Dodaj do ulubionych

1,5 miesieczne dziecko bardzo brzydkie kupy

30.12.10, 10:24
witam

Od prawie tygodnia moja coreczka zaczela robic raz na dwa dni,bardzo duza,brzydko pachnaca,bardzo ciemno zolta,plynna kupke.Dziecko karmione jest piersia oraz dokarmiane buteka.Nie ma temperatury,nie wymiotuje,jest radosna,ma apetyt.Czy to biegunka?(nie ma w kupce sluzu ani krwi)Co mam zrobic?Czy jest mozliwe ze tak sie dzieje po tym ze zmienilsmy jej wode na ktorej przygotowujemy mleko?z primavery na zywiec.Wczesniej robila wzorcowe kupy,3-4 dziennie,w kolorze jajecznicy o papkowatej konsystencji.
Obserwuj wątek
    • titerlitury Re: 1,5 miesieczne dziecko bardzo brzydkie kupy 30.12.10, 10:28
      Kupy robi rzadziej, więc jest w nich mniej wody. To normalne. Daruj sobie te wody do przygotowywania mleka - nie są lepsze od zwykłej kranówy (chyba, że masz wodę ze studni, nieprzebadaną). I po co dokarmiasz - pytam, bo jesli zalezy ci na kp, to jesteś na dobrej drodze, by je zakończyć...
      • mummy83 Re: 1,5 miesieczne dziecko bardzo brzydkie kupy 30.12.10, 10:33
        dlatego poniewaz nie czuje potrzeby karmienia piersia przy swiatecznym gremium babc,wujkow,kuzynow i tysiaca innych ludzi a nie mam tyle pokarmu aby odciagnac.
      • mali_nowo Re: 1,5 miesieczne dziecko bardzo brzydkie kupy 31.12.10, 16:43
        Dokarmia bo ma taką potrzebę i tyle!
        Autorka wątku nie pyta co zrobić żeby nie dokarmiać więc nic Ci do tego ;p

A co do kupy. Moja mała jest wyłacznie na mm kupy robi najczęściej co dwa dni, kupy też są duże, niezbyt pachnące o różnej konsystencji od jasno żółtko do ciemnożółtej.
        Mleko przygotowuje na kranówce.
        • titerlitury Re: 1,5 miesieczne dziecko bardzo brzydkie kupy 31.12.10, 16:54
          tylko mnie nie ukrzyżuj za to pytanie po co dokarmia! albo nie spal na stosie za to, że ośmieliłam się je zadać
    • madchen_9 Re: 1,5 miesieczne dziecko bardzo brzydkie kupy 30.12.10, 12:48
      cześć moim zdaniem nie powinnaś się tym niepokoić, moja córka w tym okresie też zaczęła robić rzadziej kupy-raz na 2,3 dni i też o słusznej objętości smile i tak jest nadal (dziś mała kończy 2 mc). Córkę karmię piersią i w razie potrzeby jest dokarmiana mm. Zmiana wody nie powinna mieć znaczenia, ja mm przygotowuję na kranówce. pozdrawiam smile
    • andziulka32 Re: 1,5 miesieczne dziecko bardzo brzydkie kupy 30.12.10, 13:07
      hej! Mój czteromiesięczny synek też od pewnego czasu zaczął robić kupki co dwa, trzy dni i jak już "walnie" to o takiej objetości i konsystencji, że się wylewa z pieluchy smile) też się zastanawiałam czy to może wina tego co jem lub wody kranówki z której robię mu herbatkę, ale zauważyłam, że jeżeli czasami uda mu się zrobić kupę codziennie to są one normalne.
      Pozdrawiam
      • mummy83 Re: 1,5 miesieczne dziecko bardzo brzydkie kupy 30.12.10, 15:28
        ja sie tylko martwie ze to biegunka?!po czym poznac ze kupa jest biegunka?
    • agusia.24 Re: 1,5 miesieczne dziecko bardzo brzydkie kupy 30.12.10, 16:38
      ja bym jednak tego żywca zmieniła,nie wiem może u Ciebie to nie ma wpływu, ale ja od urodzenia małego piłam cisowiankę, potem jak mały miał miesiąc mąż kupił mi żywca( a piłam wtedy sporo bo lato było) i synek zaczął robić zielone kupy,oczywiście nie od razu wpadłam na to że to wina wody,ale pogrzebałam w necie o tym żywcu i okazało się że zawiera on dużo żelaza, stąd kolor kupy i faktycznie odstawiłam żywca i kupy synka momentalnie miały żółty kolor,aha karmiłam piersią,ogólnie z tego co pamiętam co czytałam,to nie zbyt pochlebne opinie były o żywcu
    • kaeira Re: 1,5 miesieczne dziecko bardzo brzydkie kupy 30.12.10, 21:08
      Jak biegunka??? Dziecko zaczęło robić kupkę o wiele rzadziej, raz na dwa dni, a ty martwisz się biegunką??? No weź się troszkę zastanów... biegunka to bardzo częste, bardzo rzadkie kupki. To raz.

Dwa, nie ma czegoś takiego jak "wzorcowa" kupka u dziecka karmionego piersią.
      Kupki "piersiowe" mają być prawo bardzo rożne jeżeli chodzi o ilość, częstotliwość, gęstość, kolor...Oto kilka wypowiedzi p. Moniki Staszewskiej, eksperta forum Karmienie piersią, na temat kupek:
      ----------------------
      Dzieci karmione maminym mlekiem mają prawo robić takie zupełnie wodniste kupki, pozostawiające na pieluszce wyłącznie zabarwienie. To tak samo dobre kupki jak te papkowate, półpłynne czy z dodatkiem jakby galaretki, grudek itd.. "

"Ma prawo robić przeróżne. O konsystencji zupełnie wodnistej, po gęsta papkę, w kolorze od żółtego przez złocisty, lekko brązowy, seledynowy po zielony. O ile tylko cała kupka (i to nie jedna tylko kilka kolejnych)nie jest ciemnozielona, nie zawiera drobinek krwi czy bezbarwnych przezroczystych pasm śluzu, nie trzeba się nad nią specjalnie zastanawiać."

"Może być kupka w postaci papki mniej czy bardziej gęstej, może być ciągliwa, może być z grudkami, może być zupełnie płynna, koloru żółtego ciemniejszego czy jaśniejszego, seledynowego czy złotobrązowego itd."

"Jeśli dziecię jada wyłącznie mamine mleko może robić kupki nie tylko co kilka, ale i co kilkanaście dni, jest to tak samo normalne jak kilka czy kilkanaście kupek dziennie. Oczywiście mam na myśli miękką kupkę."
      ----------------------

Nie piszesz, jak wiele z tego co je dziecko to mieszanka. Są dwie możliwości - pierwsza (jeżeli mleko z piersi stanowi większość diety dziecka) , że to zupełnie normalne zjawisko, ja widzisz z tego co pisze ekspert. Kupki maja prawo się zmieniać. To wszystko norma.

Druga możliwość - kupka się zmienia, bo wprowadziłaś mieszankę - także normalne zjawisko. Wskazywałby na to dziecku szczególnie ten brzydki zapach. Kupki piersiowe są najczęściej (choć nie zawsze!) niezbyt brzydko pachnące jakby słodko-kwaśnym jogurtem,. Kupki po mieszance pachną bardziej podobnie do "dorosłej" lupy... czyli niezbyt ładnie.

Co do tego, że nie chcesz karmić przy świątecznym zgromadzeniu rodzinnym - osobiście nie za bardzo rozumiem, ja i zwykle tak wolałam się po prostu wynieść do osobnego pokoju na czas karmienia, bo karmienie pośród świątecznego harmidru nie jest takie fajne.
      • mummy83 kaeira 31.12.10, 10:48
        dziekuje Ci bardzo za pomoc o taka odpowiedz mi chodzilo,a jesli chodzi o karmienie piersia plus mm to temat na osoby watek.pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego noworocznego.
        • annie_laurie_starr Re: kaeira 31.12.10, 17:28
          No wlasnie - jesli kupa jest raz na dwa dni to nie ma cudow, ze to biegunka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka