oltremare 31.03.10, 11:01 Kiedy wasze maluszki zaczely wypowiadac pierwsze slowa, oczywiscie poza mama i tata Moj synek ma prawie 11 miesiecy i czekam niecierpliwie na jego pierwsze slowa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzysiowa_mama Re: Pierwsze slowa 31.03.10, 11:18 Mój synek ma 9,5 miesiąca i od kilku tygodni mówi: lampa. Pokazuje przy tym na żyrandol, latanię uliczną, czy lampkę, więc dokładnie wie co to znaczy. Córka mojej siostry jak była w podobnym wieku to powiedziała: pupa i też z całkowitym zrozumieniem tematu . Twój Synek też się pewnie niedługo rozgada - może jeszcze nie znalazł nic na tyle ważnego, żeby o tym mówic Odpowiedz Link Zgłoś
magdabdg Re: Pierwsze slowa 31.03.10, 11:20 ok 10 miesiaca bylo BUTCI ... na okreslenie butów i papci Odpowiedz Link Zgłoś
senait Re: Pierwsze slowa 31.03.10, 13:36 Mój maluch mówi mama, tata, baba, dada, papa,lala, bebe i coś tam po swojemu Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Pierwsze slowa 31.03.10, 20:53 Moja córka jako pierwsze słowo powiedziała 'cici' i było to chyba na przełomie dziewiątego i dziesiątego miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Pierwsze slowa 02.04.10, 22:36 Moja ostatnio mówi "ide" - i faktycznie tupta Ale to raczej przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
schwarzerkater Re: Pierwsze slowa 02.04.10, 23:10 Moja corcia wychowywana jest dwujezykowo i jak narazie wyszukuje sobie z kazdego jezyka latwiejsze slowa. Mowi: bitte, danke, komm, chodz, ide, mama, papa, kot, buzi, oko i (uwaga!)czekoladka Znaczenie wymienionych slow zna doskonale. Sa oczywiscie tez inne slowa, ktore sobie papla, a ktorych znaczenia jeszcze nie odkrylam ) Acha, mala ma 14 miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
ballonee Re: Pierwsze slowa 02.04.10, 23:39 trzy słowa ze zrozumieniem: "tata", "am am"(choć to trudno nazwać słowem) i "nie"...które często dominuje ostatnio bo moja córka jest w fazie wszystko na nie....aha...ma 9 mcy Odpowiedz Link Zgłoś