Dodaj do ulubionych

jakie przekąski dajecie niemowlakom?

11.09.11, 20:30
mój synek ma 10 miesięcy i mi się już wyczerpały pomysły na przekąski, a daję małemu: owoce, jogurcik, chrupki kukurydziane, bo ryżowych nie lubi, czasem biszkopta, chałkę, budyń, kanapkę. no i tak patrząc na to, to wszystko prawie słodkie, co mnie już wkurzać zaczyna. macie jakieś inne pomysły?
Obserwuj wątek
    • latosie Re: jakie przekąski dajecie niemowlakom? 11.09.11, 21:06
      warzywa można - marchewkę, różyczki brokuła czy kalafiora. . bo mój maluch nie dostaje nic między posiłkami głownymi - je ich 5 - śniadanie, drugie, obiad, podwieczorek i kolacja ...i tak myśle,że te "przekąski" mają zastąpić któryś z posiłków czy jak ??
    • calineczkazbajkii Re: jakie przekąski dajecie niemowlakom? 11.09.11, 23:31
      ja właściwie nie daję przekąsek
      ale czasem jak sama coś jem to Synkowi też daję np kawałek chleba
      własnego wypieku , czasem herbatniczka

gotowaniedlamojegobrzdaca.blox.pl
      mojegotowaniee.blox.pl
    • mia_siochi Re: jakie przekąski dajecie niemowlakom? 12.09.11, 09:01
      Po co mu przekąski, w dodatku takie tuczące i średnio zdrowe?
    • blackcat1979 Re: jakie przekąski dajecie niemowlakom? 12.09.11, 10:08
      Mała dostaje czasem między posiłkami brokuła albo kalafiora do łapki. Nie daję żadnych biszkoptów, chrupek itd. Jak dla mnie są to po prostu puste kalorie nie wnoszące nic sensownego.
    • matka_karmiaca Re: jakie przekąski dajecie niemowlakom? 12.09.11, 11:19
      A co rozumiesz przez "przekąskę"? Może lepiej po prostu inaczej ustawić posiłki?

Ja daję młodej różne buły, jak idę coś załatwić i muszę ją zająć w wózku - nic tak skutecznie nie uspokaja dziecka jak kajzerka smile W takich sytuacjach oczywiście warzywa czy jogurt nie wchodzą w grę smile A poza tymnie daję przekąsek, staram się dawać 5 posiłków dziennie + pierś, to nawet nie ma czasu na przekąski smile Chyba że masz po prostu na myśli drugie śniadanie i podwieczorek?

Poza tym kanapka, chrupki kukurydziane, jogurt (naturalny) to całkiem zdrowe przekąski. Mnie jeszcze korci, żeby upiec młodej paszteciki drożdżowe z nadzieniem mięsnym lub warzywnym, ale coś czuję, że nie da się na nie namówić, a roboty trochę jest.
      • mia_siochi Re: jakie przekąski dajecie niemowlakom? 12.09.11, 11:23
        Kanapka i jogurt ok (choć dla mnie to raczej posiłek, niż przekąska), ale po co dziecku biszkopty czy inne ciastka?
      • mamatin Re: jakie przekąski dajecie niemowlakom? 12.09.11, 23:13
        - nic
        > tak skutecznie nie uspokaja dziecka jak kajzerka smile

dokładniesmile
    • perd-ido Re: jakie przekąski dajecie niemowlakom? 12.09.11, 11:45
      Skrobie jabluszko i dodaje pokruszonego sucharkasmile
    • katriel Re: jakie przekąski dajecie niemowlakom? 12.09.11, 12:45
      Pierś wink
      No serio. W tym wieku to moje dziecko jadło śniadanie, obiad i kolację, a poza tym
      tylko mleko z piersi. Owoce, jogurty i kanapki też jadł, ale w ramach głównych posiłków;
      chrupek nie, bo po co?
    • pomi-dorka Re: jakie przekąski dajecie niemowlakom? 12.09.11, 19:04
      no własnie źle się wyraziłam, chodziło mi raczej o coś, co można podać na drugie śniadanie czy podwieczorek, coś sycącego, smacznego, ale i zdrowego. owoce i jogurt traktuję jako deser, jakby dodatek do obiadku i najczęściej to właśnie podaję na spacerze. a ogólnie jemy: 4.00 - mleko, 9.00 - mleko lub owoce z twarożkiem/jogurt, 12.00 - obiad, 17.00 - kanapka/owoce jeśli wcześniej nie było, 19.00 - mleko, 22.00 - mleko.
      • fairycharlotte Re: jakie przekąski dajecie niemowlakom? 12.09.11, 21:40
        Ja daję pomidora, z którego młody wysysa miąższ wink (nie ma jeszcze zębów)

Czasami aby uspokoic marudę na spacerze daję: nieśmiertelne chrupki kukurydziane, pieczywo chrupkie Vasa 7 zbóż, "wafelki ryżowe z sokiem jabłkowym" Hippa.

Planuję jak najdłużej chronic młodego przed biszkoptami i słodkimi ciastkami. W Rossmanie są ciasteczka Babydream bez cukru, słodzone syropem ryżowym - faktycznie mało słodkie, ale to juz dla dzieci z jakimikolwiek zębami.
    • julcia75 Re: jakie przekąski dajecie niemowlakom? 12.09.11, 22:32
      Mojej niuni daję wafle ryżowe,jogurty,owoce,kanapki,bułeczki czasem placek drożdzowy lub babkę i gotuję kisiel :trochę wody soku i mąki ziemniaczanej i gotowe odniemowlakadonastolatkaaa.blogspot.com/
    • reee-nia Re: jakie przekąski dajecie niemowlakom? 15.09.11, 12:10
      Dziewczyny a jakie Wy te kanapki dajecie maluchom? I w jakim są wieku pociechy?
    • pola.cocci Re: jakie przekąski dajecie niemowlakom? 15.09.11, 12:23
      a po co te przekaski??? wy tez ciagle przekaszacie?
      no ok. jak musze to daje kawalek bulki, jak w wozku nie moze wyiedziec, ale poza tym to kiedy i po co?
      widac, ze Polska jeszcze nie boryka sie (albo nie walczy) z problemem otylosci dzieciecej... u nas w tv ciagl krzycza "nie przegzyzac miedzy posilkami" "wiecej ruchu" "wiecej warzyw i owocow", a zlobkach nawet sokow owocowych zabronili podawac
      jak sie waszym pociechom nudzi w ciagu dnia to sie z nimi pobawcie, a nie zapychajcie jedzeniem
    • balbins Re: jakie przekąski dajecie niemowlakom? 20.09.11, 11:55
      Ja daje wlasnie chrupki.Jak muszę np.zrobić kaszkę,a mała nie wytrzymuje napięciasmile to przekąska w sam raz.Albo jak idziemy ze spaceru,kawałek drogi jeszcze przed nami a Zochna marudzi,też pomaga.poza tymi sytuacjami-nic nie daję.Większy problem mam z głównymi posiłkami,np.kolacją.Dostaje kaszkę wielozbożową z owocem,ale nie wiem,czy to jest dobry pomysł na kolację?Poza tym:pierś na żądanie,ok.12-kaszka,której nie dojadła na śniadanie,14-16 obiad(zyupa z mięsem plus pół żółtka),potem jakis owoc nieduży,no i ok.19 ta kolacja.Mała ma 10 miesięcy.
      • pola.cocci Re: jakie przekąski dajecie niemowlakom? 20.09.11, 12:08
        ja tez do niedawna dawalam na kolacje kaszke, a teraz czesciej daje kanapke z szynka albo z serem zoltym, buleczke z mlekiem, czasem parowke, albo jajecznice (raz w tygodniu)
        bo rozumiem, ze te pol zoltka do obiadu to nie codziennie? bo to chyba troche duzo

a co to znaczy "piers na zadanie" u 10msc dziecka? jak poznajesz (i nie tylko ty) ze akurat twoje dziecko chce piers? po placzu, jak u malucha?
        • truscaveczka Re: jakie przekąski dajecie niemowlakom? 20.09.11, 12:27
          Po tym, że ciągnie za bluzkę i mówi "Daaa! Daaaaaaa!" na przykład. Mój 10,5m alergik jest głównie na piersi zresztą.
          • pola.cocci Re: jakie przekąski dajecie niemowlakom? 20.09.11, 12:41
            aha, dzieki
            moj nigdy sie nie domagal, od 6 msc dostawal posilki o w miare stalych porach, a po tychze dostawal popic piers, moze dlatego nie prosil o wiecej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka