Dodaj do ulubionych

Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców?

14.10.10, 13:11
Hej, instynkt mi podpowiada, żebym moją pół roczną córcię wyprowadziła do swojego pokoiku. Już nawet wszystko przygotowałam. Ale... no właśnie, tatuś oraz babcie i dziadkowie są przeciwni. Może mają rację, na pewno będzie mi trudniej, ale nie o mnie tu chodzi przecież.
Tatuś budzi ją rano ok 5:30, bo do pracy idzie, a wieczorami nic się nie da zrobić, bo dziecko śpi. A jej pokoik jest taki cichutki, miałaby tak fajnie i u siebie swoje zabaweczki, a nie po całym domu. Pewnie już nie wie, gdzie jest jej miejsce.
Obserwuj wątek
    • maji13 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 14.10.10, 13:30
      nasz syn spi od urodzenia w swoim pokoju
    • cherry_cola Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 14.10.10, 13:33
      Jestem zasmile! Szczególnie, jeżeli podczas prób okaże się, że mała nie sprzeciwia się płaczem, krzykiem. Instynkt najważniejszy. My rozwiązaliśmy to tak, że łóżeczko aktualnie stoi w naszej sypialni i dzieciątko śpi w nim - przeprowadzka dwuetapowa, z naszego łóżka do swojego łóżeczka, ale nadal blisko. Niedługo z łóżeczkiem przeniesiemy do własnego pokoiku i myślę, że nie będzie problemu.
      Pozdrawiam.
      • bweiher Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 14.10.10, 13:59
        Im szybciej tym lepiej. Nasze bliźniaki śpią od początku w swoim pokoju.
    • semi-dolce Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 14.10.10, 14:21
      A mój instynkt podpowiada, że dla mojego dwulatka za wcześnie jeszcze na wyprowadzkę smile
    • princessa.of.persia Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 14.10.10, 19:20
      Ja uwazam ze trzeba to zrobic w odpowiednim momencie, w takim kiedy dziecko nie jest jeszcze na tyle duze aby zrozumialo ta przeprowadze bo potem bedzie tylko bunt i placz. Ja miałam corcie przy sobie do 4 miesiaca. Jakos w polowie 4 miesiaca zostala przeniesiona. Pierwsza noc byla dziwna dla mnie i troche miałam obawy ale teraz mysle ze to byla najlepsza decyzja. Mam nianie wiec jak tylko Mała zaczyna marudzic od razu w nocy słysze. Poza tym dokladnie jak u Ciebie jak mieszkala z nami w pokoju to bylo chodzenie na palcach, podloga skrzypiała, jak sie przekrecałam w nocy i posciele szelescila to i ona sie budzila.Nie mowiac juz o jakiejkolwiek bliskosci z mezem w tym pokoju...Teraz odzylismy, usypiam Mała ok 19.00 budzi sie w nocy ze 3 razy, karmie ja a potem zasypia. Rano jak sie obudzi to lezy w lozeczku i sobie gada az do niej nie przyjde. Wiec wszystkim to wyszło na dobre.
      • merci77 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 17.10.10, 13:08
        moja od dnia przyjazdu ze szpitala spi w swoim lozeczku w swoim pokoju,jak miala niespelnia rok przeprowadzilismy sie i tez ma swoj pokoj i wlasne lozeczko.Nie umialabym spac z dzieckiem w jednym lozku i nawet tym samym pokoju,no chyba,ze mieszkalabym w kawalarce to wyjscia bym nie miala.Uwazam,ze dziecko od zawsze powinno spac u siebie.Unika sie tym sposobem pozniejszych stresow,placzu i buntu.Wstawalam noca do karmienia i odkladalam do lozeczka-nie byl to dla mnie problem.Takie sa uroki macierzynstwa.
        Na pewno znajdziesz sposob by dziecko sie zaklimatyzowalo u siebie,ale im szybciej tym lepiej.Nie uwazam bys sluchala babci czy kogos tam,bo sa przeciwni.Sama podejmij decyzje.
    • kawka74 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 14.10.10, 19:28
      A co mówi Twoje dziecko? wink
      Mojej ośmiomiesięcznej córki ani myślę wyprowadzać ani z naszej sypialni, ani z naszego łóżka (mała część nocy spędza w swoim łóżeczku, część z nami). Pierwszy powód - instynkt mi podpowiada, że tu jest jej miejsce i tu się mała najlepiej czuje. Drugi - córka budzi się czasem w nocy i nie chciałoby mi się za bardzo dreptać do drugiego pokoju, po prostu biorę ją do łóżka, karmię (albo i nie) i zasypiamy bez problemu.
      Ale, jak wiadomo, dzieci są różne, kwadratowe i podłużne.
      • dagmara-k Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 14.10.10, 19:37
        u nas to byla wyprowadzka nas od niej w 4 miesiacu, ale polega ona na tym, ze pol nocy kazdy spi u siebie a drugie pol ona u naswink bo wstaje co 2h i z lenistwa ja zostawiam w naszym lozku od ok 1-2 w nocy - roznie. wynieslismy sie bo myslielismy ze to my ja budzimy co te 2h, zalozenie bylo bledne;P ale spodobalo nam sie w "swoim" pokoju spac. chociaz te pol nocy.

zabaweczki to niedlugo dopiero beda w calym domuwink
        • yadrall Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 14.10.10, 21:18
          My synka wlasnie okolo 4-5mz wyprowadzilismy do drugiego pokoju i byla to super decyzja-choc tez slyszalam,ze taki maly i ma spac sam? Wreszcie sie wszyscy wysypiamy smile

A co do zabawek to nie wiem jak to widzis-male jest samo w swoim pokoju i sie tam bawi,a gdzie sa opiekunowie? Poza tym jeszcze chwila i bedziesz miala zabawki wszedzie-nawet w WC smile
      • joanka-r Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 10:51
        ''Drugi - córka budzi się czasem w nocy i nie chciałoby mi się za bardzo dreptać do drugiego pokoju, po prostu biorę ją do łóżka, karmię (albo i nie) i zasypiamy bez problemu.''

czyli żaden instynkt tylko lenistwo.smile
        • kawka74 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 15:50
          Przyjmijmy, że jedno i drugie smile
          Zresztą zwyczajnie lubię spać z moim dzieckiem, a szczęśliwie mamy ku temu warunki.
          Nie zastanawiam się, co będzie, nie zważam na to, co będzie, 'jak się przyzwyczai'. Ponieważ moje dziecko zwykle samo sobie różne rzeczy reguluje, a ja się pokornie podporządkowuję, zakładam, że samo również się wyprowadzi, kiedy będzie chciało.
          • joanka-r Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 18:11
            ''Zresztą zwyczajnie lubię spać z moim dzieckiem, a szczęśliwie mamy ku temu warunki.''

a kto tego nie lubi? Myślisz, ze ja z entuzjazmem odkładałam dziecko do łóżeczka gdy zasypiało przy piersi? Tylko ja byłam tego świadoma, ze zabierając go do mojej sypialni sama sobie okręcę na siebie bicz. Fajnie jest spać mając u boku maleńkie rączki, tylko później ciezko jest je odzwyczaić od spania razem. Dlatego wolałam dmuchać na zimne. Młodszy syn do dzis czasami przychodzi do nas do sypialni, raz na jakiś czas moze, wiadomo to tylko dziecko. Ale ja sama nie mogłabym spać z dzieckiem non stop. Komfort spania jest ważny dla wszystkich. Wyspana i radosna mama to szczęśliwe i radosne dzieckosmile
            • kawka74 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 18:28
              Myślisz, ze ja z entuzjazmem odkładałam dziecko do łóżeczk
              > a gdy zasypiało przy piersi?

Nie wiem.
              Ja z entuzjazmem robię to, czego oczekuje moje dziecko, a skoro oczekuje, że będzie spało koło mnie, to śpi.

Fajnie jest spać mając u boku
              > maleńkie rączki, tylko później ciezko jest je odzwyczaić od spania razem. Dlate
              > go wolałam dmuchać na zimne.

Tutaj nie bardzo się zgadzam. Nie widzę w tym wypadku sensu prewencji, bo nie wiem, jak moje dziecko zareaguje, czego będzie ode mnie oczekiwało i kiedy. Dlaczego mam zakładać, że będę miała horror i terror? Ufam, że wyniesie się samo wtedy, kiedy będzie chciało.
              Tak samo było z karmieniem piersią. Moje dziecko przez pewien okres wisiało mi na piersi niemalże non stop. Stwierdziłam, że skoro wisi, to widać tego mu trzeba (no, nie jestem w stanie posądzić miesięczniaka o premedytację wink ), a jak przestanie tego potrzebować, to przestanie i wisieć. Powodzenie w tym wypadku najwyraźniej mnie rozbestwiło, bo i w sprawie wspólnego spania stawiam na moją córkę.

Ale ja sama nie mog
              > łabym spać z dzieckiem non stop. Komfort spania jest ważny dla wszystkich.

Zgadzam się. Z małym zastrzeżeniem - ja się wysypiam smile
        • 18_lipcowa1 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 16:46
          >
          > czyli żaden instynkt tylko lenistwo.smile
          i co z tego?
          • zoofka Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 19.10.10, 21:23
            i nic z tego. To tylko stwierdzenie faktu
    • kasiak37 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 14.10.10, 21:34
      czy ja dobrze rozumiem ze polroczne niemowle roznosi po domu swoje zabawki?big_grin
      • apsinka Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 15:44
        Nie napisałam, że je roznosi wink Oczywiście ja je roznoszę, żeby miała czym się zająć. No i zajmują moje półki zamiast być na swoim miejscu smile
        • 18_lipcowa1 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 17:23
          apsinka napisała:

> Nie napisałam, że je roznosi wink Oczywiście ja je roznoszę, żeby miała czym się
          > zająć. No i zajmują moje półki zamiast być na swoim miejscu smile

BUAHAHHAHAA
          to poczekaj do roczku
          teraz rto pikuś
        • ciociacesia o naiwna 15.10.10, 20:49
          skoro teraz roznosisz zabawki zeby miala sie czym zajac to co pozwala ci wierzyc ze po przenosinach do pokoju beda tam? chyba nie masz takiej wizji ze ona teraz grzecznie bedzie sie bawic w tym swoim pokoiku smile to tak abstrachujac od calej sytuacji z przenosinami smile
    • kamelia04.08.2007 jak skonczy 18 lat albo studia 14.10.10, 23:41
      moja wyszla z naszego lozka jak miala poltora roku, ale jeszce czasami sie budzi i ide do niej i spimy dalej razem. Pokoj wlasny bedzie miala za miesiac, bedzie miala wtedy ok. 23 m-cy, tylko dlatego, ze pojawi sie wkrotce rodzenstwo.

Ona nie potrzebuje wlasnego pokoju, takiego cichutkiego, z wlasnymi zabawaczkami. Ona nadal potrzebuje rodzicow, na wlasny pokoj przyjdzie jeszcze czas.

A tatus moglby tak wstawac, by jej nie budzic, tak to sie da zrobic chyba
    • 18_lipcowa1 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 09:16
      apsinka napisała:

> Hej, instynkt mi podpowiada, żebym moją pół roczną córcię wyprowadziła do swoje
      > go pokoiku.

jezu a jaki to instynkt?
      bo na pewno nie macierzynski
      • wanioliowa Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 10:19
        smile instynkt "tak mi wygodnie"

moj też od narodzin u siebie w swoim pokoju, w szpitalu chyba tylko ja trzymalam w nocy dziecko w tym przezroczystym kubełku, tak to wszystkie spały z dziećmi w łóżku.
        wg mnie im wcześniej dziecko trafi do siebie tym lepiej. oczywiście jeśli są warunki. w mieszkaniu idąc po dziecko w swojej sypialni zrobi się kilka kroków - idąc po nie do jego pokoju - kilkanaście. także wątpliwa jest ta "wygoda" że dziecko jest bliżej.

Za to kilka kroków codziennie więcej chroni przed cyrkiem, jaki urządzać będzie roczne albo dwuletnie dziecko zmuszone do wyprowadzki. Ilość postów w tej materii jedynie potwierdza, że spanie z dzieckiem w jednym pokoju a już co gorsza jednym łóżku - prędzej czy później jest problematyczne.
        • maji13 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 10:38
          zgadzam sie z waniliowa jak diabli
        • joanka-r Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 10:49
          popieram waniliową. Dziecko od narodzin powinno mieć swój pokój a jesli to nie możliwe to choć swój kącik , własną przestrzeń.Neguje wszelakie pomysły aby dziecka łóżeczko stało w sypialni rodziców, ani to wygodne dla dziecka ani nie sprzyja bliskości rodziców.Nie wyobrażam sobie pożycia intymnego z dzieckiem u boku.

do tego śpiący maluch w pokoju gdzie oddychają dwie dorosłe , często palące tytoń osoby, nie jest higieniczne.
          • 18_lipcowa1 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 11:06
            Dziecko od narodzin powinno mieć swój pokój a jesli to nie
            > możliwe to choć swój kącik , własną przestrzeń.Neguje wszelakie pomysły aby dzi
            > ecka łóżeczko stało w sypialni rodziców, ani to wygodne dla dziecka

hoho jaka ekspertka
            a czemu to niewygodne dla dziecka?

> do tego śpiący maluch w pokoju gdzie oddychają dwie dorosłe , często palące tyt
            > oń osoby, nie jest higieniczne.

no tak, bo wszyscy palą
          • gemmi18 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 11:30
            Zapomniałaś dodać 'i pijące alkohol'... Akurat to z tym oddychaniem mnie zirytowało. A dwie niedorosłe osoby mogłyby być? Nie przebywacie razem dłużej w jednym pomieszczeniu? Czy włączasz wtedy wentylator?
            Osobiście uważam, że słodkie jest spanie z maleństwem przez ten pierwszy okres i dlatego tak robiliśmy - przyjemność dla nas i dla dziecka. 'Pożycie intymne', czyli mówiąc mniej wstydliwie SEKS uprawiamy w kuchni, w łazience, pokoju obok. Trochę wyobraźni, a życie staje się przyjemniejszesmile.
            https://www.suwaczki.com/tickers/gyxw6iyehydi41r3.png
          • kaamilka Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 11:47
            > zyja bliskości rodziców.Nie wyobrażam sobie pożycia intymnego z dzieckiem u bok
            > u.

a ja nie wyobrażam sobie seksu w łóżku
            masz wąskie horyzonty
          • lalabamba Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 17.10.10, 10:41
            Ja mieszkam w kawalerce i możliwość odłożenia dziecka do łóżeczka w innym pokoju odpadawink i widać gołym okiem, że każda mama broni tego, co sobie sama z dzieckiem wypracowała (jedne śpią z dzieckiem, drugie jak najdalej). I dobrze. Jednakże ton niektórych wypowiedzi mnie lekko przeraża (niehigieniczne spanie we trójkę - a niby czemu? Ja śpię z Małą na łóżku 160/200, ona ma swoje miejsce, my się wysypiamy), ja mam wielką potrzebę bliskości więc lubię być blisko Zosi. Najlepiej odłożyć dziecko do któregoś tam pokoju i zapomnieć o jego istnieniu?
            Chciałam powiedzieć, że moim zdaniem nie istnieją normy, które mówią kiedy odseparować dziecko od rodziców. Każda rodzinka sobie to inaczej ustawia i najlepiej robić to, co instynkt podpowiada mamie, co jest dobre akurat w tym momencie dla Malucha. Nie ma co pytać na forum, bo jest to kwestia indywidualna i gołym okiem widać, że wywoła ona tylko niepotrzebne spory na forumwink Zatem rób co uważasz za słuszne i powodzenia!

https://www.suwaczki.com/tickers/zpbnzbmhu5p7jygo.png
          • lalabamba Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 17.10.10, 10:44

> do tego śpiący maluch w pokoju gdzie oddychają dwie dorosłe , często palące tyt
            > oń osoby, nie jest higieniczne.
            oddychamy chyba tym samym powietrzem, czyż nie? Czy ja produkuję jakieś niebezpieczne wyziewy?? A jak się chce mieć dziecko to niech się już będzie odpowiedzialnym i się rzuci palenie!! Dla wszystkich lepiej i kłopot z głowy!
        • 18_lipcowa1 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 11:04
          alez pleciesz
          • maji13 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 11:13
            a dlaczego plecie?
            • 18_lipcowa1 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 13:41
              maji13 napisała:

> a dlaczego plecie?

bo oczekiwanie albo przyzwyczajnie niemowlaka to spania/ przebywania samemu w pokoju, odzielnym pokoju to barbarzynstwo
              • zoofka Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 19.10.10, 21:30
                jezu lipcowa ja Ciebie miałam za normalną trzeźwo myślącą osobę, ale po tym poście wyglądasz mi na jakąś fanatyczke. Obudź się dziewczyno!
                ja rozumiem, że propagujesz jakiś styl życia, ale takie herezje wygadywać?
        • kaamilka Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 11:45
          > Za to kilka kroków codziennie więcej chroni przed cyrkiem, jaki urządzać będzie
          > roczne albo dwuletnie dziecko zmuszone do wyprowadzki. Ilość postów w tej mate
          > rii jedynie potwierdza, że spanie z dzieckiem w jednym pokoju a już co gorsza j
          > ednym łóżku - prędzej czy później jest problematyczne.

a czemu dziecko musi być wyprowadzane? dlaczego nie może o tym samo zdecydować? co jest złego w spaniu z dzieckiem? pod warunkiem oczywiście, że mamy wystraczajaco duze łóżko
          • maji13 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 11:53
            co jest zlego w spaniu z dzieckiem? hmmmmm dzieckiem sie jest rowniez w 12 roku zycia...
            a skad wiesz kiedy dziecko bedzie sie chcialo samo wyprowadizc i zadecydowac? ja np bylam cyckiem i gdybym mogla to chyba do 10 roku zycia bym spala z mama. uwazam to za duuuzy blad.
            • kaamilka Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 12:06
              nie słyszę nadal konkretnej odpowiedzi

co jest w tym złego?
              • maji13 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 12:19
                no wiesz, nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie logicznym jest, ze dziecko powinno spac samo, nie z rodzicami. co innego wczesny okres niemowlectwa, kiedy to boimy sie, malenstwo ma tzw 4 trymestr,ustalamy rytm, dziecie je czescie etc.
                moze dla Ciebie naturalnym jest spanie w lozku z dzieckiem i mezem. dla mnie nie.
                a zle jest to, ze dziec sie przyzwyczaja i traktuje jako cos naturalnego i ma traume, kiedy w koncu przychodzi ten dzien.
                ale pozniej sie slkyszy: nasz syn ma 8 lat i spi z nami... no ok, jak ktos tak lubi to ja nie mam nic do tego
                • kaamilka Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 12:39
                  > no wiesz, nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie logicznym jest, ze dziecko powi
                  > nno spac samo, nie z rodzicami

pytam Cię dlaczego powinno? łóżko służy do spania - co za różnica czy śpię w nim z mężem czy z dzieckiem/dziećmi i mężem (tak, tak - z drugim też zamierzam spać w łóżku, nawet nie myślę o łózeczku dla niego)

no ok, jak ktos tak
                  > lubi to ja nie mam nic do tego

no i o to chodzi - jeśli ktoś lubi słuchać płaczu dziecka, które chce spać z matką, a nie w swoim pieknym, cichym i przytulnym pokoiku to jego sprawa i bezduszność
                  • maji13 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 12:56
                    jezu lecza mnie takie teskty.... jaka bezdusznosc? a co Ty spisz w moim domu pod materacem, ze wiesz, ze kazde dziecko spiace samo placze?
                    a spij se nawet do 18 ze swoimi dziecmi, nie moja sprawa....
                    • kaamilka Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 13:16
                      tej, a co Ty tak się oburzasz wink

nie twierdzę, że nie istnieja dzieci, które same nie zasypiają
                      • maji13 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 13:23
                        a tam od razu oburzam no wink
                        hormony mi szaleja wink
                        a tak serio... jakby tekst o bezdusznosci mnie jakos tak ukul w tylek wink
                        ale nic tam... no ja na serio nie oceniam, robta co chceta smile
                        • kaamilka Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 13:43
                          spoko - też kiedyś byłam 2 mce po porodzie i wiem co to znaczy smile
                    • 18_lipcowa1 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 13:44
                      maji13 napisała:

> jezu lecza mnie takie teskty.... jaka bezdusznosc? a co Ty spisz w moim domu po
                      > d materacem, ze wiesz, ze kazde dziecko spiace samo placze?
                      > a spij se nawet do 18 ze swoimi dziecmi, nie moja sprawa....
                      >

jestem niemal pewna ze twoje dziecko placze same w pokoju skoro masz takie poglądy
                      • maji13 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 13:50
                        oj lipcowa.... i co reagowac na te Twoje zaczepki czy olac co?
                        nic nie wiesz o moim dziecku, jego spaniu i o naszym wspolnym zyciu...
                        barbazynstwo.... chryste no smile Ty jak cos powiesz to tylko sie z Toba zgadzac, bo dyskusja to jak walenie glowa w mur.
                        moje dziecko budzi sie raz w nocy ok 4 robiac yyyy eeeee, dostaje butle i idzie dalej spac.
                        ale Ty jak zwykle wszech wiedzaca najlepsza mama na swiecie....
                        lipcowa Ty lipcowa
                        a tkwij sobie w tym przekonaniu smile i spij z dzieckiem, widocznie tego potrzebujecie. jak wspomnialam kazdy robie tak jak uwaza.
                        zastanawia mnie tylko, dlaczego zawsze inny punkt widzenia niz Twoj musi rownac sie z glupta Twoim zdaniem. ktos tu chyba ma zadarty nosek smile
                        • 18_lipcowa1 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 14:21
                          i tam
                          nie musze znac twojego dziecka
                          by wiedziec ze to co robisz
                          jest wbrew naturze takiego malca
                          no ale rob se i badz dumna z siebie
                          • maji13 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 14:38
                            lipcowa jak zwykle merytoryczna smile
                            dobra uznajmy lipcowa, ze to, ze moje dziecko nie placze spiac w swoim lozeczku jest nieprawdopodobne i wbrew naturze, a ja jestem barbarzynca.
                            tylko wez powiedz skad Ty wiesz, ze w naturze dziecka lezy spanie w jednym lozku z mama i tata?
                • 18_lipcowa1 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 13:43
                  maji13 napisała:

> no wiesz, nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie logicznym jest, ze dziecko powi
                  > nno spac samo, nie z rodzicami.

no dla mnie logiczne jest że malutkie dziecko spi z mamą i tatą
                  nielogiczne natomiast jest kładzienie go samemu w łozeczku

co innego wczesny okres niemowlectwa, kiedy to
                  > boimy sie, malenstwo ma tzw 4 trymestr,ustalamy rytm, dziecie je czescie etc.
                  > moze dla Ciebie naturalnym jest spanie w lozku z dzieckiem i mezem.

to jest ogolnie takie bardzo naturalne

dla mnie ni
                  • wanioliowa Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 14:46
                    >>bo oczekiwanie albo przyzwyczajnie niemowlaka to spania/ przebywania samemu w pokoju, >>odzielnym pokoju to barbarzynstwo

Oczekiwać to sobie można na dworcu na pociąg. Od niemowląt się nie oczekuje ani nie egzekwuje, bo dzieci w tym wieku nie postępują świadomie. Ale można je przyzwyczaić. A jeśli się to robi od urodzenia, nie daje się dziecku możliwości poznania innej opcji, a co za tym idzie - nie powstaje w nim wrażenie, że czegoś mu brakuje. Tak jak pewnie tobie nie brakuje podgrzewanego kibla ze złota i kryształów, bo nigdy takiego nie miałaś i wystarczy ci w związku z tym tradycyjna biała muszla a siadając na niej, nie masz poczucia iż jesteś zaniedbana, gorsza, biedna lub odchowana w "barbarzyńskich" warunkach.

Wszelkie formy "umilania" dziecku życia - jak spanie w jednym łóżku, podawanie na każde kwilenie smoczka, ciągłe branie na rączki itd to zachowania które dzieciom są na rękę, ale które potem dziecko wykorzystuje lub nie daje sobie przemówić, że jednak można inaczej. Tylko że jakby się bliżej przyjrzeć - to nie jest umilanie życia dziecku - a sobie. Smoczek "zatyka" płaczące dziecko i gwarantuje w domu ciszę, spanie w jednym łóżku pozwala karmić przez sen i nie wstawać w nocy, branie na rączki też jest magicznym lekarstwem na nieuzasadnione marudzenie. A mamy które nie potrafią się przyznać, że jest im wygodnie, dopisują teorię, że to jest naturalne i lepsze dla ich dziecka, i przecież śpią z nim w łóżku specjalnie dla niego.

Mój mały od urodzin śpi w swoim łóżeczku - gdzie ma swoją pościel, która ma jego zapach, ma ciszę i spokój i nie ma kolo niego dwóch dorosłych osób które przez sen (szczególnie tata) może nieświadomie wykonać ruch który dla dziecka nie jest bezpieczny. Nikt nad nim w nocy nie gada, nie wstaje, nie zakłóca jego spokoju. Jeśli jest głodny to się budzi - daje znać, a moim obowiązkiem jest się natychmiast u niego stawić. zajmuje mi to minute, bo jestem zwykle gdy jeszcze przez sen zaczyna sobie pojękiwać, a nie jest jeszcze wybudzony, więc jak tylko otwiera oko jest u mnie na rękach i może być dostawiony do piersi.

Naprawdę, barbarzyństwo do potęgi. Tyle że nie ja będę za parę miesięcy albo lat żalić się na forum, że mi terrorysta w domu rośnie, pożycie małżeńskie umiera, a lokator nie chcę się wyprowadzić z łóżka.

• maji13 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 14:55
                      nic dodac nic ujac, znow sie z Toba zgadzam smile
                    • 18_lipcowa1 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 16:35
                      Ale można je prz
                      > yzwyczaić. A jeśli się to robi od urodzenia, nie daje się dziecku możliwości po
                      > znania innej opcji, a co za tym idzie - nie powstaje w nim wrażenie, że czegoś
                      > mu brakuje.

Jeszcze lepsze - przyzwyczaić.

>
                      > Wszelkie formy "umilania" dziecku życia - jak spanie w jednym łóżku, podawanie
                      > na każde kwilenie smoczka, ciągłe branie na rączki itd to zachowania które dzie
                      > ciom są na rękę, ale które potem dziecko wykorzystuje lub nie daje sobie przemó
                      > wić, że jednak można inaczej.

Niekoniecznie dziecko je wykorzystuje. Wyrasta z nich po prostu.

Tylko że jakby się bliżej przyjrzeć - to nie jest
                      > umilanie życia dziecku - a sobie. Smoczek "zatyka" płaczące dziecko i gwarant
                      > uje w domu ciszę, spanie w jednym łóżku pozwala karmić przez sen i nie wstawać
                      > w nocy, branie na rączki też jest magicznym lekarstwem na nieuzasadnione marudz
                      > enie. A mamy które nie potrafią się przyznać, że jest im wygodnie, dopisują teo
                      > rię, że to jest naturalne i lepsze dla ich dziecka, i przecież śpią z nim w łóż
                      > ku specjalnie dla niego.
                      >

A to dobre.Oczywisice ze ja to robie z wygody.
                      Wlasnie z wygody oraz dla jej lepszego rozwoju spi z nami.

> Mój mały od urodzin śpi w swoim łóżeczku - gdzie ma swoją pościel, która ma jeg
                      > o zapach, ma ciszę i spokój i nie ma kolo niego dwóch dorosłych osób które prze
                      > z sen (szczególnie tata) może nieświadomie wykonać ruch który dla dziecka nie j
                      > est bezpieczny.

eee tam, gadanie.
                      dziecku lepiej z rodzicami.

>
                      > Naprawdę, barbarzyństwo do potęgi. Tyle że nie ja będę za parę miesięcy albo la
                      > t żalić się na forum, że mi terrorysta w domu rośnie, pożycie małżeńskie umiera
                      > , a lokator nie chcę się wyprowadzić z łóżka.

No tak to pożycie.Picza żony ma byc dostepna 24h dla meza i zadna dzidzia ie moze w tym przeszkodzic.
                      Wspolczuje meza dla ktoreto niemowle to rywal do piczy żonny. Macho jednym slowem.
                      pozycie u nas nie szwankuje, a dziecko spi z nami.
                      >
                    • semi-dolce Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 19.10.10, 22:48
                      Juz w wątku obok - nie wiem czyje to były słowa i nie chce mi się szukac - zwróciłam uwage, na stwierdzenie, że jak sie bedzie dziecko nosić kiedy płacze to się je przyzwyczai i potem będzie się żalilo na forum, że plecy bola i ma sie terrorystę. Tu to samo ze spaniem. To wam cos opowiem. Nosze moje dziecko od urodzenia bardzo dużo. na rekach,w chuście, w nosidle. I ani razu nie zdarzylo mi sie - ani na forum ani w ogóle - na to zalic. Bo nie jest to zadna uciążliwośc, ba - jest przyjemne. Żaliłam sie raz na to, że mój syn przestał chciec być noszonym i woli chodzic sam, jak miał jakies 10 miesięcy. Co więcej moje dziecko spi z nami. Mimo, że nie mieszkamy w kawalerce i ma swój pokój (w którym to pokoju od momentu jego urzadzenia w połowie ciąży na tip top susze pranie). I o dziwo - mój syn nie jest terrorystą, pozycie - pozamałżeńskie co prawda - kwitnie, a o wyprowadzce dziecka z łóżka nie myslimy, myslimy natomiast o drugim dziecku i o sypianiu z dwójką. Na nic się nie żale, z niczym mi nie jest źle i bardzo mnie taki stan rzeczy zadowala. Obydwoje dorośli czujemy się tak szczęśliwi. A mój syn ma dwa lata i jest cudownym, szczęśliwym dzieckiem smile
              • easy_martolina84 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 21:48
                kaamilka napisała:

>
                > co jest w tym złego?

To,że potem takie "mameje" rosną co to bez mamusi nie pociągną.
                • kaamilka Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 18.10.10, 12:42
                  > To,że potem takie "mameje" rosną co to bez mamusi nie pociągną

Moje dziecko ma mnie 3 godziny na dobę + noc. Dlaczego mam mu ten czas zabierać? W imię czego? Bo jakaś jedna z drugą określa moje dziecko jako mameję? Chba całkiem nieźle sobie radzi, skor cały dzień jest beze mnie i nie siedzi w kącie tylko bawi sie z innymi dziećmi?
                  Ale nie zrozumie tego matka, która ma mozliwość bycia z dzieckiem 2h/dobę.
                  • easy_martolina84 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 18.10.10, 14:38
                    No to bardzo mało Cie ma na dobę i wątpię czy nawet wspólne spanie mu to wynagrodzi.
                    No przykre to ale jak widać bywa i tak.
          • joanka-r Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 15:14
            ''a czemu dziecko musi być wyprowadzane? dlaczego nie może o tym samo zdecydować? co jest złego w spaniu z dzieckiem? pod warunkiem oczywiście, że mamy wystraczajaco duze łóżko''

Bo dla higieny dziecka lepiej jest gdy śpi samo, bez dorosłych. I wielkość łózka nie ma tu znaczenia, czasami dorosły śpi bardzo mocno i przez nieuwagę może, przygnieść maleństwo. Nie jeden razy słyszało sie o dziecku , ktore spadło z łóżka, podczas sny z rodzicami. Poza tym spanie noworodka miedzy dwiema dorosłymi osobami w ich wyziewach i papierosowych oddechach uważam za karygodne. Mamy 21 wiek, czasy gdy, wszyscy spali w jednej izbie po 2-3 na jednym łóżku juz minęły. Noworodek od pierwszych dni powinien byc uczony zasypiania we własnym łóżku. Unika się potem nieprzyjemnych sytuacji, gdy dziecko 2 letnie , robi histerie gdy ma zasnąć samo. Rodzice dla swej wygody biorą maleństwo do łóżka a potem jest płacz i lament bo dziecko w wielku lat 6 śpi z rodzicami......Oglądasz super nianię? Widzisz co te dzieci przezywają w wieku lat 3-4? Przytulać można się w ciągu dnia, czułość i ciepło możemy dziecku okazywać na 100 sposobów.
            • kaamilka Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 15:39
              > Bo dla higieny dziecka lepiej jest gdy śpi samo, bez dorosłych

znowu argument zupełnie od czapy... a raczej nawet nie argument

przez nieuwagę może,
              > przygnieść maleństwo. Nie jeden razy słyszało sie o dziecku , ktore spadło z łó
              > żka, podczas sny z rodzicami

ja nie słyszałam o takim przypadku. Mój syn ma 13,5 mca i nigdy nie spadł z łóżka, nie został też przygnieciony

Poza tym spanie noworodka miedzy dwiema dorosłymi
              > osobami w ich wyziewach i papierosowych oddechach uważam za karygodne

Mój mąż swój pierwszy i ostatni kieliszek wódki wypił w drzwiach restauracji na własnym weselu. Żadne z nas nie pije i nie pali. Nigdy.

> Unika się potem nieprzyjemnych sytuacji, gdy dziecko 2 letnie , robi histerie
              > gdy ma zasnąć samo.

ale nie wymagam od mojego dziecko, zeby zasypiało samo

Oglądasz super
              > nianię? Widzisz co te dzieci przezywają w wieku lat 3-4?

i sądzisz, że nie brak wychowania jest przyczyną takiego stanu rzeczy tylko właśnie wspólne spanie? ciekawa teoria wink
            • 18_lipcowa1 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 16:39
              > Bo dla higieny dziecka lepiej jest gdy śpi samo, bez dorosłych. I wielkość łózk
              > a nie ma tu znaczenia, czasami dorosły śpi bardzo mocno i przez nieuwagę może,
              > przygnieść maleństwo.

Niekoniecznie musi przygnieśc.
              Skoro dzieci spiace z rodzicami zyja i maja sie dobrze.

Nie jeden razy słyszało sie o dziecku , ktore spadło z łó
              > żka, podczas sny z rodzicami. Poza tym spanie noworodka miedzy dwiema dorosłymi
              > osobami w ich wyziewach i papierosowych oddechach uważam za karygodne.

Tak wyziewy. Straszne wyziewy matki i ojca.
              To moze w dzien tez nie moze przebywac ze mna w pokoju bo wdycha moje wyziewy?
              Skoro pływało w moich wodach, sąsiadowało z moją kupą a potem przeszło przez moją pochwę to jakie wyziewy mu straszne?

Mamy 21
              > wiek, czasy gdy, wszyscy spali w jednej izbie po 2-3 na jednym łóżku juz minęł
              > y.

Och to tresowanie niemowlaka to wyznacznik czasów?

Noworodek od pierwszych dni powinien byc uczony zasypiania we własnym łóżku.

Wspolczuje twojemu dziecku matki. Odbierasz mu to co mu potrzebne.
              Jestes nieczuła i wychowana w tym że picza ma byc dostepna dla meza non stop.

Przytulać można się w
              > ciągu dnia, czułość i ciepło możemy dziecku okazywać na 100 sposobów.

Taaaa jasne.
              • maji13 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 16:45
                lipcowa Ty to jestes niepowazna baba no
                co Ty za bzdury wypisujesz? wiesz co, rozne glupoty tu czytalam, ale Ty bijesz wszystkich na glowe. Ty powinnas dziecko w stodole urodzic i kapac w rwacej rzece, nie szczepic, karmic do 5 roku zycia i spac ze swoim dzieciem do 18. a potem sie bron boze nie dziwic jak Ci maz znajdzie zastepczynie.
                dla takich jak Ty rola matki jest jedyna rola, jak sie pelni w zyciu.
                a dla dziecka potrzebna jest pelna i szczesliwa rodzina, a nie tylko spanie z mama przy cycu.
                • 18_lipcowa1 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 16:50
                  Wiesz, tak się składa że urodziłam ze znieczuleniem, w szpitalu, szczepie i karmię słoiczkami o zgrozo.
                  Niemniej znam trochę psychologii noworodka, niemowlaka, wystarczy sie interesować swoim dzieckiem i podazac za nim.

Mój mąz to dorosły facet dla ktorego dziecko to nie rywal do mojej dupy.
                  • maji13 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 19:50
                    wiesz co, Ty znasz psychologie noworodka jakas łopatologiczna skoro wydaje Ci sie, ze podstawa dobrego maciewrzynstwa jest spanie z dzieckiem... jak Ty mozesz w ogole napisac, ze dajesz wiecej niz ktos? cos nie jest w porzadku z Toba, zaloze sie, ze na codzien nie radzisz sobie z dzieckiem, ewidentnie przemawiaja przez Ciebie zlosc i kompleksy.
                    ja mialam 2 lata psychologie rozwojowa dziecka u Pani Profesor Gruszewskiej ze Szczecina i wiesz co? no do cholerki nie slyszalam, zeby bylo to naturalnym i zalecanym jako obowiazek rodzica wobec dziecka spanie z dzieckiem, bo tylko tak uszczesliwimy nasze dziecko.
                    widocznie twoje dziecko jest dzieckiem bardzo wrazliwym i potrzebujacym bycia przy Tobie nawet w nocy. ale to nie znaczy, ze wszystkie dzieci takie sa i maja takie potrzeby. wiec nie pitol mi tu o psychologii noworodka, bo skoro generalizujesz to tak jakbys powiedziala: wszystkie dzieci spia w dzien. bzdury, niemerytoryczne bzdury.
                    chcesz wytlumaczyc swoaj wlasna potrzebe posiadania dziecka przy sobie?
                    chcesz pogadac o psychologii?
                    chce posiadania dzieckaz non stop przy sobie wynika z przesadnej troski i zaspokojenia SWOJEJ WLASNEJ POTRZEBY WISZENIA NAD DZIECKIEM oraz ogormnego leku.
                    w Twoim przypadku mozemy mowic o psychologii doroslej osoby.,
                    To, co mowisz o swojej piczy i dupie wyraznie swiadczy o tym, ze Twoje pozycie malzenstwie jest w nienajlepszej formie, gdzy reagujesz na to przesadna agresja.
                    taka szybka analiza lipcowo.
                    i jestes przede wszystkim bardzo niedojrzala, co stawia Twoje wspaniale macierzynstwo pod znakiem zapytania.
                    dojrzala emocjonalnie i psychicznie osoba nie pisze tesktow pt: ja wiem, ze twoje dziecko placze cala noc i jest nieszczesliwa albo: ja napewno daje wiecej niz Ty.
                    nie bede Cie juz komentowac bo Wac Panno zalosne to.
                    • 18_lipcowa1 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 19:57
                      maji13 napisała:

> wiesz co, Ty znasz psychologie noworodka jakas łopatologiczna skoro wydaje Ci s
                      > ie, ze podstawa dobrego maciewrzynstwa jest spanie z dzieckiem... jak Ty mozesz
                      > w ogole napisac, ze dajesz wiecej niz ktos?

Noworodek nie marzy o swoim cudownym łożeczku tylko o byciu z matką, non stop.
                      Tyle o psychologii noworodka.

cos nie jest w porzadku z Toba, za
                      > loze sie, ze na codzien nie radzisz sobie z dzieckiem, ewidentnie przemawiaja p
                      > rzez Ciebie zlosc i kompleksy.

Tak tak ,domorosła pani psycholog.
                      Uwielbiam takie.

> ja mialam 2 lata psychologie rozwojowa dziecka u Pani Profesor Gruszewskiej ze
                      > Szczecina i wiesz co? no do cholerki nie slyszalam, zeby bylo to naturalnym i z
                      > alecanym jako obowiazek rodzica wobec dziecka spanie z dzieckiem, bo tylko tak
                      > uszczesliwimy nasze dziecko.

No cóż, profesorowie też potrafią bzdury pitolić.

> widocznie twoje dziecko jest dzieckiem bardzo wrazliwym i potrzebujacym bycia p
                      > rzy Tobie nawet w nocy. ale to nie znaczy, ze wszystkie dzieci takie sa i maja
                      > takie potrzeby.

Nie jest jakos specjalnie wrazliwa. Jest dosc pogodna i nad wyraz samodzielna.

wiec nie pitol mi tu o psychologii noworodka, bo skoro generali
                      > zujesz to tak jakbys powiedziala: wszystkie dzieci spia w dzien. bzdury, niemer
                      > ytoryczne bzdury.

WSZYSTKIE noworodki chcą spać z matką. WSZYSTKIE.
                      Taka ich natura.

> chcesz wytlumaczyc swoaj wlasna potrzebe posiadania dziecka przy sobie?
                      > chcesz pogadac o psychologii?

Nic nie tłumacze.
                      ja podązam za swoim dzieckiem.
                      O psychologii z toba gadac nie chce o nie znasz sie na tym.

> chce posiadania dzieckaz non stop przy sobie wynika z przesadnej troski i zaspo
                      > kojenia SWOJEJ WLASNEJ POTRZEBY WISZENIA NAD DZIECKIEM oraz ogormnego leku.

Bzdura. To naturalne. Przez chwilę wpradzie, ale naturalne.

> w Twoim przypadku mozemy mowic o psychologii doroslej osoby.,
                      > To, co mowisz o swojej piczy i dupie wyraznie swiadczy o tym, ze Twoje pozycie
                      > malzenstwie jest w nienajlepszej formie, gdzy reagujesz na to przesadna agresja
                      > .
                      > taka szybka analiza lipcowo.

Dupa i picza to całkiem normalne słowa, nie są nacechowane agresywnie, ty domorosła psycholozko. od siedmiu boleści.

> i jestes przede wszystkim bardzo niedojrzala, co stawia Twoje wspaniale macierz
                      > ynstwo pod znakiem zapytania.
                      > dojrzala emocjonalnie i psychicznie osoba nie pisze tesktow pt: ja wiem, ze two
                      > je dziecko placze cala noc i jest nieszczesliwa albo: ja napewno daje wiecej ni
                      > z Ty.
                      > nie bede Cie juz komentowac bo Wac Panno zalosne to.

O i najlepiej bedzie.
                      Nieczuła matko.
                      • quilte Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 19.10.10, 22:15
                        > Dupa i picza to całkiem normalne słowa, nie są nacechowane agresywnie, ty domor
                        > osła psycholozko. od siedmiu boleści.

Owszem, to są całkiem normalne słowa. Jak wszystkie słowa w słowniku.
                        Oraz są nacechowane agresywnie, a raczej negatywnie.
                        Jedno nie wyklucza drugiego.
                        Ty, lipcowa, faktycznie jakoś nieprzyjemnie się o seksie wypowiadasz. Przykre to.
              • joanka-r Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 18:19
                ''Skoro dzieci spiace z rodzicami zyja i maja sie dobrze.''
                te nie śpiące z rodzicami również z żyją i nie bedą przechodzić traumy odstawienia z wyrka matki za rok czy dwa.

''Skoro pływało w moich wodach, sąsiadowało z moją kupą a potem przeszło przez mo
                > ją pochwę to jakie wyziewy mu straszne?''

Więc musi byc również skazane na spanie z tobą, kiedy dmuchasz mu w twarz do pełnoletności?

''Odbierasz mu to co mu potrzebne.
                > Jestes nieczuła i wychowana w tym że picza ma byc dostepna dla meza non stop.
                >''

To co potrzebne dziecku daję mu w ciągu dnia, opiekę, uczucie, troskę. Moje łóżko nie jest synowi potrzebne do szczęścia. Ale rozumiem, ze ty tylko tyle możesz zaoferować. Spanie przy boku w jednym pokoju?

Co do ''piczy'', cóż moja jest tylko moja, nie traktuje jej na zasadzie dostępności. Ale swoją drogą gdyby nie ona, nie miałabyś dziecka. Czyżby facet odwracał sie do ciebie plecami , ze musisz tulić sie do dziecka? Wspołczuję wam wszystkim. Dziecko muis robić za substytut faceta.
                • 18_lipcowa1 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 18:42
                  >
                  > Więc musi byc również skazane na spanie z tobą, kiedy dmuchasz mu w twarz do pe
                  > łnoletności?

głupia jesteś czy udajesz?

>
                  > To co potrzebne dziecku daję mu w ciągu dnia, opiekę, uczucie, troskę. Moje łóż
                  > ko nie jest synowi potrzebne do szczęścia. Ale rozumiem, ze ty tylko tyle możes
                  > z zaoferować. Spanie przy boku w jednym pokoju?

Nie dziecko, oferuje wiecej dziecku mojemu niz mozesz sobie wyobrazic.
                  O wiele wiecej niz ty.

Czyżby facet odwraca
                  > ł sie do ciebie plecami , ze musisz tulić sie do dziecka? Wspołczuję wam wszyst
                  > kim. Dziecko muis robić za substytut faceta.

Alez nie musisz nam wspolczuc, oboje tulimy nasze dziecko idac spać, a seks nie kojarzy nam sie wylacznie z malzenskim łozem.
                  Wyszlam za maz za faceta doroslego a nie dzieciaka dla ktorego dziecko to rywal.

Jestes nieczuła i nie podazsz za potrzebami dziecka jesli uwazasz ze noorodek ma spac sam w pokoju, a latania po nocy po domu w tą i z powrotem serdecznie wspolczuje.
                  • joanka-r Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 18:52
                    ''Ufam, że wyniesie się samo wtedy, kiedy będzie chciało.''

I tu właśnie pada magiczne pytanie, kiedy będzie chciało? Czy jako dwulatek, czy może sześciolatek?

''oferuje wiecej dziecku mojemu niz mozesz sobie wyobrazic.''

Sęk w tym,ze jakoś nie mogę. Masz małe dziecko a ilość twoich wpisów na forum mówi sama za siebie. Coż teraz robi Twoje dziecko? raczej nie poświęcasz mu czasu? No chyba, ze trzymasz go na kolanach. Aby była jasność ja pisze na forum tylko gdy nie ma w domu dziecismile Obecnie są z tata na basenie. Więc nie marnuje czasu, ktory mogłabym poświęcić na bycie z nimi.

Lipcowa nie musisz mi współczuć latania po nocy. Ja mam to za sobą a dzieci śpią we własnych pokojach i łóżkach. Samo spanie z dzieckiem zemści się jeszcze na tobie, przyjdzie czas, ze idąc do wc, będziesz musiała zabierać ze sobą dziecko, ale to przecież pryszcz, bo juz w brzuchu u ciebie było przyzwyczajone do gówna. Powodzenia.
                    • kawka74 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 19:18
                      > ''Ufam, że wyniesie się samo wtedy, kiedy będzie chciało.''
                      >
                      > I tu właśnie pada magiczne pytanie, kiedy będzie chciało? Czy jako dwulatek, c
                      > zy może sześciolatek?

Wychodzisz z błędnego założenia - że w którymś momencie każdy z rodziców chce, aby jego dziecko spało w swoim łóżku i swoim pokoju. Nie zawsze tak jest.
                      Chyba nie znam dziecka sześcio- czy siedmioletniego, które stale śpi z rodzicami. Czasem - tak.
                      • joanka-r Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 19:27
                        ''bzdury piszesz i tyle''

Powiedz to rodzicom którzy nie mogą sobie z tym poradzić do tego stopnia, ze wzywają super nianie na pomoc. Pozwalając przy okazji robić z siebie idiotów na oczach całej Polski.

''Wychodzisz z błędnego założenia - że w którymś momencie każdy z rodziców chce,
                        > aby jego dziecko spało w swoim łóżku i swoim pokoju. Nie zawsze tak jest.''

ja nie znam rodziców którzy chcieliby spać z dzieckiem całe życie, toż to chore jest.
                        • kawka74 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 19:35
                          > Powiedz to rodzicom którzy nie mogą sobie z tym poradzić do tego stopnia, ze wz
                          > ywają super nianie na pomoc.

Rzadko się zdarza, chyba nawet nigdy się nie zdarzyło, żeby rodzice wzywali nianię tylko dlatego, że dziecko nie chce spać samo. Mogę się mylić, oczywiście.

> ja nie znam rodziców którzy chcieliby spać z dzieckiem całe życie, toż to chore
                          > jest.

Była mowa o sześciolatku...?
                          Tak, jak napisałam, nie znam sześciolatka śpiącego z rodzicami.
                          Nie rozumiemy się z tego względu, że Ty uważasz, że wyproszenie dziecka z łóżka rodziców odbywa się niemal wyłącznie przez krew, pot i łzy i trzeba profilaktycznie dziecko wyprowadzić do łóżeczka. Ja zaś uważam, że prewencja jest zbędna i że separacja od łoża nie musi być traumą dla wszystkich.
                    • 18_lipcowa1 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 19:59
                      > Sęk w tym,ze jakoś nie mogę. Masz małe dziecko a ilość twoich wpisów na forum m
                      > ówi sama za siebie. Coż teraz robi Twoje dziecko? raczej nie poświęcasz mu czas
                      > u? No chyba, ze trzymasz go na kolanach. Aby była jasność ja pisze na forum tyl
                      > ko gdy nie ma w domu dziecismile Obecnie są z tata na basenie. Więc nie marnuje cz
                      > asu, ktory mogłabym poświęcić na bycie z nimi.

Żartiujesz? Ileż jest tych moich postów?
                      Piszę jak dziecko spi albo się samo bawi.
                      I czemu sie tlumaczsz gdzie są twoje?
                      Co mnie to ma obchodzić?
                      >
                      > Lipcowa nie musisz mi współczuć latania po nocy. Ja mam to za sobą a dzieci śp
                      > ią we własnych pokojach i łóżkach. Samo spanie z dzieckiem zemści się jeszcze n
                      > a tobie, przyjdzie czas, ze idąc do wc, będziesz musiała zabierać ze sobą dziec
                      > ko, ale to przecież pryszcz, bo juz w brzuchu u ciebie było przyzwyczajone do g
                      > ówna. Powodzenia.

Buahahaha nie rozsmieszaj mnie. Moje dziecko mialo tyle bliskosci w odpowiednim momencie ze teraz to ja je musze gonic, a nie ono mnie.

>
                      >
                      • joanka-r Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 20:20
                        ''Jest dosc pogodna i nad wyraz samodzielna.''

tylko samodzielne spanie coś jej nie wyszło pffffff

'' Buahahaha nie rozsmieszaj mnie. Moje dziecko mialo tyle bliskosci w odpowiednim
                        > momencie ze teraz to ja je musze gonic, a nie ono mnie.''

ale ja o gonieniu nic nie pisałamsmile masz problemy z czytaniem.

Swoja drogą ty masz jakieś kompleksy odnośnie wykształcenia? Bardzo się to rzuca w oczy wiesz?
                        • 18_lipcowa1 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 20:26
                          joanka-r napisała:

> ''Jest dosc pogodna i nad wyraz samodzielna.''
                          >
                          > tylko samodzielne spanie coś jej nie wyszło pffffff

alez nie miało wychodzic
                          moje dziecko takiej presji nie ma

> Swoja drogą ty masz jakieś kompleksy odnośnie wykształcenia? Bardzo się to rzu
                          > ca w oczy wiesz?
                          >
                          >
                          yyyyyyyyyyy?
                          bez kitu
                          masz problemy
          • quilte Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 19.10.10, 21:58
            > a czemu dziecko musi być wyprowadzane? dlaczego nie może o tym samo zdecydować?

Czy któraś z Was zna dziecko, które samo zdecydowało się wyprowadzić z łóżka rodziców? Pewnego dnia powiedziało "dość" i kazało sobie kupić łóżko? I w jakim to było wtedy wieku? Ma to być normalne pytanie, nie zaczepne, naprawdę mnie to ciekawismile
            • ciociacesia ja znam 16.11.10, 14:15
              > Czy któraś z Was zna dziecko, które samo zdecydowało się wyprowadzić z łóżka ro
              > dziców? Pewnego dnia powiedziało "dość" i kazało sobie kupić łóżko? I w jakim t
              > o było wtedy wieku? Ma to być normalne pytanie, nie zaczepne, naprawdę mnie to
              > ciekawismile

kilka sztuk z opowiesci i moja własna zmija na własnej piersi wychodowana. 2 lata i 2 miesiace - coraz czesciej zyczy sobie spac w swoim łozku - jest to co prawda lozko przystawione jednym bokiem do mojego, ale swoje. mysle ze gdybym chciala ja wyprowadzic to by sie teraz udalo - puki co moze sobie wybierac nie akceptuje tylko podlogi - bo zimna smile
        • silje78 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 19:10
          bzdury piszesz i tyle. córka spała w swoim łóżeczku/łóżku przystawionym do naszego do 2,5roku (w łóżeczku miała odkręcony bok). do swojego pokoju przeniosła się jak miała 2,5 roku. w pełni świadomie, bez jednej łzy czy krzyku. dwie noce spałam u niej na podłodze. na trzecią mogłam już iść do naszego pokoju, mała o tym wiedziała. teraz ma trzy lata. śpi w swoim pokoju (do samodzielnego spania przekonaliśmy ją w wakacje, było kilka łez, ale w zasadzie bezboleśnie). ale nadal śpi u nas jak źle jest chora, czy czasami przywędruje do naszego łóżka. dla nas to nie problem.
          a co do szpitala to ja akurat byłam jedynam, której dziecko spało nie spało w ichnym wózku. jakoś nie mogłam jej tam zostawić sad
        • joxanna Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 22:19
          Zgadzam się z waniliową w kwestii: smile instynkt "tak mi wygodnie"

Ale mnie było wygodnie pierwsze wyprowadzić tuż przed 2 urodzinami, a drugie niedługo po pierwszych. Nie przypominam sobie żadnych cyrków. Różnym ludziom różnie jest wygodnie. Dopóki karmię naturalnie wygodnie mi jest w jednym pokoju, a nawet łóżku.

Nie kierowałabym się statystyką wątków na forum - to dotyczy tylko liczby wątków na forum, a nie rzeczywistości.
        • mruwa9 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 17.10.10, 09:53
          wanioliowa napisała:

>> Za to kilka kroków codziennie więcej chroni przed cyrkiem, jaki urządzać będzie
          > roczne albo dwuletnie dziecko zmuszone do wyprowadzki.

Masz dwumiesieczne dziecko i juz wiesz, jakim problemem bylaby wyprowadzkaz sypialni rodzicow w wieku 2 lat?
          No to zle wiesz, bo z reguly (moje potrojne doswiadczenie to mowi) wyprowadzka 2-3-latka do wlasnego pokoju przechodzi bezbolesnie i w radosnych podskokach, bo dziecko jest po prostu DOJRZALE do tego . Niemowle- niekoniecznie.
          • imogen0 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 17.10.10, 11:29
            Nasz starszak wyprowadził się dokładnie w drugie urodziny,bez cyrków i łez...
    • silje78 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 12:19
      co do spania się nie wypowiem, choć może tylko tyle, że córka wyprowadzona została jak miała 2,5 roku. bez krzyku, płaczu. ogólnie bezboleśnie.
      napiszę za to odnośnie zabawek. nasza ma swój pokój od urodzenia, choć wcześniej były w nim tylko meble i zabawki (bez łóżka). a i tak zabawki są w pokoju w którym wszyscy spędzamy czas. wieczorem wszystkie są sprzątane i wracają do jej pokoju, za to rano wszystkie znów migrują do wspólnego pokoju. tak więc nie liczyłabym na to, że zabawki nie będą wędrować po całym mieszkaniu. u nas nawet w kuchni czy łazience są zabawki, oczywiście tematyczne, czyli w kuchni, kuchnia małej, w łazience te kapielowe wink
    • memphis90 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 15:15
      A jej pokoik jest taki cichutki, miałaby tak fajnie i u si
      > ebie swoje zabaweczki, a nie po całym domu.
      Hy, hy, hy... jaaaasne wink
      • 18_lipcowa1 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 16:40
        memphis90 napisała:

> A jej pokoik jest taki cichutki, miałaby tak fajnie i u si
        > > ebie swoje zabaweczki, a nie po całym domu.
        > Hy, hy, hy... jaaaasne wink

straszne nie?
        co to za instynkt? kurde masakra jakas
    • easy_martolina84 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 15.10.10, 21:53
      hahahahah apsinka,niezłe kwiatki tu mozna przeczytaćbig_grin
      A ja Ci radzę,żebyś o takie rzeczy nie pytała się na forum,bo te rady to można sobie wsadzić w DU tylko obserwowała swoje własne dziecko i działała w zgodzie ze swoim własnym rozumem.
      Jak widzisz niektóre planują spać z dzieckiem do 10rż,ich wybóruncertain
      Ja jednak mam nadzieje,ze Twoja córka szybciej ugości Cie w swoim pokoju smile
      Pozdro!
      • q_fla Re: easy_martolina84 15.10.10, 22:11
        Założę się o litr wódki, że za dwa, trzy lata lipcowa (naturalnie pod zmienionym nickiem big_grin) założy wątek na forum pt: jak nauczyć spać we własnym pokoju i we własnym łóżku. big_grin

Pozdro. smile
        • 18_lipcowa1 Re: easy_martolina84 16.10.10, 13:34
          moje dziecko za dnia i poł nocy juz spi w swoim łozku

• easy_martolina84 Re: easy_martolina84 16.10.10, 22:27
          Moja na razie swojego pokoju nie ma(ze względów technicznych,nad czym ubolewam),ale swoje łózko ma od urodzenia i bardzo je lubi tongue_out wink
          A ja uwielbiam swoje i wszyscy mamy się dobrze.
          Jakoś średnio widze noworodka i mojego 100-kilogramowego M w jednym wyrze wink
          Zresztą zarówno ja jak i moja corka potrzebujemy przestrzeni żeby się wyspać,nasze pozycje podczas snu nie przewidują intruzów.No ja wyjscia nie mam,bo muszę chłopa przygarnąć,ale Jej zazdroszcze! tongue_out
          • kawka74 Re: easy_martolina84 16.10.10, 22:55
            > Moja na razie swojego pokoju nie ma(ze względów technicznych,nad czym ubolewam)
            > ,ale swoje łózko ma od urodzenia i bardzo je lubi tongue_out wink

Moja córka też ma swoje łóżeczko i też je lubi, ale w nocy następuje moment, że przestaje je lubić ;p
            Powiem tak - i mnie, i mężowi, i dziecku jest wygodnie w takich konfiguracjach, jakie możemy przyjąć (wszyscy w jednym łóżku; my w łóżku, mała w łóżeczku). Dotyczy to wyłącznie nas: naszego dziecka, mojego męża i mnie. Każdy inny robi tak, jak uważa za stosowne.
            • easy_martolina84 Re: easy_martolina84 17.10.10, 09:46
              kawka74 napisała:

> Każdy inny robi tak, jak uważa za stosowne.

No właśnie.Dlatego nie lubię jak ktoś wie lepiej niż ja,że moje dziecko nie lubi spac w swoim łóżeczkusmile
              • kawka74 Re: easy_martolina84 17.10.10, 11:33
                Dlatego też nie chciałabym uwag o nadmiernym przywiązaniu do mamuni, mazgajowatości i stuprocentowo pewnych problemach z wystawieniem małolata do własnego pokoju ;p
                Bo tego, co będzie, nikt nie wie. Wszystko zależy od tego konkretnego rodzica i od tego konkretnego dziecka.
                • imogen0 Re: easy_martolina84 17.10.10, 11:40
                  Przykład?
                  Mój syn na cycu prawie 2 lata
                  spanie z rodzicami 2 lata
                  Dziś-wesoły,samodzielny,pewny siebie,inteligentny,przystojny nastolatekwink
    • pollla Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 16.10.10, 10:07
      Dajcie spokój z tymi fanatystycznymi wypowiedziami super-matek: Ja wiem lepiej, a ty nie umiesz zadbać o własne dziecko. Każdy ma swoje zdanie, ale nie daje to prawa do obrażania innych. Szanujcie inne mamy, bo nie jesteście już dziećmi z piaskownicy, tylko kobietami, które mają wychować własne dzieci. Cóż są różne dzieci i różni rodzice, znam takich, którzy wyprowadzili dziecko z sypialni bez problemu, ale znam takich co śpią z 10-latkami (4 rodziny, w tym mężowie 2 z tych mam śpią już z innymi paniami). Znam dzieci śpiące w sowich pokojach, które w dzień nie odklejają sie od mamy, ale również i takie, które są bardzo samodzielne. Nie ma reguły.

do apsonka: Ja mogę tylko powiedzieć, jak było u nas: starszy synek spał w naszym pokoju do 8 m., bo nie mieliśmy wyjścia. Młodszy od urodzenia śpi we własnym pokoju. Jestem ich mamą, nosiłam ich w sobie przez 9 miesięcy i znam ich lepiej niż inni i dla moich synów oraz dla mnie jest to najlepsze rozwiązanie. Kochamy się bardzo, ale uważam, że każdy w naszej rodzinie ma prawo do swojego świata i swojej przestrzeni.
    • malgosiek2 Re:Wątek na "Małym dziecku"do poczytania 16.10.10, 23:21
      forum.gazeta.pl/forum/w,566,117531710,117531710,Jak_delikatnie_4_latka_przeniesc_do_wlasnego_lozka.html
      Tia....,a Lipcowa swojego czasu sprzed ciąży i już w trakcie miała zupełnie inne poglądy na te tematybig_grin
      Jakże odmienne.
      Ja również wolałam jak moi synowie zasypiali w swoich pokojach i łóżeczkach.
      Obaj mieli ok.6 mies.jak dostali "eksmisję"z naszej sypialni(spali w łóżeczku przystawionym obok naszego małżeńskiego łóżkasmile)
      Mimo,że starszego karmiłam jeszcze piersią,ale nie budził się już w nocy często chyba 1x,a młodszego karmiłam butlą i wstawałam co 2-3 godz.
      To zdecydowanie wolałam upierdliwie chodzić niż spac z nim.
      Lubię spać w komforcie czyli tak jak lubię by mieć sporo miejsca(rozwalam się okrutnie),często się kokoszę i rzucam w łóżku,więc spanie z dziećmi nie dla mnie.
      Starszy miał krótką fazę spania z nami na materacu to rano budziłam się przygwożdżona do ściany ze zdrętwiałym bokiem i kończynami,niewyspana,bo czułam jak za każdym razem zmieniał pozycję,a jego kończyny dolne jak i górne lądowały ma mojej szyi,głowie etc.
      Szybko z powrotem wylądował u siebie w swoim pokoju i łóżeczku.
      • malgosiek2 Re:Wątek na "Małym dziecku"do poczytania 16.10.10, 23:49
        Aha obaj nie mieli żadnej traumy emocjonalnej związanej z przeniesieniem do siebie.
        Nie było tez żadnych dramatyzmów i okrutnego płaczu.
        W sumie przyjęli to łagodnie.
        Są normalnymi dzieciakami,którym nie brakuje bliskości rodziców.
        • mruwa9 Re:Wątek na "Małym dziecku"do poczytania 17.10.10, 09:59
          no popatrz, a moje dzieci spaly ze mna ( z nami) do okolo 2-3.roku zycia i przeprowadzka do wlasnych lozek i wlasnych pokoi rowniez odbyla sie bezbolesnie i w radosnych podskokach. I bez wczesniejszego upierdliwego wstawania do placzacego w lozeczku do niemowlaka. Zamiast nocnych wedrowek ludow wolalam przez sen podac piers i miec problem z glowy, spac dalej. Bo ja, z kolei, bardzo kocham spac.
          Docelowo wyladowalysmy w tym samym miejscu, to jaki jest sens toczyc wojny z niemowlakami o samodzielne spanie ?
          • easy_martolina84 Re:Wątek na "Małym dziecku"do poczytania 17.10.10, 10:09
            Toczyć wojen nie ma co,ale są dzieci które bez problemu śpią same,więc JA nie widze powodu żeby brać je do łóżka.
            No ale trudno żeby wszyscy robili to samo uncertain Jedni śpią z dziećmi,inni nie.Jeden woli dżem,drugi marmoladę,jeden śpi na boku drugi na plecach.Tutaj nie ma z czym dyskutować-każdy robi jak mu wygodnie.
    • najma78 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 17.10.10, 10:17
      Moje dzieci spaly w naszej sypialni pierwsze 6 m-cy. Spaly w wozku lub koszu a nie z nami. Od 6-go miesiaca spaly we wlasnych sypialniach w nocy i w ciagu dziennych drzemek. Natomiast reszte czasu spedzaly w pokoju dziennym, do teraz tak jest a maja 7 i 3 lata, takze do zabawek jestem przyzwyczajona. Dzieci przez pierwszych kilka lat zycia lubia spedzac czas tam gdzie rodzice, zreszta to normalne, obecnie juz czasem pobawia sie w swoich pokojach, a raczej mlodszy spedza czas u siostry, bo sam nie lubi. Z dziecmi nigdy nie spalismy, nie potrafimy sie tak wyspac, a nikt nie lubi byc zmeczony po nocy. Uwazam, ze to dobry moment, skoro tobie to nie przeszkadza a do tego maz budzi dziecko itp. hisorie to w czym problem?
    • monikus.1 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 17.10.10, 12:08
      Mój synek od pierwszego dnia spał w swoim łóżeczku, więc nie mam tego problemu. Ma sliczne łóżeczko, zabaweczki, przytulanki... Jak był noworodkiem to "obkładałam go" zwinietymi kocykami - raz żeby sie nie przewrócił na brzuszek (bo spał na boczku) a dwa żeby było mu przytulniej i nie czuł się samotny w tak dużym łóżeczku. I zawsze był szczęśliwy i nigdy nie protestował z tego powodu. dzis ma 5,5 miesiąca i wieczorem slicznie zasypia u siebie. My mu nie przeszkadzamy, i on nam też.
      Ja na Twoim miejscu zdecydowanie starałabym sie przeprowadzić córke do swojego pokoiku. Ale ucz ją spać tam w nocy, w dzien niech drzemie gdzie chce. Niech kojarzy że na noc idzie do siebie, gdzie jest kolorowo, przytulnie, a mama zawsze przyjdzie do niej jeśli będzie tego potrzebować. Jak płacze to nie wyciągaj z łóżeczka, ale pochyl sie i pocałuj, przytul, pośpiewaj... Potem wyjdź. Po krótkim czasie nauczy się że u siebie też jest fajnie.
      Życzę powodzenia!
    • timimaman Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 18.10.10, 17:27
      z naszego doświadczenia wynika, że najlepiej jak maluch odpoczątku śpi w swoim pokoiku... u nas to wyglądało tak, że kupiliśmy łóżeczko na kółkach i tylko na noc przestawialiśmy do sypialni, żebym nie musiała biegać do karmienia... cały dzień do późnego wieczora spanie, leżenie, karmienie u małego w pokoiku było> Zainwestowaliśmy w nianię, która jest cały czas w użyciu, od 4 miesiąca - kiedy Timi zaczął przesypiać noce, a dwa dni później wyłamało się jedno kółeczko, z rozdartym sercem maluch pozostał na noc w swoim pokoiku i tak odkąd zaczął gaworzyć, budzi nas swoimi rozprawami filozoficznymi, jakie prowadzi z Kłapouchem ze ściany smile))
    • monikaa13 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 18.10.10, 17:33
      Moja córka od urodzenia spała w swoim łóżeczku, w swoim pokoju.
    • greene3 Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 24.10.10, 14:21
      My wyprowadziliśmy małą jak miała 4 mies. i uważam, że to jedna z najlepszych decyzji. Na początku często nad ranem lądowała u nas, ale już długo tak nie jest. Śpi lepiej a my mamy spokojne wieczory we dwoje smile
    • vvviolla Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 24.10.10, 17:44
      Moja 11 miesięczna córeczka Oleńka śpi ze mną na łużku. Karmię ją piersią i tak po prostu jest wygodnie dla mnie i dla niej. Ja nie muszę po kilka razy wstawać do niej w nocy a ona ma mamusie przy sobie i w każdej chwili może się do mnie przytulić. Nie marwie się że się przyzwyczai bo w łużeczku też potrafi spać. Zawsze jak się usypiamy to odkładam małą do łużeczka, zostawiam ją śpiąca i wychodzę z pokoju spędzać mily wieczór z mężem. Zdaża się że po chwili córunia się obudzi to idzie do niej tato albo ja i z powrotem utulana jest do snu. W łużku ląduje u nas jak się obudzi na karmienie a ja już śpię. Biorę ją wtedy do siebie i tak śpimy do rana. Oleńka swgo czasu przesypiala ładnie całe noce i wtedy bez problemu spala w łużeczku do rana. Spania dziecka w osobnym pokoju sobie nie wyobrażam.
    • m_laczynska Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 24.10.10, 19:25
      apsinka napisała:

> Hej, instynkt mi podpowiada, żebym moją pół roczną córcię wyprowadziła do swoje
      > go pokoiku.
      hmmmm, a ja tak z ciekawości - jak Ty rozpoznajesz, że to instynkt? bo jak na mój gust to zupełnie wtórna sprawa kiedy kto przenosi swoje dziecko do pokoiku.
    • esr-esr Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 24.10.10, 20:49
      ja nie spałam z małą, a nawet ona tego nie chciała - od zawsze lubi strasznie wędrować po łóżku i źle się czuła ograniczona mamą i tatą. w naszym łóżku często się budziła, więc było tylko kilka prób. śpi w swoim łóżeczku, najpierw w naszej sypialni a potem (od około 6 m-ca) w swoim pokoju. i śpi fantastycznie, od 20 do 6-7 rano. decyzję o przeprowadzce podjęliśmy ze względu na to, że mała zaczęła się budzić gdy my (rodzice) wchodziliśmy do sypialni, kładliśmy się spać, rozmawialiśmy, etc, a rozbudzona miała problemy z ponownym zaśnięciem. poza tym lubię spać przytulona do męża i nie rozumiem dlaczego mam z tego rezygnować skoro dziecku dobrze się śpi u siebie?
      mała bardzo lubi swoje łóżko i swój pokój, wieczorem kładę ją po kolacji a ona albo zasypia od razu albo "rozmawia" ze swoimi przytulankami słuchając kołysanek.
      mamy elektroniczną nianię i dzięki temu w każdym pomieszczeniu w domu słyszę co się dzieje z małą.
      • trisze Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 24.10.10, 23:23
        nasz 14 miesięczny synek śpi wciąż z nami, tak nam jest wszystkim i wygodnie, i fajniesmile Od urodzenia śpi pięknie, nie wiem, co to nieprzespane noce. Nie palimy, nie zdarzyło też nam się go przygnieśćsmilesmilesmilesmile
    • gag-nes Re: Kiedy wyprowadzka niemowlaka od rodziców? 16.11.10, 20:01
      Moj synus ma 9 miesiecy i pare dni temu przenieslismy go do jego pokoiku. Obylo sie bez problemow... Spi lepiej niz z nami smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka