diara 17.05.04, 21:44 Od czego się robi ciemieniucha i jak to zlikwidować? Myję synkowi gowę codziennie i smaruję oliwką, ale nie schodzi. Może macie jakieś sprawdzone sposoby? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_majki Re: ciemieniucha 18.05.04, 10:24 My zlikwidowalysmy ciemieniuche tak: 1. Ccodzienne myscie glowki szamponem Nivea z rumiankiem 2. 2-3 razy w trygodniu plukanie glowy dziecka w kapieli naparem z rumianku - 2 torebki na 1 litr wody 3. codzienne oliwkowanie Ciemieniucha to rowniez objaw alergii pokarmowej. Skontaktuj sie z lekarzem i pogadajcie o twojej diecie. Pozdrawiamy. Kasia i Maja (24.07.2003) ________________________________________ Majeczka maj law ))) nnk.art.pl/kotografie/nenkowa.html forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10446198 Odpowiedz Link Zgłoś
aniutekm Re: ciemieniucha 18.05.04, 10:31 A mój sposób jest taki: Smarowalam małemu główkę oliwą z oliwek na godzinę przed myciem, a potem zmywałam szamponem z rumiankiem. Można też zamiast mycia zczesywać, ale to może podrazniac skóre (wypróbowałam i tak było w naszym przypadku). A co do przyczyn, to główną jest przegrzewanie główki. Słyszałam tez, że powodem może być też niedobór witaminy D3. życzymy powodzenia. Ania i 2,5 m. Kubuś Odpowiedz Link Zgłoś
agagoo Re: ciemieniucha 18.05.04, 11:20 Hej. Ja zapytałam w aptece i pani magister sprzedała mi maść alantan. Smarowałam główkę grubą warstwą (trochę to było niewygodne bo maść jest bardzo tłusta) a po jakimś czasie sczesywałam delikatnie gęstym grzebieniem. A wieczorem myłam główkę szamponem migdałowym Nivea. W ciągu tygodnia problem miałam z głowy i swojej i córeczki . Pozdrawiam Aga i Nadia (23.02.2004) Odpowiedz Link Zgłoś
tynia3 Re: ciemieniucha 18.05.04, 11:48 Kup olejek na ciemieniuchę ze Skarb Matki (jakieś 14 zł). Schodzi po kilku dniach, jak nie szybciej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
renpul Re: ciemieniucha 18.05.04, 13:48 Jak smarujesz oliwką to musisz zczesywać, bardzo delikatnie. Przy dużej ilości łusek lub skorupie trwa to kilka dni ale się nie przejmuj w końcu się zczesze. Można robić okłady na jakiś czas z oliwy z oliwek, podobno z masła roślinnego też. Ten olejek Skarb Matki podobno jest też dobry. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
szpiczak Re: ciemieniucha 19.05.04, 13:06 ciemieniucha to zbyt duze wydzielanie tluszczu na glowie u malego dzidziusia,proces ten nie jest jeszcze w pelni uregulowany.polecam ze 2 godziny przed kapiela wetrzec dziecku w skore glowy linomag lub cos innego jak najbardziej tlustego potem myjemy glowe i wyczesujemy.mam w rodzinie specjaliste dermatologa wiec wszystko wytlumaczyl.a co ma ciemieniucha wspolnego z alergia pokarmowa????? Odpowiedz Link Zgłoś