić czy zostało nasiusiane. Trzeba odczekać aż dziecko zrobi siku do woreczka i od razu go zdjąć. Ja robiłam tak, że w łazience na przewijaku przyklejałam woreczek, odkręcałam kran z wodą i dawałam córce pić. Nie musiałam długo czekać na siku Odpowiedz Link Zgłoś
tym08 Re: wstydliwy problem!!!! 15.02.10, 16:10 a moze uczy sie czworakowac? co do "tego typu" zachowan, moja corka lubi przytulac sie do drzew/latarni i rusza sie gora-dol. zawsze mnie to rozsmiesza do lez Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: wstydliwy problem!!!! 15.02.10, 19:22 moja tez tak robiła. Zaobserwuj kiedy dziecko tak robi. Tylko nie zaniedbaj badań, bo najpierw trzeba wyeliminować jakąś infekcję.np pochwy, niekoniecznie dróg moczowych. Jeśli badania ok, a dziecko dalej tak robi to sie onanizuje i nie ma to zadnego zwiazku z seksualnościa. Dziecko dotyka się , bo to przyjemne. moja robiła tak jak sie nudziła. Zainteresuj czymś, odwróc uwagę, tylko nie krzycz. Z czasem powinno przejść Odpowiedz Link Zgłoś
zawszekubala Re: wstydliwy problem!!!! 15.02.10, 19:25 mój syn też tak robił i okazało sie ze był zarażony glistą ludzką wiec ja radziłabym zrobić badania kału na obecność pasożytów Odpowiedz Link Zgłoś
symbolica Re: wstydliwy problem!!!! 15.02.10, 19:55 "Dziecko może być bardzo zainteresowane swoimi narządami płciowymi. Dotyka je i bada, stwierdza przy tym, że ten dotyk jest przyjemny. Nie należy tego piętnować ani utrudniać. Dziecko nie doświadcza przy tym podniecenia ani seksualnego pobudzenia. Jest po prostu ciekawe własnego ciała - niedawno w podobnym stopniu ciekawiły je rączki czy stopy." Odpowiedz Link Zgłoś
aniasa1 Re: wstydliwy problem!!!! 16.02.10, 00:19 zrob badania na robaki i grzyby. U naszego malucha tez wyszly grzyby jak mial 7 m-cy. Jesli chcesz namiary na wychwalane laboratorium w Wa-wie, napisz na priv. Mozna do nich wyslac probki poczta. Odpowiedz Link Zgłoś
stedis Re: wstydliwy problem!!!! 16.02.10, 13:34 W ten sposób przygotowuje się do raczkowania Nie ma w tym nic wstydliwego-to tylko dorośli widzą w tym nieprzyzwoite ruchy Odpowiedz Link Zgłoś