Dodaj do ulubionych

Nosidło. Co polecacie?

02.05.10, 13:59
Witam.
Mam 3,5 mies. dziecko. Planuję zakup nosidła. Nie planuję zbyt
długich wycieczek dziecka w takim nosidle, raczej jakieś szybkie
wyjścia, typu zakupy, żeby mieć wolne ręce.
Możecie polecić coś sensownego i coś co by mnie nie obdarło
starsznie z kasy? Idzie lato, więc dobrze byłoby gdyby dzieciak mi
się w Nim nie zapocił strasznie. Kompletnie zielona jestem w tym
temacie, więc proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • magdal-ena78 Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 14:47
      Ja mam Baby Bjorn, korzystam z niego tylko sporadycznie, wlasnie na
      zakupy, czy spacer tam gdzie z wozkiem jest ciezko, sprawdza sie.
      Dla mnie wazne bylo, zeby mialo atesty i bylo rekomendowane przez
      pediatrow. Poczatkowo maly nie chcial w nim siedziec, ale sie
      przyzwyczail i bardzo mu sie teraz podobasmile Nie wiem jak to bedze w
      upaly bo jeszcze takich tu nie bylo.
    • rulsanka Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 14:58
      Niestety tańsze nosidła są zazwyczaj niezdrowe, nie zapewniają prawidłowej
      pozycji dziecka. Dla nie siedzącego samodzielnie malucha polecam chustę, będzie
      lepiej i finansowo i zdrowotnie. Jeśli dziecko nie jest bardzo ciężkie, do 8kg
      lepsza będzie chusta elastyczna, bo jest tania i łatwo się ją wiąże.
      Jeśli chodzi o nosidła (używa się ich jak dziecko już samo siedzi) to najtaniej
      wyjdzie mej tai, droższe ale łatwiejsze w zakładaniu będą nosidła ergonomiczne
      typu Manduca, Ergo, Bondolino. Może o jakimś zapomniałam, ale w zasadzie
      wszystkie tanie nosidła z allegro to wyrzucanie pieniędzy na produkt szkodliwy
      dla dziecka.
      • magdal-ena78 Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 15:32
        rulsanka napisała:

>> Jeśli chodzi o nosidła (używa się ich jak dziecko już samo siedzi

Nie prawda ze w nosidlach nosi sie tylko dzieci ktore same siedza,
        moj synek ma 4 mies i mam nosidlo ktore przystosowane jest dla
        dzieci od urodzenia.
        • malazabka.de Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 16:18
          ja tez tongue_out
        • joshima Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 16:59
          Bzdury. Jest to niezdrowe dla dziecka. Szczególnie jeśli jest wąskie w kroku, ma
          usztywnienia i w dodatku umożliwia noszenie przodem. Takie g..o można z czystym
          sumieniem wywalić na śmieci i oszczędzić dziecku.
          • kawka74 Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 17:08
            W Bondolino można nosić dziecko od urodzenia - a to przecież nosidło.
            • joshima Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 17:10
              Jeśli nie przeczytałaś uważnie to zacytuję swoją wypowiedź, żebyś miała szansę
              jeszcze raz się wczytać i zrozumieć co napisałam

Szczególnie jeśli jest wąskie w kroku, ma
              usztywnienia i w dodatku umożliwia noszenie przodem.
              • kawka74 Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 17:16
                Po co te nerwy?
                Dziewczyna pisze, że nosi w nosidle przystosowanym do noszenia dziecka od
                urodzenia, Ty na to, że bzdury.
                A 'szczególnie jeśli' nie oznacza 'tylko wtedy, gdy'.
              • magdal-ena78 Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 17:20
                Moje jest sztywne i umozliwia noszenie przodem. Bynajmniej nie jest
                g... jak napsialas i z pewnoscia jest bezpieczniejsze niz chusty i
                inne tego typu wynalazki
                • joshima Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 17:35
                  magdal-ena78 napisała:

> Moje jest sztywne i umozliwia noszenie przodem. Bynajmniej nie jest
                  > g... jak napsialas i z pewnoscia jest bezpieczniejsze niz chusty i
                  > inne tego typu wynalazki

W takim razie jest to g..no.
                • green-blue-eye zaden normalny pediatra 02.05.10, 18:21
                  nie potwierdzi ze noszenie dziecka przodem do swiata jest ok.kregoslup dziecka
                  przyjmuje wtedy nieprwidlowa pozycje-lopatologicznie-jest wygiety w druga strone.
                  najlepsza pozycja dla dziecka-na zabke a takiej pozycji nie zapewni wisiadlo
                  ktore posiadasz.
                  i nie plec glupot ze jest bezpieczniejsze od chust i cytuje "innych wynalazkow"
                • camel_3d Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 19:08
                  magdal-ena78 napisała:

> g... jak napsialas i z pewnoscia jest bezpieczniejsze niz chusty i
                  > inne tego typu wynalazki

wiesz co..ty juz wogole lepiej nie wypisuj wiecej glupot. tylko niedoinformowane
                  kobiety i mamusie modnisie, ktorym dziecko do kiecy lub spodni musi pasowac
                  nosza dzieci przodem do swiata.
                  • magdal-ena78 Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 19:17
                    Hehe rzeczywiscie tu masz racje chusta mi sie nie podoba , powaznie,
                    przypomina mi te biedne afrykanskie kobiety ktore nosza dzieci na
                    garbie i musze z nimi pracowac, z taka roznica ze u nas ktos dorobil
                    do tego ideologie smile
                    • camel_3d Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 19:22
                      wiesz..to ja chyba bardziej szanuje biedna afrykanska kobiete, niz matke, ktora
                      ma gdzies zdrowie dziecka, ale musi zajebiscie i nowoczesnie wygladac...jej zdaniem

• magdal-ena78 Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 20:08
                        camel_3d napisał:

> wiesz..to ja chyba bardziej szanuje biedna afrykanska kobiete, niz
                        matke, ktora
                        > ma gdzies zdrowie dziecka, ale musi zajebiscie i nowoczesnie
                        wygladac...jej zdaniem

Czytaj ze zrozumieniem, nie napisalam ze jej nie szanuje, napisalam
                        ze mi jej szkoda. Musi chodzic z garbem na plecach bo nie ma niani
                        tudziez zlobka. A ja nie mam gdzies zdrowia mojego dziecka,
                        Nosidelko mu bynajmniej nie szkodzi.
                        • joshima Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 21:11
                          magdal-ena78 napisała:

> A ja nie mam gdzies zdrowia mojego dziecka,

Masz. Nosidełko pewnie by mu nie zaszkodziło. Wisiadło raczej zdrowe nie jest. A
                          to co Ty masz to wisiadło.
                        • camel_3d Re: Nosidło. Co polecacie? 03.05.10, 09:30

> Czytaj ze zrozumieniem, nie napisalam ze jej nie szanuje, napisalam
                          > ze mi jej szkoda. Musi chodzic z garbem na plecach bo nie ma niani
                          > tudziez zlobka. A ja nie mam gdzies zdrowia mojego dziecka,
                          > Nosidelko mu bynajmniej nie szkodzi.

w pl tez miliony mam nie maja ani niani ani zlobka......
                          • magdal-ena78 Re: Nosidło. Co polecacie? 03.05.10, 11:15
                            I dlatego nosza w chuscie???
                  • monnap Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 19:55
                    No mi koniecznie musi pasowac pod kolor torebki. Ale ja lubie fajnie
                    sie ubrac i nie wygladac jak wymieta mama...(TO jesli chodzi o twoj
                    durny komentarz)Moj dzieciak bardzo lubil BB, ale ja nigdy nie
                    dzwigalam go w nosidle godzinami to jedno, po drugie nie sluchaj
                    wszystkiego co sie tu wypisuje, poniewaz wiele chustowych matek
                    mozna uznac za nawiedzone. Njlepiej sprobuj u znajomych czy w
                    sklepie, poniewaz twoj dzieciak moze srednio zachwycac sie tym co mu
                    zaoferujesz. Jak dla mnie chusta o pomylka.
                    • camel_3d Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 20:10
                      nie slucham nawiedzonych mam. sam uzywalem chusty bo czesto bywalem w afryce i
                      podziwialem spokojne dzieci w chustach. potem przerzucilem sie na ergo baby bo
                      latwiej wrzuccic na plecy.
                      BB sprobowalem, dal mi je kolega, bo myslelem, ze w chuscie maly bedzie sie
                      wiosna pocil. plakal cala droge, nie mogl sie wytulic, ciagle sie wiercil. W
                      chuscie zwijal sie w klebuszek i zasypial. Tak wiec BB przetestowalem. A o ergo
                      baby dowiedzialem sie pozniej.

To nie chodzi o to, ze dziecko lubi BB, tylko o to, ze zaden rozsdny pediatra
                      tego nie zaleci. Tak samo jak zaden dentysta nie zaleca karmienia malucha
                      czekolada..a przeciez maluchowi na 100% taka czekolada smakuje... wiec po co
                      sluchac dentycte czy lekarza..maluchowi smakuje wiec mu dajemy..cala paczke
                      najlepiej.
                • camel_3d magdal-ena78 02.05.10, 19:11
                  magdal-ena78 napisała:

> g... jak napsialas

skoro umozliwoa krzywienie dziecku kregoslupa to jest to g..wno...
          • magdal-ena78 Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 17:12
            joshima napisała:

> Bzdury. Jest to niezdrowe dla dziecka. Szczególnie jeśli jest
            wąskie w kroku, m
            > a
            > usztywnienia i w dodatku umożliwia noszenie przodem. Takie g..o
            można z czystym
            > sumieniem wywalić na śmieci i oszczędzić dziecku.
            >
            Alez oczywiscie ze mozna, pediatra jest raczej wiekszym autorytetem
            niz ty, chyba sama sie zgodzisz?smile
            • kawka74 Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 17:18
              Jeśli pediatra zaleca noszenie dziecka w przyzwoitym nosidle ergonomicznym,
              przodem do noszącego, w odpowiedniej pozycji, to ma rację smile Są, jako się
              rzekło, nosidła przystosowane do noszenia całkiem malutkich dzieci.
              Jeśli ów pediatra pozwala na noszenie w wisiadle przodem do świata, powinien w
              takim wisiadle zawisnąć na kilka godzin, od razu mu przejdzie.
              • magdal-ena78 Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 17:22
                Nie, to nosidlo ma 2 pozycje. Tylem do swiata z podtrzymaniem na
                glowke, dla bardzo malych dzieci, oraz przodem do swiata dla dzieci
                ktore potrafia juz dobrze kontrolowac swoja glowe.
                • kawka74 Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 17:27
                  Noszenie przodem do świata jest kiepskim pomysłem bez względu na to, czy dziecko
                  trzyma główkę stabilnie, czy nie uncertain
                  • magdal-ena78 Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 17:31
                    Dlaczego tak sadzisz?
                    • joshima Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 17:38
                      Zawiśnij na kroczu w pozycji z wygiętym w przód tułowiem. Jak tak powisisz to
                      może pojmiesz.
                      • magdal-ena78 Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 17:48
                        joshima napisała:

> Zawiśnij na kroczu w pozycji z wygiętym w przód tułowiem. Jak tak
                        powisisz to
                        > może pojmiesz.
                        >
                        Nadal nie pojmuje, nie wiem jakie nosidla w swoim zyciu widzialas,
                        moje dziecko nie przyjmuje w nosidle takiej pozycji.
                        • joshima Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 18:08
                          A jaką?
                          • magdal-ena78 Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 18:12
                            Taka:
                            www.kiddicare.com/webapp/wcs/stores/servlet/productdisplayA_111_10751_-1_14568_2075_10001_14568
                            • kammik Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 18:25
                              Ała, samo patrzenie boli.

Co do nosideł ergonomicznych - nawet producenci zalecają ostrożność w noszeniu
                              malutkich dzieci, pisząc "korzystając z naszego wieloletniego doświadczenia
                              zalecamy noszenie noworodków w pierwszych miesiącach ich życia w chustach
                              wiązanych, a nosidło traktować jako alternatywę-krótkie wyjścia, jako drugie
                              nosidło dla rzadziej noszącego rodzica, uzasadnione przypadki medyczne (napięcia
                              mięśniowe, które uniemożliwiają mocne dociągnięcie chusty) itd. Chusta bowiem w
                              100% dopasowuje się do sylwetki dziecka i rodzica idealnie odciążając kręgosłup
                              oraz wrażliwy układ kostny noworodka."

Natomiast jeśli chodzi o polecenie konkretnej marki, to polecam Bondolino
                              (nosiłam też w Manduce, Ergobaby, Yamo, różnych MT). Fajne jest rownież polskie ONO.
                              • kammik Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 18:36
                                Tu możesz poczytać i pooglądać prawidłową pozycję noszonego dziecka

www.storchenwiege.com/babycarrierresearch.htm
                            • joshima Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 18:33
                              I nie widzisz, że dziecko na zdjęciu przodem do świata wisi na kroczu i ma
                              klatkę piersiową wypiętą do przodu?
                              • magdal-ena78 Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 18:44
                                Poki co nosze tylem do swiata bo jest malutki, ma usztywniony
                                kregoslup i oparcie na glowe, duzo czytalam na ten temat kiedy
                                kupowalam nosidelko, wybralam takie ktore jest bezpieczne i ma
                                atesty. Tak jak napisalam na poczatku uzywam nosidelka sporadycznie,
                                nawet kiedy dorosnie i bede go nisic przodem do swiata nie sadze
                                zeby mu zaszkodzilo. Nie wmawiajcie mi ze chusty sa lepsze bo sie po
                                prostu z tym nie zgadzam.
                                • joshima Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 18:53
                                  magdal-ena78 napisała:

> Poki co nosze tylem do swiata bo jest malutki, ma usztywniony
                                  > kregoslup
                                  No właśnie i wisi na kroczu. Tak czy siak twoje dziecko musi się dopasować do
                                  nosidełka a nie na odwrót. No ale widzę, że się zaparłaś. Trochę to nawet
                                  rozumiem, bo się wykosztowałaś i trochę głupio teraz.

> duzo czytalam na ten temat...
                                  Naprawdę? Chyba na stronach producentów.

> Nie wmawiajcie mi ze chusty sa lepsze bo sie po
                                  > prostu z tym nie zgadzam.
                                  Nie musisz się przekonywac do chust, choć faktycznie są bezpieczniejsze. Dla
                                  bioder, bo dziecko jest w pozycji fizjologicznej. Dla kręgosłupa bo ciężar
                                  dziecka nie odkłada się na miednicy a jest równomiernie wzdłuż kręgosłupa
                                  odbierany przez chusty, właśnie dlatego, że nie są sztywne, tylko otulają dziecko.

Chust nie trzeba kochać, są ludzie, którzy się do nich z różnych względów nie
                                  przekonują, jednak można wybrać nosidło ergonomiczne, które będzie łączyć wygodę
                                  zakładania z ergonomią chusty.

Twoje nosidło z ergonomią nie ma nic wspólnego.

A atesty można sobie o kant dupy rozbić. Ostatnio w USA udusiło się dziecko.
                                  Niesione w nosidle z atestami. I co Ty na to?
                                  • magdal-ena78 Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 20:11
                                    Udusilo sie bo mialo bezmyslna matke, w chuscie tez udusisz jak
                                    bedziesz idiotka. Jeszcze raz napisze, uzywam nosidelka
                                    sporadycznie, nie wierze ze jest to w stanie zaszkodzic mojemu
                                    dziecku, w siedzonku samochodowym tez ma wygiety kregosup lub kiedy
                                    jest noszony po domu, czasem twarza do swiata.
                                    • joshima Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 21:14
                                      magdal-ena78 napisała:

> Udusilo sie bo mialo bezmyslna matke, w chuscie tez udusisz jak
                                      > bedziesz idiotka.
                                      Chyli te wszystkie certyfikaty nie gwarantują, że dziecku nie dzieje się
                                      krzywda? To chciałaś napisać, prawda?

> Jeszcze raz napisze, uzywam nosidelka
                                      Nie. Używasz wisiadła.

> nie wierze ze jest to w stanie zaszkodzic mojemu
                                      > dziecku
                                      Więc zrób ćwiczenie o którym pisałam. Powieś się na kroczu i wygnij klatą do
                                      przodu. Powiś tak trochę, tyle ile musi wisieć Twoje dziecko i opisz nam jak się
                                      czułaś.
                                      • magdal-ena78 Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 22:04
                                        Oczywiscie ze nie gwarantuja, ale majac na rynku nosidelka a atestem
                                        i bez oczywiscie siegasz po te z atestem. Nie bede sie wieszac na
                                        kroczu, jesli dziecku byloby niewygodnie od razu zaczalby plakac.
                                        Moje dziecko nie wisi godzinnami w nosidelku, zeby taka pozycja
                                        mogla zaszkodzic.

Aha i niech bedzie uzywam Wisiadla, jak zwal tak zwal mnie odpowada
                                        i swietnie wyglada smile
                                        • joshima Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 22:05
                                          Szkoda, że nie chcesz poczuć tego na co skazałaś dziecko. Obawiasz się, że by Ci
                                          się nie podobało?
                                          • joshima PS 02.05.10, 22:06
                                            Z reszta sama napisałaś:

Poczatkowo maly nie chcial w nim siedziec

To chyba o czymś świadczy, prawda?
                                            • green-blue-eye Re: PS 02.05.10, 22:12
                                              ale przeciez nizej napisala ze jej to wisiadlo odpowiada i swietnie
                                              wyglada
                                              .smiechu warte.szkoda tylko dziecka.
                                              • magdal-ena78 Re: PS 02.05.10, 22:17
                                                Szkoda to mi Ciebie, ze jestes tak ograniczona.
                                                • green-blue-eye wytlumacz 02.05.10, 22:22
                                                  mi prosze dlaczego uwazasz ze jestem ograniczona?
                                                  • magdal-ena78 Re: wytlumacz 02.05.10, 22:30
                                                    Ano dlatego ze nie potrafisz zrozumiec ze komus odpowiada nosidelko
                                                    nie chusta. Nie rozwazasz innych opcji niz Twoja wlasna,
                                                    przytaczajac glupie argumenty. Atakujesz moj wybor i obrazasz mnie
                                                    jako matke, piszac ze mam w d... zdrowie mojego dziecka, to
                                                    nieprawda. Mnie nie odpowiada chusta i nie podoba mi sie ale nie
                                                    krytykuje tych dziewczyn ktore ja uzywaja.
                                                  • green-blue-eye zacytuj 02.05.10, 22:40
                                                    miejsce gdzie pisalam ze masz zdrowie swojego dziecka w d...
                                                    dla ciebie glupim argumentem jest to ze kregoslup dziecka w takim nosidle jest
                                                    wygiety jak paragraf??
                                                    a tak na marginesie nie mam chusty tylko mei tai
                                                  • green-blue-eye z tego co widze 02.05.10, 22:50
                                                    tylko ty sie upierasz ze jest to zdrowe dla dziecka takie noszenie go przodem do
                                                    swiata.
                                                    przeczytaj sobie watek ponizej o nosidelku a krazeniu.dziewczyna postapila
                                                    bardzo madrze sluchajac rad bardziej doswiadczonych forumek.a ty sie rzucasz nam
                                                    do gardel.
                                                  • joshima Re: wytlumacz 02.05.10, 22:58
                                                    magdal-ena78 napisała:

> Ano dlatego ze nie potrafisz zrozumiec ze komus odpowiada nosidelko
                                                    > nie chusta.

Ja potrafię zrozumiec, że komus odpowiada nosidełko nie chusta. Tylko, Ty nie
                                                    potrafisz zrozumieć, że to co masz to wisiadełko.

> piszac ze mam w d... zdrowie mojego dziecka
                                                    Gdybys nie miała to bys się chwilę zastanowiła. Tymczasem jakaś niezrozumiała
                                                    ambicja i zaciętość nie pozwala Ci myśleć rozsądnie. Nie brnij tylko się
                                                    prześpij z problemem. I przyjmij do wiadomości, że istnieją nosidła bezpieczne i
                                                    zdrowe dla dzieci. Chusta to nie jest jedyny wybór.
                                            • magdal-ena78 Re: PS 02.05.10, 22:16
                                              Tylko o tym ze bylo to cos nowego i musial sie przyzwyczaic, nizej
                                              napisalam ze teraz bardzo lubi w nim byc ale tego juz nie zacytowalas
                                              • joshima Re: PS 02.05.10, 22:26
                                                Skoro nie ma wyboru. Też bym się poddała.
                                    • green_naranja Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 21:21
                                      jest roznica miedzy "wygieciem kregoslupa" zgodnie z anatomia, czyli ku
                                      przodowi, a nienaturalnym wygieciem jakie wymusza zarowno noszenie przodem do
                                      swiata, jak i noszenie tylem dos swiata w WISIADLE (wowczas kregoslup rowniez
                                      wyginany jest do przodu).

jesli wizja powiszenia sobie na na wąskim panelu wbijajacym ci sie w wagine, z
                                      dyndajacymi nogami nie przemawia do ciebie, sprobuj sobie wyobrazic dziecko w
                                      lonie matki nie zwiniete "w kulke" ku przodowi, a wygiete brzuszkiem do przodu,
                                      z glowka i nogami odchylonymi do tylu, taki okrąg. naturalne?
                                • kawka74 Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 18:54
                                  Przyczyny, dla których noszenie przodem do świata może Twojemu dziecku
                                  zaszkodzić, są opisane w linku, który Ci podałam.
                                  A chusty naprawdę są lepsze od wisiadeł - słowo smile
                                  • magdal-ena78 Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 19:20
                                    Nie sadze ze zaszkodzi mu sznoszenie z taka czestotliwoscia z jaka
                                    ja uzywam nosidelka. Kupilam, jest funkcjonalne, to czego mi bylo
                                    trzeba. Pytanie w watku bylo jake polecacie, ja polecam Baby Bjorn
                                    poniewaz jestemz niego zadowolona i moje dziecko lubi w nim byc, a
                                    to chyba najlepszy egzaminsmile
                                    • kawka74 Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 19:30
                                      Nikt nie twierdzi, że Ci źle, chodzi o to, że zdrowie Twojego dziecka może na
                                      tym mocno ucierpieć.
                                      To, że dziecko lubi, nie zawsze jest dobrym miernikiem - moja córka nie powinna
                                      być noszona na ramieniu (jak do odbicia), ale to jedna z dwóch pozycji przez nią
                                      akceptowanych.
                                      • monnap Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 20:02
                                        TO bardzo dziwne, bo ja jeszcze nie spotkalam sie z dzieckiem,
                                        ktorenu cos by sie stalo po noszeniu w nosidle, a moze dzieci w
                                        POlsce maja jakies specyficzne kregoslupy??Troche przesadzasz z tym
                                        zdrowiem, dziecku nic nie bedzie, a jesli chodzi o chusty, to byly
                                        wypadki uduszen rowniez w chustach typu sling, nie tylko w pouch,
                                        takze troche naginasz prawde.
                                        • kawka74 Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 20:13
                                          TO bardzo dziwne, bo ja jeszcze nie spotkalam sie z dzieckiem,
                                          > ktorenu cos by sie stalo po noszeniu w nosidle,

Nie znasz wszystkich dzieci noszonych w wisiadłach smile

> takze troche naginasz prawde.

To chyba nie do mnie?
                                          Tak czy siak żadna chusta, żadne nosidło czy wisiadło nie zwalnia rodzica od
                                          myślenia.
                                        • joshima Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 21:16
                                          monnap napisała:

> a jesli chodzi o chusty...

Tylko, że my tu mówimy o nosidłach ergonomicznych.
                                • ms135pt Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 23:41
                                  atesty na co? na to ze materiały użyte do produkcji moga byc uzywane w
                                  artykułach dziecięcych? na wytrzymałość klamerek? na nietoksychnosć elementó
                                  plastikowych?
                                  TAK te atesty są ważne, ale nie potwierdzaja ze nosidelko jest bezpieczne dla
                                  dziecka. Radziłabym tobie nie nosic wcale- juz lepiej dla dziecka i kregosłupa
                                  !!jak bedzie jezdzic w wozku, no ale i tak zrobisz jak bedziesz chciala
                                  • monnap Re: Nosidło. Co polecacie? 03.05.10, 16:12
                                    Wydaje sie ze problem z noszeniem dzieci w BB istnieje tylko w
                                    POlsce. Wszedzie na swiecie sa to bardzo popularne nosidla i do tej
                                    pory nie zaobserwowano skrzywien kregoslupa, do ktorych by one
                                    doprowadzily. W Polsce dorabia sie do tego cala teorie, ktora jest
                                    bzdurna. Nosidlo to na pewno nie byloby w uzytku gdyby powodowalo
                                    wady postawy, a jest. Jesli chodzi o Mai Tei - u mnie sie nie
                                    sprawdzilo.
                                    • joshima Re: Nosidło. Co polecacie? 03.05.10, 16:15
                                      monnap napisała:

> Nosidlo to na pewno nie byloby w uzytku gdyby powodowalo
                                      > wady postawy

O naiwności ludzka...
                            • green-blue-eye nie zartuj 02.05.10, 22:00
                              ze za to badziewie dalas £50!!nie wiem czy mieszkasz w uk ale jesli tak to
                              moglas dolozyc £10 i kupic piekne mei tai.ale co tam zdrowie i wygoda
                              dziecka,przeciez to superowe wisiadlo ma atesty i certyfikaty.
                              • magdal-ena78 Re: nie zartuj 02.05.10, 22:13
                                Tak, mieszkam w UK, zastanawialam sie nad Mei Tai ale w koncu
                                zdecydowalam sie kupic BB.
                                • green-blue-eye dlaczego kupilas bb? 02.05.10, 22:16
                                  przeciez dla dziecka o wiele lepsze jest mei tai.wiem bo uzytkuje takie i nie
                                  moge sobie wyobrazic wsadzenie swojego dziecka do tego bb czy podobnego
                                  wisiadla.nie czytalas o korzysciach met tai?
                                  • joshima Re: dlaczego kupilas bb? 02.05.10, 22:26
                                    To proste. W MT nie da się nosić przodem do świata.
                                    • magdal-ena78 Re: dlaczego kupilas bb? 02.05.10, 22:38
                                      Nie potrafisz chyba czytac albo masz krotka pamiec, nie nosze
                                      dziecka przodem do swiata. A kupilam BB poniewaz uwazam ze jst
                                      lepszym nosidelkiem.
                                      • joshima Re: dlaczego kupilas bb? 02.05.10, 23:02
                                        Napisałaś, że zamierzasz i raczej nie wygląda, żeby cokolwiek było w stanie Cię
                                        od tego odwieść. A jeśli nie to było argumentem za kupnem wisiadła a nie MT to co?
                                        • green-blue-eye Re: dlaczego kupilas bb? 02.05.10, 23:12
                                          chyba sie nie dowiemy.za to niezbyt ladnie nas podsumowala:ty joshima nie umiesz
                                          czytac a ja jestem ograniczonawinktak to jest jak komus brak rozsadnych
                                          argumentow,niestety.
                                          • magdal-ena78 Re: dlaczego kupilas bb? 03.05.10, 11:33
                                            No dobrze wygralas, brak mi argumnentow. Nic z tego ze nie czytacie
                                            z uwaga co jest napisane:
                                            1. Nie nosze dziecka przodem do swiata
                                            2. Jesli kiedys jak bedzie juz wiekszy sprobuje i upewnie sie ze
                                            jest mu niewygodnie, bede nadal nosic tylem do swiata
                                            3. BB ma usztywnienie na kregoslup i podtrzymanie na glowke, dlatego
                                            je kupiam, z tej strony zaczerpnelam informacje
                                            www.scandinavianbaby.pl/Lekarze-o-nosidelkach-BabyBjorn-clinks-pol-50.html
                                            Mai tai rozwazalam ale nie wydalo mi sie bezpieczne, glownie przez
                                            zawiazywanie, wole klamry.
                                            Amen
                                            • ste3fa Re: dlaczego kupilas bb? 03.05.10, 13:13
                                              to strona firmy sprzedającej te wisiadła. I jest to tam wyraźnie napisane.
                                              mocno bym się zdziwiła, gdyby dystrybutor zamieszczał opinie krytyczne o produkcie, który chce sprzedać tongue_out
                                            • joshima Re: dlaczego kupilas bb? 03.05.10, 15:59
                                              magdal-ena78 napisała:

> 3. BB ma usztywnienie na kregoslup
                                              I dlatego jest niezdrowy bo nie dopasowuje się do kręgosłupa i nie podtrzymuje
                                              go na całej długości. Bez względu na to czy przodem czy tyłem. I to wszystko.

> Mai tai rozwazalam ale nie wydalo mi sie bezpieczne, glownie przez
                                              zawiazywanie, wole klamry.
                                              Są MT tak zwane hybrydy, które zamiast wiązań mają klamry. Z resztą nie wiem co
                                              mogłoby być niebezpiecznego w wiązaniu. TO klamra prędzej puści niż węzeł.
                                  • monnap Re: dlaczego kupilas bb? 03.05.10, 16:13
                                    Super fajnie, jak dzieciak chce w tym siedziec. Dla mnie porazka.
                                • green_naranja Re: nie zartuj 02.05.10, 22:19
                                  no to wdoopilas, jak mawiają krakowiacy i goralebig_grin
                                  za te pieniadze (lub kilka funciakow wiecej), mialabys takie cudo:

www.mamanatura.co.uk/catalog.htm?category=16
                                  (oczywiscie niekoniecznie z tego sklepu, a sklepow jest multum...)
                    • kawka74 Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 17:48
                      Tu jest to dobrze wyjaśnione.
                  • marva Re: HALOOO!!! 02.05.10, 20:10
                    O co chodzi z noszeniem przodem do świata?!?!?! Możecie mi
                    wytłumaczyć, bo rehabilitantka mojego dziecia każe mi je nosic
                    własnie przodem do świata z podkulonymi tak jakby nózkami, alby jego
                    kregosłup przywierał do mojej klaty....czy to w takim razie źle????
                    • magdal-ena78 Re: HALOOO!!! 02.05.10, 20:28
                      Nie jest zle skoro rehabilitantka tak mowi, W nosidelku regulujesz
                      sobie pasy tak aby dziecko przywieralo do twojej piersi. Problem w
                      tym ze jesli nie kontroluje jeszcze dobrze glowki to moze mu ona
                      latac i wtedy lepiej nosic przodem do siebie, gdzie masz
                      podtrzymanie na glowke.
                      • joshima Re: HALOOO!!! 02.05.10, 21:23
                        Możesz sobie regulować co chcesz ale i tak nie jesteś w stanie prawidłowo ułożyć
                        kręgosłupa dziecka.

W zalecanej przez wspomniana rehabilitantkę pozycji miednica ma być uniesiona i
                        'podwinięta' lekko do przodu a nóżki ugięte i podtrzymywane pod udami.
                        https://bi.gazeta.pl/im/5/5100/m5100715.jpg

Tego się w żadnym wisiadle nie da uzyskać bez względu na ilość i stopień
                        regulacji pasków.
                    • kawka74 Re: HALOOO!!! 02.05.10, 20:33
                      Czasem jest to zalecane, pod warunkiem, że nóżki dziecka są właśnie w takiej
                      pozycji, jak opisujesz. Nie ma to nic wspólnego ze zwisaniem dziecka w nosidle.
                    • joshima Re: HALOOO!!! 02.05.10, 21:17
                      marva napisała:

> O co chodzi z noszeniem przodem do świata?!?!?! Możecie mi
                      > wytłumaczyć, bo rehabilitantka mojego dziecia każe mi je nosic
                      > własnie przodem do świata z podkulonymi tak jakby nózkami, alby jego
                      > kregosłup przywierał do mojej klaty....czy to w takim razie źle????

Tak jest dobrze, ale chyba przyznasz, że w żadnym nosidle nie da się tak nosić
                      prawda? Chodzi o noszenie przodem do świata w wisiadłach. Resztę masz w
                      artykule, który był tu zalinkowany.
                    • camel_3d Re: HALOOO!!! 03.05.10, 09:27

> własnie przodem do świata z podkulonymi tak jakby nózkami, alby jego
                      > kregosłup przywierał do mojej klaty....czy to w takim razie źle????

jak dzeicko ma podkulic nogi przodem do swiata?? zobacz sobie:
                      jockhome.com/Templates/babyBjorn.jpg
                      tu sobie moze podkulic:
                      www.hebamala.ch/fileadmin/images/Madeira_2007_081_01.jpg

no i teraz..jak ma ci dziecko przylegoc do klaty? masz je wyglac do tylu czy jak?
                      • joshima Re: HALOOO!!! 03.05.10, 16:01
                        camel_3d napisał:

> no i teraz..jak ma ci dziecko przylegoc do klaty? masz je wyglac do tylu czy jak?

W wypowiedzi rehabilitanta chodził zapewne o to by dziecko opierało się górną
                        częścią pleców o klatkę piersiową rodzica, Tylko wtedy trzeba się odchylić do
                        tyłu, żeby to było prawidłowe smile
            • joshima Re: Nosidło. Co polecacie? 02.05.10, 17:36
              Nie, nie zgodzę się.
    • camel_3d baby björn 02.05.10, 19:06
      zartuje..w zyciu tego bagna nie kupuj. uszyj sobie mei taja..albo kup uzywane
      ergo baby.
      • kuragan Re: baby björn 03.05.10, 09:42
        szczerze mowiac ja do konca nie rozumiem tej dyskusji...
        Moje dziecko (4,5 miesiaca) od urodzenia jak jest mu niewygodnie to krzyczy,
        wierci sie, protestuje. Nie ma mowy, zeby lezala czy wisiala w niewygodnej pozycji.

Zeby bylo jasne nie mam BB, nie mam w ogole na razie zadnego nosidelka,
        probowalam Manduci, ale sie wiercila i nie chciala. (nosilam mala w chuscie od
        urodzenia, ale od miesiaca juz nie chce w niej siedziec).

Jesli w BB dziecko wisi na kroku z wygietym kregoslupem to chyba protestuje?? A
        jesli jej jest wygodnie to chyba jest w dobrej pozycji?? I prosze tu nie dawac
        przykladow z przedawkowaniem czekolady - sklonnosc do slodyczy jest ewolucyjnie
        uwarunkowana, a przebywanie w niewygodnej pozycji chyba jednak nie...
        • camel_3d Re: baby björn 03.05.10, 09:55
          jest ewolucyjni
          > e
          > uwarunkowana, a przebywanie w niewygodnej pozycji chyba jednak nie...

przy ciaglym stawianiu dzieci (malutkich) na nozki tez dziecko nie protestuje..a
          nozki sie krzywia.

od lezenie na plecach z glowka na jedna strone glowka potrafi sie splaszczyc
          ...a dzieci tez nei krzycza z tego powodu..ale czy to jest takie fajne i zdrowe?
        • joshima Re: baby björn 03.05.10, 16:04
          kuragan napisała:

> I prosze tu nie dawac
          > przykladow z przedawkowaniem czekolady - sklonnosc do slodyczy jest ewolucyjnie
          > uwarunkowana, a przebywanie w niewygodnej pozycji chyba jednak nie...

No to inaczej. Ile godzin dziennie siedzisz? Jest Ci wygodnie? A jednak każdy
          specjalista powie Ci, że jest to pozycja bardzo niezdrowa dla kręgosłupa. A
          Tobie nadal wygodnie, prawda? I będzie Ci wygodnie dopóki nie rozjedzie Ci się
          kręgosłup.

Jeśli nie przyjmujesz do wiadomości czegoś takiego jak ergonomia, to faktycznie
          możesz mieć problemy ze zrozumieniem dyskusji o różnicy między wisiadłami a
          nosidłami ergonomicznymi (nie ma powodów żeby mieszać do tergo chusty).
          • kuragan Re: baby björn 03.05.10, 16:48
            ludzie dobrzy, kto powiedzial, ze dyskusji nie rozumiem?

Przyklad z siedzeniem rzeczywiscie lepszy... Chociaz ja jestem dorosla, mam
            swoje nawyki - czesto zle. Natomiast o ile moge obserwowac dzieci to dlugo nie
            usiedza i moze tez dlatego, ze dlugie siedzenie nie jest dobre? Choci mi o to,
            ze male dziecko chyba bedzie protestowac jak mu nie wygodnie? przynajmniej moje...

Mnie sie tez wydaje, ze BB jest niedobry i bym go nie kupila, ale wlasnie
            dlatego - ze corka pewnie by mi sie w nim darla. Nie lubi tez Manduci. A chodzi
            mi o to, ze nie wyobrazam sobie malego dziecka, ktore nie protestuje jak mu jest
            niewygodnie, a takie argumenty przeciw BB padaja.

A dlaczego nie mieszac do tego chust? Wydaje sie, ze chusta i ergonomiczne
            nosidelka sa w jedym "obozie" na forum a BB w drugim.
            • joshima Re: baby björn 03.05.10, 16:55
              kuragan napisała:

> ludzie dobrzy, kto powiedzial, ze dyskusji nie rozumiem?

Ty pisząc:
              szczerze mowiac ja do konca nie rozumiem tej dyskusji...

> Choci mi o to,
              > ze male dziecko chyba bedzie protestowac jak mu nie wygodnie?
              Najwyraźniej daje się osiągnąć taki stan pogodzenia z rzeczywistością. Małe
              dzieci mają niepojętą wręcz zdolność przystosowywania się do sytuacji, co wcale
              o niczym nie świadczy.

> A dlaczego nie mieszac do tego chust?
              Bo rozmowa jest o nosidłach. Chusty mimo, że nadają się świetnie do noszenia o
              ile umie się je prawidłowo wiązać często wręcz przerażają i wydają się niektórym
              potwornie trudne i niewygodne w użyciu. Dlatego proponuję trzymanie się tematu smile
            • camel_3d Re: baby björn 03.05.10, 18:53
              > mi o to, ze nie wyobrazam sobie malego dziecka, ktore nie protestuje jak mu jes
              > t
              > niewygodnie, a takie argumenty przeciw BB padaja.

male dzieci w wielu przypadkach nie protestuja, a jest dla nich cos niezdrowe.
              usilna stawianie na nogach..nie protestuja..a wrecz lubia
              dawanie slodyczy..nie protestuja..a nawet lubia
              i wiele innych rzeczy, ktora sa niezdrowe..a dzieci nie protestuja..
              moj mlody dorwal kiedys latarke halogenowa i swietnei sie bawil swiecac sobei w
              oczy..przynajmniej tak dlugo jak nie widzialem..
              no wlasnie..niezdrowe, moze oczy uszkodzic..a nie protestowal..

to my, rodzice mamy byc swiadomi, ze os jest szkodliwy..nawte jak dziecko n ie
              protestuje.
              • kuragan Re: baby björn 03.05.10, 22:14

Problem w tym, ze tu sie mowi czesto o BB w stylu: "powis sobie na c--e, a
                zobaczysz czy ci bedzie wygodnie". To chyba mniej wiecej cytat z Twojej
                wypowiedzi Camel. A mi chodzi o to, ze w BB dzieciom jest chyba wygodnie skoro
                nie wrzeszcza.

Nie chodzilo mi o argumenty ze BB jest niezdrowe(bo jest niezdowe), ale o
                argumenty ze niewygodne. Jak dziecku niewygodnie to krzyczy jak sadze...

A tak, napisalam rzeczywiscie, ze nie rozumiem dyskusji. Tylko w nie w
                znaczeniu, ze nie rozumiem co sie do mnie mowi, ale ze mam wrazenie, ze
                dyskujacy o waznej jednej rzeczy zapominaja.
                • joshima Re: baby björn 03.05.10, 22:17
                  kuragan napisała:

> Problem w tym, ze tu sie mowi czesto o BB w stylu: "powis sobie na c--e, a
                  > zobaczysz czy ci bedzie wygodnie". To chyba mniej wiecej cytat z Twojej
                  > wypowiedzi Camel. A mi chodzi o to, ze w BB dzieciom jest chyba wygodnie skoro
                  > nie wrzeszcza.

No ale serio napisz. Tobie ny było?

> dyskujacy o waznej jednej rzeczy zapominaja.
                  O jakiej, bo nienapsałaś.
      • monnap Re: baby björn 03.05.10, 16:19
        Z tym szyciem to chyba zartujesz. Mai tei - utopione pieniadze, a BB
        sluzylo mi przez dluzszy czas, moj syn nie ma zadnych problemow,
        podobnie inne dzieci w nim noszone i nie spotkalam sie jeszcze z
        pediatra, ktory by je odradzal. MOj maz jest lekarzem i puka sie w
        glowe jak mu mowie o tej dyskusji. Przytocz jakies dowody na to ze
        te nosidla wykrzywily kregoslup okreslonej grupie dzieci i wtedy sie
        goraczkuj, bo jak na razie to pleciesz glupoty i tyle.
        • joshima Re: baby björn 03.05.10, 16:24
          monnap napisała:

> Z tym szyciem to chyba zartujesz.
          A to niby dlaczego? Średnio rozgarnięta osoba, która umie używac maszyny zrobi
          sobie MT w dwa wieczory. To naprawdę żadna filozofia i nie wiem co Cię tak szokuje.

> nie spotkalam sie jeszcze z
          > pediatra, ktory by je odradzal.
          A ilu pytałaś?

> Przytocz jakies dowody na to ze
          > te nosidla wykrzywily kregoslup okreslonej grupie dzieci
          Nie chodzi o stałe wykrzywienie, bo takie twierdzenia o faktycznie byłaby
          przesada. Chodzi o to, że noszone przodem do świata mają nienaturalnie
          wykrzywiony kręgosłup a cały ciężar źle rozłożony.

i wtedy sie
          > goraczkuj, bo jak na razie to pleciesz glupoty i tyle.
          • magdal-ena78 Re: baby björn 03.05.10, 16:52
            joshima napisała:

A to niby dlaczego? Średnio rozgarnięta osoba, która umie używac
            maszyny zrobi
            > sobie MT w dwa wieczory. To naprawdę żadna filozofia i nie wiem co
            Cię tak szokuje.
            I chcesz mnie przekonac ze kawalek szmaty, ktora kazdy moze uszyc w
            dwa wieczory jest lepszy od solidnie wykonanego nosidelka, firmy
            ktora nie jest od wczoraj na rynku??? Rozsmieszylas mnie teraz smile
            • joshima Re: baby björn 03.05.10, 17:14
              Powiedz to pokoleniom Wietnamczyków, którzy używają MT od bardzo bardzo dawna.
              To jest proste jak budowa cepa a mimo to ergonomiczne i zdrowe. Czy Ci się to
              podoba czy nie.
              • joshima PS 03.05.10, 17:27
                Z resztą Ciebie to nawet nie próbuje przekonać.
                1. Jesteś za bardzo betonowa w swoim uporze.
                2. Nie odpowiedziałaś na żaden postawiony tu argument (poza mantrą: moje dziecko
                nie płacze a wisiadło ma certyfikat)
                • magdal-ena78 Re: PS 03.05.10, 17:55
                  Nie wiem o jakiej mantrze piszesz, pisalam przede wszytskim ze nie
                  nosze dziecka przodem do swiata, owszem kilka razy bo jak widac
                  jeden nie wystarczyl. Moj argument to glownie fakt ze uzywam
                  nosidelka BB bardzo zadko, nie nosze dziecka godzinami, szkoda mi
                  kregoslupa wole wozek. W takim czy innym dziecku jest w koncu
                  niewygodnie, rowniez w chuscie czy MT, bo jest scisniete jak serdel.
                  Dlatego nie widze powodu zeby zmieniac. Jestem z niego zadowolona,
                  fajnie wyglada, poza tym jak tu juz ktos napisal w Polsce ma miejsce
                  jakas obsesja na punkcie szkodliwosci roznych rzeczy. Moja mama
                  oststnio spytala ile moj syn ma ubranek produkowanych w Chinach bo
                  sa ponoc szkodliwe i powinnam wyrzucicsmile- to tak dla poprawienie
                  humoru i wyluzowania troszeczke pozdrawiam
                  • joshima Re: PS 03.05.10, 18:09
                    magdal-ena78 napisała:

> W takim czy innym dziecku jest w koncu
                    > niewygodnie, rowniez w chuscie czy MT, bo jest scisniete jak serdel.
                    Bzdury piszesz. Widac nigdy na żywo nie widziałas dziecka w chuście ani w MT. A
                    sam fakt, że potrafią spać godzinami świadczy o tym, że nie jest im niewygodnie.

> Dlatego nie widze powodu zeby zmieniac.
                    żal tylko Twojego dziecka.

> fajnie wyglada,
                    I to jedyna jego zaleta.

> poza tym jak tu juz ktos napisal w Polsce ma miejsce
                    > jakas obsesja na punkcie szkodliwosci roznych rzeczy.
                    Tak może pisać tylko ktoś kto nie ma o tym pojęcia. Poczytaj sobie niemieckie
                    materiały na ten temat. Tam matki poszły po rozum do głowy co najmniej dekadę
                    wcześniej.
                    • magdal-ena78 Re: PS 03.05.10, 18:14
                      joshima napisała:

> Bzdury piszesz. Widac nigdy na żywo nie widziałas dziecka w
                      chuście ani w MT. A
                      > sam fakt, że potrafią spać godzinami świadczy o tym, że nie jest
                      im niewygodnie
                      > .
                      Sama sobie przeczysz, przed chwila napisalas ze male dzieci maja
                      niewiarygodna zdolnosc do przystosowania sie do sytuacji
                      niekoniecznie jest im wygodnie. Moje dzieko tez jest zadowolone w
                      Nosidelku.

> żal tylko Twojego dziecka.
                      A mnie Twojego, bo ma strasznie rozhisteryzowana matke.
                      • joshima Re: PS 03.05.10, 19:50
                        No to powiec z czego jest zadowolone, że jego niewykształcony kręgosłup nie jest
                        należycie podparty? Że cały ciężar dziecka spoczywa na kroczy? A może z tego, że
                        nóżki mu zwisają obciążając swoim ciężarem jego niewykształcone stawy biodrowe?

Zbierz się na odwagę i raz przynajmniej odpowiedz na merytoryczne argumenty
                        inaczej niż 'dziecko jest zadowolone'.
                        • magdal-ena78 Re: PS 03.05.10, 21:06
                          To Twoje zdanie, przytocz mi jakies sensowne badania, opinie lekarzy
                          to Ci uwierze bo juz nie chce mi sie kontynuowac tej dyskusji.
                          • joshima Re: PS 03.05.10, 21:09
                            Tak właśnie myślałam.
                          • kawka74 Re: PS 03.05.10, 21:36
                            Tutaj
                            masz opis wpływu noszenia w wisiadle na stawy biodrowe.
                  • gosiasprezynka Re: PS 03.05.10, 19:13
                    Proszę bardzo, przytoczę zdanie mojej rehabilitantki, pani w wieku 50 lat, mało otwartej na nowości smile

"Ja jestem przeciwna tym wszystkim nosidełkom, dziecko nie powinno w takiej pozycji siedzieć. Jeśli coś - to chusty, ale je jeszcze trzeba umieć wiązać".
                    • camel_3d Re: PS 03.05.10, 19:32
                      zaraz ci ktos napisze, ze to stara baba i nic nie wie smile
                      bo ktos ma w rodzinie mlodego lekarza smile

> Proszę bardzo, przytoczę zdanie mojej rehabilitantki, pani w wieku 50 lat, mało
                      > otwartej na nowości smile
                      >
                      > "Ja jestem przeciwna tym wszystkim nosidełkom, dziecko nie powinno w takiej poz
                      > ycji siedzieć. Jeśli coś - to chusty, ale je jeszcze trzeba umieć wiązać".
                    • kawka74 Re: PS 03.05.10, 20:17
                      Mnie to samo powiedziała pani neurolog w podobnym wieku smile
            • camel_3d Re: baby björn 03.05.10, 19:24
              magdal-ena78 napisała:

> I chcesz mnie przekonac ze kawalek szmaty, ktora kazdy moze uszyc w
              > dwa wieczory jest lepszy od solidnie wykonanego nosidelka, firmy
              > ktora nie jest od wczoraj na rynku??? Rozsmieszylas mnie teraz smile

tak samo jak domowa zupa jest lepsza od tej w proszku...
        • tres09 Re: baby björn 03.05.10, 17:46
          > MOj maz jest lekarzem i puka sie w glowe jak mu mowie o tej dyskusji.

No wlasnie, ja mam podobne doswiadczenia. Pediatrzy polecaja BB wbrew obiegowym
          opinia powtarzanym na forach dyskusyjnych.
          • joshima Re: baby björn 03.05.10, 17:55
            tres09 napisał:

> Pediatrzy polecaja BB wbrew obiegowym
            > opinia powtarzanym na forach dyskusyjnych.
            Taaak. {Polecają również nurofen na katar i inne podobne kwiatki. Są różni
            pediatrzy.
            • tres09 Re: baby björn 03.05.10, 19:45
              > > Pediatrzy polecaja BB wbrew obiegowym
              > > opinia powtarzanym na forach dyskusyjnych.
              > Taaak. {Polecają również nurofen na katar i inne podobne kwiatki. Są różni
              > pediatrzy.
              >

Tak, tak, nie ma co sie sugerowac opiniami lekarzy w kwestiach zdrowotnych wink
        • camel_3d Re: baby björn 03.05.10, 18:55
          monnap napisała:

> Z tym szyciem to chyba zartujesz. Mai tei - utopione pieniadze, a BB
          > sluzylo mi przez dluzszy czas, moj syn nie ma zadnych problemow,
          > podobnie inne dzieci w nim noszone i nie spotkalam sie jeszcze z
          > pediatra, ktory by je odradzal. MOj maz jest lekarzem

a moja kolezanka ortopeda dzieciecym i mowi, ze od kiedy popularne staly sie bb
          to ma duzo pacjantow ze zdeformowanymi biodrami. w najgorszym wypadku musiala
          malucha 9 miesiecy w gips wpakowa.c a co najgorsze mama przyszla z nim wlasnie w
          nosidle przodem do swiata...
          • tres09 Re: baby björn 03.05.10, 19:44
            > a moja kolezanka ortopeda dzieciecym i mowi, ze od kiedy popularne staly sie bb
            > to ma duzo pacjantow ze zdeformowanymi biodrami. w najgorszym wypadku musiala
            > malucha 9 miesiecy w gips wpakowa.c a co najgorsze mama przyszla z nim wlasnie
            > w
            > nosidle przodem do swiata...

To musi byc wiekowa ta znajoma, bo bb sa w uzyciu od kilkudziesieciu lat...
        • ms135pt Re: baby björn 03.05.10, 22:34
          lekarzem, jakim lekarzem pediatra albo ortopeda czy psychiatra a moze dermatologiem?
    • semi-dolce Re: Nosidło. Co polecacie? 03.05.10, 16:25
      Jeśli chcesz nosidło, takie z klamrami bez żadnego wiązania to manduca.

Jeśli może być z wiązaniem to mei tai.
    • ingusionek Re: Nosidło. Co polecacie? 03.05.10, 21:23
      Dołączam się do opinii JASHMINY wszystkie nosidła wąskie w kroku to
      g...o.
      Ostatnio zakupiliśmy takie nosidełko właśnie wąskie w kroku-mojej
      córeczce zsiniały nóżki!!!!!!!!!!!!a to była tylko przymiarka! Wolę
      nie myśleć co byłoby gdybym tego od razu nie zauważyła i wyszła z
      dzieckiem na spacer!!!
      Zamówiliśmy dziecku nosidło Manduca-nie jest tanie ale na dziecku nie
      będę oszczędzała. Są też tańsze odpowiedniki. Jeżeli chcesz to
      zajrzyj do tematu NOSIDŁA A KRĄŻENIE który ostatnio założyłam właśnie
      po zakupie takiego nosidła. Poczytaj,poszukaj dobrze bo możesz zrobić