Dodaj do ulubionych

Katar bialy 3 tydzien :(

16.11.11, 09:55
Maly byl chory przy okazji pierwszego zeba zalapal infekcje. Bral przez 7 dni amoksycyline po 4 dniach temp do 38,7. Juz od 2 giej dawki antybiotyku goraczka nie wraca. Zolty katar minal po 3 dniach. Wlasnie wyszedl 2-gi zab, a katar nadal. Szczegolnie po nocy. Wodnisty lub bialy. Zatyka nosek , a da sie odciagnac dopiero po psikaniu sola. Synek ssie piers na lezaco co powoduje zalewanie noska mlekiem i mam wrazenie poteguje. Ile jeszcze tego kataru. Nie kaszle, jest pogodny. Apetyt jako taki. Tylko co z tym katarem.
Uzywalismy euphorbium ale od 2 dni juz nie bo efektu nie bylo. Sol do czyszczenia noska. Inhalacje z soli. Witamina C 2 x 10 kropli. Wczesniej nasivin soft przez 5 dni. Teraz juz nie bo takie przewlekle uzywanie moze zaszkodzic. W domu 21st. Reczniki mokre na kaloryferach.
Co jeszcze moge zrobic i dlaczego ten katar tak sie ciagnie???
Juz nie ma serca go meczyc ta frida. Katarek do odkurzacza sie nie sprawdza bo maly sie go strasznie boi.
Smaruje tez na nos pulmexem.
Ostatnie 4 noce byly kiepskie -plakal przez sen budzil sie -raczej to wiaze z wyzynaniem tego nieszczesnego drugiego zeba. W zwiazku z tym mniej energinyczny w ciagu dnia. Ale bawi sie na macie, choc czesciej ma ochote na 15 minutowe drzemki np co 2,5 h a nie co 3,5 jak normalnie.

Dodam ze ulewal od poczatku i takie lekkie slady wydzieliny i duzo zab w nosie sie zdazalo. Ale teraz tej wydzieliny jest sporo. Tak jak pisalam bialo-przezroczysta. Czasem ze sladami mleka czy to swiezego czy skwaszonego, ale to wszystko w przezroczystym sluzie odciagam po zakropieniu.

Niestety inne karmienie niz na lezaco nie wchodzi w gre. Mamy z krmieniem problem od dawna . Pozadnie zjada wylacznie przez sen i na lezaco. Moze to miec zwiazek z problemami z napieciem miesniowym obnizonym na ktore jest rehabilitowany. Bez snu placze i zjada po kilka lykow co chwile, ksztusi sie. Jak ladnie we snie zje to przez 3 h sie bawi. Zeby jakos zmniejszyc zalewanie nosogardla podczas karmienia podkladam poduszke klin i ksiazki pod nogi lozka na ktorym sie karmimy.
Obserwuj wątek
    • kicia_beauty Re: Katar bialy 3 tydzien :( 16.11.11, 11:17
      Pierwszy katar mojego syna trwał ponad 3 tygodnie, potem jeszcze spływało mu po tylnej ścianie gardła, szczególnie w nocy, jak leżał na plecach. Przede wszystkim trzeba uzbroić się w cierpliwość. Najpierw częste odsysanie, zakraplanie solą, Euphorbium, Nasivin na noc, potem do nosa zakraplałam Quixx ( to jest roztwór hipertoniczny, lepiej rozpuszcza wydzielinę niż roztwory izotoniczne ) i odsysałam rano i wieczorem, potem już tylko na noc. Trwało to długo, ale przeszło.
    • mruwa9 Re: Katar bialy 3 tydzien :( 16.11.11, 11:37
      Jesli czytam-bialy katar, to mam momentalne skojarzenie: dlubiesz dziecku w nosie (frida, czymkolwiek, zalewasz woda, sola, kroplami) i to, co wyciagasz, to po prostu wydzielina produkowana w reakcji na mechaniczne draznienie sluzowki nosa.
      Przestan dziecku dlubac w nosie , a minie szybko.
      • kicia_beauty Re: Katar bialy 3 tydzien :( 16.11.11, 12:23
        Dużo w tym racji.
        • kicia_beauty Re: Katar bialy 3 tydzien :( 16.11.11, 12:23
          Zapomniałam wykasować suwaczki...
          • aga.1975 Re: Katar bialy 3 tydzien :( 16.11.11, 12:43
            Ja tez sie juz nad zastanawialam. Ale tej wydzieliny jest najwiecej po nocy po okolo 12 godzinach od odciagania, psikania, inhalacji.

W ciagu dnia mu niczego juz od kilku dni nie zakraplam. Odciagam przed karmieniem -albo nic nie leci albo przezroczysty rzadki katarek.

No nic sprobuje mu do wieczora nic nie robic . Ale czy inhalacji tez nie ?

I czy na noc tez nie oczyszczac?

Bo obawiam sie ze wowczas nie bedzie mogl ssac rozbudzi mi sie po 2 h od usniecia z placzem.
    • aga.1975 Dziewczyny 16.11.11, 18:37
      Tak zrobiłam. Nie czyscilam noska od rana. Probowalam frida sama+ inhalacje bez soli. Usnal juz na noc. Cos tam swiergoli i furczy , ale po inhalacjach nie schodzi. Ale mamy jeszcze do 24.00 2-3 karmienia, ktore zazwyczaj mimo katarku sie dalo zrobic. Potem jak sie budzil w nocy bylo roznie jadl lub zapchany nosek mu nie pozwalal. Oczywiscie na poczatku infekcji o karmieniu po 2.00 nie bylo mowy. A ostatnio w nocy spi niespokojnie i czesciej sie budzi na jedzenie. Jedzenie miedzy 18-24 to u niego norma. I wlasnie odmowa komletna jedzenia w tym czasie-poprzedzila poczatek infekcji , goraczke i mega katar. Zobaczymy.
      W zaszadzie zrezygnowalam z soli przed snem. Laryngolog mojego syna starszego wogole soli nie poleca. Uwaza ze psikanie uposledza ruch prawidlowy rzesek nablonka oddechowego -amniejsza naturalne oczyszczanie sluzowek i tym samym przedluza infekcje. Ale niemowle ktore nie moze ssac i tym samym jesc -stanowi tu wyjatek. Bo dziecka odwodnic i nie karmic nie mozna .

Ech ten katar.
    • nangaparbat3 Re: Katar bialy 3 tydzien :( 16.11.11, 20:05
      Trochę się boje tak publicznie do tego przyznać, ale trudno: Kiedy karmiłam (do roku), a córce zdarzał się katar, po prostu wpryskiwałam jej swoje mleko prosto do noska. Na początku karmienia - czytałam, że na początku każdego karmienia pokarm zawiera najwięcej przeciwciał.
      Działało. Mała nigdy się nie rozchorowała, dopóki karmiłam (rok).
      Te cudowne własciwosci mleka odkryłam, kiedy miała zapalenie spojówek, dostawała jakieś krople, nie pomagały, wreszcie zdesperowana spróbowałam przemyc oczka mlekiem - przeszło jak ręką odjął. Stąd potem pomysł przy katarkach.
      Dziwie się, że karmisz dziecko przez sen - jak mówi moja mama (pediatra, 15 lat pracy na oddziale noworodków) - człowiek albo śpi, albo je. Spróbuj zaprzestać - może wtedy zacznie lepiej jeść, kiedy czuwa.
      • matokk Re: Katar bialy 3 tydzien :( 16.11.11, 21:02
        Moj synek tez mial katar przez dwa tyg i jedna kochana forumowiczka polecila mi olejek Olbus oil. Pare kropelek na poduszkę albo pizamke.Nie mialam co prawda akurat tego olejku, więc wzielam zwykly olejek eteryczny i katar minal smile Polecam
        • aga.1975 Re: Katar bialy 3 tydzien :( 17.11.11, 07:32
          Dzieki.
          Troche sie tego olbasa obawiam bo moze u niemowlat powodowac skurcz krtani, amoj i tak ma juz wiotkosc krtani.
          Ale smaruje go pulmexem-on tez zawiera olejki eteryczne.

Co do karmienia. To jest to efekt walki po 3 m-cach. Dziecko w dzien jak ssie bez spania to traci na wadze. Bo wezmie kilka lykow i koniec. Tylko tyle aby nie pasc z glodu. Po chwili znow glodny i zaczyna sie coraz bardziej denerwowac az do placzu podczas ktorego jedzenia odmawia. Butelki sa probowane codziennie od 3 m-cy tez porazka, smoczki podobnie -nie chce. I tak sa juz male postepy bo w polsnie do usniecia juz potrafi ssac. Pediatra kazala czekac az minie. Ale nie glodzic. Tym bardziej ze to ma zwiazek prawdopodobnie z problemami ktore rehabilitujemy.

Dzis noc przetrwalismy, choc na wieczor czyszczenia nie bylo i teraz furczy mocno nos przytkany. Zaraz wezme chuste poinhalujemy i sprobuje odessac frida bez soli. Troche obawiam sie tego splywania wydzieliny. Ale tez mam wrazenie troche blednego kola z tym plukaniem.
    • marta-zs Re: Katar bialy 3 tydzien :( 18.11.11, 15:02
      ja jak tylko rozkrecam kaloryfery to moje dziecko ma przezroczysty katar, poki się nie przyzwyczai to trwa to tak zazwyczaj ok miesiaca. I co roku to samo. Trzeba tylko uwazac, zeby dziecko przy okazji tego kataru sie nie nadkazilo, bo wtedy to normalne leczenie.
      • justa_m1 Re: Katar bialy 3 tydzien :( 18.11.11, 20:56
        hmm. mój 4 m-czniak tezod tyg ma katar przeźroczysty. i psikam wodą morską disna mer, odciągam kładę na plecy maść majerankowa i za cholerę nie przechodzi. Może faktycznie macie rację, zostawić to. bo powstaję błędne koło. Tym bardziej ze ssie nromalnie tyle tylko że mu furczy i mnie to przeszkadza. Nawet KAtarkeim odciągam to czasem niewiele zejdzie. A dziecko ma już uraz do psikania i odciagania. Ale boję sie aby nie poszło dalej. Zostawić to?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka