Dodaj do ulubionych

duże niemowlęta

24.02.11, 08:52
mam pytanie do mam dużych niemowlaków. Jak jest u was z rozwojem ruchowym? czy wasze dzieciaczki rozwijają się książkowo, czy też może odstają trochęod normy. Jak jest ze sprawnością (przekręcanie się, turlanie, pełzanie, raczkowanie)?
Pytam bo moja mała Kluska (8m-cy), nie żeby gruba, ale ciężka i duża (9200), z dość dużą głową (90 centyl) sporo w tyle jeśli chodzi o pełzanie czy raczkowanie.
Obserwuj wątek
    • az1111 Re: duże niemowlęta 24.02.11, 09:14
      moja córka ma 11,5 miesiąca i waży 11,6 kg. Jest wysoka więc nie widać tak bardzo po niej tej wagi ale nie jest też chudzielcem. Również obwód głowy ok. 90 centyla. Prawdziwym tłuścioszkiem była zanim zaczęła się intensywnie ruszać, wtedy też się naczytałam, że cięższe dzieci gorzej się rozwijają pod względem motoryki, są ocieżałe i mało skore do ruchu. Było wprost przeciwnie, Mała rozwija się świetnie, jest żywa, chętna do zabawy, chodzenia, biegania, im szybciej się porusza tym dla niej większa frajda. Teraz widzę, że jej waga w niczym nie przeszkodziła.
      • kasia80-80 Re: duże niemowlęta 24.02.11, 09:35
        moja córka (10m-cy) wazy około 11 kg jest dużaaaaaaaaa, co ona potrafi? siedzieć o ile zostanie posadzona równowagę trzyma świetnie, obroty z pleców na brzuszek wychodzą jej bardzo ciężko i jak sie jej zachce. poza tym sama nie do końca potrafi usiąść, wychodzi jej jeżeli plecki ma nieco uniesione. z mniejszych rzexczy potrafi: koci koci, pa pa, pokazuje jak kaszle, pokazuje jaka jest duża, cmoka języczkiem, zaczuna powolutku gadać smile powiedziała mamasmile), a jak jest u Ciebie?
    • osmag Re: duże niemowlęta 24.02.11, 09:32
      Zdrowe dziecko nawet z dużą wagę będzie się rozwijać w granicach normy. Waga nie wpływa tu na rozwój. Jeżeli jest opóźnienie ruchowe to wynika ono z czegoś innego.
      Nie bardzo wiem co w tej chwili robi Twoje dziecko i czy faktycznie opóźnienie jest duże. Jeżeli chodzi o raczkowanie to dziecko robi to między 8 a 10 mies. W tym samym czasie zaczyna siadać. Jakieś 3 tyg. wcześniej pełza.
      Czy mała leży dużo na podłodze?
      • maderta Re: duże niemowlęta 24.02.11, 09:53
        praktycznie cały czas, gdy nie śpi lub nie je. Z tym że ona nie lubi leżenia na brzuchu. Kładzie się na boczki, ajk chce coś zobaczyć, czy dosięgnąć i to na tyle jeśli chodzi o motorykę. poza tym rozwija się powiedziałabym świetnie, gaworzy, bawi się nogami, przkłada zabawki, zaczyna operować paluszkami. uwielbia stukać rączką w blat stolika. rwie się do siedzenia, ale póki co siedzi u nas na kolanach. Sama utrzyma sie kilka sekund, więc jej jeszcze nie sadzam.
      • wszystko-wiedzaca Re: duże niemowlęta 24.02.11, 18:16
        Nie przesadzaj z tymi noramami, byl kiedys watek o dzieciach co zaczynały raczkować koło roczku a chodzić koło 15tu miesięcy i wszystko z nimi było ok. Niektóre dzieci podobno w ogóle nie raczkują tylko np pełzają a potem wstają i chodzą albo przemieszczają się na pupie. Jeżeli nie ma widocznego opóźnienia to nie ma się czym przejmować tylko dać Małej trochę czasu, nie wszystkie dzieci muszą być bardzo ruchliwe
    • pancia-jancia Re: duże niemowlęta 24.02.11, 09:37
      Mój 5 miesięcy a waży 9 kilo. Nie wydaje się żeby było mu ciężko - zaczął się przewracać z pleców na brzuch i odwrotnie jakoś jak miał 3,5 miesiąca czyli szybko. Ogólnie jest bardzo ruchliwy mimo swojej wagi. On nawet nie wygląda na tyle ale jest po prostu ciężki.
    • camel_3d Re: duże niemowlęta 24.02.11, 09:38
      62 cm, 4.6 kg..
      rozwinal sie fizycznie lepiej niz ksiazkowo bo wstal w wieku 6, 5 miesiaca. zaczal chodzic przy meblach kolo 7.5..od 10 chodzi sam.
      nie raczkowal.
    • wanielka Re: duże niemowlęta 24.02.11, 11:35
      mój jest długi, chociaż raczej szczupły (10,5 kg/82 cm), bardzo szybko siedział i siadał sam (6m), raczkował (7m), chodził (9m3t). wygląda jak 1,5 roczne dziecko smile ja się tam nie martwię, on jest jak torpeda.
    • mamagazeta.pl Re: duże niemowlęta 24.02.11, 12:00

Moja córeczka w wieku 8 miesięcy ważyła 10140. ( waga urodzeniowa 4160 g)
      Jak miała:
      6 miesięcy - zaczeła pełzać
      6 miesięcy i 12 dni - siedziała sama bez podparcia
      7 miesięcy i 12 dni - zaczeła raczkować
      7 miesięcy i 16 dni - stała sama przy meblach
      9 miesięcy i 29 dni - sama chodzi bez podparcia

Teraz ma prawie 11 miesięcy - waga 11 kg
      Od 3 miesiąca bawi się na podłodze ( od 3 miesiąca przekręca się na boki).
      Leżała baaaardzo dużo na brzuszku.
    • fasol-inka Re: duże niemowlęta 24.02.11, 12:59
      mój jest od zawsze na 90-97 centylu ze wszystkim
      i ruchowo ciągle do przodu - pełzał w wieku 5 miesięcy, szybko przeszedł do ekspresowego raczkowania i siadania, a parę dni później zaczął wstawać i chodzić przy kanapie (7 miesięcy); teraz potrzebuje tylko jedną ręką się podtrzymywać
      ale mimo sporej wagi (koło 11kg teraz) jest szczuplakiem (nie wiem gdzie mu te kilosy się schowały)
    • posh_emka Re: duże niemowlęta 24.02.11, 13:34
      Mój syn urodził się duży- do momentu jak był tylko KP szybko przybierał na wadze, teraz prawie 11 miesięcy 10,5 kg. Raczkować zaczął zaraz jak skończył 6 miesięcy, jak miał niewiele ponad 7 potrafił już sam chodzić przy meblach, stole, ścianach. Sam zaczął chodzić dwa dni przed ukończeniem 9-tego miesiąca życia. Teraz biega jak torpeda, a ja za nim. Nigdy nie był prowadzany za rączki albo pod paszki- nie miał też takiego ustrojstwa jak chodzik, owszem pchacza mu kupiliśmy ale jak już potrafił poruszać się przy meblach sam.
      Dal porównania napiszę,że syn mojej siostry z "parametrami" podobnymi do mojego malucha, a zaczął sam chodzić jak miał 13 miesięcy- wcześniej też raczkował ale zaczął w okolicach ósmego miesiąca.
      Nie ma chyba reguły.
    • mamuniaolunia Re: duże niemowlęta 24.02.11, 15:24
      Zaskoczę cię, ale mój synek (również 8m-cy) waży 11kg, ma 76cm i wzrostowo i wagowo jest w 97 centylusmile właśnie zaczął raczkować i samodzielnie siadać, tak więc w niczym nie odstaje od szczuplaków smile nic się nie martw, każde dziecko ma swoje tempo!
    • 18_lipcowa1 sa brzydkie. 24.02.11, 17:03
      • 18_lipcowa1 Re: sa brzydkie. 24.02.11, 17:07
        ale mamusie sie oszukują
        mój ma 8 miesiecy wazy 11 kg ale wcale a wcale nie widac ze gruby
        jak nie widac, jak widac?
        • fasol-inka Re: sa brzydkie. 24.02.11, 17:48
          bzdury gadasz, tyle ci powiem
          dziecka nie widziałaś, ale swoje wiesz

a brzydka to sama jesteś - mniej więcej taka sama ocena jak twoja
          • easyblue Re: sa brzydkie. 24.02.11, 19:26
            Ja z podziwu wyjść nie mogę, ze jeszcze ktoś lipcową słuchasmile To tak, jakby brać na poważnie bredzenie Jarosławatongue_out
            • posh_emka Aaaaa....... 24.02.11, 20:48
              sobie ekran ze śmiechu poplułam- dobre smile smile smile
        • fasol-inka Re: sa brzydkie. 24.02.11, 17:51
          ach taki szczegół jeszcze - ja zawsze porównuję wagę ze wzrostem - dopóki centyl wzrostowy jest wyższy/równy wagowemu - dziecko nie jest grube (bo znając cię o to ci chodzi)
          • eps Re: sa brzydkie. 24.02.11, 21:28
            ja wszystkie swoje dzieci urodziłam duże. Ostatnia córka miała 4,7 kg. Teraz ma skończone pół roku i waży prawie 9,5 kg. Wygląda proporcjonalnie i ciągle jest troche ponad 97 centylem. Po każdym względem rozwija sie jak najbardziej prawidłowo.
            • eps Re: sa brzydkie. 24.02.11, 21:30
              aaa jeszcze gwoli wyjaśnienia. moje dzieci rodzą się duże a później jakoś robią się szczupłe. starszaki mają 5 i 3,5 roku i to takie chude szczapy że aż żebra widać i nikt mi nie wierzy ze duzi byli przy porodzie.
        • posh_emka "inteligentna" 24.02.11, 21:47
          ...się odezwała co nie potrafi odróżnić terminu "duży" od "gruby" buahahahahaaaaa.................
          • eps Re: "inteligentna" 25.02.11, 08:26
            a niektórym to niewiele do szczęścia potrzeba buahahahahaaa smile
            • justynek2009 Re: "inteligentna" 25.02.11, 09:24
              Moje dziecko ma prawie 9,5 miesiąca waży ok 11kg mierzy ok 76/78cm i jak na razie tylko pełza po całym domu.Samo jeszcze nie usiądzie a posadzone nie lubi siedzieć za to uwielbia stać trzymane za rączki.Przymierza się do raczkowania ale jeszcze nie kuma o co w tym chodzi.Jest bystry i wesoły,Myślę że troszkę odstaje od rówieśników pod względem ruchowym ale to wcześniak..
              • czula_b Re: "inteligentna" 01.03.11, 13:41
                junior tez urodzil sie duzy - 4kg i caly czas jest powyzej 90 centyla, wagowo, wzrostowo, obwodowo. ma duza mase, wiec ciezej mu wszystko przychodzi - z drugiej strony, jest bardzo krzepki i silny. grunt, ze idzie to w dobrym kierunku i w dobrym tempie smile

pozdrawiam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka