Dodaj do ulubionych

Pobieranie krwi.

11.04.11, 14:38
Mój syn ma 10 msc i czeka go jutro pobieranie krwi z żyły, czy możecie mi napisać jak to wygląda, czy pobierają z rączki i jak wasze dzieci to zniosły bo ja cała jestem w stresie i chyba całą noc nie będę spała. Synek jest bardzo silny i zastanawiam się czy damy radę go przytrzymać tak żeby wszystko poszło sprawnie. Pocieszcie mnie, że nie będzie źle.
Obserwuj wątek
    • hvilke Re: Pobieranie krwi. 11.04.11, 14:46
      nie bedzie zle! zalezy do czego ta krew smile albo z paluszka albo z zylki.nie boj sie,panie napewno maja doswiadczenie (oby) smile
    • bluemka78 Re: Pobieranie krwi. 11.04.11, 15:08
      Moje maja robione badania regularnie co 2 miesiace, wczesniej jeszcze czesciej. Najwazniejsze to nie isc tam gdzie robia glownie doroslym i nie maja doswiadczenia z dziecmi. Tak sie raz nacielam i z paluszka pobierala strasznie dlugo i bylo duzo placzu. Natomiast teraz zawsze chodzimy do szpitalnego lab. tam pobieraja nam na oddziale noworodkow i Panie maja bardzo duze doswiadczenie i zero placzu, nic kompletnie. Ostatnio pobieraly z paluszkow i dzieci nawet nie zauwazyly. Jedna zabawiala zabawka, druga sprawnie pobrala krew. Z zylki tez im szlo bardzo sprawnie i dzieci tylko odrobinke zaplakaly, a innym razem spaly w fotelikach wiec im pobraly z raczki i nawet sie nie obudzlily smile U takiego bobaska najlepie z raczki lub nozki, bo w innych miejscach tluszczyk przyslania zylki.
    • bezak25 Re: Pobieranie krwi. 11.04.11, 17:23
      dacie radę, zazwyczaj pobierają z rączki (zewn.części dłoni lub ze zgięcia ręki), a jeśli nie znajdą w w/w dobrej żyły to z główki, ale to już ostateczność.
      Będąc z młodą dwa razy w szpitalu, nie takie rzeczy widziałam i oswoiłam się z tym faktem, że czasami trzeba takiemu maluchowi pobrać krew z żyły - i to np. w głowie uncertain (nie żebym się nie przejmowała czy nie rozżalała nad dzieckiem, ale jak mus to mus).
      Pomyśl sobie, że to trwa tylko chwilę i maluch zapomina, na szczęście.
      • bezak25 ps. 11.04.11, 17:25
        a skąd wiesz, że trzeba pobrać z żyły?? może z palucha wystarczy??
    • wieczna_zuza Re: Pobieranie krwi. 11.04.11, 17:25
      Mój ma pobieraną co tydzień z grzbietu dłoni. Znosi to lepiej niż ja.
      • oliwka2009 Re: Pobieranie krwi. 11.04.11, 17:29
        Moja miała zawsze z palca pobieraną, i trzeba trafić na dobrą osobę bo raz b. płakała córka a w innym ośrodku Pani tak ją zagadała nawet nie zapłakała. A miała wtedy 10 mies.
    • zablakanaowieczka Re: Pobieranie krwi. 11.04.11, 17:38
      Zgadzam się, wszystko zalezy od doświadczenia osoby pobierającej. Jeśli masz możliwość, możesz poszukać labolatorium specjalizującego się w badaniach małych dzieci. W takim miejscu mojemu synowi krew pobrano tak sprawnie, że nawet ja się nie zorientowałam, że to już smile
      • 25marzka25 Re: Pobieranie krwi. 11.04.11, 18:00
        moja w 7 m-cu miała pobieraną krew i była z zewnętrznej części dłoni. Robiła to położna z inna koleżanką i niestety kuły ją w obie rączki,bo z pierwszej nie leciało dopiero z drugiej.Trochę płaczu dziecka było i stresu dla mnie,ale mała szybko zapomniała.Ty musisz być silna i nie denerwować się, bo dziecko takie rzeczy wyczuwa.Trzymajcie się mocno
    • klubgogo Re: Pobieranie krwi. 11.04.11, 17:58
      Ja pobierałam około 11 m-ca, na rączkach laborantka nie znalazła żyły, dopiero na drugiej stopie, dziecko trzymałam tylko ja, było spokojne.
    • zuzann-a Re: Pobieranie krwi. 11.04.11, 18:22
      Dzięki dziewczyny, trochę mnie uspokoiłyście. Że będzie z żyły to wiem na pewno od pani doktor. Sprawdzałam mu w zgięciach - ma dosyć widoczne żyłki, może faktycznie nie będzie tak źlesmile Pozdrawiam!
    • zuzann-a Re: Pobieranie krwi. 12.04.11, 09:15
      Już po. Misiek był bardzo dzielny, bardziej wystraszył się pani pielęgniarki niż wkłuciasmile Jeszcze raz dziękuję Wam za podtrzymanie na duchu.
    • misia_matysia Re: Pobieranie krwi. 12.04.11, 11:13
      Nakarm i napój przed wizytą dziecko - wtedy krew płynie lepiej i pobieranie trwa szybciej. Poza tym zalezy od dziecka. Moja córka np. nie płacze albo krótko podczas wkłucia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka