Dodaj do ulubionych

sab simplex

22.02.11, 19:58
Witam moja córka ma mega kolki i gazy, placze nam każdego dnia. Mam krople sab simplex, czy ktoś mi może podpowiedziec jak to dawkować? Karmie córke butelką co 3h, wydaje mi się, że 15 kropli to chyba trochę za dużo dla 5tyg dziecka. Ile ich podawać i jak często. Podawałam bobotic 3x8, ale nie przynosił efektów, debridat zresztą też.
Obserwuj wątek
    • jananka Re: sab simplex 22.02.11, 20:15
      myśmy podawali 10 kropli co drugie karmienie, z tym że kp ale to chyba żadna różnica big_grin zaskutkowało po ok. 36 h w ok 80 % smile + masaże. powodzenia!!!
      a teraz serca mam dwa smile
      • czekolada85 Re: sab simplex 22.02.11, 21:05
        Ja dawałam do każdego karmienia 10-15 kropli (też karmiłam butelką), po kilku dniach o kolkach zapomnieliśmy smile Kropelki naprawdę działają u nas nic innego nie pomogło.
        Pozdrawiam
    • seductivebarry1981 Re: sab simplex 22.02.11, 21:38
      ja gdy mała zaczęła mieć kolki (właśnie tak w 6-7 tyg.) kupiłam Sab Simplex i dawałam po 15 kropli do każdego karmienia. ale potem konsultowałam się z pediatrą i moja pani doktor stwierdziła, że to stanowczo za dużo i zaleciła 3 razy dziennie po 5/6 kropli.
    • magdangel Re: sab simplex 23.02.11, 10:43
      Sprawdz sklad Bobotic i Sab Simplex, przeciez to dokladnie to samo... (Simethicone), wiec chyba jak ci jedno nie pomoglo, to i z drugim to samo bedzie. A biznes producentow sie kreci...
      • aleksandra1977 [...] 23.02.11, 14:28
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • magdangel Re: sab simplex 23.02.11, 21:26
          Bobotic: 66,66mg w 1ml, Sab Simplex: 69,19mg w 1 ml... Czy to az tak wielka roznica?
          Poza tym ten caly simetikon to nic innego jak placebo, moim skromnym zdaniem. Trzeba przetrwac te kolki niestety, bo poza masazami to malo co na to pomaga.
          • pancia-jancia Re: sab simplex 23.02.11, 21:30
            substancje pomocnicze tez maja znaczenie a jak nie wierzysz w dzialanie simetikonu to wlej do mocno spienionego mleka kilka kropel.
            • magdangel Re: sab simplex 23.02.11, 21:42
              A co sie dzieje? Tak z ciekawosci, bo nie mam tych kropel w domu (teraz dla 2. corki nie kupuje tego, bo u 1. w ogole zadnego dzialania nie zauwazylam, wiec postanowilam nie wlewac tym razem zadnych specyfikow w moje dziecko). Poza tym tu gdzie mieszkam pediatrzy sa wlasnie bardzo sceptyczni co do dzialania simetikonu.
              Oswiec mnie, to moze sie przekonam smile
              • pancia-jancia Re: sab simplex 23.02.11, 21:49
                piana znika w tempie błyskawicznym, na prawdęsmile i tak samo działa w jelitach a że nie wchłania się do krwi to nie szkodzi dziecku. Ja tam nie lubię patrzeć jak dzieciak cierpi skoro można mu pomóc podając sabsimplex czy inne na bazie simetikonu a nie ma żadnych skutków ubocznych.
          • aleksandra1977 Re: sab simplex 23.02.11, 21:51
            magdangel napisała:

> Bobotic: 66,66mg w 1ml, Sab Simplex: 69,19mg w 1 ml... Czy to az tak wielka roz
            > nica?

widocznie wielka, skoro zaden inny nie pomagal mimo przestrzegania dawek i czestotliwosci podawania. Ani bobotic, ani lefax, ani infacol, ani esputicon.
            Ciepla pieluszka na brzuszku, czy masaz dawaly srednie rezultaty i nie wyobrazam sobie pomagac tylko w taki sposob dziecku, ktore placze, nie spi i meczy sie kolejna godzine.

> Poza tym ten caly simetikon to nic innego jak placebo, moim skromnym zdaniem.
            Moja dwojka dzieci miala inne zdanie niz Ty wink choc ulewania sie nie zmniejszyly, a u corki stwierdzono refluks przelykowo-zoladkowy, to na kolki sab byl najlepszy.
          • moje_kamikaze Re: sab simplex 24.02.11, 12:44
            Pomaga regularne podawanie debridatu. Efekt jest widoczny po ok 2 tygodniach. Wszyscy przerywaja podawanie, bo myślą, że lek ma działanie po chwili. U nas naprawdę podziałał!
        • b.bujak aleksandra1977 23.02.11, 21:54
          forum.gazeta.pl/forum/w,572,114660694,114690959,aleksandra1977.html
          smile
          • aleksandra1977 Re: aleksandra1977 23.02.11, 22:55
            dopisze to, co Admin (z powodu mojej niewymiarowej sygnaturki) usunal:
            dawalam sab po konsultacji z neonatologiem w Niemczech od 6 tygodnia zycia dziecka.
            15 kropli do kazdego karmienia, a jak karmienie wypadalo czesciej niz co 2 godziny, to dawalam co drugie karmienie. Nie nalezy zmniejszac tej dawki i jest ona bezpieczna dla noworodka.
    • muniah Re: sab simplex 23.02.11, 12:16
      mieliśmy to samo z synkiem. wszystko sprawdziliśmy. polecam odstawić produkty mleczne - mogą to być trudności z trawieniem białka krowiego, które przenika do twojego mleka. Nie koniecznie jest to skaza białkowa. Po prostu mleko krowie jest trudnostrawne. Po 3 tyg meczenia się mojego synka, płaczu w dzień i w nocy - poznaliśmy radości rodzicielstwasmile

efekty będą tak po ok 3-4 dniach. Ale trzeba wykluczyć całkowicie - mleko, jagurty, masło, wypieki z mlekiem itd.

Spróbuj przez kilka dni.
      • olgaaa1 Re: sab simplex 23.02.11, 13:26
        A ja mam pytanie dodatkowe, moja córka zawsze pięknie odbijała po jedzeniu, ale jak dam jej sab simplex to mi nie odbija, czy po tym dziecku jest jakoś gorzej odbić, bo już nie wiem
        • pancia-jancia Re: sab simplex 23.02.11, 14:43
          Nie jest gorzej, tylko pewnie pęcherzyki powietrza są już rozbijane przez kropelki i nie musi odbijać.
      • moje_kamikaze Re: sab simplex 24.02.11, 12:48
        U mnie nie podziałało mimo, że jadłam chleb z masłem smile. Okazało się, ze mała ma jeszcze nie wykształcony dobrze układ trawienny i pomógł super podawany regularnie debridat. Skończyło sie ulewnie, bóle brzuszka i gazy...no i co najważniejsze płacz!
    • aleksandra1977 [...] 23.02.11, 14:27
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • pancia-jancia Re: sab simplex 23.02.11, 14:43
        I dlatego sab simlex działa. W Niemczech jak widać poszli po rozum do głowy że dawka musi być większa żeby zadziałała. Na pewno dziecku nie zaszkodzi bo nie wchłania się przecież do krwi - działa tylko w jelitach. Ja dawałam 15 kropel i działało, potem stopniowo zmniejszałam dawkę.
        • olgaaa1 Re: sab simplex 23.02.11, 14:56
          pancia-jancia napisała:

> Nie jest gorzej, tylko pewnie pęcherzyki powietrza są już rozbijane przez krope
          > lki i nie musi odbijać.

Kurcze, ale jak mi nie odbije, to się będę martwić, że mi uleje. A jest mega ulewaczem
          • pancia-jancia Re: sab simplex 23.02.11, 15:16
            mój do tej pory ulewa - meeega ulewacz ale nawet jak odbije to ulewa, później nawet godzine, dwie po jedzieniu. już się przyzwyczaiłam że wiecznie wszystko i wszyscy obrzyganismile
            • olgaaa1 Re: sab simplex 23.02.11, 15:24
              moja niestety potrafi zaksztusić się podzas snu, bo jest strasznym wierciochem i przekręca się z boku na bok.
              Czyli nie katowac dziecka i nie trzymać jej 1h do odbicia?
              • pancia-jancia Re: sab simplex 23.02.11, 15:39
                ja bym nie trzymała tak długo ale to mówię odnośnie swojego. Nasz śpi na brzuchu - na plecach nie chce więc nawet jak mu się uleje, to tylko się wysmaruje. Ale wtedy od razu się budzi bo mu przeszkadza. Nasz nawet jak beknie to uleje a Twoje pisałaś że jak odbije to nie ulewa, więc sama musisz spróbować - może w dzień najlepiej i zobaczysz jak będziesmile
                • olgaaa1 Re: sab simplex 24.02.11, 08:34
                  A takie 6tyg maleństwo jak moje można kłaść do snu na brzuszku? Ja włąsnie słyszałam, że to powoduje jeszcze większe ulewanie.
                  Nawet jak odbije to uleje, tyle, ze mniej.
                  • pancia-jancia Re: sab simplex 24.02.11, 09:35
                    zalecenia są żeby kłaść na pleckach, ale nasz od urodzenia śpi na brzuszku. Był kolkowy i tak mu się najlepiej spało, na plecach budził się co chwilkę. Na forum było wiele wątków na temat spania na brzuszku i z tego co czytałam to wiele dzieci tak śpi. Na plecach jak leży i mu się uleje to czasem się krztusi na brzuchu nigdy. A i na brzuchu dziecko jest w stanie odbić - na plecach nie. Ale są też dzieci które nie cierpią spać ani nawet leżeć na brzuchu. Nasz już się przekręca ale ani myśli spać na plechach, czasem tylko położy się na boczku.
    • kasiak37 Re: sab simplex 23.02.11, 15:58
      tak jak pisze w ulotce,nie jest za duzo.
      Jest jednak lepszy srodek LEFAX.
      • magdangel Re: sab simplex 23.02.11, 21:34
        Dziewczyny, przeciez Lefax to tez simeticon! (tym razem w nizszym stezeniu niz Bobotic czy Sab Simplex). Czytajcie sklady tych cudownych preparatow, zanim nakupujecie 3,4 produkty, ktore w gruncie rzeczy sa tym samym!
        • jasmin30 Re: sab simplex 24.02.11, 13:16
          Dokładny skład lefaxu:
          41.2 mg Simeticon
          40 mg Dimeticon 3000
          1.2 mg Silicium dioxid
          Aluminium Magnesium trisilicat Hilfstoff (+)
          Citronensäure, wasserfrei Hilfstoff (+)
          Hyetellose Hilfstoff (+)
          Macrogol 6000 Hilfstoff (+)
          Natrium cyclamat Hilfstoff (+)
          PEG-25 glyceroltrioleat Hilfstoff (+)
          Saccharin, Natriumsalz Hilfstoff (+)
          Wasser, gereinigt Hilfstoff (+)
          Kalium sorbat Hilfstoff (+)
          Sorbinsäure Hilfstoff (+)
          Bananen Aroma Hilfstoff (+)

Czyli zawiera simethicon + dimeticon + enzymy trawienne
    • zuzoola Re: sab simplex 24.02.11, 09:51
      jeśli dziecko ma mega kolki, proponuję pójść do lekarza. Kolki mają różne przyczyny i nie na wszystkie sab simplex będzie pomocne... A wiele kolek można zlikwidować odpowiednia terapia!
      Strasznie mnie wnerwia, że wszędzie (prasa) pisze się, że kolki to taki urok i trzeba przeczekać. Guzik prawda, wiele bólów brzuszka z czegoś wynika i można je normalnie leczyć, zamiast eksperymentować na dziecku i patrzeć jak się męczy.
      • olgaaa1 Re: sab simplex 24.02.11, 10:44
        zuzoola napisała:

> jeśli dziecko ma mega kolki, proponuję pójść do lekarza. Kolki mają różne przyc
        > zyny i nie na wszystkie sab simplex będzie pomocne... A wiele kolek można zlikw
        > idować odpowiednia terapia!
        > Strasznie mnie wnerwia, że wszędzie (prasa) pisze się, że kolki to taki urok i
        > trzeba przeczekać. Guzik prawda, wiele bólów brzuszka z czegoś wynika i można j
        > e normalnie leczyć, zamiast eksperymentować na dziecku i patrzeć jak się męczy.

a myślisz, że nie byliśmy?
        Bylismy nawet u gastrologa, który stwierdził, że ulewanie, kolki itd. to refluks, ale mała pieknie przybiera na wadze i nie ma objawów odwodnienia itd, więc trzeba czekać, a że placze? usłyszałam: dzieci płaczą. a że mi serce pęka? trzeba czekać
        Dostaje już debridat, ale nic to nie daje
        • pancia-jancia Re: sab simplex 24.02.11, 10:58
          Ja poza sab simplexem stosowałam okłady z gorącej pieluszki, masowałam brzuszek tak jak nam pokazał pediatra, pomagały też ciepłe kąpiele i smoczek. Ssanie łagodzi ból a że dziecko nie było głodne smoczek się sprawdził i ja akurat nie uważam że ssanie piersi na okrągło to lekarstwo na kolki - wręcz przeciwnie bo cały czas mały brzuszek jest zmuszony do trawienia. I też nie uważam że trzeba "przeczekać" nam pediatra powiedział że mamy próbować wszystkiego - może coś pomoże i masować, robić ciepłe okłady. Refluxu na pewno nie miał, mimo chlustania pięknie przybierał.
          • pancia-jancia Re: sab simplex 24.02.11, 11:01
            i jeszcze jedno - rozwala mnie to jak wszystkie przeciwniczki samodzielnego usypiania (żeby nie było też jestem przeciwna) ubolewają że dziecko płacze i cierpi a twierdzą że kolki trzeba przeczekać. Czegoś nie rozumiem, podczas kolek to dziecko cierpi strasznie, wyje z bólu!!! Ja nie mogłam znieść tego płaczu, sama płakałam przez to że nie mogę pomóc cierpiącemu dziecku i próbowałam wszystkiego żeby mu pomóc aż w końcu coś pomogło.
        • moje_kamikaze Re: sab simplex 24.02.11, 12:52
          Nie odstawiaj debridatu Pomoże, ale cierpliwości my podawaliśmy rano i wieczorem po 2,5 ml. Po dwóch tygodnich jak ręką odjął. Podziała!!!
        • zuzoola Re: sab simplex 24.02.11, 18:47
          u nas debridat pomógł po 8miu dniach. Podawany 3x dziennie po 2,5ml (kolki byly koszmarne) razem z probiotykami 2x dziennie 2 krople biogaja plus 2x dziennie pol tabletki dicoflor przez 10 dni (to sa takie ampulki, wysypywalam proszek ze srodka), a od 11go dnia 2x dziennie po pol saszetki lacidobaby. kuracja trwa juz 1,5 mca, widac jak sie malej kupy i sposob wyprozniania zmieniaja, jej brzuszek 'uczy sie' trawic
    • moje_kamikaze Re: sab simplex 24.02.11, 12:42
      U nas nawet sab simplex nie dał rady. Dopiero debridat,ale jego efekty widać dopiero po dłuższym regularnym podawaniu. Po dwóch tygodniach jak ręką odjął!!!A też było ciężko!!!GAzy i regularny płacz dzień w dzień. Warto uwierzyć i spróbować jeszcze raz regularnie!!!Powodzenia
      • olgaaa1 Re: sab simplex 24.02.11, 15:27
        Debridat podajemy już 2 tygodnie i 5 dni, efekty minimalne
      • dorota_ja Re: sab simplex 24.02.11, 17:25
        Debridat stymuluje jelita a Sab pomaga w odgazowaniu - nie ma co porównywać
      • jaaaaaaa3 Debridat jest naprawde dobry 24.02.11, 21:00
        Mojej córeczce też pomógł,a bardzo cierpiała. Płakała od 19 do 23 z małymi przerwami. U nas po tyg.już było widać wielką różnicę, a po ok. miesiącu sporadycznie miała już takie ataki bólu. . Dostawała 3 razy po 3ml.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka