Dodaj do ulubionych

5 m-cy co potrafi

17.12.10, 11:27
Kochane napiszcie mi proszę co potrafia robić już wasze 5 miesieczniaczki. Jestem mamą drugiego dzidziusia więc nie panikuję ale chciałabym wiedziec jak jest u was. Córka mojej znajomej starsza od mojej o 1 tydz potrafi już obracać sie na brzuszek i ma już 1 zęba. Moja bezzębna sliniąca się jak na razie i bez perspektyw na obracanie się jak na raziewink Wiem wiem dzieci różnie się rozwijają a jak jest z waszymi pociechami?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mamatin Re: 5 m-cy co potrafi 17.12.10, 12:48

moja właśnie skończyła 4 mce.
      przede wszystkim to potrafi wypic 160 ml mm i zasikac 15 pieluch dzienniesmile
      obrócić na brzuszek też się potrafi, ale tylko w jedną strone i przez jedno ramię, ząb wychodzi, ale jakoś dziwnie, bo nie jest to jedynka ani nawet dwójka, obraca się na łóżku wokół własnej osi, robi "brzuszki" jak by chciała usiąść, chwyta w rączki całkiem spore zabawki i z zamiłowaniem je dusi i gryziesmile
      • mamatin Re: 5 m-cy co potrafi 17.12.10, 12:52
        podobno pierworodne szybciej i wiecej potrafią w tym wieku.
    • babka71 Re: 5 m-cy co potrafi 17.12.10, 13:15
      moja 5 miesiecy skonczy 26 grudnia, nie przewraca się jak porzednio w 3 mesiacu ....ale za to gada jak za przeproszeniem przekupka spiewa po swojemu itp.. cofneła się w rozwoju fizycznym nie ma ochoty na przewracanie sie z brzuszka na plecki ,godzinami na brzuszku lezy..hmnn ale spiewa ładnie...
      i spi jak zabita
      Kocham moja spiewaczke!!!
    • sadzia87 Re: 5 m-cy co potrafi 17.12.10, 13:47
      Moja hrabianka leniwa jest, z brzucha na plecy przewraca się ładnie, ale tylko jak się zachce. Na brzuch to się chyba nigdy z pleców nie obróci świadomi, bo nie cierpi leżeć na brzuchu. Robi "brzuszki", jak trzymam za ręce to się dźwiga do siadania, usiedzi chwilę i przewraca się na bok smile
      za to gada. mama, baba, dada, ostyatnio maja. a no i wywala wszystkie grzechotki z leżaczka na podłogę, sprawdza gdzie dolecą big_grin
      • emma6666 Re: 5 m-cy co potrafi 17.12.10, 13:56
        pierwszy ząb tydzień przed skończeniem 5 msc, drugi dziś.
        Śpi 12h.
        Obracać się z pleców na brzuch i odwrotnie zaczął jak miał 4 msc.
        Prawie siedzi.
        Gada: ta-ta, da-da, ga-ga, ba-ba, bla-bla-bla.
      • ulab35 Re: 5 m-cy co potrafi 17.12.10, 13:56
        Moja jest ciut starsza bo ma 5 i pół miesiąca. W porównaniu do starszej córci to się szybciej rozwija. Przekręca się z brzuszka na plecy i odwrotnie, jak leży na brzuszku to zaczyna podciągać już nóżki do raczkowania a rączki prostuje, podciąga się do siadania ale jeszcze chwiejnie, ma dwa zęby. Ale mało gada... tylko gaga, yyyy ,myyy
      • krokre Re: 5 m-cy co potrafi 17.12.10, 13:59
        No właśnie moja też jest leniuszkiem a zapowiadała sie na silną "babkę" Nie przewraca sie w ogóle ale za to leżąc na pleckach jak jej podam ręce to potrafi usiąść i siedzi sama przez chwilkę. Na brzuszku ładnie trzyma głowe do góry jak samolocik, ładnie bierze grzechotki itp rzeczy do rączek długo się nimi bawi i też je rzuca. No i jest najgłosniejszym niemowlęciem jakie znam, spiewa, krzyczy, gada buzia jej sie nie zamyka.smile
    • dorota_ja Re: 5 m-cy co potrafi 17.12.10, 14:04
      13 lipca skończyła 5 m-cy

na brzuszku się bawi ok 20 min dziennie na macie, po czym przekreca się na plecy. to umie świetnie. z pleckow na brzuszek nie przekreca się bo nie przepada za brzuszkiem wink
      lubi na boki się przetaczać.
      łapie za palce i dosiadu się podnosi ładnie już.
      łapie za stopy i kolanka
      nauczyła się śmiać w głos i piszczeć - potrafi piszczeć cały dzień ;/
      w końcu sama się bawi zabawkami - dajemy jej miękkie coby sobie oka nie podbiła wink
      zaczyna gaworzyć

zębów brak, ale ślini się nieprzeciętnie wink
    • maghda22 Re: 5 m-cy co potrafi 17.12.10, 15:34
      moja prawie 5ciomiesięczna też jest bezzębna, śliniąca się i bez perspektyw na obracanie się na brzuszek smile na razie ćwiczy przekręcanie się na bok, łapanie się za nogi, chwytanie przedmiotów i obracanie ich w rękach. Spokojnie czekam na dalsze umiejętności smile
      • agatha61 Re: 5 m-cy co potrafi 20.12.10, 07:11
        Moja Hania 5 m skończyła 11/12.
        Przewraca się na brzuszek z pleców (najczęściej na prawo), ale zaraz się wkurza, że na brzuchu i robi samolot. Na plecy się nie przewraca.
        Zębów brak ( co mnie akurat nie dziwi, bo w całej rodzinie późno wychodziły, starsza miała 12 m i pierwszego zęba), ale ślini się okrutnie.
        ciągnie się do przodu z leżenia
        wszystko chce zagryźć
        piszczy jak ma ochotę i gada jak ma ochotę
        i to chyba na tyle
    • s-i-a-s-i-a Re: 5 m-cy co potrafi 20.12.10, 14:04
      Moja 5 miesięcy skończyła 12.12. W wieku 4 miesięcy zaczęła przewracać się z plecków na brzuszek, a około tydzień później z brzuszka na plecki. W wieku prawie 5 miesięcy sama zaczęła się podciągać do siadania i ma już jeden ząbek. Ostatnio około tygodnia temu zaczęła się chwytać za stopki i próbuje je przyciągać do siebie. Umie już sama pić z niekapka. Acha i jeszcze jedno od około 3 tygodni sama podnosi się do raczkowania a od 3 dni kołysze się w pozycji do raczkowania w przód i w tył oraz na boczki. Wydaje z siebie dziwne dźwięki: chrr, yy, po, pa, ba smile i się ciągle śmieje. Kręci się wokół własnej osi no i pełza do tyłu, hi hi hi. Ale ona wszystko szybko robi!
      • krokre Re: 5 m-cy co potrafi 20.12.10, 14:42
        Ale to bardzo szybko. Jak tak patrzę na moją to mysle że ona daleko za murzynami hihihi. Wiem wiem że dzieci się różnie rozwijają mam doświadczenie po synkuwink
        • trzepunka Re: 5 m-cy co potrafi 20.12.10, 17:07
          Mój skończy 27 pięć miesięcy. Podnosi wysoko głowę, jak poda mu się rączki to chwyta i podciąga się do siedzenia. Przekręcania w żadną stronę narazie niestety nie ma, ale jest gruby, może dlatego. Ślini się, piszczy, puszcza bąble, jeden ząb wyszedł, drugi w trakcie. Chwyta wszystko i szczypie. Łobuz jeden smile
    • izka2018 Re: 5 m-cy co potrafi 20.12.10, 18:35
      moja 5,5 miesięczna córcia przewraca się z plecków na brzuszek, ale odwrotnie nie potrafi, dużo łobuzuje- potrafi z niemałą siłą przywalić w twarz, ostro ciąga za włosy wink zasmakowuje się w paluszkach... U STÓP wink właściwie to wszystko wkłada do buzi, co tylko ma pod ręką, nie ma jeszcze ząbków i nie ślini się za bardzo, do siadania bardzo ładnie się podnosi- mała siłaczka z niej big_grin pięknie je zupki i obiadki, bardzo nie lubi leżeć na pleckach- najchętniej to całe dnie spędzałaby na rękach, a śpi też niewiele w ciągu dnia 2 czasem 3 razy po pół godz., a noce są różne smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka