biedron25 27.08.10, 15:52 Moja 7miesieczna coreczka kręci się wokół własnej osi i pełza do tyłu,przygotowuje sie do raczkowania.Jestem ciekawa kiedy wasze pociechy zaczely raczkowac.Jak pomóc dziecku w nauce raczkowania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kitka80 Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 27.08.10, 16:16 Moja córka zaczęła raczkować w wieku 9 miesięcy. Syn trochę wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
sledznaostro Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 27.08.10, 16:23 Powinno do 12 miesiąca. Zazwyczaj dzieci zaczynają raczkować ok. 9. Twoja córka jest na dobrej drodze, więc po prostu jej nie przeszkadzaj. Odpowiedz Link Zgłoś
free.groszek Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 27.08.10, 16:25 Moja zaczęła raczkować jak miała 6 miesięcy. Niektóre dzieci nie raczkują. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonag25 Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 27.08.10, 16:56 Moja skończyła 5 dni temu pół roku i właśnie zaczęła raczkować. Jeszcze trochę nieudolnie bo co jakiś czas się rozplaszcza na podłodze jak żaba ale pokonuje już spore kawałki. Powoli zaczyna się wspinać po szafkach, przy łózeczku, ale nóżki ma jeszcze za słabe do stania. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonag25 Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 27.08.10, 16:57 Aha, a pierwsza córka zaczęła raczkować jak miała ok 8-9 m-cy. Raczkowała króciutko bo jak miała 10 m-cy to już chodziła. Koleżanki synek wogóle nie raczkował. Odpowiedz Link Zgłoś
a-siek79 Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 27.08.10, 17:04 Moja córka ma skończone 8 mies. i próbuje raczkować od dwóch tygodni, ale jeszcze ma trudności z utrzymaniem rónowagi. Specjalnie jej nie zachęcałam, sama zaczęła próbować i intensywnie ćwiczy, aby dojść do wprawy Odpowiedz Link Zgłoś
maja679 Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 27.08.10, 17:22 Jak miał 6 miesięcy i parę dni. Jak miał 7 zaczął próby chodzenia przy meblach. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia_44 Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 27.08.10, 17:22 Mój też się kręcił w kółko i potem pełzał a zaczął raczkować jak miał dopiero 12 mcy. A pomogło nie umieszczanie żadnych zabawek w okolicy najbliższej, bo wtedy wypatrywał gdzie co jest w pokoju i jak było dalej to się mobilizował żeby tam dojść Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
3dzidza Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 27.08.10, 17:22 Pierwsza córka wcale nie raczkowała ,syn po 6miesiąca a 2córka dwa dni przed 6miesiącem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
super-mikunia Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 27.08.10, 17:32 Mój też w 7 m-cu życia pełzał do tyłu turlał się do zabawek, przemdiotów do których chciał dosięgnąć, a zaczął raczkować "płynnie", szybko, prawidłowo tuż przed skończeniem 8 m-ca życia. W międzyczasie sam stanął i myślałam, ze już ominie ten etap. Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 27.08.10, 17:50 Moja miala 11 miesiecy i jest to calkowicie normalne. W niczym jej nie pomagaj, sama sie wszystkiego nauczy jak bedzie gotowa. Nie rozumiem tego pedu, zeby dziecko wszystko robilo jak najszybciej, a jak cos robi 2 tygodnie za pozno, to trzeba rehabilitowac... Moja nie chodzi jeszcze nawet przy meblach, widocznie potrzebuje wiecej czasu i tyle (ma prawie 14 miesiecy). Kazde dziecko rozwija sie w swoim tempie, a normy sa bardzo szerokie. Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 Re: kj-78 27.08.10, 22:43 He he dzieki, ale z pewna niesmialoscia spytam: czego? Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 Re: kj-78 29.08.10, 14:19 Ta sygnaturke mam juz od dobrych 2 miesiecy, wiec sama nie wiem oj beda dzidzie dwie i to juz niedlugo... Odpowiedz Link Zgłoś
easy_martolina84 Re: kj-78 07.09.10, 08:10 kj-78 napisała: > Ta sygnaturke mam juz od dobrych 2 miesiecy, wiec sama nie wiem oj > beda dzidzie dwie i to juz niedlugo... A ze ja mam zaskok jak świnia podskok,to dopiero niedawno zauważyłam Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 Re: kj-78 07.09.10, 22:32 He he, dzieki!!! Prosze o trzymanie kciukow za zdrowie psychiczne mamy (bo tata w domu tylko w weekendy, a reszta rodziny w innych krajach...) Odpowiedz Link Zgłoś
green_hill Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 27.08.10, 18:04 Syn mial 11 miesiecy, jak zaczal raczkowac. Odpowiedz Link Zgłoś
mamati3 Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 27.08.10, 18:05 mój synek zaczął pełzać do przodu jak miał 8 m-cy, 2 m-ce później zaczął raczkować a teraz ma 11 m-cy i chodzi przy meblach. Ja też uważam, że nie ma sensu "pomagać" dziecku bo powinno być samo gotowe do następnego etapu w rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
ulik80 Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 27.08.10, 18:06 Moja miała skonczone 8 miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 27.08.10, 19:00 córka miała 6,5 m-ca, syn nie raczkował w ogóle Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: np. wcale :-) 27.08.10, 19:46 Sa dzieci, ktore pomijaja ten etap. Po prostu: siedza, z siadu wstaja, stoja potem zaczynaja chodzic. Nie wszystkie dzieci raczkuja. Moj syn nie raczkowal. Siedzial, na tylku posuwal sie po calym mieszkaniu. Potem zaczal podciagac sie po meblach do pozycji pionowej a nastepnie zaczal wczesnie chodzic. Corka byla zupelnym jego przeciwienstwem. Zaczela raczkowac (na czterech konczynach) majac niespelna 10 mcy. Tak jej zostalo az do 17 mca zycia. Dopiero wtedy zaczela doceniac pionowe przemieszczanie sie Odpowiedz Link Zgłoś
easy_martolina84 Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 27.08.10, 20:31 Nie wiem kiedy powinno,moja zaczęła raczkować jak miała 6,5 m-ca.Długo raczkowała,bo dopiero jak miała 10,5 postawiła pierwsze kroki. Odpowiedz Link Zgłoś
antyg-ona79 Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 27.08.10, 21:09 moja właśnie zaczyna choć jeszcze woli pełzać Odpowiedz Link Zgłoś
annwy Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 27.08.10, 22:06 Moja córcia zaczęła raczkowac jak skończyła 13 mcy. Teraz zasuwa z szybkością światła aż czasami trudno ją dogonić. Nie próbuje bynajmniej nawet chodzić ani stawać przy meblach. Zacznie jak będzie gotowa! Jedna z mam napisała, że dziecko powinno zacząć raczkować do 12 mca zycia. Wierytna bzdura! Część dzieci nie raczkuje. Skoro moje zaczęło o wiele później to czy powinnam w związku z tym udać się do specjalisty?? Paranoja jakaś. Nie ma sztywnych norm na rozwój dziecka. To sprawa indywidualna każdego maluszka. Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 27.08.10, 22:47 Widze, ze naszr corki podobnie sie rozwijaja i sa w tym samym wieku Moja przy meblach staje, ale nie przemieszcza sie inaczej, niz raczkujac Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
agulag76 Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 08.09.10, 05:45 U nas identycznie - córcia zaczęła raczkować jak miała 10 m-cy, teraz ma prawie 14 i chodzi na razie tylko przy meblach kj-78 my też czekamy na drugą dzidzię w listopadzie - gratuluję i oczywiście spokoju i cierpliwości życzę !!! Odpowiedz Link Zgłoś
sledznaostro Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 28.08.10, 00:50 > Jedna z mam napisała, że dziecko powinno zacząć raczkować do 12 mca > zycia. Wierytna bzdura! Zanim zaczniesz zarzucać mi pisanie bzdur, proponuję jednak poczytać troszkę na temat rozwoju dziecka. Tak, dzieci powinny zacząć raczkować do 12 miesiąca i jest to norma. A to, że jedne robią to w 6 miesiącu, inne w 11, a nieliczne w ogóle, to już inna sprawa. Skoro moje > zaczęło o wiele później to czy powinnam w związku z tym udać się do > specjalisty?? Twoje nie zaczęło o wiele później, tylko o miesiąc później. Tak, gdyby moje dziecko, skończywszy rok nie raczkowało, ani nie wstawało, bądź nie rwało się do chodzenia (czyli nie należało do nielicznych dzieci, które nie raczkują), udałabym się do specjalisty. Choćby po to, żeby usłyszeć, że ten typ tak ma, rozwija się troszkę wolniej, ale wszystko jest w porządku. Nie ma sztywnych norm na rozwój > dziecka. To sprawa indywidualna każdego maluszka. Oczywiście, że sztywnych norm nie ma, normy są bardzo szerokie, bo aż półroczne dla raczkowania (6-12 miesięcy, szczyt przypada na 9 miesiąc), a jeszcze szersze dla chodzenia (8-16, według niektórych specjalistów 8-18 miesięcy). Nikt nie twierdzi, że dziecko ma raczkować, kiedy skończy 9 miesięcy, bo jeśli zacznie w wieku 7 albo 11 miesięcy, to coś z nim nie tak. Padło pytanie o to, kiedy dziecko powinno zacząć raczkować, i podtrzymuję to, co napisałam: powinno do 12 miesiąca. Te przedziały to normy, tylko i wyłącznie. To, co wykracza poza nie, warto skonsultować. Inaczej jest w przypadku wcześniaków czy dzieci z niedotlenieniem okołoporodowym. Odpowiedz Link Zgłoś
malpa513 Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 27.08.10, 22:40 córka 6,5 miesiecy, synek 8 miesiecy Odpowiedz Link Zgłoś
izabelka55 Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 28.08.10, 10:44 Mój zaczął raczkować jak skończył 7m-cy Ortopeda nasz twierdził, że dziecko najwcześniej zaczyna raczkować w 7, ale może i w 9zacząc, to zależy od bobasa jak pomóc?kładź zabawki przed nim ale tak, żeby nie mógł dosięgnąć będzie najpierw pełzać aż wreszcie się uda pozdrawiam ) Odpowiedz Link Zgłoś
meg27_3 Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 28.08.10, 15:28 a co to znaczy raczkowac, bo moja ma 9 mieisecy i juz od 2 tygodni tak raczkuje ale nie na kolanach tylko tak jak zaba. Idzie jej sprawnie , smiga bardzo szybko ale nie na kolanach. na kolanach probuje ustac. Czy to ze nie na kolanach to nie jest raczkowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 28.08.10, 16:27 No raczej nie jest, moze byc czolganie, pelzanie itp. Raczkowanie jest bardzo charakterystyczne - na kolanach i wyprostowanych rekach Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_henryka Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 29.08.10, 08:19 Mój syn jak miał 7 mies zachowywał się dokładnie tak samo. Trenowaliśmy z nim trochę raczkowanie jak skończył 8 mies, bo chciał od razu wstawać, a ja bardzo chciałam, żeby wcześniej raczkował, bo podobno jest to dobre dla rozwoju dziecka. Oczywiście dzieciaki są różne i są takie, które od razu zaczynały chodzić, np ja )) Pomagaliśmy młodemu w ten sposób, że dawaliśmy mu w jakiejś odległości zabawkę ( albo butelkę ), żeby się przemieszczał w tym kierunku. Najbardziej pomogło mu ustawianie na przemian rąk i nóg, bo nie mógł załapać, że raczkowanie to ruch naprzemienny. strasznie się na początku denerwował, ale po dwóch tyg raczkował bardzo sprawnie, a teraz ma prawie 11 mies i zasuwa po domu jak mały bolid. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 29.08.10, 15:55 Moi zaczęli raczkować odpowiednio w wieku 8 i 8,5 m-ca. W żaden sposób ich tego nie uczyłam, po co? Same do tego doszły we wlaściwym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka011 Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 06.09.10, 22:51 Córka mojej kolezanki zaczela raczkowac w wieku 5 mies,w wieku 6 mies stanela pierwszy raz w lozeczku-trzymajac sie szczebelek,6,5 mies-potrafi stac bez trzymania.....ale z tego co widze to raczej nie jest norma tylko jakis wybryk natury Odpowiedz Link Zgłoś
angelkochanie Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 06.09.10, 22:57 moja mala zaczela raczkowac pod koniec 7 miesiaca... kolezanki corka ma 13 miesiecy nie raczkuje , nie potrafi sama wstawac a zabiera sie do chodzenia .. wiec nie ma normy... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magda84k Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 07.09.10, 10:48 Moja ma prawie 9 miesięcy i nie raczkuje ale już wstaje. Odpowiedz Link Zgłoś
szprotka9 Re: Kiedy niemowlę powinno zacząć raczkować? 07.09.10, 23:44 Mój synek dziś kończy 5 miesięcy i raczkuje od dwóch dni. Czasem jeszcze nie ma siły wtedy rączki nie dają rady. Ja mu nie pomagam, nie zachęcam ale zabawki kładę troszkę dalej a nie pod samym nosem. Urodził się duży ale jest bardzo sprawny więc na szczęście mama nie będzie musiała go za długo nosić Pierwszy synek raczkował bardzo długo-zaczął jak miał 6 miesięcy a chodzić zaczął jak miał rok. Odpowiedz Link Zgłoś