Dodaj do ulubionych

1,5 m niemowle nie chce spać

28.08.10, 04:06
pomocy bo nie mam już sil ani pomysłów sad
moja 1,5 m córeczka nie chce spać jest 4 a ona od godziny 20 nie spi ! i tak
jest co wieczór ! wisi mi przy piersi cały czas a smoczka nie chce ssac juz
nie mam w nich pokarmu bo nie nadazam ;/ a ona ciagnie juz teraz zeby sobie
possac.. wczesniej miala kolki tzn nadal ma ale okolo godziny 21-22 a potem
jej przechodza a ona potem jyz nie spi ! pani doktor przepisala na kolki
debridat i teraz nie wiem czy dziala czy to jakis skutek uboczny ;/ wczesniej
pomeczyla sie 2-3 h i przynajmniej spala a teraz nic jak spi to mi przy cycu
na rekach a jak klade juz obok siebie w lozku ( w lozeczku nie chce spac w
ogole ;/) to od razu sie budzi i ryk na cale osiedle ;/ nie wiem jak ma kolki
to inaczej sie zachowuje wiec to juz nie to ;/ przeciez nie moze miec kolek 24
h na dobe i do tego ciagle je w dzien woła cyca co godzine a czasami nawet co
poł i opróznia mi persi ( dodam ze ma duzo pokarmu bo az mi z piersi wycieka
;/) juz sama nie wiem co mam zrobic moze cos jej dolega? mam z nia jechac do
lekarza? czy to normalne? moze przestac podawac debridat? sama juz nie wiem
nie mam juz sił ;/
Obserwuj wątek
    • pacijus Re: 1,5 m niemowle nie chce spać 28.08.10, 07:53
      Debridad dawaj dalej, napewno jej nie zaszkodzi. Na efekt trzeba ppczekac min
      tydzień, jesli ma kolki to i pomoże. Tzw kolki sa bardzo różne, mam córeczke 2
      miesiace też mało śpi ale nie aż tak jak twoja. Ale całe dnie sie pręży macha
      nogami itp, a potem jej sie ulewa i tak w kółko. Podawaj jej regularnie przy
      każdym karmieniu tzn co jakies 3 godziny np Infacol lub esputikon to tez dziecku
      pomaga a nie zaszkodzi. Jak chce byc przy cycu to niech bedzie niestety tak to
      juz jest, trzeba uzbroić sie w cierpliwość.Ale do lekarza idż napewno nie
      zaszkodzi.Życze cierpliwości i wytrwałości.
      • iskierka_83 Re: 1,5 m niemowle nie chce spać 28.08.10, 09:53
        ale ja ten debridat daje juz od ponad tygodnia ;/ mam podawac 3 razy na dobe
        wiec daje rano o 6 potem o 14 i okolo 21-22 i nic jak zasnela dzis o 5 nad ranem
        tak obudzila sie o 8:30 i juz nie spi ;/ jak wezme na lapki to jest dobrze nie
        wiem moze jest juz nauczona noszenia przez te kolki...a ty jak podajesz ten
        debridat?
        • gosiasprezynka Re: 1,5 m niemowle nie chce spać 28.08.10, 10:04
          A może kup chustę i noś dziecko w chuście - pewnie wtedy nie będzie tak często domagać się piersi, a Ty będziesz miała przynajmniej ręce wolne.
          • iskierka_83 Re: 1,5 m niemowle nie chce spać 28.08.10, 10:09
            rozwazałam to ale czy wtedy bardziej nie bedzie nauczone noszenia? już sama nie
            wiem...jestem wykończona
            • iskierka_83 Re: 1,5 m niemowle nie chce spać 28.08.10, 10:11
              naczytalam sie tyle w gazetach o tym zeby dziecko odrozniało dzien od nocy, tyle
              artykułow jest w necie i nic nie działa wszystko wprowadziłam w zycie i nic
              najgorsze ze wszystko ma swoj poczatek w tych kolkach dopoki ich nie było spała
              ładnie a po tych atakach to potem już mi nie spi cala noc chyba ze na łapkach ;/
              • lapwing123 Re: 1,5 m niemowle nie chce spać 28.08.10, 10:27
                ehhhh

Nie, nie jest nauczona noszenia. Ona tego potrzebuje jak powietrza. Dziecko
                malutkie może domagać się piersi baaaaardzo często. Jak chcesz karmić to wejdź
                na forum karmienie piersią. Tam jest wiele takich wątków. Ja też napoczątku nie
                wiedziałam, że taki Maluch może wieiseć przy piersi non stop. NON STOP- ja tak
                miałam. Teraz Mała ma 3 miesiące i już jest lepiej, bo w dzien je co 1,5 h. I to
                jest już długa przerwa.
                Jak nie chcesz przejdź na mm może będzie lepiej spała, ale nikt Ci tego nie
                zagwarantuje.

Moja np. jak miała 1 miesiąc to potrafiła nie spać NIC w dzień. I też czytałam,
                że to nienormalne ble ble ble. Ale odpusciłam, dostosowałam się do niej.

A jak w nocy położycie się razem, ona niech ssie. Zasypia? Przy cycu?
                • iskierka_83 Re: 1,5 m niemowle nie chce spać 28.08.10, 14:45
                  spi z nami od jakeigos 2 tygodnia życia wczesniej w nocy budzila sie co 2-3 h
                  zjadła ładnie i zasypiała a ja razem z nią ... a teraz to jakby była dla niej
                  meczarnia echh ja też duzo czytalam o tym ze nie mozna dziecka rozpiescic itp
                  ale jak jest na łapkach w dzien to jak nie spi na nich to sie rozglada po calym
                  mieszkaniu i gaworzy a jak pojdzie na kocyk a ja sie obok polozę to już jest
                  niedobrze;/ i bądz tu madry tak samo jest w nocy no cóz widzę ze jakoś musimy
                  pzrezyc mam tylko nadzieję ze nic jej nie dolega ... powiedzcie mi tylko moje
                  drogie jak podawałyscie debridat bo niektore piszą ze co 3 h podaja a to sie ma
                  podawac 3 razy na dobę wiec staram sie w rownych odstepach czasu jak mi zje
                  wtedy jak mialam jej podac to zcekam jakies 30-45 min i wtedy podaje bo wiem ze
                  za jakies 30 min znowu bedzie wołac cyca i na w kółko a dolegliwosci nie mijają ;/
                  • lapwing123 Re: 1,5 m niemowle nie chce spać 28.08.10, 15:49
                    Na temat debridatu Ci nie doradzę.

Co do noszenia- ja dostosowuję się do potrzeb dziecka- chce być noszona- to ją
                    noszę (chusta), chce do cyca to daję cyca. Nie słucham żadnych "bo się
                    przyzwyczai". I teraz życie jest o wiele prostsze, Mała mniej marudzi i jest ok.

Rozpieścisz dziecko okazując mu miłość?

Może jest jeszcze za mała na zainteresowanie się otaczającym ja światem. Na
                    razie Ty jesteś jej światem.
    • mimim12 Re: 1,5 m niemowle nie chce spać 28.08.10, 15:53
      nie badz meczennica o podaj mm. Jesli nie chcesz przejsc na
      mieszanke karm w systemie mieszanym. np mm w nocy.
      • madzi-a222 Re: 1,5 m niemowle nie chce spać 28.08.10, 18:06
        Jak wyżej daj na noc mleka modyfikowanego i zobaczysz co będzie smile

Ja mam w domku 3,5 miesięczną córcie i wiem co przeżywasz miałam identycznie
        masakra, chodziłam jak maszyna w ostatnich dniach.
        Mój pediatra powiedział wprost żeby spróbować dać butelkę na noc i obserwować.
        Napewno nie zaszkodzi, a może ulżyć. Ja żyłam długo ze świadomością, że mam
        pokarm w piersiach a moja córcia poprostu była głodna co sie okazało po MM.

Aha i pediatra mi powiedział, że jeżeli chcę dalej karmić piersią to mogę
        podawać do 2 butelek na dobę MM i nie powinno to zawachać laktacji smile

Także głowa do góry...będzie dobrze.
        • iskierka_83 Re: 1,5 m niemowle nie chce spać 28.08.10, 19:21
          dzięki za odp.. tak sobie myślę ze chyba mialam za mało pożywny ten pokarm z
          tego wszystkiego jadłam ostatnio bardzo mało za to duzo piłam więc pewnie mialam
          wodnisty pokarm ...teraz bede jadła co najmniej 5 posiłków dziennie tak jak
          wczesniej i zobaczymy jak nie podziała to faktycznie wprowadzę na noc mleczko
          sztuczne ...
          • pacijus Re: 1,5 m niemowle nie chce spać 29.08.10, 00:00
            Ja debridad podawałam 3 razy dziennie po 2,5 ml (jesli sie nie myle ) przed
            jedzeniem, efekt widac najwczesniej po tygodniu także poczekaj.
    • iskierka_83 Re: 1,5 m niemowle nie chce spać 25.09.10, 19:32
      no i minął parwie miesiąc i nic sie nie zmieniło ...tylko tyle ze my jestesmy wykonczeni, zrobiłam jak radziliscie podałam sztuczne mleko wzresztą chyba musiałam bo z tego wykonczenia zaczeło mi moje w piersiach zanikac dzis cały dzien juz rycze bo prawie w ogole nie mam mleka w piersiach wczoraj wieczorem chcac zobaczyc ile mam mleka odciagnelam z jednej piersi tylko 30 ml sad a jeszcze z tydzien temu lało mi sie nich a mała ryczy bez pzrerwy w nocy spi ajkeis 4 h góra 5 w dzien w ogole i ja nie wiem o cho chodzi byłam u pani doktor a ona tylko skwitowała ze trzeba przetrzymac czasami faktycznie ma kolki i to bardzo nieregularnie ale przeciez nie ma kolec 24 h na dobe przez ten miesiac wykluczalam z diety mojej rozne produkty i nic doszła do wniosku ze za bardzo nie ma znaczenia co ja jem ona i tak nie spi ;/ albo i tak ma kolki ;/ o co chodzi do kogo zapukac o pomoc?
      • kinga_owca Re: 1,5 m niemowle nie chce spać 25.09.10, 20:03
        to ja mam kilka pytań:
        nie spi zawsze - bez naczenia czy w pionie (chusta, ręce) czy poziomie (wózek, łóżko)?
        jak spi to spi spokojnie czy wierci się, podkurcza nóżki, puszcza bączki?
        co z nią robicie w dzień? tzn po kolei, jak wyglada wasz dzień z dzieckiem które nie śpi?
        czy nie spi tzn nie spi wcale czy przysypia na 10 min np. przy piersi?
        czy zauważyłas jakąs prawidłowośc w zachowaniu? np jest lepeij przez kilka dni a potem znowu gorzej? to się powtarza? czy rosyjska ruletka raczej?
        jak ja usypiasz/ jak próbujesz usypiac/ co robisz żeby usnęła?

co do mleka w piersiach - czytałam twoje poprzednie posty, zaczeło się w okolicach skoku rozwojowego czyli jak mała miała 1,5 miesiąca i wtedy wzmożone ssanie jest typowe i normalne, pomijając inne kwestie bo to insza inszośc
        jesli dajesz mm to naturalna koleja rzeczy laktacja ci siada, nie ma popytu nie ma podaży
        pokarm nie może być słaby, nie zalezy od tego co i ile jesz, nie zanika z dnia na dzień - dopóki dziecko ssie to jest
        mleko nie musi tryskac, po pewnym czasie laktacja się stabilizuje i mleka produkuje się tyle, ile potrzeba, jednak jesli zaburzy się to dając butelke, to produkuje się go coraz mniej, to naturalna konsekwencja
        ilośc mleka ściągniętego laktatorem nijak się ma do jego faktycznej ilości - inaczej ściąga dziecko inaczej maszyna, kobieta to nie dojna krowa za przeproszeniem
        sa matki ktore karmia latami a nie ściągaja ani kropli
        chcesz karmic piersią - karm, nie dawaj mm - tym bardziej, że wcale wam jak widac nie pomogło i nie jest to cudowny zloty srodek

odnośnie debridatu - mojemu nic ni epomagało, zadne debridatym, esputikony, wody koperkowe bo... miał lamblie
        zaden lekarz na to nie woadł, ja doszłam do tego gdy synek miał półtora roku
        stąd te moje szczególowe pytania
        moze refluks? - badałaś? może robale? a może i kolki, choc wątpię, lekarze wszystko wrzucają do worka "kolki"
        jak możesz to napisz mi odpowiedzi na te pytania, to da mi, i innym dziewczynom, nieco lepszy obraz
        • mruwa9 kinga_owca, 25.09.10, 20:21
          a skad niby lamblie u niemal noworodka? Litosci..poltoraroczniak to inna historia, dziala jak odkurzacz, wszystko do buzi, na dworze w piachu i zwirach, to inna historia, ale 2-miesieczny niemowlak karmiony piersia???
          • kinga_owca Re: kinga_owca, 26.09.10, 08:13
            mruwa, do tej pory nie wiem, ale wszystko pasuje
            podejrzewamy dwie rzeczy - albo któres z nas miało (mąz prawdopodobnie) albo przez nasz remont i szlajające się po domu ekipy - ja wtedy pozwalałam dotykać dziecko każdemu, głupia byłam ech
            jak miał 2,5 miesiąca zaczął się nagle wybudzać, podkurczać nózki, były pieniste kupy, przez długi czas podwyzszona temperatura (37,5), przystopował z przyrostami wagi, usypiał tylko noszony, nawet przy piersi w pozycji leżącej bez masowania brzuszka nie mógł spać
            robiliśmy masę badań, bakterie, refluks, alergia, brał debridaty sraty i nic nie pomagało
            taki stan trwał bardzo długo, aż wreszcie dziewczyny z DKP mnie nakierowały na pasożyty
      • mruwa9 Re: 1,5 m niemowle nie chce spać 25.09.10, 20:30
        bzdura, bzdura i jeszcze raz bzdura! Nie ma takiej mozliwosci, zeby pokarm nagle sie skonczyl, zeby byl slaby czy zeby dziecko wyssalo caly pokarm z piersi do konca. Nie jest to mozliwe. Dopoki dziecko ssie, dopoty zawsze bedzie nastepna kropla. A 20 kropli to mililitr. A 200 kropli to 10 mililitrow, itd itp. Ja raczej podejrzewam bledne kolo: jestes nerwowa, wmawiasz sobie nieistniejace problemy z laktacja (bo te, ktore opisujesz, sa fizyczna niemozliwoscia), po prostu nakrecasz sie w stresie, a dziecko to odbiera (Twoj nastroj) i reaguje dokladnie tak samo, jak Ty. I tak sie bujacie w blednym kole. Ktores z Was (logiczne wydaje sie, ze raczej to wieksze, starsze i madrzejsze) w tym duecie musi to bledne kolo przerwac.A zatem: przestac opowiadac i wmawiac sobie bzdury o slabym pokarmie i pustych piersiach. Spac z dzieckiem przy piersi. Angazowac ojca dziecka do nocnych dyzurow, gdy juz naprawde maluch nie wiadomo, czego chce, tylko ryczy, wreczasz dziecko partnerowi, niech sobie radzi, usypia na rekach, a Ty odwracasz sie do nich plecami, poduszka na glowe i spisz. Przyjac do wiadomosci, ze ten wiek tak ma i ze to minie, rowneiz bez debritatow i herbatek koperkowych (ktore, nota bene, czesto daja pogorszenie, a nie ulge). Bez dokarmiania obyc sie mozna , jesli zupelnie nie zalezy ci na karmieniu piersia, to mozesz sprobowac z mieszanka, co najprawdopodobniej bedzie poczatkiem konca karmienia piersia, ale nie da zadnej gwarancji, ze noce sie poprawia.
      • sabeena Re: 1,5 m niemowle nie chce spać 25.09.10, 20:57
        Jeśli chcesz karmić piersią, to porad szukaj tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/f,570,Karmienie_piersia.html

Miałam tak samo, wiszenie przy piersi, noszenie na rękach, brak snu w dzień. Dostosowałam się do dziecka, nic nie narzucałam, poza tym tylko, że w nocy nie zagadywałam, nie zabawiałam i robiłam wszystko (karmienie, przewijanie) przy przytłumionym świetle. Nosiłam po domu w chuście i pozwalałam wisieć na piersi jak długo chciało. Teraz ma 4,5 miesiąca i od dawna już śpi całą noc (no, z przerwami na karmienie, ale ja przez sen na śpiocha karmię, to mnie nie męczy), a w ciągu dnia ma kilka drzemek, potrafi przespać i po półtorej, dwie, czasem (rzadko) trzy godziny.
        Dziecko mi się samo jakoś uregulowało. Przeczekałam maratony niespania i maratony wiszenia na piersi powtarzając sobie, że to wszystko kiedyś minie.
        • ity88 Re: 1,5 m niemowle nie chce spać 26.09.10, 09:49
          moja córka też była bardzo marudna , ale tylko do czasu kiedy zaczela dostawac mm. Ja miałam problem z karmieniem, wydawało mi sie tak jak Tobie, ze mam nie wiadomo ile pokarmu bo az z cycow tryskalo , a okazalo się ze dziecko bylo poprostu glodne, jak dostala butle to sie uspokoila. Nie namawiam cie do przejscia na mm bo wiem, ze zaraz bedzie 500 komentarzy krytyki, bo mleko matki jest lepsze. Ale ja opisuję tylko swoja historie, teraz moja córka ma 2 m-c i przesypia praktycznie cale noce ( od 20, 21 - 4, 5 rano) I mysle, ze to efekt podania mm bo teraz wiem, ze nie jest glodna, jesc dostaje regularnie co 3 godziny i obie sie dostosowalysmy do tego rytmu. Dzieki takiej regularnosc karmiena podobno mozna uniknac tez kolek ( tak mi powiedziala polozna) nie wiem czy to prawda, ale moja mama miala moze kolke ze 3 razy w zyciu. Zyczę ci duzo wytrwalosci i faktycznie zazngazuj meza a moze nawet mame czasem , zeby zajela sie chwile dzieckem a Ty w tym czasie sę porządnie wyspij , bo jak mama chodzi jak zombie to ciezko jest jej sie zwiasc w garsc. pozdrawiam.
          • ity88 Re: 1,5 m niemowle nie chce spać 26.09.10, 09:51
            moja mała , nie mama miała kolke moze ze 3 razy w zyciu, poprawkabig_grin
          • lapwing123 Re: 1,5 m niemowle nie chce spać 26.09.10, 10:19
            I mysle, ze to efekt podania mm
            > bo teraz wiem, ze nie jest glodna, jesc dostaje regularnie co 3 godziny i obie
            > sie dostosowalysmy do tego rytmu. Dzieki takiej regularnosc karmiena podobno mo
            > zna uniknac tez kolek ( tak mi powiedziala polozna

Bzdura!

Do autorki wątku: jeśli chcesz karmić piersią to posłuchaj mruwy, kingi_owcy.

Przestań szukać problemów tam gdzie ich nie ma. Moja też nie spała. Zresztą pisałam o tym wyżej.

I za chwilę znowu będzie dyskusja jak to mlesio modyfikowane uratowało dziecko i jak to super dziecko zaczęło od razu spać.
            • a_buuuu Re: 1,5 m niemowle nie chce spać 21.09.13, 23:23
              Moje dziecko przesypia 9h w wieku 5 miesięcy. 6h złapał jak miał coś 4 tygodnie. Jest tylko na piersi. Mieszanki u mnie w domu w ogóle fizycznie nie było ani razu. Moim zdaniem to od dziecka zależy, a nie sposobu żywienia.

Nie odbieraj sobie szansy na superfrajdę, jaką staje się kp po pokonaniu początkowych trudnoścismile
      • artsanigusto Re: 1,5 m niemowle nie chce spać 26.09.10, 10:15
        Przede wszystkim na początek spróbuj odpocząć. Poproś mamę koleżankę męża niech idą z małą na spacer a Ty fru do wyra spać. Moja mała np ślicznie spała zawinięta ciasno w becik.. Może do lulania kołysanki, niech coś brzęczy w tle. U nas był czas, że przy telewizorze zasypiała. Teraz ma kołysanki do spania i jak mam problem z jej ululaniem to włączam muzyczkę, nawet ciut głośniej i mała usypia. Może jak odkładasz ją do łóżka czy łóżeczka kładź na boku. Moja się budziła jak kładłam ją na plecach. W dzień kładź ją na brzuszku, troszke popłacze ale to gazy odejdą i masaż brzuszka jest.
        • ladonna28 Re: 1,5 m niemowle nie chce spać 26.09.10, 11:15
          Witam,
          miałam to samo. Mała miała straszne kolki i straszne problemy ze spaniem. w nocy było jeszcze znośnie, ale w dzień nie spała wcale. Ja cały dzień przechodziłam w piżamie nosząc ją na rękach, bo jedynie na moim rękach na chwilkę zamykała oczka. Nie muszę chyba mówić, jak wyglądało mieszkanie i ja sama. Na kolki pomógł nam sab simplex i herbarka koperkowa, a mineły całkowicie kiedy przeszła na mm. Niestety ja gorączkowałam po cięciu prawie dwa tygodnie i brałam bardzo silny antybiotyk i niestety zmuszona byłam odstawić małą od cyca. Początki były bardzo ciężke, ale później było już tylko lepiej. Jak miała 4 miesiące zaczeła już trochę spać w dzień- czasami 10 min, a czasami 1,5 h. Niestety była nauczona przez te kolki noszenia i usypiania na rączkach, co również było bardzo męczące, ale stopniowo nauczyła się zasypiać sama. Także głowa do góry. Musisz uzbroić się w cierpliwość, później będzie tylko lepiej. Ale Ty musisz zaangażować kogoś do pomocy i przede wszystkim ODPOCZĄĆ!! Bo dziecko też wyczuwa , że jestes zmęczona i poddenerwowana. A jesli będziesz musiała przejść już na mm to osobiście polecam ENFAMIL- fakt jest drogie, ale bardzo dobre. My przetestowałysmy wszystko- NAN, BEBILON, BEBIKO i po wszystkim były jakieś problemy z brzuszkiem. Po ENFAMILU wszystko w porzadku. Moja mala byla tez od pierwszych chwil życia na antybiotyku niestety i to też może spowodowało problemy z jelitkami. TRzymaj się . Wszystko będzie dobrze i jeszcze będziesz cieszyć się macierzyństwem. Pozdrawiam serdecznie
          • iskierka_83 Re: 1,5 m niemowle nie chce spać 26.09.10, 14:03
            witam,
            dzięki dziewczyny za tak liczne odpowiedzi...smile
            nie chce pzrechodzić na mm bo wiem ze mleko matki ejst najlepsze ale wczoraj podalismy jej 60 ml jakos po kapieli okolo 19 do godziny( wczesniej dostała moją piersc potem po butli też dostała jeszcze moją piers) i do 20 mąż nosił na raczkach ( nauczona jest niestety pzrez kolki lulania inaczej zanac nie moze) po 20 zaczeły sie problemy z brzuszkiem ale podalismy debridat i jakos po 15 min zasneła! i spała do godziny 1:30 ! ja poszła wczesniej spac i sie wyspałam jak sie w nocy obudziła to juz jej podałam piers bo juz ze mnie ciekło, takze podejrzewam ze ze zmeczenia nie miałam juz pokarmu... wiem że po ajkims zcasie laktacja sie stabilizuje ale ja sprawdzam czy mam mleko naciskajac na piers i wiidze czy cos jest czy nie...
            dziś od 8 nie spała więc o 12 posżłysmy na spacer niestety w wózku nie potrafi tez juz sama zasnac musiałam wzaisc na raczki ululac i zasnęła i spi do etraz ( wystawiłam jeszcze na balkon smile)
            nie wiem moze i to że ją dokarmiłam troszkę pomogło a mzoe po prostu nic ja nie boli .. co do mm mysle ze te troszkę nie zaszkodzi nie chce jej podawac go cały zcas tylko jak mi mojego zabraknie ...nawet nie wiecie jak ryczałam musząc jej podac mm dla mnie to taki żal ale gorzej jak mała głoduje a te 60 ml wypiła duszkiem wiec chyba była glodna a przed ssała moje mleczko takze chyba było go mało niestety sad
            co do męża to gdyby nie on to epwnie bym padła a on jeszcze pracuje po nocach wiec wyglada gorzej niz ja ale i tak kochamy tego naszego kurczaczka nawet jak nei spi szkoda tylko ze sie przyzwyczaiła do raczek i do lulania bo jest juz naparwdę ciężka..
            boli tylko serce gdy placze a my nie wiemy jak jej pomoc sad
            • kinga_owca Re: 1,5 m niemowle nie chce spać 26.09.10, 14:14
              iskierka_83 napisała:

ja poszła wczesniej spac i sie wyspałam jak si
              > e w nocy obudziła to juz jej podałam piers bo juz ze mnie ciekło, takze podejrz
              > ewam ze ze zmeczenia nie miałam juz pokarmu... wiem że po ajkims zcasie laktacj
              > a sie stabilizuje ale ja sprawdzam czy mam mleko naciskajac na piers i wiidze c
              > zy cos jest czy nie...

karmię swoje dziecko juz 2 i pół roku i nic mi nie cieknie a piersi moge naciskac do woli i nic z nich nie wycisnę
              nabrzmiałe piersi dowodza nadprodukcji, ustabilizowana laktacja wyglada tak, że produkuje się tyle, ile dziecko wyssie

> nie wiem moze i to że ją dokarmiłam troszkę pomogło a mzoe po prostu nic ja nie
              > boli .. co do mm mysle ze te troszkę nie zaszkodzi nie chce jej podawac go ca
              > ły zcas tylko jak mi mojego zabraknie ...nawet nie wiecie jak ryczałam musząc j
              > ej podac mm dla mnie to taki żal ale gorzej jak mała głoduje a te 60 ml wypiła
              > duszkiem wiec chyba była glodna a przed ssała moje mleczko takze chyba było go
              > mało niestety sad

jeśli podasz mm, mleka bedzie za mało, bo dziecko nie zamówi tyle, ile potrzebuje skoro dostaje inne
              karmienie piersią polega na tym, że dziecko chce więcej to więcej/dłużej ssie, piersi dostają sygnał i produkują więcej
              i w drugą stronę - dziecko ssie mniej, produkuje się mniej
              stąd te sławne "maratony cyckowe" gdy dziecko wisi non stop - właśnie po to, żeby sobie zamówić większą porcję

każda butelka mm to mniejsza produkcja mleka, to tak jak prawa rynku - nie ma popytu to maleje podaż

> co do męża to gdyby nie on to epwnie bym padła a on jeszcze pracuje po nocach w
              > iec wyglada gorzej niz ja ale i tak kochamy tego naszego kurczaczka nawet jak
              > nei spi szkoda tylko ze sie przyzwyczaiła do raczek i do lulania bo jest juz na
              > parwdę ciężka..

dziecko jest z natury przyzwyczajone do bujania i lulania, tak się przyzwyczaiło w czasie ciąży będąc w twoim brzuchu
              to bezruch jest nienaturalny

> boli tylko serce gdy placze a my nie wiemy jak jej pomoc sad

będzie dobrze, tylko wysypiaj się gdy masz okazję i jeśli chcesz karmić piersią, to wywal butelkę i daj dziecku wolny dostęp, ono wie, co jest najlepsze i wie, co nalezy zrobić by mleka było więcej
              jesli tylko nie bedziesz mu w tym przeszkadzać, będzie dobrze smile
            • marsylvik Re: 1,5 m niemowle nie chce spać 22.09.13, 13:46
              iskierka_83 napisała:

> tylko ze sie przyzwyczaiła do raczek i do lulania bo jest juz na
              > parwdę ciężka..
              > boli tylko serce gdy placze a my nie wiemy jak jej pomoc sad

Chusta... i życie stanie się prostsze...
              Tylko najpierw poczytaj o chustach zanim kupisz, żebyś nie kupiła jakiegoś badziewia, jak moja koleżanka. I nie zrażaj się za szybko, jakieś 10 razy trzeba ją sobie zamotać, zanim się nabierze tyle wprawy, żeby dziecko ją akceptowało za każdym razem. Wiem, bo moja Mała chustę na mnie już akceptowała, lubiła, a Tata i tak musiał te 10 razy zawiązać, zanim i u niego się do noszenia w chuście przekonała.
              Wczoraj prałam chustę. Panika była z rana jak w innych rodzinach, kiedy smoczek się gdzieś zapodzieje wink No bo jak to, jak się zająć dzieckiem bez chusty?! Przecież musi być pod ręką, przynajmniej na wszelki wypadek! Już od jakiegoś czasu wcale nie codziennie używamy, a nadal sobie bez niej życia nie wyobrażamy tongue_out
              Bobasek waży koło 9 kilo, ułomkiem to ona nie jest i nigdy nie była wink Też zresztą powód, że bez chusty sobie nie wyobrażam, kręgosłup by mi siadł, jakbym ją musiała choć trochę na rękach podźwigać.
              • moniaak27 Re: 1,5 m niemowle nie chce spać 23.09.13, 09:39
                Dziecko chyba już 3 letnie więc mama pewnie już sobie poradziła smile))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka