Dodaj do ulubionych

smoczek- help!

25.02.11, 12:41
Witam. Mam synka 2,5-miesięcznego. Od noworodka próbowałam mu podać smoczek, ale nie chciał mimo całej gamy modeli. Zrezygnowałam więc, tym bardziej że dziecko nie jest kłopotliwe (w sensie płaczące). Ale od niedawna maluch tak potwornie ssie piąstki, że można zwariować. A smoka nie chce, wypycha językiem i koniec. Czy ktoś ma na to jakiś patent, jak go nauczyć?
Obserwuj wątek
    • perd-ido Re: smoczek- help! 25.02.11, 12:47
      Swojego oszukalam smokiem gdy dalam mu takiego w ksztalcie sutka. Smoczek podgrzalamsmile i go zlapal. Jak ma fazy, ze nie chce to krople mleczka na monia i chwyta w locie.
      • synek_lalinek Re: smoczek- help! 25.02.11, 13:01
        A możesz mi wkleić jakiegoś linka, fotkę, podać nazwę- cokolwiek, żebym namierzyła ten smoczek?
        • perd-ido Re: smoczek- help! 25.02.11, 13:26
          Cos takiego znalazlam w necie:

www.google.pl/images?hl=pl&source=imghp&biw=994&bih=432&q=smoczek+nuk+w+kszta%C5%82cie+sutka&gbv=2&aq=f&aqi=&aql=&oq=
    • monia76 Re: smoczek- help! 25.02.11, 12:49
      nie ucz dziecka ssać smoczka, szalona kobieto! ciesz się, że masz mało płaczliwego i bardzo mądrego synka. ssanie piąstek, w ogóle silna potrzeba ssania na tym etapie jest zupełnie normalna, nie zapychaj dziecka kawałkiem silikonu. odzwyczajanie małego dziecka od smoczka to dopiero droga przez mękę, nie funduj tego synkowi i sobie bez potrzeby.
    • methinks Re: smoczek- help! 25.02.11, 12:50
      Nasz corka tez nie chciala, ok. 4 miesiaca zaczela akceptowac, ale bez wielkiego entuzjazmu, wiec nie dawalismy jej na sile. Teraz ma 11 miesiecy i smoczek CZAAAASEM dajemy przy usypianiu, ale to naprawde od czasu do czasu - zreszta zaraz po zasnieciu wypluwa.
      Jesli chodzi o pakowanie raczek do ust to standard - mala tez wsadzala piastki do buzi - ale za kazdym razem jej wyjmowalismy. 100 razy wkladala - 100 razy wyciagalismy. I w koncu przestala - wiec teraz nie ssie ani smoka, ani kciukow.
      • synek_lalinek Re: smoczek- help! 25.02.11, 13:02
        Dziewczyny, to nie żarty z tym ssaniem. On tak mocno ssie, że ma już otartą skórę na piąstkach, a na brodzie krotki od śliny.
        • methinks Re: smoczek- help! 25.02.11, 13:03
          Nie wiem, czemu uwazasz, ze ja zartuje.
        • ania87-2 Re: smoczek- help! 25.02.11, 22:32
          synek_lalinek napisała:

> Dziewczyny, to nie żarty z tym ssaniem. On tak mocno ssie, że ma już otartą skó
          > rę na piąstkach, a na brodzie krotki od śliny.

Przy ząbkowaniu jak zacznie się ślinić to dopiero będą krostki od ślinybig_grin
          A tak na poważnie moja też tak ssała, aż na rączkach miała sine ślady, przeszło jej to ssanie, teraz raczej jest zajęta gryzieniem zabawek.
          A do smoczka nie przyzwyczajam, mimo lamentów połowy rodziny. Jeśli dziecko nie widzi potrzeby to ja tym bardziej.
    • a_lex Re: smoczek- help! 25.02.11, 13:03
      nie rozumiem, po co na siłę pchać dziecku smoczek, skoro jest mądrzejsze od matki i go nie chce?
      a ssanie piąstek na tym etapie to normalny rozwój. ciesz się, że masz zdrowe, normalnie rozwijające się dziecko! smile
      w niczym ssanie piąstek nie zaszkodzi, a wręcz pomoże.
      dzieci w ten sposób uczą się świata, nie rozumiem, czemu im na to nie pozwalać
      • paliwodaj Re: smoczek- help! 25.02.11, 16:27
        sa dzieci ktore maja duza potrzebe ssania i ssa kciuki, piastki, co tez nie jest dobre w nadmiarze, prowadzic moze do uszkodzenia naskorka, ran, ktore dziecko dalej wklada do buzi, prowadzi to to infekcji bakteryjnych, ale co tam, zawsze znajdzie sie taka co bedzie twierdzic ze lepsze to niz smoczek
        Pisanie ze dziecko madrzejsze od matki bo nie chce smoczka swiadczy tylko o plytkosci piszacej, co to za durna teoria na okreslanie madrosci???
        Odstawienie od smoczka tez nie jest tragedia jezeli sie jest konsekwentnym w swoich poczynaniach, jezeli matak jednego dnia da smoczka, drugiego odstawia, a trzeciego znowu daje smoczka to wtedy zamienia sie w horror.
        Smoczki linkowane na gorze Nuk polecam z reka na sercu, my uzywalismy silikonowe
        • lapwing123 Re: smoczek- help! 26.02.11, 08:29
          A nie można dać piersi jak dziecko zaczyna ssać kciuk? Ten okres minie, a przyzywczajenie do smoczka zostanie.
          Czy uważasz, że albo kciuk albo smoczek?
    • diablica_diabla Re: smoczek- help! 25.02.11, 16:40
      jesli myslisz, ze dziecko przestanie ssac piastki czy paluszki jak dostanie smoka, to bardzo sie mylisz. Nie dawaj mu smoczka, bedziesz pozniej zalowac.
    • posh_emka Ale po co ? 25.02.11, 17:35
      żeby potem na forum pytać jak go oduczyć ?
      Też by mi nie pasowało jakby mi do ust wpychali silikon...........
      • marchewkowa77 Re: Ale po co ? Flaki z olejem 27.02.11, 12:55
        Wczesniej jako boo-bo, teraz jako posh-emka.....ale wciaz te same smieci piszesz. Myslalam, ze zmienilas wcielenie, zeby zmienic tez sposob pisania na mniej zjadliwy. Jednak widze, ze zmienials tylko dlatego, ze wczesniej zbyt duzo ludzi cie poblokowalo, bo juz nie chcialo czytac twoich kasliwych uwag. Musialas zaistniec na nowo. Jeszcze raz powtorze, jesli jestes niezadowolona z zycia to nie wyzywaj sie na innych. Chce podac smoczek bo ma powod to jej sprawa - niech pyta, a jesli ty masz zamiar tryskac swoim jadem nienawiscie to rob to moze wsrod swoich bliskich a nie w stosunku do ludzi ktorych nie znasz. wszystkich rozumow nie zjadlas a jest niewiele postow w ktorych darowalas sobie obrazanie ludzi. i tyle. nudziara z ciebie straszna.
    • marlesek Re: smoczek- help! 25.02.11, 22:21
      moja coreczka ma 3 miesiace i nigdy nei przepadala za smoczkiem bo jak przestala ssac to msoczek wypadal i si ebudzila zplaczek wiec spryciara teraz ssie palce albo piastki ale czesciej palce bo one nei wypadaja z buziaczka nawet jak przestaje ssac i starsznei sie martwie czy przez te ciagle ssane paluszkow nei bedzie maial krzywego zgryzu.
    • pancia-jancia Re: smoczek- help! 26.02.11, 08:40
      ja dawałam smoczek przez pierwsze 3 miesiące. synek miał silną potrzebę ssania ale nie piersi (bo zaraz ktoś napisze że czemu piersi nie podawałam - pierś chciał tylko jak był głodny). Po trzech miesiącach już mu minęło i teraz nie chce smoczka - tylko na spacerze jak jest silny mróz mu daję. Woli od smoczka swoją rękę - też tak silnie ją ssa, cały jest wiecznie ośliniony i cały czas ręka (a ostatnio też noga) w buzi. Ja bym na Twoim miejscu nie przyzwyczajała do smoczka - za chwilkę nauczy się chwytać zabaweczki i będzie je sobie wkładać do buzi. A krosty od śliny to normalne, mój też ma bo nawet jak nie je łapek to ślina mu cieknie po brodziesmile
      • mummy83 marlesek 26.02.11, 09:30
        moze miec problem ze zgryzem,szczegolnie jesli ssac bedzie kciuka....jestem przykladem tego,od urodzenia do 4 roku zycia (sic!) ssalam kciuka,rodzicom strasznie trudno bylo oduczyc mnie tego.niestety gorne zabki byly wypchnete,na szczescie zaczeto szybko o to dbac (ortodonta) i teraz mam proste fajne zeby ale niestety kciuk popsul mi zgryz.wiec smooczek w takim przypadku zdecydowanie jest lepszy.
        • a_lex Re: marlesek 26.02.11, 17:35
          ale młody - z tego co pisze Autorka - nie ssie kciuka, tylko piąstki. a to jest normalny etap rozwoju dziecka. dziecko w tym wieku ssie piąstki i już.
          moja cmokała aż miło smile
          i nie przerodziło się w ssanie kciuków czy innych palców. więc nie ma co generalizować. na razie jeszcze nie wiadomo, czy młody będzie miał problem z kciukiem, czy nie.
          ja bym nie panikowała smile
          i nie dawałabym smoczka.
          ale nie zabraniałabym ssania piąstek.
    • ffame Re: smoczek- help! 26.02.11, 14:07
      Moja mała od pierwszych dni nie tolerowała smoka. pluła dalej niż widziała wkurzała się jak tylko zbliżałam smoka do jej ust. Ja robiłam za jej smoczek, wisiała mi na piersi. Próbowałam co jakiś czas dawać jej smoka, ale nic nie dało więc odpuściłam. Teraz ma 8 miesięcy. Też miała taki okres, że wsadzała całe rączki do buzi, pomógł gryzak i smoczek do butelki. Założyłam na gryzak smoczek taki najzwyklejszy butelkowy i to jest jej ulubiony uspokajacz. Mieli ten smoczek, gryzie, teraz idzie jej drugi ząb więc nie rozstaje się z gryzakiem. Na pewno smok w niektórych sytuacjach się przydaje, ale są dzieci które ich nie tolerują i trudno trzeba to przeżyć smile pozdrawiam
    • effusive Re: smoczek- help! 26.02.11, 16:02
      A po co uczyć dziecko doić smoczka skoro samo nie chce? Jak nie dawałaś to już nie dawaj. Ssanie piąstek to normalka u maluchów. Mój też ssał aż cmokał na całą chatę. A smoczka też doił. W 7 miesiącu smoczka mu zabrałam na dobre.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka