Dodaj do ulubionych

"zezowanie" u 7-miesięczniaka

20.06.11, 16:59
moja córeczka ma 7 mc, ostatnio na spacerze znajoma powiedziała mi że Małej ucieka oczko. do kiedy dziecko może zezować a kiedy należy udać się do okulisty?
Obserwuj wątek
    • seductivebarry1981 Re: "zezowanie" u 7-miesięczniaka 20.06.11, 21:21
      mnie zwrócił na zezowanie neurolog. Moja córeczka za kilka dni kończy 8 miesięcy. neurolog powiedział, że nie muszę jeszcze konsultować tego z okulistą, ale dziś czytałam na necie jakiś artykuł, w którym pisało, że rodzice czasem zbyt pochopnie ignorują zezowanie u niemowląt, myśląc, że to się samo wyleczy. a to błąd i trzeba jak najszybciej skonsultować się z okulistą. także ja zamierzam umówić się na wizytę w przyszłym tyg.
      • thea19 Re: "zezowanie" u 7-miesięczniaka 21.06.11, 09:07
        mój mały zezuje a okulista nic nie zobaczył bo dzieć nie pokazał swoich możliwości i co zrobić?
        • noemi23 Re: "zezowanie" u 7-miesięczniaka 21.06.11, 10:11
          Ciężko mi powiedzieć jak wygląda to zezowanie u twojego dziecka, bo musiałabym zobaczyć chociaż jakieś zdjęcie na którym "ucieka" jej oczko. Mnie też się wydawało, że mój mały ma zeza (teraz ma 9 miesięcy), bo mu w niektórych sytuacjach prawe oczko jakby uciekało do środka, nawet pediatra kazał iść z nim do okulisty. No i poszłam z nim do tego okulisty, bardzo fajny lekarz się okazał, wziął synka na ręce i sprawdził jak wodzi oczkami za przedmiotem i po badaniu stwierdził, że Oliwier wcale nie zezuje a to co uważamy za zeza to jest tzw. złudzenie optyczne- zez pozorny. Powiedział, że u takich maluchów często tak się wydaje, ale jak się będą zmieniać rysy twarzy to to złudzenie optyczne minie.
          • noemi23 Re: "zezowanie" u 7-miesięczniaka 21.06.11, 10:15
            Przypomniałam sobie jeszcze, że ten okulista mi tłumaczył, że ten zez pozorny wynika z szerokiej nasady nosa u takiego malucha.
    • kawka74 Re: "zezowanie" u 7-miesięczniaka 21.06.11, 20:18
      Jeden okulista stwierdził, że zez powinien ustąpić do trzeciego miesiąca życia, inny, że do szóstego. Twoje dziecko ma siedem miesięcy.
      Druga sprawa - to, czy zez jest fizjologiczny, czy patologiczny, stwierdzić może tylko lekarz.
      • czekolada85 Re: "zezowanie" u 7-miesięczniaka 21.06.11, 20:49
        Ja bym na twoim miejscu odwiedziła okulistę, on oceni i powie Ci co i jak.
        Ostatnio byłam z małą u okulisty bo jej oczko łzawiło, okulista robił wywiad i pytał o zezowanie z tego co zrozumiałam to dziecko w tym wieku nie powinno mieć już tego problemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka