zeus_gromowladny 18.06.11, 13:43 > ultradźwięki, których nie znoszą komary. Niestety, są również słyszalne dla ludzkiego ucha. Ultradźwięki -z definicji- nie są słyszalne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wyliz_mi_uszy Sposoby na komary 18.06.11, 17:13 co za brednia z tymi ultradzwiekowymi odstraszaczami?? mam w domu ustawione 2 sztuki (1 na 200 mkw.dziala) i zero komarow, nic nam nie przeszkadza zadnych dyskomfortow, to samo z naszymi psami...zadnej reakcji na odstraszacze... co za tuman to wymyslil ze czlowiek slyszy ultradzwieki?? chyba ze sie Batman nazywa. Odpowiedz Link Zgłoś
pajanko bzdury i banialuki 18.06.11, 17:42 ,,Maleństwo śpiące w ogródku w wózku możesz osłonić zwykłą, gęsto tkaną firanką,, - moze lepiej nie bo sie udusi ta firana. A co do pochodni to: Mało jest dowodów naukowych na skuteczność działania tego sposobu....K omary mają tak skonstruowany węch, że potrafią identyfikować zapach ludzkiego ciała. Szczególnie przyciąga je aromat naszego potu. Dlatego najlepiej jest zachować czystość i nie kusić owadów swoim unikalnym zapachem. A moze krem? Jak dotąd najskuteczniejszym środkiem przeciwko komarom jest aktywna substancja Deet. Bardzo skuteczna, ale przez to, że nie jest naturalna, tylko syntetyczna, może podrażniać skórę, a nawet zakłócać działanie systemu nerwowego. Preparatów zawierających Deet nie wolno łączyć z innymi substancjami czynnymi farmakologicznie, bo niekorzystnie zwiększa to ich wchłanianie. Inne preparaty, tak zwane repelenty, przeznaczone głównie do smarowania, także zawierają związki syntetyczne, które mogą wywoływać reakcje alergiczne. Dlatego lepiej nie smarować nimi niemowląt i małych dzieci, a dorośli nie powinni stosować ich zbyt często, ani nakładać na dużą powierzchnię skóry i łączyć z kremem do opalania. Najmniej skuteczne są świece owadobójcze, pochodnie na komary i urządzenia emitujące ultradźwięki po włączeniu do kontaktu. Można jeszcze nasmarować się sokiem z cytryny, okadzić dymem papierosowym, objeść czosnkiem- tyle jest sposobów na komary, ilu jest ludzi. Ale najtrudniej znaleźć środek zarówno bezpieczny dla zdrowia, jak i skuteczny Odpowiedz Link Zgłoś
kukok Re: Sposoby na komary 18.06.11, 20:33 kto polubi mojego bloga, tego komary nie pogryzą srecenzje.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright nie z definicji, tylko czestotliwosci ;-{) 19.06.11, 05:41 zeus_gromowladny napisał: > > ultradźwięki, których nie znoszą komary. Niestety, są również słyszalne d > la ludzkiego ucha. > > Ultradźwięki -z definicji- nie są słyszalne. Odpowiedz Link Zgłoś
szoferek1 Sposoby na komary 19.06.11, 11:31 W tym roku nie ma problemu z komarami bo ich poprostu jakoś nie ma.Tak samo jak os,motyli,i szerszeni.Nie wiem jaki jest powód,ale chyba zima w ubiegłum roku zaskoczyła zbyt wcześnie i to spowodowało że narazie jest spokój z tym towarzystwem.A tak w nawiązaniu do środków odstraszających komary,bardzo dobrze sprawdza się mięta ogrodowa, którą obsadziłem taras i jakoś komary się nie zbliżają.Można też miętą natrzeć dziecku ręce i nogi,a komary raczej będą go omijać. Odpowiedz Link Zgłoś
porshe Re: Sposoby na komary 19.06.11, 17:43 wiele zawdzięczamy w tym roku pogodzie - bardzo niska temperatura po pierwszych cieplejszych dniach zabiła wiele z dorosłych osobników zimujących lub zabiła zarodki w złożonych jajach. Nie znaczy to jednak, że komary nie uderzą ze zdwojoną siłą - natura nie znosi próżni. Tylko czekać, aż się populacja gwałtownie odrodzi. A szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
binki Sposoby na komary 19.06.11, 11:52 zwykły ocet - działa na komary odstraszająco !!! w tym roku, dzieki bogu, jakoś nie dolatują do mnie na 7 piętro, ale w latach ubiegłych ustawialiśmy na parapecie w sypialni talerzyk z octem przy uchylonym oknie - i noc mijała bez komarów Odpowiedz Link Zgłoś