Dodaj do ulubionych

fotelik samochodowy- pomocy

14.02.11, 10:09
Witam, moja Ada ma 3 miesiace i wazy prawie 6 kg, do tej pory w samochodzie uzywalismy fotelika nosidelka ale teraz sie wnim przestala miescic mysle ze wplyw na to maja grube ubranka w jakie ja ubieramy, dlatego dostalismy od znajomych fotelik 0-18 kg, tyle ze nie bardzo wyobrazam sobie jak mam ja w tym ulozyc... przymiezalismy w domu, bez kombinezonu no i glowka zachowuje sie tak jakby przy jezdzie autem miala latac we wszystkie strony, (oczywiscie przy najwiekszym polozeniu fotelika) jak obnizam mala zeby glowka nie latala to caly kregoslupik ma w powietrzu... i nie mam pojecia jak ja wsadzic do niego zeby jej bylo dobrze i wygodnie i bezpiecznie... mysle o popodlkadaniu jakis recznikow lub kocyka... prosze pomozcie bo w srode czeka nas podroz z Krakowa do Katowic....
Obserwuj wątek
    • dsekowska Re: fotelik samochodowy- pomocy 14.02.11, 10:33
      Z tego co napisałś wynika, że dziecko jest za małe do fotelika, które dostaliście od znajomych. Nie zrozum mnie źle, ale musisz popełniać jakiś błąd w sadzaniu dziecka do tzw nosidełka ponieważ te foleliki przystosowane są do dzieci najmłodszych. Ja mam synka, który ma 4 m-ce waży 8 kg i mierzy 70 cm, czyli do małych nie należy, oczywiście ubieram go w gruby kombunezon i bez problemu w takim foteliku się mieści. Zanim włożysz ubrane dziecko do folelika spróbuj pasy bezpieczeństwa naciągnąć na maxa a dopiero po włożeniu dziecka i zapięciu tych pasów dostosuj je odpowiednio. Dodam, że nasz folelik do maxi cosi www.autofoteliki.pl/cybex-aton,2,60,119.html i nie używamy już tej dodatkowej wkładki dla noworotków.
      • ania2003i2011 Re: fotelik samochodowy- pomocy 14.02.11, 10:51
        ale jak dziecko jest za małe?
        starszaka od urodzenia woziłam w takim foteliku
        po pierwsze taki maluch jeżdzi tyłem
        fotelik był ustawiony na maksa na leżąco - dziecko miało prawidłową wtedy pozycję
        ale równocześnie - nie pamietam tylko do kiedy - ale używałam takiego ochraniacza/rogalika do usztywnienia główki
        • ania2003i2011 Re: fotelik samochodowy- pomocy 14.02.11, 10:55
          oczywiście pisze o foteliku 0-18 kg
          nie miałam nosidła
          • mlodamamaady Re: fotelik samochodowy- pomocy 14.02.11, 11:08
            Wydaje mi sie a wlasciwie jestem pewna ze ten maly jest za maly a wszystko robimy dobrze bo ada glowka dotyka tej oslonki-daszku, nogi jej daleko wystaja i jest calutka pozwijana... za to na 100% robie cos zle wsadzajac ja do tego wiekszego.. nie bardzo wiem jak mogl by byc za duzy skoro teoretycznie jest przeznaczony dla dzieci od urodzenia...
            • fasol-inka Re: fotelik samochodowy- pomocy 14.02.11, 13:33
              jaki Ty masz ten pierwszy fotelik? nie masz tam czasem jakiejś wkładki pod pupę, którą trzeba wyjąć jak dzieć trochę podrośnie?
    • wanielka Re: fotelik samochodowy- pomocy 14.02.11, 11:08
      najprawdopodobniej gdzieś popełniasz błąd przy wkładaniu małej do tego fotelika. ona waży dopiero 6 kg. mój ma 10 kg i 80 cm wzrostu i w maxi cosi mieści się bez problemu, oczywiście w kombinezonie lub puchowej kurtce. jak już ktoś wcześniej napisał ustaw szelki w max położeniu, włóż dziecko i dopiero dociągnij szelki. pamiętaj, że dziecko nie ma mieć luzów w foteliku, to nie wózek.
    • fasol-inka Re: fotelik samochodowy- pomocy 14.02.11, 12:38
      jaki Ty masz fotelik, że niespełna 6kg maleństwo nie mieści się w nim w kombinezonie? mój smyk ważąc prawie dychę (9,5) jeszcze się mieścił w kombinezonie (choć super wygodne to nie było)
      z Krakowa do Katowic - przecież nie będziesz tej trasy z ubranym dzieckiem pokonywać, rozbierz je, bo się ugotuje i jedź z pierwszym fotelikiem

poza tym - nie wszystkie foteliki 0-18 nadają się mimo wszystko dla maleńkich dzieci, niektóre zaleca się od 4-5 miesiąca; istnieje jeszcze możliwość, że macie źle zamontowany ten fotel
    • ponponka1 Re: fotelik samochodowy- pomocy 14.02.11, 13:23
      mlodamamaady napisała:

i.. mysle o popodlkadaniu jakis recznikow lub kocyka..

To przestan myslec. Wkladanie swoich wynlazkow nie zagwarntuje bezpieczenstwa a chyba to jest najwazniejsze.

Mala musi sie miescic w foteliku pierwszym. Nie ma innej mozliwosci - nawet jesli fotelik jest do 10 kg. Wyreguluj pasy.

A najlepiej skontaktuj sie z producentem lub sprzedawca (choc tu bylaby bardzo ostrozna, bo 99% sprzedawcow fotelikow nie ma pojecia co spzredaja)

Idz tez na forum fotelikowe:
      forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe_.html
      O foteliku 0-18 na razie zapomnij bo twoja mala jest na niego naprawde za mala (z opisu wynika, ze to taki 0+ - czyli 5-6 miesiecy)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka