Dodaj do ulubionych

Zaparcie- Pomocy!

01.04.11, 12:30
Drogie mamy!
Moje dziecie ma 7 m,karmie piersią,od misaca dostaje zupki i deserki i wode,od tego czasu konsystecja stolca sie zmieniła jest trwardsza,dodam jeszcze,że nie akceptuje kaszek,więc przemycam w zupkach i deserksach inne kasze(jaglana,kukurydziana itp,ale glównie kleik ryżowy)
Od 4dni napina sie przy robieniu kupy i wychodzilo mu to do przedwczoraj niewielka ilośc kupk po kilka razy)such kulki crying
Od wczoraj do dzis rana nie mogł sie wyproznić,był widoczny kał,pomagałm termometrem,ale nic nie dalo dopiero dzis rano.

<Co mam zrobić?(jechać do lekarza?)
<Co wy robicie w takich przypadkach?
<Leczycie same?(leki na zaparcia są na receptę?)
Obserwuj wątek
    • mbkbab Re: Zaparcie- Pomocy! 01.04.11, 12:37
      Witam!u nas sprawdza się zawsze kleik kukurydziany.Dodaj go do mleka do butli albo podaj jak kaszke łyżeczką.Kaszka ryżowa i kleik ryżowy zatwardzają więc np.ten kleik jest polecany przy biegunkach lub luźnych kupach.A kukurydziany rozrzedza stolec.Spróbuj , może i u Ciebie się sprawdzi.

https://www.suwaczki.com/tickers/gyxwjw4zhs3l3ab5.png
      • koteczka90 Re: Zaparcie- Pomocy! 01.04.11, 15:15
        Dziękuje kupie i spróbuje!
    • mitazonda Re: Zaparcie- Pomocy! 01.04.11, 12:38
      powodem zatwardzeń może być kleik ryżowy, może spróbuj kaszkę kukurydzianą, wygląda jak pokruszone chrupki kukurydziane, jest ok. co do zatwardzeń można spróbować lactulosum, taki syrop, efekt jest, ale nie gwałtowny, tylko po ok. 2 tygodniach, dawać codziennie po łyżeczce. a jak widzisz, że jest ciężko i boli to zastosuj ok. połowy czopka glicerynowego też bez recepty.
      • koteczka90 Re: Zaparcie- Pomocy! 01.04.11, 15:19
        A tą kaszkę kukurydzianą to w zwykłym spożywczaku można kupić,czy to jest specjalna dla dzieci?
    • olgaaa1 Re: Zaparcie- Pomocy! 01.04.11, 12:40
      A dajesz dziecku coś do picia? Kminek działa rozluźniająco. Poza tym woda koperkowa lub najprostszy i najzdrowsy sposób świata: jabłuszko
      • koteczka90 Re: Zaparcie- Pomocy! 01.04.11, 15:31
        podaje herbatkę jabko-melisa Bobowity.ale malo mi pije,musze podawac lyzeczką,bo z butli nie umie,bawi sie smoczkiem.
        Jabuszko z poczatku skrobalam,teraz ze sloiczka.w
        Woda koperkowa dobry pomysl.
        Dzięki!
    • matka_karmiaca Re: Zaparcie- Pomocy! 01.04.11, 12:51
      Kleik ryżowy + gotowana marchewka (w 90% zupek) i zaparcia gotowe. Dawaj więcej pić, może np. zamiast deserków soki przecierowe (u nas sprawdził się bobofrut, byle 100% sok bez dodatku cukru)? Z deserków Gerber i Hipp mają słoiczki z suszonymi śliwkami, też rozluźniają.

Przejmuję się i interweniuję dopiero jak nie może zrobić kupy 3 dni albo jak widać, że boli (napinanie się, płacz).

Jak wyżej koleżanka radziła - w sytuacjach skrajnych czopki glicerynowe, byle nie za często.

Możesz też spróbować na parę dni wrócić na samą pierś - u nas trochę pomogło, ale wyszło przypadkiem, mała była przeziębiona przez parę dni i nie chciała jeść stałych.
      • koteczka90 Re: Zaparcie- Pomocy! 01.04.11, 15:37
        Próbowałam dać nektar z jablek z Bobowity nie chce,to ciekawe czy bobofrut będzie pił?
        Kupie Gerbera te deserki ze śliwką,bo Bobowita chyba nie ma.
    • rilla-m Re: Zaparcie- Pomocy! 01.04.11, 14:02
      Konsystencja kupki też się u synka zmieniła, jak zaczął dostawać coś poza cycem. A jeśli boisz się że to zatwardzenie, to daj mu słoiczek z suszonymi śliwkami - jest cos takiego chyba Gerbera. Kiedyś Młody dostał, tak na deser, i miałam sajgon tongue_out Ale pamiętam też że raz mu włożyłam do pupy kawałek czopka glicerynowego (są chyba też w rozmiarze dla dzieci), i pomogło.
      • matokk Re: Zaparcie- Pomocy! 01.04.11, 14:08
        Herbata rumiankowa bardzo pomaga.
        Ostatnio zjadłam dwie śliwki suszone, to synek naprawdę mnie zaskoczył mega kupą smile
    • greenola Re: Zaparcie- Pomocy! 01.04.11, 14:10
      Czopki glicerynowe pomagają,ale najpierw spróbuj zmienić coś w diecie tzn. może za dużo marchewki-czasami powoduje zaparcia, śliwki suszone właśnie te z Gerbera mogą "pomóc", surowe jabłuszko też pomaga trawienie.
      • zwisienkaminauszachsiedzesobie Re: Zaparcie- Pomocy! 01.04.11, 14:15
        sliwki w sloiczku gerbera rewelacyjne

EFEKT GWARANTOWANY!!!!
    • 4-zxcvbnm Re: Zaparcie- Pomocy! 01.04.11, 14:36
      podaj sloiczek suszonych sliwek np gerbera u nas pomagalo po okolo godzinie byla kupa.
    • agg3 Re: Zaparcie- Pomocy! 01.04.11, 14:41
      przede wszystkim duzo cieplej, przegotowanej wody.
    • semi-dolce Re: Zaparcie- Pomocy! 01.04.11, 14:52
      Przede wszystkim odstaw kleik ryzowy, bo zapiera. Również gotowana marchew zapiera. Rozluźniaja np. jabłko słoikowe i sliwki słoikowe no i dużo wody.
      • cleoska Re: Zaparcie- Pomocy! 01.04.11, 15:31
        Odstaw kleik ryżowy,ogranicz marchewkę,jabłko i jagody,bo zapierają.
        My też co jakiś czas przerabiamy problemy ze zrobieniem kupki. Unormowało się to odkąd zaczęłam syna dopajać (bardzo mało pije z butelki). Zaparzam mu herbatkę koperkową lub malinową i podaję łyżeczką lub sam pije z kubeczka (oczywiście cały jest pooblewany).
        Jak synek nie może się załatwić podaję mu śliwki ze słoiczka lub owoce z jogurtem (np. HIPP).
        • koteczka90 Re: Zaparcie- Pomocy! 01.04.11, 15:48
          A ile twój synek ma miesięcy?ja też musze podawać łyzeczką,bo inaczej sie pooblewa niż napije,jaki kubeczek macie?ja probuje podawac z butelki,ale bede chciała przejsć na kubek ale nie wiem jaki?moze wtedy zalapie.
          • cleoska Re: Zaparcie- Pomocy! 01.04.11, 19:44
            Syn ma 8miesięcy. Z niekapka pić nie chce,z butelki mało wypija. Kupiłam mu zwykły,mały plastikowy kubeczek z canpola. Daję pić po jedzeniu i jak mi się przypomni wink
    • lapwing123 Re: Zaparcie- Pomocy! 01.04.11, 15:38
      Dziewczyny juz napisały: ryż i marchew zapierają.

Nie uzywaj żadnego termometra! Sa czopki glicerynowe od tego. bez recepty, takiemu maluchowi dajesz pól (przekrojonego wzdłuż) jeśli śliwki nie pomogą. Na początku moja córcvia tez sie meczyła. Ślwiki zawsze pomagały.

Na początku zatwardzenia sa powszechne, może za szybko wprowadziłas dużo rzeczy na raz.
      • koteczka90 Re: Zaparcie- Pomocy! 01.04.11, 15:53
        Chciałam mu ulrzyć,udało się z grubsza,niedawno wydalił resztę.Mieszkam na wsi i muszę czekać,aż mi mąż przywiezie po pracy te czopki i śliwki.
    • iw1978 Re: Zaparcie- Pomocy! 01.04.11, 15:42
      Dziewczyny dobrze radzą - odstaw kleik ryżowy i marchew bo powodują zaparcia. Herbatka bobovity to jak znam życie granulat składający się głownie z cukru i odrobiny substancji "czynnych". Też nie pomoże.
      Na pewno pomagają śliwki, szpinak, kaszka kukurydziana, rewelacyjnie regulują stolec buraczki. Niestety buraczki nieosiągalne w słoiczkach, ale można kupić mrożonkę.
      • koteczka90 Re: Zaparcie- Pomocy! 01.04.11, 15:57
        Dziękuje mamy za rady wink
        Kupie kilka sloiczków i sama doraznie bede jadla suszone.Zmnienie herbatkę.
        • dorota_ja Re: Zaparcie- Pomocy! 01.04.11, 16:11
          jak kupujesz owoce w słoiczkach patrz na etykiety - HIPP np wiekszość deserkow owocowych to tylko 50 % owoców , a reszta grys ryżowy. myślisz że odstawiasz ryż, a dalej podajesz.

jak lubi coś w łapkę daj chrupki kukurydziane - pod Twoim okiem. moja uwielbia od czasu do czasu. radocha z chrupania bezcenna wink

sok gruszkowy, jabłkowy - herbatki to lipa wink
        • iw1978 Re: Zaparcie- Pomocy! 01.04.11, 16:53
          Zmaina Twojej diety jest zbędna, bo nic nie da smile Suszone możesz oczywiście jeśc dla własnej przyjemności.
        • lapwing123 Re: Zaparcie- Pomocy! 01.04.11, 19:05
          To co jesz to nie ma wpływu na dzieckosmile to stare mity.

Ja jeszcze jak nam ślwiki słoiczkowe gerbera nie pomagały to zalewałam na noc zwykłe śliiwki suszone gorącą wodą (nie wrzątkiem) i rano ten sok dawałam do picia Małej.
    • atrapcia Re: Zaparcie- Pomocy! 01.04.11, 20:18
      Ryż zatwardza, gotowana marchew też. Rozluźniająco działa sok z marchwi i surowe jabłko.
    • mika_p Re: Zaparcie- Pomocy! 01.04.11, 21:57
      Kaszki w ogóle nie są niezbędne w diecie takiego malucha, jeżeli dobrze przybiera na wadze. Więc nie tylko ryżową, o której napisano ci wyżej, powinnas odstawić do zera, ale w ogóle możesz kaszki odstawić.
      • koteczka90 Re: Zaparcie- Pomocy 02.04.11, 11:46
        Kaszki wprowadziłam,bo myślała,że trzeba,a teraz się okazało,że ma niedokrwistość więc podaje ze wzgledu na żelazo+lek ferrum.Przybiera raczej dobrze ma 7mi 2 tyg,waż ok 9700,wz 75,waga ur.4600,miesiąć wstecz waż.9400

A tak poza tematem ,znacie może jakieś konkretne linki do stron ,ile powinno przybierać i rosnąć nimowlę po skończeniu pół roku?
        • lapwing123 Re: Zaparcie- Pomocy 02.04.11, 13:09
          Jezeli jest na piersi to tutaj wejdz Tekst linka
          • koteczka90 Re: Zaparcie- Pomocy 04.04.11, 10:39
            Dziękuje za porady i link .
        • lapwing123 Re: Zaparcie- Pomocy 02.04.11, 13:13
          Przybrała 300 przez miesiąc, czyli jakieś 75 na tydzień, czyli bardzo w normie.
          • pelagia_pela Re: Zaparcie- Pomocy 04.04.11, 17:49
            Kleik ryzowy to u mojej malej byla katastrofa z zatwardzeniem. Dawalam probiotyk- dicoflor, ale sa rozne. U nas pomagalo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka