madzia_pk111 04.09.10, 09:15 Moja Anulka 10 miesięcy spadła dziś z łóżka, z noska poleciała krew, oczywiście ryk był okropny. Niby zachowuje się normalnie czy mimo tego pojechać z nią do szpitala? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikanu Re: spadła z łóżka 04.09.10, 09:24 Obserwuj ją czy nosek nie jest coraz bardziej spuchnięty, czy nie wymiotuje i nie jest nadzwyczajnie senna . Odpowiedz Link Zgłoś
apriljana Re: spadła z łóżka 04.09.10, 18:53 Nie zastanawiaj się tylko jedź do szpitala. Krew z nosa to najprawdopodobniej złamany nos, nie ma na co czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
joanka-r Re: spadła z łóżka 04.09.10, 19:01 ''Nie zastanawiaj się tylko jedź do szpitala. Krew z nosa to najprawdopodobniej złamany nos, nie ma na co czekać.'' ale głupoty piszesz, nie strasz młodej mamy. Jeszcze nie raz poleci z nosa krew to normalne przy uderzeniu. Gdyby nos był złamany miałaby problemy z oddychaniem, nos byłby napuchnięty. Należy obserwować dziecko, gdy nie jesat senne, ma równe żrenice, nie ma problemów z koordynacja ruchów nic się nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
apriljana Re: spadła z łóżka 04.09.10, 21:16 Opisujesz objawy wstrząśnienia mózgu, senność itp. nie ma nic wspólnego ze złamaniem nosa. Nie zawsze po złamaniu nosa następuje problem z oddychaniem ani obrzęk, wszystko zależy jakie jest to złamanie. Mój bratanek miał tylko lekkie krwawienie, bratowa pojechała na ip dla świętego spokoju i okazało się, że nos niestety złamany. Nie doszło do przesunięcia kości więc obyło się bez większych problemów ale ... Dziecko krwawi z nosa po upadku z łóżka, nie ma się nad czym zastanawiać tylko dla spokojnego sumienia należy sprawdzić czy wszystko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
atrapcia Re: spadła z łóżka 05.09.10, 02:44 Krew z nosa to również uszkodzone naczynka krwionośne w skrzydełkach nosa na przykład. A dzieci mają tak maleńkie nosy, że ciężko je złamać bo spłaszczają się tylko przy ucisku/uderzeniu a chrząstki są na tyle elastyczne żeby to przyjąć bez problemu. Śluzówka już nie jest taka wytrzymała, stąd pewnie krew. Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_pk111 Re: spadła z łóżka 04.09.10, 20:36 byłyśmy w szpitalu, miała robionego rtg ale całe szczęście jest wszytsko ok, uffff Odpowiedz Link Zgłoś
mumi7 Re: spadła z łóżka 05.09.10, 11:42 Są ksiązki, które opisują objawy normalne i niepokojące. Jeśli tych ksiazek nie masz jedź do lekarza. Ja na pewno bym pojechała. Co więcej, i u nas dziecko spadło z łożka, ryk był (objaw, z którego należy sie cieszyć; najgorsze ciche jęki lub utrata przytomności), pojechaliśmy do szpitala, było rtg i mielismy obserwowac. Na szczeście wszystko było ok tzn. nie było wstrząsu mózgu. Moja rada: jedx do szpitala, w wielu przypadkachnic się nie dzieje, ale potwierdź to Odpowiedz Link Zgłoś
apriljana Re: spadła z łóżka 05.09.10, 11:52 Autorka wątku już po wizycie na ip, na szczęście wszystko w porządku Mnie zastanawia jak można radzić komuś w takiej sytuacji odczekanie i obserwowanie czy nie wymiotuje, nie jest senne itp. Jak dla mnie to duża nieodpowiedzialność przy tak małym dziecku. I to przekonanie, że maluchy mają kości z gumy i nic im się nie złamie, ech ... mój bratanek złamał nos mając niespełna rok. Była odrobina krwi i nic poza tym, dziecko wstało i radośnie poczworakowało dalej a po rtg szok - złamany nosek. Odpowiedz Link Zgłoś