Dodaj do ulubionych

Mały leniuszek?

04.10.11, 20:49
Witam wszystkich Forumowiczów smile
jestem mamą 10 miesięcznej Córeczki, która nie chce raczkować ani stawiać pierwszych kroków sad co prawda pełza i przesuwa się na pupie kiedy siedzi, ale w ogóle nie rozumie, o co chodzi w raczkowaniu. Otaczające nas dzieci w wieku Córeczki już same się przemieszczają. Wiem, że każde dziecko jest inne, ale jakoś chyba zaczynam się martwić, czy u Was Maluchy też tak podchodziły do przemieszczania się, pocieszcie proszę smile i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • 1mzeta Re: Mały leniuszek? 05.10.11, 12:28
      I oczywiście nie przyszło ci na myśl,że nie wszystkie dzieci muszą raczkować.
      Tak, tak- są takie co nigdy nie raczkowały i mają świetnie w późniejszym życiu.
      • andzi-a233 Re: Mały leniuszek? 05.10.11, 12:30
        1mzeta napisała:

> I oczywiście nie przyszło ci na myśl,że nie wszystkie dzieci muszą raczkować.
        > Tak, tak- są takie co nigdy nie raczkowały i mają świetnie w późniejszym życiu.

Dokładnie to samo chciałam napisać. Raczkowanie nie jest obowiązkowe. Mój brat w ogóle nie raczkował, w wieku 11 miesięcy sam chodził.
        • margo.genet Re: Mały leniuszek? 06.10.11, 09:01
          wiem, sama nie raczkowałam, ale te wszechogarniające pytania: 'jak to nie raczkuje??' zasiały u mnie ziarnko niepokoju, dzięki za odpowiedzi smile
    • osmag Re: Mały leniuszek? 09.10.11, 00:46
      W prawidłowym rozwoju , dziecko zawsze będzie czworakować. Jeżeli tego nie robi to znaczy, że ma jakiś problem. Twoje robi to we wzorcu zastępczym, czyli poprzez jazdę na pupie. Raczkowanie wpływa korzystnie na koordynację ruchową, rozwój umysłowy, dostarcza bodzców dotykowych oraz czucie własnego ciała. Wpływa na prawidłowy rozwój dłoni.
      • ona1983.10 Re: Mały leniuszek? 11.10.11, 16:25
        Brawo! Takiej własnie odpowiedzi udzieliłby dobry neurolog i rehabilitant. Do chodzenia dziecka sie nie stymuluje, a do raczkowania jak najbardziej bo to mega wazny etap dla rozwoju dzieciaczka. Dziecko staje w czworaki? Jasli nie to sprobuj tak - jak lezy na brzuchu zlap za biodra i pociagnij tak zeby dzieciak stanal w czworakach i bujasz do przodu do tylu itd.
      • martinhaa Re: Mały leniuszek? 11.10.11, 19:19
        > W prawidłowym rozwoju , dziecko zawsze będzie czworakować. Jeżeli tego nie robi
        > to znaczy, że ma jakiś problem.

Święta prawda! A problem nieraczkującego dziecka tkwi raczej w rodzicach.
        Zamiast powielać "nie każde dziecko raczkuje" proponuję jaknajczęściej kłaść szkraba na podłodze (nie na łóżku) na brzuszku, nie stawiać, bawić się w parterze.
        Nie martw się, moja córka zaczęła raczkować tydzień przed ukończeniem 11 miesiąca i według "życzliwych" też miała być tym nieraczkującym wink Obudziła mnie pediatra, dając skierowanie do neurologa z rozpoznaniem "nie raczkuje". Ta ruszyła na czworakach przed wizytą.
    • aleksandra1357 Re: Mały leniuszek? 09.10.11, 12:45
      Po pierwsze: postaraj się jak najwięcej kłaść córkę na brzuchu i zachęcać do pełzania, pełzanie to wstęp do raczkowania. Nie sadzaj, a jak sama siada, to stymuluj do pełzania.
      Po drugie: nie nazywaj wolniej rozwijającego się dziecka leniuszkiem. Jeśli w tym wieku nie staje przy meblach na nóżki, to ja bym się wybrała do neurologa, może ma obniżone napięcie mięśniowe lub coś w tym stylu, warto to sprawdzić.
      • ciastolina84 Re: Mały leniuszek? 11.10.11, 17:42
        Ja na twoim miejscu bym cierpliwie czekała. Córka mojej koleżanki zaczeła raczkować w wieku 11 miesięcy, a chodzić w wieku 14 miesięcy i tez każdy sie dziwił że tak późno. Przestań się martwić, ale stymuluj dziecko do raczkowania bo to bardzo ważny etap w rozwoju choć nie niezbędny. Moja córka raczkuje i dzieki temu teraz lepiej radzi sobie z chodzeniem. Myslę, że neurolog nie jest potrzebny bo Twoje dziecko się przemieszcza samo pełzając wiec wszystko jest ok, tylko jeszcze potrzeba jej czasu do raczkowania. gdyby nie poruszała się wcale to miałaabyś słuszne powody do niepokoju. pozdrawiam i zyczę cierpliwoścismile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka