Dodaj do ulubionych

centyle raz jeszcze

17.10.11, 16:08
Dużo się pisze o tych centylach oraz że jest ważne by dziecko rozwijało się wzrost/waga na tym samym centylu.
Moja mała ma teraz 6,5 m-ca. Waga ur 3200 i 53 cm, spadkowa 2900. Potem jechała sobie z wagą na 25 centylu, a wzrostem na 75. Jak miała 2 m-ce i lekarz sobie to ustalił w tych siatkach, to nas trochę zdenerwował sugerując, że za mało i za małe przyrosty i różnica jest w tych centylach.
Teraz rozjechała mi się z wagą na 10 centyl i wzrostem na 90-ty i lekarz na to nic.
I już zgłupiałam. Czy to takie ważne jest jednak by to szło choć trochę równo i uprzeć się przy jakiś badaniach dodatkowych czy jak wygląda, że z małą ogólnie wszystko jest ok, to sobie odpuścić.
W zasadzie i wysoka i szczupła może być po tacie. Ale z drugiej strony jest jednak na dwóch przeciwległych krańcach tych centyli.
Ktoś tak miał i robił jakieś badania? Albo może zwrócić uwagę na coś powinnam?
Obserwuj wątek
    • marzenka224 Re: centyle raz jeszcze 17.10.11, 20:20
      Ale to nie muszą być te same centyle we wzroście i wadze. Chodzi o to że jak dziecko jest z wagą na 25 centylu to żeby nie było dużych skoków np na 3 czy na 75 centyl bo to może świadczyć o jakichś nieprawidłowościach, to samo ze wzrostem. A różnica taka że wzrost jest na 75, a waga na 25 nie świadczy o nieprawidłowościach tylko że masz szczupłe i wysokie dziecko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka