Dodaj do ulubionych

kolka u niemowlaka

17.05.04, 23:01
mój dzidziuś ma 4 tygodnie i zaczęły się niestety problemy z kolką! co
ciekawe nie ma jej codziennie tylko od czasu do czasu. Ja trzymam się zaleceń
lekarza i trzymam dietę niestety nie na wiele się to zdaje. Macie jakiś
sposób na kolkę?
Ewa
Obserwuj wątek
    • kokolores Re: kolka u niemowlaka 18.05.04, 00:55
      Jezeli karmisz piersia to pij "hetbatke" z kminku.Tzn. garsc kminku wrzucic do
      garka zalac woda i gotowac jakies 5-8 min.Po odcedzeniu pic po pol szklanki
      godzine po karmieniu.U mojej siostry to poskutkowalo. Ja podawalam mojej corce
      do kazdego posilku( wazne ,ze do kazdego ,bo inaczej nie skutkuje) krople SAB-
      SIMPLEX,do nabycia w aptece.Pozdrawiam.
    • j.doe Re: kolka u niemowlaka 18.05.04, 10:20
      Witaj,
      Niedawno przez to przechodziliśmy smile. Niestety poza środkami farmakologicznymi
      i herbatkami nic chyba nie poradzisz - układ trawienny maluszka dopiero się
      kształtuje. Spróbuj Infacol lub Esputicon - środki bez recepty zalecane przez
      lekarzy.
      pozdrawiam i głowa do góry
      • eklon Re: kolka u niemowlaka 18.05.04, 10:25
        A co z koprem włoskim? czy któraś z Wa s stosowała?
    • Gość: mamusia Re: kolka u niemowlaka IP: *.proxy.aol.com 18.05.04, 13:07
      temat rzeka. przerabiam drugiego niemowlaka wrzeszczacego zawsze keidy nie spi
      (no moglby jeszcze nie spac).
      na kolke czyli wzdecie pomagaja np.krople sab-simplex, niewchlaniane przez
      oragnizm, tylko zbijaja te babelki rzpychajace jelito.
      ja sie jednak sklaniam ku temu, ze karmione persia bardzo nieliczne dzieci maja
      kolki. reszta wrzskow to nadwrazliwosc i nadmiar wrazen (jak z kompem - jak mu
      za duzo danych wrzucisz to sie zawiesza). tu pomaga regularny do bolu tryb
      zycia i spokoj, spokoj, spokoj. np tylko jedna "atrakcja" dziennie - czyli albo
      zakupy, albo wizyta kolezanki. zawiesic pieluszke tetrowa przed "oknem" wozka,
      zeby maluch tyle sie nie rozgladal (tu latwo odroznic nadwrazliwca od kolkowca -
      te nadwrazliwe na prawde strasznie sie rozgladaja, przecietne 4tygodniowe
      niemowle sobie lezy i ma metny wzrok). duzo nosic przy ciele. lepiej spia te
      maluchy zawiniete w pierozek (moze ci to pokaze jakas starsza polozna, to sie
      zawija mocno razem z raczkami, wtedy maluch ma ciasno jak u mamy wbrzuchu i
      czuje sie bezpeiczny - na tym forum polecono mi "miracleblanket")
      powodzenia, po 3 miesiacach przechodzi.
      aha is ama sie wyluzuj, latwiej bedzie sie uspokajal!
    • mamalgosia Re: kolka u niemowlaka 18.05.04, 14:09
      Jest całe mnóstwo środków na kolkę (debridat, esputicon, infacol, woda
      koperkowa i jeszcze 100 innych),a jest ich tyle dlatego, ze żaden nie jest
      naprawdę skuteczny. NIestety trzeba to przetrzymaćsad
    • aborys Re: kolka u niemowlaka 18.05.04, 17:40
      Znajoma pielęgniara poradziła i pomogło natychmiast.
      Uwaga! Dość brutalne!
      Kupiłem tzw. kankę (pielęgniary mówią "kaniula"), chodzi o medyczną rurkę
      plastikową o niewielkim przekroju i łągodnie zakończoną, natłuściłem oliwką i w
      sunąłem maluszkowi w odbyt. Gazy odeszły i spokój.
      • kokolores Re: kolka u niemowlaka 18.05.04, 18:26
        Absolutnie odradzam ta metode,gozi uszkodzeniem sluzowki w odbycie!!!Metoda
        przestarzala.
        • eklon Re: kolka u niemowlaka 18.05.04, 21:21
          dzięki za wszystkie informacje.
          Mój synuś po dniu spędzonym w domu (dzisiaj pogoda nie sprzyjała spacerom) był
          trochę spokojniejszy, ale nie jest to reguła, bo w sobotę mimo imprezy
          (Chrzciny) i wielkiego zamieszania spał jak zabity.
          Zaczęłam pić herbatkę z kopru włoskiego. Zobaczymy, czy pomoże.
          Ewa
          • Gość: mamusia Re: kolka u niemowlaka/gorace info IP: *.proxy.aol.com 24.05.04, 16:01
            bylismy z naszym krzykaczem w poradni dla krzykaczow.
            kolki jako przyczyna niemal wykluczone. fakt, ze czasem pomoze cos na gazy
            wynika tylko z tego, ze dzieci, ktore duzo krzycza lykaja powietrze i krzycza
            niejako 2x wiecej, bo je zaczyna od tego polknietego powietrza bolec brzuch.
            nas zapytali np. ile maly spi w poludnie: 3h, okazuje sie ze za duzo w sensie,
            ze musial byc przemeczony. szczegolnie te nadwrazliwe dzieci nie zasypiaja same
            z siebie, tylko trzeba je popchnac. teraz klade Mateo co 1,5 godziny, wszystkie
            chwyty lacznie z suszarka dozwolone. poza kladzeniem spac jednak zrezygnowac z
            takimi odlotami, nawet dlugie bujanie odradzaja. nie zalatwia problemu,
            dostarcza nowych podniet i moze sie przyzwyczaic. i spokoj - moja sypialnia
            jest zaciemniona, tam go uspokajam w dzien. nie pomyli mu sie z noca, bo ta
            roznica wynika glownie z aktywnosci dziecka i ludzi wokol niego.
    • olesiam Re: kolka u niemowlaka 30.05.04, 22:23
      Naszemu Miłoszkowi pomagal syrop produkcji angielskiej pt GRIPE WATER kupowany
      w aptece za ok 12-13zl, ale to było 4 lata temu na szczeście, choć syrop w
      aptece jest, i nie raz polecałam-pomagało!
      Pozdrawiam
      Ola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka