Dodaj do ulubionych

Chce i boje sie oduczać od piersi

20.09.10, 09:53
Mój maluszek pomału skonczy roczek.i wydaje mi sie ze najwyzszy czas skonczyc z cycem.w dzien pije srednio 2 razy i w nocy tez no i oczywiscie do spania...bo bez tego nie zaśnie.ok w dzien moge ja uspac w wozku.ale co jak nie ebdzie chciala pic mleka z butelki? probowałam kiedys podac mleko z butelki ale ona sie krztusi slyszałam ze sa butelki z ktorych leci tylko jak dziecko w odpowiedni sposob pociagnie wiecie cos o tym?jakie u was sie sprawdzily? ile powinna razy jeszcze w dzien razy pic mleko?i strasznie boje sie tego placzu..ahhh.wiem...najwazniejsze to podjejscie ale ja juz na wstepie sie poddaje... sad
Obserwuj wątek
    • imogen0 Re: Chce i boje sie oduczać od piersi 20.09.10, 10:06
      Na początku powiem Ci,że każde dziecko jest inne i różnie jest z odstawianiem.
      Z moją małą poszło gładko,prawie z dnia na dzień,ale ze starszym miałam dantejskie scenysmile
      Płacz,szarpanie bluzki,krzykiem domaganie się cyca...
      Z córką postanowiłam działać inaczej,dłużej i stopniowo odstawiać od cyca,zmniejszać ilość karmień aż doszłam do jednego karmienia w dzień i jednego w nocy.
      No i już od 7 m-ca pomalutku wprowadzałam mm,mała na początku nie chciała ale podawałam codziennie,mozolnie,codziennie.Butelka jak dla noworodka,z najmniejszą dziurką,bo cycowe mocno ciągną,
      Jak przyszła pierwsza noc bez cyca to sprawdziła się butelka z mm no i duuużo przytulania.
      Oczywiście był płacz ale nie jakiś wielki,dawała się ululać...
      Proponuję więc uzbroić się w cierpliwość,nauczyć pić z butelki,żadnych nagłych zmian,to ma być łagodne przejście.
      Wiem,łatwo mówić jak się ma to za sobą...
      Ale trzymam kciuki,gorąco pozdrawiam.
      • mrs.t Re: Chce i boje sie oduczać od piersi 20.09.10, 23:23
        bez przesady, roczniak potrzebuje butelki jeszcze mniej niz piersi...
    • mruwa9 Re: Chce i boje sie oduczać od piersi 20.09.10, 10:12
      Roczniakowi wystarczy mleko/przetwory mleczne 3 razy na dobe. Szkoda , ze wydaje Ci sie, ze najwyzszy czas skonczyc z karmieniem piersia, bo dziecko jeszcze jest dosc male na odstawianei. A jesli mimo wszystko chcesz odstawiac, to sugerowalabym niewprowadzanie butelki z mieszanka w tym wieku, co najwyzej mieszanka z kubka, oraz inne przetwory mleczne (jogurt, kefir, twarog, sery itd), a zwlaszcza niekarmienie dziecka w nocy, czyli zastapienie piersi noca niczym lub najwyzej woda, w trosce o zeby dziecka.
    • twitti Re: Chce i boje sie oduczać od piersi 20.09.10, 10:15
      Mialam identyczne obawy jak Tysmile najgorzej balam sie odstawienia przy zasypianiu.
      POniewaz noce byly u nas slabe, pobodki co 2h, wkurzylam sie i z dnia na dzien odstawilam corke w nocy. Dwie noce byly bardzo ciezkie, czesto sie budzila, ale przytulalam ja i z uporem odkladalam do lozeczka. Sporo plakala, ale przed odstawieniem tez plakala, wiec dla mnie zadna roznica. Pod dwoch dnia noce stale sie pieknesmile a Arnika postawnowila...calkowicie sie odstawic smile Bardzo sie zdziwilam, bo mialam zamiar pociagnac z karmieniem do wiosnysmile teraz mam spokojsmile

Jesli chodzi o Ciebie, to odstaw najpierw w nocy, potem w dzien, a wieczorne karmienie odstawisz kiedy uznasz ze bedziesz gotowawink albo dziecko bedziesmile
    • bluemka78 Re: Chce i boje sie oduczać od piersi 20.09.10, 11:19
      Najprosciej to tak zrobic, by dziecko samo chcialo zrezygnowac. Bedzie bez placzu i stresu. Naucz dziecko butelki, jaka butelka czy smoczek to nikt nie podpowie, bo kazde dzieci inne sa. A herbatki nie pije z butelki? Ja bym na wieczor dziecku podawala kaszke na mm, normalnie lyzeczka. Jak sie bobas dobrze naje to dlugo wytrzyma i nie bedzie glodny. Ale na poczatku z przyzwyczajenia bedzie chcial pocysiac. Jak juz nauczy sie pic mleko z butli to na spaniu wyprzedzaj godzine pobudki o pol godzinki i podawaj, takie male oszustwo.
      • kinga_owca Re: Chce i boje sie oduczać od piersi 20.09.10, 13:37
        ale po co roczniaka uczyc butelki? jakby to jakas naturalna kolej rzeczy była...
        a herbatki nie pije z butelki - no pewnie nie pije, mój pil albo z piersi albo z kubka, nigdzie nie jest powiedziane, że trzeba cokolwiek pic z butelki

roczniak może spokojnie jeść nabiał, mm nie jest mu potrzebne, tym bardziej w nocy z butelki...
    • klubgogo Re: Chce i boje sie oduczać od piersi 20.09.10, 12:36
      Następna, która chce uspac dziecko. Co to za słowo?
      Dziecko ma rok, nie musi pic mleka z butelki, wystarczy jeśli zapewnisz mu 3 inne posiłki mleczne. I nie poddawaj sie , bo w takim tempie będziesz miec dziecko z próchnicą, jak mu zębów po kolacji nie umyjesz.
      • monikaaleksandra Re: Chce i boje sie oduczać od piersi 20.09.10, 15:38
        Dlaczego chsz odstawiać dziecko, bo "już najwyższy czas" ? Co to znaczy? WHO rekomenduje karmienie piersią jako najzdrowsze dla dziecka przynajmniej do końca 2 roku życia. Mleko matki jest najzdrowszym i najbardziej odpowienim pokarmem "nabiałowym" dla takiego malucha, a nie modyfikowane mleko dla cieląt. Roczne dziecko jest naprawdę jeszcze bardzo malutkie. Fajnie, że masz pokarm i że maluch chce ssać pierś.
        Można karmić i pracować, spokojnie wszystko da się połączyć i nie nabijać kabzy koncernom typu Nestle. Twój pokarm nie dość, że najzdrowszy, to jeszcze jest za darmo.
        Wejdź na forum Karmienie Piersią powyżej roku, zobaczysz ile mam karmi dłużej niż rok swoje dzieci.
        • monikaaleksandra Re: Chce i boje sie oduczać od piersi 20.09.10, 15:39
          Tu jest link:
          forum.gazeta.pl/forum/f,21000,Karmienie_piersia_powyzej_roku.html
        • aretahebanowska Re: Chce i boje sie oduczać od piersi 20.09.10, 17:51
          > Dlaczego chsz odstawiać dziecko, bo "już najwyższy czas" ? Co to znaczy? WHO re
          > komenduje karmienie piersią jako najzdrowsze dla dziecka przynajmniej do końca
          > 2 roku życia.
          A czy musi się tłumaczyć dlaczego? Jeśli nie chce już karmić to niech nie karmi. WHO zaleca a nie nakazuje więc chyba przymusu nie ma. Każda z nas ma swoje powody karmienia bądź nie karmienia. To, że ktoś inny karmi dłużej niż rok nie znaczy, że to powszechny obowiązek.
          • easy_martolina84 Re: Chce i boje sie oduczać od piersi 21.09.10, 08:43
            Zgadzam sie,co to kogo obchodzi dlaczego juz nie chce karmić.Rok to i tak długo,a o karmieniu dwulatka piersią wypowiadałam sie juz wiele razy,wiec nie bede sie powtarzać.
    • semi-dolce Re: Chce i boje sie oduczać od piersi 20.09.10, 15:47
      Roczniak za duży jest na butelkę. Co więcej, jeśli je normalne przetwory mleczne to mleka żadnego pic juz nie musi. Jesli chce - niech pije, z kubka, tak jak inne napoje. Mleko może byc modyfikowane, ale nie musi - spokojnie możesz dac krowie.
    • mika_p Re: Chce i boje sie oduczać od piersi 20.09.10, 16:07
      Dla was za wcześnie na odstawianie. Raz, że dziecko spokojnie może być karmione piersią przez rok czy nawet dwa, wg zaleceń WHO. Dwa, że piszesz, że się tego obawiasz.
      Jak rpzyjdzie na was czas, to będziesz tego pewna i nie będziesz się wahać.

Butelkę sobie odpuść. Boisz się odstawienia od piersi, a nie boisz się oduczania od butelki?

A, no i jak karmisz te 5-6 razy na dobę, to broń Boże nie odstawiaj wszystkich karmien na raz z dnia na dzien, bo się umordujesz. Najpierw 1-2, te najprostsze, potem dopiero kolejne.
      • falka32 Re: Chce i boje sie oduczać od piersi 20.09.10, 18:36
        Ja tylko zapytam, bo w głowę zachodzę. Jaka jest różnica pomiędzy dwulatkiem ssącym mleko z piersi i pijącym herbatkę z kubka (opcja, jak rozumiem, poprawna) a dwulatkiem ssącym mm z butelki i pijącym herbatkę z kubka (opcja, jak rozumiem, zupełnie zbędna, bo może pić mm z kubka)?
        Czyli inaczej: dlaczego jeżeli dziecko nie ssie piersi, to nie powinno ssać z niczego, a jeżeli ssie z piersi, to ssanie jest dobre nawet do 2-3-4 roku życia?

Pomijając próchnicę, bo to dotyczy tylko nocnych karmień.
        • monikaaleksandra Re: Chce i boje sie oduczać od piersi 20.09.10, 18:53
          1. Zgryz. Żadna butelka nigdy nie będzie tak anatomiczna jak pierś matki smile
          2. Próchnica nie dotyczy tylko nocnych karmień. Mleko ssane z butelki "rozlewa się" po calej buzi. Mleko z piersi spływa dziecku wprost do gardła nie mając kontaktu z przednią częścią jamy ustnej. każdy stomatolog to potwierdzi. Dzieci piersiowe nie mają raczej próchnicy, i ile nie jedzą nadmiernych ilości słodyczy. Mam czterolatkę, karmię ją jeszcze 1-2 razy na dobę, karmiłam zawsze w nocy, bez ograniczeń i mimo skazy białkowej (żadnego nabiału nie jadła przez 2, 5 roku) nie ma ani jednego ubytku. W Poradni Laktacyjnej powiedziano mi, że mleko matki nie powoduje u dzieci próchnicy.
          3. zapytałam się autorki co to znaczy, że dziecko trzeba odstawić "bo już najwyższy czas". Najgłupszy argument, jaki słyszałam. Bo babcie i ciocie są w szoku, że jeszcze karmi, bo sąsiadka mówi, że jej zęby powypadają a dziecko będzie nienormalne?. W sumie wolałabym, gdyby np. napisała, że po prostu lubi sobie co jakiś czas walnąć setę. Cenię ludzi za szczerość. Choć autorka może w ogóle alkoholu nie lubi.
          • jeza_bell Re: Chce i boje sie oduczać od piersi 20.09.10, 18:59
            monikaaleksandra

Bardzo zgrabnie to ujęłaś.
          • falka32 Re: Chce i boje sie oduczać od piersi 20.09.10, 19:56
            > 1. Zgryz. Żadna butelka nigdy nie będzie tak anatomiczna jak pierś matki smile
            Nie rozumiem. Kubek nie szkodzi, pierś nie szkodzi, tylko sporadycznie podana (te 3 razy dziennie przez 5 minut) butelka szkodzi? W wieku, załóżmy 2 -3 -4 lat?

> 2. Próchnica nie dotyczy tylko nocnych karmień. Mleko ssane z butelki "rozlewa
            > się" po calej buzi. Mleko z piersi spływa dziecku wprost do gardła nie mając ko
            > ntaktu z przednią częścią jamy ustnej. każdy stomatolog to potwierdzi. Dzieci p
            > iersiowe nie mają raczej próchnicy, i ile nie jedzą nadmiernych ilości słodyczy

A pozostałe jedzenie nie powoduje próchnicy? Nie zostaje w buzi? Mleko modyfikowane jest tak szkodliwe, jak słodycze? Przypominam, że mówię o dzieciach, które od dawna jedzą normalne rzeczy.
        • mika_p Re: Chce i boje sie oduczać od piersi 20.09.10, 20:20
          Bo piers jest naturalnym opakowaniem mleka i podanie go z naczynia wymaga o wiele więcej zachodu (a bywa i niemozliwe), niż samo ssanie trwa.
          A przygotowanie mm do kubka czy do butelki zajmuje tyle samo czasu.
          • mika_p Re: Chce i boje sie oduczać od piersi 20.09.10, 20:24
            Poza tym, jeśli się odstawia roczniaka, bo jest za duży na ssanie piersi, to chyba konsekwentnie byłoby uznać, że jest i za duży na ssanie z butli. Zwłaszcza, jak jej nie zna.
            • falka32 Re: Chce i boje sie oduczać od piersi 20.09.10, 20:54
              Mika, ja się pytam o konkrety - czemu mówi się, że dwulatek ssący mleko z butelki to źle i powinien je pić z kubka, a dwulatek ssący z piersi to bardzo dobrze i niech pije jak najdłużej.

Nie pytam o wygodę ani o inne filozofie, tylko o to, czy stoi za tym jakiś sensowny merytoryczny argument. Skoro krytykuje się osoby, które po odstawieniu dziecka od piersi podają mu płyny w butelce, bo powinny z kubka, skoro nie pije z piersi, to coś się pewnie za tym kryje więcej, niż filozofia?

Nie wiem, czy jasno się wyrażam. Nie chodzi mi o to, co jest w butelce a co jest w piersi. Chodzi mi o to, czemu jeden podajnik w wieku 2-3 lat jest jak najlepszy zaś inny, bardzo zbliżony jest zły i powinien być zastąpiony kubkiem. Czemu czynność pobierania płynów przez ssanie jest w tym wieku dobra albo zła w zależności od rodzaju ssanego dynksa - do tego stopnia zła, że należy od niej odstąpić, jeżeli dynks jest gumowy a nie organiczny. Czy jeżeli matka karmi dziecko powiedzmy mlekiem odciąganym, to powinna roczniakowi podawać je w kubku? A jeżeli tak, to dlaczego?
              • monikaaleksandra Re: Chce i boje sie oduczać od piersi 20.09.10, 22:22
                Bo smoczek butelki deformuje zgryz (jest okrągły) a ustnik kubka nie, ponieważ jest płaski.
                • falka32 Re: Chce i boje sie oduczać od piersi 20.09.10, 23:06
                  Mówisz, że trzy razy dziennie po parę minut zdeformuje zgryz?
                  A ssanie piersi kilka - kilkanaście razy dziennie przez kilka lat nie deformuje, mam nadzieję?
    • imogen0 Re: Chce i boje sie oduczać od piersi 20.09.10, 18:59
      Zastanawiam się skąd ten strach przed butelką?(smoczkiem,spaniem z rodzicami,nocnym karmieniem itp)
      Mój starszak do 2 lat pił z butelki,potem bez problemu przeszedł na zwykły kubek,2 lata spał z nami potem powędrował do swojego wyrka...
      To rodzice nie potrafią pomóc dziecku rozstać się ze smokiem,pieluchą itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka