Dodaj do ulubionych

Leżaczkowe dzicko

06.11.11, 20:29
Moja mała pięknie spała do jakiego 8 miesiąca życia, odkładana wieczorem o łóżeczka spała.
Czasami w ciągu dnia przy większym marudzeniu, dyrdne łam dwa razy leżaczkiem do snu.
ale teraz to już jest masakra, be leżaczka nie ma snu, fakt, że zasypia na nim momentalnie, ale jest i tak, że budzi się z rykiem w nocy i chce spać TYLKO na leżaczku.
Czy są tu mamy, które oduczyły dziecko spana i usypiania na leżaku? Bee dzięczna za rady
Obserwuj wątek
    • 1mzeta Re: Leżaczkowe dzicko 06.11.11, 23:51
      Nie pomogę bo nie uczyłam i nie oduczałam spania dziecka w leżaczku -nigdy mi taki pomysł do głowy nie przyszedł.
    • lidek0 Re: Leżaczkowe dzicko 07.11.11, 07:54
      Nie wiem czemu uczyłaś spania w leżaczku, bo do spania służy łóżeczko. Teraz nie pozostaje nic innego jak konsekwentna nauaka zasypiania w łóżeczku.
      • michelinka11 Re: Leżaczkowe dzicko 07.11.11, 08:51
        Mzeta i Lidek - po co krytykowac, ze czyjes dziecko spi w lezaczku? Dziewczyna sie pyta, jak odzwyczaic a nie czy spanie w lezaczku to dobry pomysl. Widac byl powod, zeby tak spalo.
        A do mamy - chyba niestety konsekwentne odkladanie do lozeczka to jedyny sposob. Starszy jak byl malutki tez pare razy mu sie zdazylo spac w lezaczku bo to byl jedyny sposob zeby usnal ale na szczescie sie do tego nie przywyczail. Moze jak najwiecej pokazywac dziecku lozeczko, klasc w ciagu dnia i zrobic z tego jakis rytual.
        Powodzenia
        • 1mzeta Re: Leżaczkowe dzicko 07.11.11, 14:28
          Gdzie jak krytykuję- stwierdzam fakt,że nie uczyłam bo mi nawet to do głowy nie przyszło. Rozuimiem,że ty jak kupujesz jakiś sprzęt to od razu sporządzasz listę i przekopujesz fora w poszukiwaniu informacji jak jeszcze można ten sprzęt inaczej użyć niż jest jego przeznaczenie.
          • michelinka11 Re: Leżaczkowe dzicko 07.11.11, 16:04
            Moze czytam miedzy wierszami, ale jesli ktos sie pyta o rade a ktos inny odpowiada ze nie musial oduczac dziecka bo mu nawet do glowy nie przyszlo zeby do tego uzywac lezaczka to dla mnie taki post jest ciutke zbedny i to dla mnie krytyka - jak moglo ci przyjsc do glowy matko, zeby lezaczka uzywac do spania?? No i nie bardzo rozumiem druga czesc Twojej wypowiedzi???
    • czarna784 Re: Leżaczkowe dzicko 07.11.11, 08:38
      Moja mala miala niedawno taki okres,ze nauczyla sie sama bujac w bujaku,nozkami jakos to wykombinowala i w taki sposob lezac w nim,bujajac sie -usypiala,ale postanowilam jej nie pozwalac na to,bo sie balam ze sie przyzwyczai.Nadal siedzi w bujaku,ale jak widze,ze oczy trze i ziewa to ja od razu wyciagam i do lozeczka klade.Mysle ze teraz pozostaje Ci nic innego ja konsekwentne odkladanie do lozeczka,mimo placzu,inaczej sie chyba nie odzwyczaismile
      • olgaaa1 Re: Leżaczkowe dzicko 07.11.11, 08:44
        Moje dziecko dwukrotnie leżało w szpitalu, przeszło operacje, bujanie było jedyną formą wyciszenia jej w szpitalnym gwarze i ukojenia jej płaczu i bólu, którego jak sądze wasze dzieci ni przeszły i jak sądze (dzięki Bogu) nie musiałyście patrzeć na ból swojego dziecka, któremu nie możecie pomóc, więc mamy idealne Was nie pytam o rady, tylko mamy mającez tym doświadczenie.
        • annie_laurie_starr Re: Leżaczkowe dzicko 07.11.11, 10:52
          A bardzo Ci ten lezaczek przeszkadza - niech sobie w nim zasypia. Kiedys sama odrzuci ten lezaczek. Pewnie bardzo niedlugo, bo bedzie coraz bardziej ruchliwa i taki lezaczek zacznie ja wkurzac,
          • ciastolina84 Re: Leżaczkowe dzicko 07.11.11, 11:07
            Nie przejmuj się krytyką mam idealnych po pierwsze. Ja też mam problem z usypianiem dziecka tylko że moje woli usypiac u mnie na rękach. Ja uczę moja zasypiania samodzielnego, ale w taki sposób że leżę koło niej na dużym łóżku i ja glaszczę ją po pleckach i główce. Czasami jak jest lepszy dzień to sama w łóżeczku zaśnie, ale to rzadkość. Może też tak spróbuj. To łagodniejszy i moim zdaniem bardziej humanitarny sposób niż konsekwentne odkładanie dziecka do łóżeczka pomimo jego płaczu. Pozdrowienia dla ciebie i dużo zdrowia dla córeczki życzęsmile
            • annie_laurie_starr Re: Leżaczkowe dzicko 07.11.11, 11:14
              Zapomnialam dodac, ze moje dziecko ma obecnie 13.5 miesieca i preferuje usypiac wiszac na tacie. Czeka na niego az wroci z pracy - jak Taty nie ma to jest problem ze spaniem. Tak wiec ten Twoj lezaczek nie jest znowu taki zly.
        • silje78 Re: Leżaczkowe dzicko 07.11.11, 11:22
          a może jest to kwestia innej pozycji niż w łóżeczku. w większości leżaczków dziecko jest w pozycji kubełkowej, może właśnie ta pozucja córce odpowiada. tym tropem bym szła i próbowała jej taką pozycję zapewnić w innym miejscu (łóżeczk/łóżko rodziców). może spróbuj ułożyć córką na dużej poduszcze w łóżeczku, wtedy też dupka się lekko zapadnie, a nóżki i główka będą nieco wyżej.
          co do odzwyczajania to zależy od tego co sprawia, że małej lepiej się tam śpi.
        • czarna784 Re: Leżaczkowe dzicko 07.11.11, 11:43
          Nie rozumiem,pytalas jak odzwyczaic dziecko od bujania w bujaku,napisalam,ze u mnie sie to zaczynalo i w miare szybko to ograniczylam,poprostu nie kladac malej do niego. Nie wiem chyba nie widze innego rozwiazania zeby je oduczyc jak poprostu nie wkladajac do bujaka.A co do bujanaia i noszenia na rekach to nosilam mala do 3 miesiaca na rekach zeby usnela,pozniej oduczylam tego kladac do lozeczka i czekajac az usnie. I wcale nie uwazam sie za mame idealna.
          Podzielilam sie swoim doswiadczeniem,tyle.
          • michelinka11 Re: Leżaczkowe dzicko 07.11.11, 11:58
            Mysle ze ten post olgi byl do mzeta i lidek a nie do ciebie smile
            • czarna784 Re: Leżaczkowe dzicko 07.11.11, 12:09
              No nie wiem sama,odpowiedz jest chyba raczej do mnie.Tak wyglada bynajmniejwink
              • michelinka11 Re: Leżaczkowe dzicko 07.11.11, 12:30
                No ale ty nie krytykowalas smile No ale nie bede sie wypowiadac w nie swoim imieniutongue_out
                • czarna784 Re: Leżaczkowe dzicko 07.11.11, 14:41
                  No wlasnie daltego napisalam ze nie rozumiemsmile A ten post jest podlaczony jako odpowiedz na moj,wiec juz nie wiem samasmile
                  • olgaaa1 Re: Leżaczkowe dzicko 07.11.11, 15:15
                    czarna, to nie bło do Ciebie big_grin Może faktycznie ta pozycja jej odpowiada, spróbuje z tą pduszką smile. Mój mąż twierdzi, że ona się czuje w tym leżaczku bezpiecznie i jak w nocy się czegoś przestraszy, to tylko to ją uspokaja.
                    • czarna784 Re: Leżaczkowe dzicko 07.11.11, 15:31
                      Ok,sie unioslam trochebig_grin Zdrowia dla malucha zyczesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka