Dodaj do ulubionych

Mini electric Medeli kłopoty

22.10.11, 10:31
Hej wszystkie Mamy KPI jak w temacie mam problem - praktycznie od urodzenia synka, od poltora miesiąca używam laktatora Medeli Mini Electrica, ponieważ kilka razy dziennie i po pół godz na każdą pierś, zdecydowałam się na kupno drugiego takiego samego... i teraz dopiero widzę że ten pierwszy, "stary" nie ma już takiej mocy jak ten nowy! Czy macie może takie doświadczenia? Bardzo mnie to zmartwiło bo już myślałam ze mam profesjonalną dojarnię na dwa cyce wink a teraz widzę że coś jakby 1 i pół... sad czy miałyście taki problem? czy to można jakoś naprawic ? czy w ogóle uwzględnią taką reklamację... przecież laktator niby działa....
Obserwuj wątek
    • dele_mele Re: Mini electric Medeli kłopoty 22.10.11, 12:31
      Najpierw wymień zaworek i membranę. Może jest jakieś naddarcie nie niej? W instrukcji jest też napisane żeby popracować trochę silnikiem na sucho, bez podłączania reszty.
    • malaac Re: Mini electric Medeli kłopoty 22.10.11, 20:56
      moja koleżanka mówiła mi ze u niej po wymianie zasilacza ten laktator zaczal jej dzialac jak nowy a wczesniej byl z nim problem.
    • x_leia Re: Mini electric Medeli kłopoty 23.10.11, 04:37
      Dzieki za odpowiedzi. Jeśli chodzi o poszczefgólne elementy, to wina leży chyba jednak w silniczku - resztę sprawdzałam...
    • mamma.go Re: Mini electric Medeli kłopoty 24.10.11, 09:58
      u mnie moc spadła, bo zalałam silnik, musiałam go czyścic w serwisie
    • jagusiia Re: Mini electric Medeli kłopoty 24.10.11, 12:52
      tak uwzgledniają, zawsze jak reklamowałam naprwiali badz nawet wymieniali mi silnik w ramacg gwarancji, ale czasiem własnie nie działa tak dobrze z powodu lekkiego naderwania tych gumowych zaworków membran a silnik jest ok (tego nawet nie widać) bo to takie małe delitane, zwłaszcza ten płatek biały w kropeczki gumowy się często psuł - sprawdz butelkę z całym zestawe najpierw z 1 silniczkiem a zaraz 2 silniczkiem, czy ta sama plastykowa część działa inaczej z 2 silniczkami, wtedy wiadomo ze to silnik i naprawią Ci go (lub zamienia na nowy)
    • dele_mele A gdzie serwis? 24.10.11, 21:33
      Gdzie można znaleźć listę serwisów Medeli w Polsce? Na stronie się nie doszukałam.
    • x_leia Re: Mini electric Medeli kłopoty 25.10.11, 03:23
      Dzięki za odpowiedzi. Wszystko posprawdzam. Serwis - będę dzwonic do siedziby firmy, na ul. Lewinowską w wwie; Niemniej, czuję lekki zawód, że sprzęt który ma niespełna półtora mca przestaje działac jak powinien... a przecież wydawałoby się że Medela robi profesjonalne laktatory; w takim laktatorze nie powinno się nic dziac przez min pół roku!
      • jagusiia Re: Mini electric Medeli kłopoty 25.10.11, 05:26
        tam musiało pęknąć coś z gumowych części, silniczek się tak szybko nie zużywa, ale nie wiem czy wiesz, nie mozna go zalać mlekiem, nie wolno odciągać do samej góry butelki, jak już jest napełniona, bo może dojść do zalania silniczka a to nie podlega gwarancji (nie chcą tego naprawiać) trzeba naprawdę uważać, jeszcze możesz właczyć sam silniczek, żeby się trochę "podsuszył"i palcem zatkać dziurkę, która jest na żółtej obudowie i tak chwilę popracować około minuty, mi to często pomagało, ogólnie to jest super wytrzymały sprzęt, używałam go non stop przez 7 miesiecy po 10 razy na dzień i teraz znów działa (po 2 latach) i też go eksploatowałam mocno i wcale się nie zepsuł. Natomiast Amedy, który kupiłam za ponad 500 pln zepsuł się na dobre po miesiącu. tak niestety bywa...
        • panpaniscus Re: Mini electric Medeli kłopoty 25.10.11, 19:02
          Mi sie też zalewał jak odkładałam "niepionowo", na to też warto zwrócić uwagę.
    • annn80 Re: Mini electric Medeli kłopoty 12.02.12, 09:41
      ja używam od niespełna miesiąca i od tygodnia chodzi czasem jakby raz szybciej raz wolniej,buczy inaczej, nie zalałam go raczej,upadł mi 2 razy silniczekuncertain ale często jest w środku zaparowany-zaciąga wtedy wilgoć? teraz odstawiłam i chodzi sobie bez butelki i też raz zwalnia raz normalnie.....kurcze jak się zepsuje to co ja zrobięsad może pojechac do siedziby żeby go sprawdzili??bo czekać 2 tyg na rozpatrzenie reklamacji nie zamierzam wink

wyczytałam wczoraj że medela radzi przygotowac strzykakę 30-40ml ciepłej wody z dużą ilością płunu i wlewac w otworek, który zasysa i ma chodzić tak z 10 minut-żeby się przepłukało. jak nie podziała wtedy im dać.Ale się boję,że coś zniszczę i nie wezmą na gwarancję.

Poza tym nie wiem do konca jak go używac czy robię to dobrze czy źle,bo czasem z 10 minut chodzi i ani kropla nie poleci. Na początku nastawiam na anmniejsze ssanie bo inaczej bardzo boli..po chwili na mocniejsze,i trzymam piers od dołu i się zginam..wtedy zaczyna lecieć..taka pozycja wykańcza..dobrze robię?że najpierw słabo potem mocniej? I jak długo nie odciągam,np w nocy śpię 5 godzin, to wolniej leci albo nie chce początkowo lecieć. Leci kropelkami,strumieniami nigdysad nie opróżniam tez do konca bo ile można..po godzinie w sumie z obu nawet albo i więcej czasem..zwariowac można..
      a może odciągam do konca?nie wiem..bo po takim czasie mnie już bolą i sama nie wiem czy z nawału mleka(nie sa twarde jak skała ale tez nie flaki) czy od długiego odciągania...
      • laktatorww Re: Mini electric Medeli kłopoty 13.02.12, 12:13
        annn80, wydaje mi się, że nie powinnaś się schylać przy ściąganiu mleka; w instrukcjach medeli i na ich filmikach instruktarzowych mówią, żeby się wygodnie oprzeć, lejki mają dotykać piersi tak, żeby były skierowane wręcz trochę do góry; i nie chodzi tu o komfort kobiety smile tylko chyba właśnie o bezpieczeństwo sprzętu i zaciąganie mleka / wilgoci do silniczka
        • annn80 Re: Mini electric Medeli kłopoty 13.02.12, 16:36
          ale wtedy mleko się zbiera w lejku i trzeba go przechylac żeby słynęło.własnie czytałam o wygodnej pozycji ale jakoś tego nie widzę.chyba że ktoś ma zwisy do pasa albo sutki skierowane w dół.. wink))))
    • bullet-proof Re: Mini electric Medeli kłopoty 01.09.12, 14:03
      Cenna rada uzyskana od pana z serwisu Medela - od 3 lat nie praktykuje się procedury czyszczenia laktatora mini electric za pomocą wody z mydłem i strzykawki. Ja właśnie wysłałam swój sprzęt do serwisu bo silnik stracił moc (mam zastępczy ten sam i czuję różnicę - membrana i zaworek jest ok, nie był zalany mlekiem) zobaczę co uda im się zrobić. W odciąganiu to mnie najbardziej wkurza, że sprzęt zawodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka