Dodaj do ulubionych

Suche powietrze

19.12.10, 21:20

Dziewczynki może coś doradzicie. Mam w mieszkaniu bardzo suche powietrze, mimo częstego wietrzenia i zakręconych kaloryferów. Nie jest gorąco, około 20-21 stopni, w nocy 19. Mam wrażenie, że dziecku to przeszkadza, ostatnio trochę kaszle, ale nie wygląda to na przeziębienie, bardziej właśnie jak od suchego powietrza. Jak więc to powietrze nawilżyć? Jakoś domowym sposobem typu ręcznik na kaloryfer? To na krótko. Kupić nawilżacz? Jaki? Nie ma ryzyka zagrzybienia mieszkania? Okna są tak szczelne, że rano wewnątrz na szybie jest skroplona para w ilości olbrzymiej. Mimo wyłączonych kaloryferów.
Obserwuj wątek
    • sabrina_30 Re: Suche powietrze 19.12.10, 22:02
      zostaw okno na mikro wentylacji. Ja z mężem zainwestowałam w nawilżacz przy 1 dziecku najprostrzy jaki był bo nie wiedzieliśmy czy sie sprawdzi smile)), ale jest dużo lepiej. Rok temu kupiliśmy już bardziej "profesjonalny" ze to tak ujmę. Ma funkcje która zabiaj grzyby jonizacje, czas właćzenia lub ustawiamy do jakiej wilgotności. Co do domowych sposobów to są jeszcze do powieszenia na kaloryferach takie nawilżacze przykład allegro.pl/nawilzacz-powietrza-na-kaloryfer-i1370748090.html.
      • cytrynowa.lemoniada Re: Suche powietrze 20.12.10, 00:09
        Częste wietrzenie nie zwiększa wilgotności powietrza - wręcz przeciwnie - mroźne powietrze jest bardzo suche. Ręczniki na kaloryfer w tym przypadku średnio pomogą skoro są one zimne.. a woda na oknie skrapla się właśnie dlatego ze są one zakręcone..
        najpierw kup higrometr, sprawdź wilgotność (powinno być min. 40%), potem nawilżacz - ja polecam venta który jednoczesnie oczyszcza powietrze - niestety dość drogi (najmniejszy, na pokój do 20 metrów kosztuje ok.600 zł)
        • atrapcia Re: Suche powietrze 20.12.10, 01:35
          Popieram - najpierw higrometr - nie jest to duży wydatek, a będziesz mieć pewność, że powietrze jest suche, bądź wręcz przeciwnie i oszczędzisz na nawilżaczu wink
    • e-kasia27 Re: Suche powietrze 20.12.10, 04:22
      Gdyby w mieszkaniu było sucho, to para na oknach by się nie skraplała. Tak się dzieje wtedy, gdy powietrze w domu jest bardzo wilgotne. Jak dodatkowo będziesz jeszcze nawilżać, to będzie Ci ciekło po oknach ciurkiem.

Przy dużej wilgotności powietrza i cieple bardzo dobrze rozmnażają się roztocza.
      Dziecko może być na nie uczulone i to może być przyczyną kaszlu.
      Najwięcej roztoczy jest w łóżku, bo tam ciepło i wilgotno. Jeśli do tego masz pościel z pierzem, to są idealne warunki dla roztoczy.

Lepiej podkręć kaloryfery i zostaw okno otwarte na całą dobę, wtedy w mieszkaniu będzie ciepło i bardziej sucho, bo nadmiar pary wyleci przez okno.
      • sinusoidaa Re: Suche powietrze 20.12.10, 06:50
        e-kasia ma rację. To wilgoć skrapla się na oknie przecież. Wietrz mieszkanie, ale odkręcaj kaloryfery, w przeciwnym przypadku zafundujesz sobie grzyba.
        • pancia-jancia Re: Suche powietrze 20.12.10, 07:22
          dziewczyny mają rację, masz raczej wilgotno niż sucho. Ja mam bardzo sucho, przy wyłączonym ogrzewaniu w sypialni 27 % wilgotności. wieszanie ręcznika na grzejnikach nic nie da, bo są stale zakręcone więc kupiliśmy nawilżacz ultradzwiękowy z funkcją pomiaru wilgotności w castoramie za 250 zl.
      • greenola Re: Suche powietrze 18.01.11, 22:24
        Kiedy powietrze z pomieszczeń nie jest odprowadzane na zewnątrz, coraz więcej w nim pary wodnej (powstaje ona, gdy gotujemy, kąpiemy się, a nawet tylko oddychamy). Gdy ogrzane powietrze zetknie się z chłodną powierzchnią szyby - para wodna skrapla się. Stąd biorą się krople na oknach.Okna po prostu są bardzo szczelne,ja uchylam okno na mikro wentylacji i pary na oknach nie ma a nawilżacz jest włączony cały rok 24 h/dobę. Ja mam nawilżacz, który posiada pomiar wilgotności w powietrzu, odkąd go mamy to ani dziecko ani my z mężem nie mamy problemów z zatkanym nosem podczas zimy.
        Zajrzyj na poniższe strony, tutaj jest na temat suchego powietrza, nawilżaczy itp.
        dziendobrytvn.plejada.pl/26,42304,wideo,,227812,jak_inhalowac_dziecko,aktualnosci_detal.html
        dziendobrytvn.plejada.pl/26,40538,news,,1,,oczyszczacze__nawilzacze_i_jonizatory_dla_naszego_dziecka,aktualnosci_detal.html
    • mali_nowo Re: Suche powietrze 20.12.10, 08:57
      My kupiliśmy nawilżacz i super się sprawdza. Od razu inaczej się oddycha, nie tylko dziecku ale nam również.
      W poczekalni u lekarza spotkałam kiedyś pewnego tate z dzieckiem ktory opowiadał że jego syn często chorował (zapalenie oskrzeli najczęściej) nawilżacz pomógł.
      Wiec myśle ze to dobra inwestycja
    • katmiller Re: Suche powietrze 20.12.10, 09:02

Mam higrometr, stąd wiem, że jest sucho- od 25 do 35% wilgotności. Oczywiście wiem, że mokre ręczniki na ciepły kaloryfer smile Taki nawilżacz ceramiczny jak ktoś tu pokazał mam. Czyli generalnie wywalić pierze z sypialni, to na początek. Jeśli to roztocza to jak to sprawdzić? Dodam, że kataru nie ma, kaszel taki jakby właśnie od suchego powietrza dopiero od jakichś 3 dni, ale nie jest częsty, kataru nie ma, humor dobry, chrypki nie ma... Ona śpi ze mną od urodzenia, ponad 7 miesięcy, to możliwe że roztocza dopiero teraz przeszkadzają?
    • budzik11 Re: Suche powietrze 20.12.10, 09:39
      katmiller napisała:

> Okna są tak szczelne, że rano wewnątrz na szybie jest skroplona para w ilośc
      > i olbrzymiej. Mimo wyłączonych kaloryferów.

To jest objaw wilgoci w domu, anie suchego powietrza. Może ten higrometr ci jednak szwankuje. A kaszel może być od grzyba/pleśni w związku z zawilgoconym domem: www.edziecko.pl/zdrowie_dziecka/1,79371,5151593.html
      • mmm_marta Re: Suche powietrze 20.12.10, 09:52
        Skroplona woda na szybie nie jest objawem tego, że powietrze zbyt wilgotne. Co potwierdza wskazanie higrometru. Na zimnej powierzchni okna wykrapla się woda pochodząca z pary zawartej w ciepłym powierzu w mieszkaniu. Im większa różnica w temperaturach między mieszkaniem i dworem, tym to skraplanie może się nasilać. Problemem jest brak wentylacji (np bardzo szczelne okna).

Robię tak: okna na mikrouchył+wietrzenie częste+nawilżacz w pokoju dziewczynek (włączam na kilka godzin przed snem).
    • joanka-r Re: Suche powietrze 20.12.10, 10:53
      Powinnym pomóc mokre ręczniki na kaloryferach, czy mokre lniane prześcieradła na drzwiach pokoju, gdzie przebywa malec. Ja na początku z suchym powietrzem walczyłam przy pomocy nawilżacza elektrycznego, ale nasz alergolog odradził, gdyż namnażają sie w nim grzyby i pleśni. a na nie mój syn jest właśnie uczulony.
    • kasica19840605 Re: Suche powietrze 18.01.11, 15:28
      Wiesz to ciężko powiedzieć. Ja z początku stosowałam te ręczniki na kaloryfer. Nie pomagało. Albo przynajmniej wydawało mi się że nie pomaga - nie widziałam różnicy. Kupiłam higrometr żeby sprawdzić poziom wilgoci w domu i dupa - było za sucho. To wiedziałam już przed kupieniem higrometra. Kupiłam w końcu nawilżacz, a raczej mąż w końcu przytaszczył jeden do domu. Był drogi (coś koło trzech stów) ale za to ma wbudowany higroskop i automatycznie się wyłącza jak wyczuje ze w pomieszczeniu jest wilgotność juz ok. Co do grzybów - no to fakt ze taki nawilżacz trzeba bardzo rygorystycznie i regularnie czyscić ale jak dla mnie to nigdy nie był problem. Ciężko doradzić "jaki" nawilżacz kupić bo sama musisz raczej poprzeglądać strony i poczytać o nich i sprawdzić który pasuje Ci najbardziej. Ja korzystam z NScessity i bardzo go polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka