Dodaj do ulubionych

Odparzona pupa, bo czytam forum ;)

07.05.11, 23:23
Tak żartobliwie zaczęłam, ale martwię się trochę o pupcię córki.
Przeczytałam ostatnio dużo wątków na temat niesmarowania pupy kremami, a ja z tych smarujących i wystraszyłam się, że jakaś nienormalna jestem, że smaruję.
Postanowiłam więc "oduczać" skórę córci tego, no i odparzyło i chrosty wyszły.
Pytanie - czy to jest powód, czy coś innego - jedzenie, pieluchy nowe (ale od 2 tyg już stosowane)? Czy odstawiając krem u waszych dzieci też tak wyszło? Czy "zepsułam" jej tyłek i muszę smarować aż nie usiądzie na nocnik?
Obserwuj wątek
    • lapwing123 chrosty??? 07.05.11, 23:33
      No jak wyszło chrosty to ja nie wiem co Ci poradzić.
      • sikorkasikorka Re: chrosty??? 07.05.11, 23:49
        Dokładnie takie górki przy odbycie i zaczerwienienie. Ale być może to jedzenie, bo na ciele dziś też miała małe kropeczki czerwone. Poobserwuję.
        • lapwing123 Re: chrosty??? 07.05.11, 23:51
          Krosty

Ja smaruję zawsze. No prawie. I skro jej wyskoczyło coś to smaruj.
          • lukrecja34 Re: chrosty??? 08.05.11, 08:09
            z tego co pamiętam chrosty to jakiś regionalizm więc może wypowiedz się merytorycznie zamiast wyśmiewać
            • ona_bez_ogona Re: chrosty??? 08.05.11, 09:13
              chrosty to jakiś regionalizm więc może wypowiedz się
              > merytorycznie zamiast wyśmiewać

Chyb nie ma obowiązku znać wszystkich regionalizmów??Piszemy na ogólnopolskim forum, wypadałoby pisać poprawnie, po polsku.
              • lukrecja34 Re: chrosty??? 08.05.11, 10:00
                chrosty są powszechnie używane na forum
              • sikorkasikorka Re: chrosty??? 08.05.11, 10:12
                Nie wyśmiewam nikogo - sama ze siebie żartuję. Gdybym nie liczyła się z opiniami innych mam, to nie czytałabym forum.

Powiem szczerze, że nie wiem jak nazwać to inaczej - "bąbel, wyprysk, wybrzuszenie, krostka"
                • lukrecja34 Re: chrosty??? 08.05.11, 10:30
                  o wyśmiewaniu było do lapwing big_grin
                  smaruj pupę skoro jest taka potrzeba
                  jaj mam 3,5 -latkę i tez jej jeszcze czasem pupę smaruję-zwłaszcza jak sobie w przedszkolu sama niedokładnie wytrze
    • pamela788 Re: Odparzona pupa, bo czytam forum ;) 08.05.11, 03:04
      Kieruj sie swoja intuicja,a nie tym co pisza na forum,a twoja corka bedzie zdrowa i nic jej nie bedzie dolegac.
      • dagmara-k Re: Odparzona pupa, bo czytam forum ;) 08.05.11, 10:09
        i to zdanie prosze przyszpilic u gorysmile

pupy sa rozne. tak jak twarze. tobie sluzy krem kolezanki czy moze wiatr i zimna woda ktorych uzywa maz?
      • latosie Re: Odparzona pupa, bo czytam forum ;) 08.05.11, 12:57
        > Kieruj sie swoja intuicja,a nie tym co pisza na forum,a twoja corka bedzie zdr
        > owa i nic jej nie bedzie dolegac.

TO POWINNA BYĆ MYŚL PRZEWODNIA WSZYSTKICH RODZICÓW !!
      • hanusina_mama Re: Odparzona pupa, bo czytam forum ;) 08.05.11, 13:20
        Pamela788 - worek czekolady dla Ciebie smile
        I tym wspaniałym stwierdzeniem można by wątek zakończyć smile
    • hanusina_mama Re: Odparzona pupa, bo czytam forum ;) 08.05.11, 10:23
      Wszystko od pupy zależy. Raczej zepsuć nie można przez smarowanie kremami. Ja akurat nie wyobrażam sobie niesmarowania pupy przy kilku kupach dziennie. Smaruję i to grubo Sudocremem po każdej przewijce. Czasem jak idziemy gdzieś w odwiedziny to mi się nie chce taszczyć tego pudła i nie smarujemy - wtedy wracamy z czerwonymi grudkami i rumieniem przy odbycie (bo w międzyczasie już następna kupa się wydostaje). Jeśli smarowanie służy to smaruj i nie słuchaj tego pomstowania na smarujące - traktuj swoje dziecko indywidualnie.
      • ofelia1982 Re: Odparzona pupa, bo czytam forum ;) 08.05.11, 12:59
        hmm..na moja dorosłą skóre Sudocrem dziala tak wysuszajaco (polecam po depilacji!), ze nie odwazylabym sie tym smarowac bobasa. a juz na pewno nie po KAZDYM przewijaniu..ale rozumiem, ze skóry maluchów tez sa rozne, wiec nie krytykuję.
        Ja przecieram synkowi od urodzenia pupe woda z mydłem lub chusteczkami i tylko raz na kilka dni posmaruje Linomagiem (ale tym bez cynku, tylko zwykłym A+E) i nigdy nic mu nie wyskoczylo, skore ma idealna.
        • hanusina_mama Re: Odparzona pupa, bo czytam forum ;) 08.05.11, 13:18
          Mojej Dzidzi nie wysusza, chociaż skórę ma atopową. Niesmarowanie natomiast to ogień na pupie i ryk.
          A Twoja Dzidzia widocznie smarowania nie potrzebuje, więc się możesz cieszyć.
    • deodyma Re: Odparzona pupa, bo czytam forum ;) 08.05.11, 11:05
      moj starszy mial odparzenia tylko wtedy, gdy mial biegunke.
      nie smarowalam mu tylka wcale, tylko wtedy, gdy mu sie te odparzenia porobily i dostalam wtedy krem , przepisany przez lekarza PUMAFIKORT, ktory jest tylko na recepte.
      • ofelia1982 Re: Odparzona pupa, bo czytam forum ;) 08.05.11, 13:01
        i to jest dobre podejscie - smarowac jak jest potrzeba, a nie profilaktycznie. a juz na pewno nie jakimis silnymi srodkami typu Sudocrem lub innymi z cynkiem..
        • loki-an Re: Odparzona pupa, bo czytam forum ;) 08.05.11, 21:05
          ale dlaczego nie sudocremem, sa rozne kremy i rozne pupy. nie smaruje profilaktycznie , ale od czasudo czasu ,w razie potrzeby i sudocrem jak dla pupy mojego malenstwa jest najlepszy i nie bede szukala innych.
          • ofelia1982 Re: Odparzona pupa, bo czytam forum ;) 08.05.11, 21:26
            no i git. ja napisałam swoją opinię.
            • sikorkasikorka Re: Odparzona pupa, bo czytam forum ;) 08.05.11, 23:06
              Ja właśnie też od początku smaruję Sudocremem i tak teraz sobie myślę, że jej pupie to potrzebne, sama się przekonałam, nie tylko teraz. Ona ma trudno gojącą się skórę - otarcie na brodzie schodzi już 2 miesiące (na dodatek trze o ubrania ciągle).
              Pupy różne, intuicja i obserwacja własnego dziecka to podstawa!
              Dziękuję wszystkim za dyskusję : )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka