Dodaj do ulubionych

nie chce myć ząbków

27.10.10, 12:50
witam, moja córeczka nie lubi mycia ząbków. Ogólnie nie lubi wszytskich czynności które wykonuje się przy jej buzi t.j. kremowania, czyszczenia uszu czy noska - taki widocznie jej urok. ale może macie jakieś pomysły jak umyć jej ząbki (ma już 4). używamy małej szczoteczki z plastikowymi wypustkami przypominającym włoski i przegotowaną wodę. czasem pozwoli przejechać szczoteczką po dolnych ząbkach, ale co najwyżej kilka razy, zaś górnych nie daje czyścić w ogóle. Ogólnie szczoteczkę lubi, nie boi się jej, ale głownie gryzie ją dziąsłami. O ile mi wiadomo żadne nowe ząbki teraz jej nie wychodzą.
Z góry dziękuje za rady.
Obserwuj wątek
    • kamelia04.08.2007 Re: nie chce myć ząbków 27.10.10, 12:54
      i tak masz dobry rezultat, jak ci daje przejechac kilka razy jedna szczęke.

Wyluzuj, sama do tego dojdzie, a na razie nie dawaj jej słodyczy
    • sueellen Re: nie chce myć ząbków 27.10.10, 13:34
      A ja mojej zębow nigdy nie czyściłam. Od pierwszego ząbka robi to sama i świetnie jej idzie. Po każdym jedzeniu daje jej do lapki taką "szczoteczkę":

www.mothercare.com/richContent/B001QWRQLM
      Jest miękka, gumowa, dziecko uwielbia ją gryźć, do tego wybustki masuja i drapią swedzące od ząbkowania dziąsła.
      • mruwa9 Re: nie chce myć ząbków 27.10.10, 15:39
        Nie ma takiej mozliwosci, zeby niemowle czy male dziecko prawidlowo umylo sobie zeby. Bezwzglednie jest to rola rodzica, gdzies do okolo 10. roku zycia. Dziecko nie ma wyksztalconej motoryki w wystarczajacym stopniu.
    • budzik11 Re: nie chce myć ząbków 27.10.10, 14:56
      Moi też nie chcieli. Ale trudno, nie patyczkowaliśmy się - mieli myte na siłę. Higiena zębów to jest coś, z czym nie ustępuję. Szybko więc dzieci nauczyły się, że od tego nie da się uciec i zaakceptowali ten fakt. Dzięki tej żelaznej konsekwencji dziś mają 3 i 5l. i zero próchnicy.
    • ma_niusia Re: nie chce myć ząbków 27.10.10, 15:16
      Polecam dużo "zabaw" do oswojenia się z myciem, niech myje sobie, niech myje mamie mamy szczoteczką, wygłupy różne ze szczoteczką. Mój odkąd pojawiły się ząbki miał już szczoteczkę z włosiem normalnym tylko taką dla dzieci i pastę na początku bez fluoru nenedent. Różnie z tym myciem bywało, najpierw miał okres, że lubił, potem nie i tak na zmianę. Dobrze, że chociaż trochę da sobie wyczyścić, unikaj słodkiego i staraj się na noc te zęby wyczyścić. Ja osobiście nie pilnuję na siłe mycia przez ileśtam miniut, nawet nie wiem ile trzeba myć, myję chwilę, tak aż uznaję, że są czyste, jak ma focha i nie da rady inaczej to wtedy na siłe niestety...
    • maja679 Re: nie chce myć ząbków 27.10.10, 20:55
      Mój woli szczoteczkę z włosiem. W tym samym czasie co dziecko ja i mąż też myjemy zęby. Czasem mąż myje mi, a ja jemu. Pokazujemy to dziecku. Mały zawsze był tym mocno zainteresowany. Ostatnio tylko położyłam szczotkę obok niego, a ten wziął ją w ręce i dawaj do buzi. Ma 10 miesięcy.
    • mamagazeta.pl Re: nie chce myć ząbków 29.10.10, 10:28
      Moja córeczka ma 7 miesięcy i 7 ząbków. Zawsze myję moje zęby przy córeczce ( mówię: "Mama myje zęby"), podobnie robi mój mąż. Stomatolog poleciła nam pastę do zębów NENEDENT-BABY (od 6 miesiąca)Pasta ta została opracowana specjalnie z myślą o pierwszych ząbkach uwzględniając to, że niemowlęta nie potrafią jeszcze prawidłowo wypluwać pasty. Razem z pastą jest szczoteczka do zębów z silikonu dla niemowląt i dzieci między 6 a 24 miesiącem życia ( rodzic wkłada szczoteczkę na palec). Poleciła nam również szczoteczkę do zębów JORDAN STEP BY STEP od 0 do 2 lat. Najpierw nakładam pastę na szczoteczkę Jordan i podaje dziecku, wtrakcie śpiewam piosenkę ...Szczotka, pasta, kubek, ciepła woda, tak się zaczyna wielka przygoda... Szczoteczka jest równocześnie gryzakiem (szczoteczkę wymieniam co 3 tyg.). Po chwili nakładam pastę na drugą szczoteczkę (silikonową) i myję córeczce ząbki ... ponownie śpiewam piosenkę FASOLEK. Moja córeczka traktuje mycie ząbków jak zabawę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka