Dodaj do ulubionych

maść pięciornikowa

06.04.11, 15:11
z okazji nawrotu mega odparzonej pupy postanowiłam za wielokrotną namową forumek zakupić w/w. co by nie truć dziecka kwasem borowym. a tu zonk. w ulotce pisze jak byk: nie stosować u dzieci poniżej 12 rż! no więc jak to w końcu jest??
Obserwuj wątek
    • siisiiii Re: maść pięciornikowa 07.04.11, 09:33
      czy teraz nikt nie ma na ten temat nic do powiedzenia?
    • rudazmija Re: maść pięciornikowa 07.04.11, 10:36
      W Polsce w handlu wystepuje maść znana Tormentiol z pięciornikiem,zawiera kwas borowy dlatego nie wskazana dla dzieci.Zdarzyło mi sie jednak kiedyś zakupić taką maść bardzo podobną o nazwie Tormentalum,jest właśnie bez tego kwasu,kosztuje grosze jakiś 2-3 zł.Mojej małej 6mcy wtedy antybiotyk tak wygryzal dosłownie pupe i sikule że nic nie pomagało a przetestowałam wszystko uwierz.I tak robilam,moze nie do końca super zdrowotnie,pewnie ktos zaraz naskoczy ale było tak:W dzień zadnych mokrych chusteczek,tylko woda i szare mydło,osuszanie i na przemian cienko to tormentaLUM ,za kolejną przewijką zwykłą mąką ziemniaczaną a na noc cieniutko maśc clotrimazolum.W 3 dni pupa była prawie extra,bo na początku był jeden ogień,taki że ja bym się chyba wsciekła.
    • tuczepi Re: maść pięciornikowa 07.04.11, 10:39
      rozumiem że masz na myśli maść Tormentiol. W ulotce producent jest zmuszony napisać taką informację ze względu na to że prawdopodobnie nigdy nie robili badań wpływu maści na tak małych pacjentach. Ja osobiście używałam tą maść na moim synu, czasem pomogła czasem nie i wiem że często stosują mamy a nigdy nie spotkałam się żeby komuś zaszkodziła. Natomiast u nas bardzo pomagała maść robiona w aptece starej receptury(pracuję w aptece) ale ma w składzie kwas borny a widzę że coś tutaj mówicie o szkodliwości tego kwasu. Ja osobiście twierdzę że wszystko stosowane w ilościach umiarkowanych na pewno nie zaszkodzi. Wszyscy robią nagonkę na ten składnik a spytajcie się swoich mam czym wam smarowały odparzone pupy, w szpitalach na oddziałach noworodków tych maści tzw. pośladkowych z kw bornym robiło się wtedy na kilogramy i jakoś żyjemy.
      • siisiiii Re: maść pięciornikowa 07.04.11, 14:31
        właśnie nie chodzi o tormentiol, tam jest w składzie, obok wyciągu z pięciornika, kwas borowy, na który jest taka nagonka i którego chciałam uniknąć. BTW w ulotce napisane: nie stosować u noworodków i niemowląt. w zamian na forum proponowano samą maść pięciornikową. więc kupiłam. a tam pisze żeby nie stosować poniżej 12 rż. dlatego proszę o wyjaśnienia.
        • budzik11 Re: maść pięciornikowa 07.04.11, 16:14
          siisiiii napisała:

w zamian na forum propono
          > wano samą maść pięciornikową. więc kupiłam. a tam pisze żeby nie stosować poniż
          > ej 12 rż. dlatego proszę o wyjaśnienia.

A jak się ta maść pięciornikowa nazywa? Czy nazywa się po prostu maść pięciornikowa?
          Ja znam dwie maści z kłączem pięciornika (czyli maści pięciornikowe) bez kwasu bornego:
          Tormazol: www.domzdrowia.pl/34511,tormazol-masc-20-g.html
          i
          Tormentalum: www.i-apteka.pl/product-pol-2088-TORMENTALUM-masc-30g.html
          • cytrynowa.lemoniada Re: maść pięciornikowa 07.04.11, 17:35
            jest maść pięciornikowa produkowana przez Ziaję
            • siisiiii Re: maść pięciornikowa 07.04.11, 20:02
              ja akurat kupiłam tą Ziaji. ale sprawdziłam skład z tymi podanymi powyżej i jest taki sam.
              • budzik11 Re: maść pięciornikowa 07.04.11, 20:12
                Ale na tych powyżej (przynajmniej na Tormazolu) nie jest napisane, że można stosowac od jakiegoś tam wieku. Ja bym olała, w składzie maści pięciornikowych (poza tormentiolem) nie ma nic co by zaszkodziło niemowlakowi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka