Dodaj do ulubionych

mam dosc wstawania w nocy!

06.02.12, 20:18
Gdy byłam w ciąży, nigdy nie zstanawiałam sie nad tym kiedy synek zacznie przesypiac całe noce, wiedziałam, że bedzie ciezko i tyle. Mijały miesiace a mój synek ciagle sie budzi w nocy. Ostatnio bardzo czest jestem zaczepiana przez mamy ktore pytaja mnie czy synek przesypia noce? To pytanie slysze najczesciej. Gdy mówie, że nie wyrazaja ubolewania i ciagle slysze ze to dziecko od 3 msc a tamto od 4 a to to już od dawna. Wszystkie przesypiają całe noce. Tylko nie moje! Synek ma 10 msc. Nie tylko wstaje do jedzenia w nocy ale od miesiaca około godz 3 rozbudza sie, przez około 20 minut jest mu bardzo wesoło a kolejne 40 sie poprostu drze! Mam juz tego dosc, zaczyna yc tak, że jak tylko zaczyna sie oruszac w łózeczku to mam juz nerwy bo wiem, że zaraz bede musiała z nim "walczyc", pomózcie prosze!
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: mam dosc wstawania w nocy! 06.02.12, 20:28
      Nic nie piszesz jak wygląda jego dzień: ile śpi, jaki jest wieczór, co je na kolację. To bardzo ważne, bo może śpi za dużo, nie wycisza się wieczorem /a w nocy przeżywa atrakcje dnia/. Co do jedzenia w nocy to warto powoli odstawiać jedzenie oszukując wodą no i wstawać może też tatuś. No i nie powinniście sami się denerwować bo dziecko to wyczuwa i się nakręcacie sami.
      • marikaka25 Re: mam dosc wstawania w nocy! 06.02.12, 20:32
        Śpi raz dziennie, około 1,5 godz, czasami tylko 40 min. Na kolacje podaję mu mleko z kleikiem ryżowym-260ml-tyle wypija. Tatuś jak najbardziej wstaje ale często pracuje na nocne zmiany także wtedy jest to niemożliwe. Próbowałam dawać, wode, herbate ale wrzeszczy tak długo aż nie dostanie mleka.Kładę go spać koło 19.30 a o 22 muszę już karmić ponownie.
        • lidek0 Re: mam dosc wstawania w nocy! 06.02.12, 20:54
          Podawaj kaszę łyżeczką, a wtedy może być gęstsza czyli bardziej sycąca.
        • kondolyza Re: mam dosc wstawania w nocy! 06.02.12, 21:28
          wg mnie za mało spi w dzień i za dużo jedzenia na raz dostaje, to wielka porcja, jeśli inne porcje są tak wielkie to może ma żołądek rozciągnięty? potem mu sie strawia i włącza mu się ssanie.
          prawdą jest, że aby dziecko dobrze spało w nocy musi mieć dobry dzień i odpowiednią ilość snu w ciągu dnia.
          moja młoda śpi w dzień 2 razy, raz około 1,5-2 godziny a druga drzemka popołudniowa jest dłuższa, 2,5 godziny potem budze zazwyczaj, żeby wieczorem zasnęła.
          jak w pewnym momencie, gdzieć ok.8 mca wpadliśmy w pułapkę bo nam się wydawało że już taka duża że wystarczy jak śpi raz i krócej, to od razu zaczęły się porblemy z zasypianiem i z wybudzaniem w nocy, więc weź to pod uwagę.
          • marikaka25 Re: mam dosc wstawania w nocy! 06.02.12, 21:34
            Synek od samego początku niewiel spał w dzień, a co do jedzenia to w nocy jak sie rozbudza daję najwecej 150 ml, ale co mam zrobić jeśli noc chce tyle? Ciągle słyszę,że dziecko powinno jeść tyle ile potrzebuje, jak tylko nie chce wiecej ssac od razu odstawiam butle
          • ponponka1 Zaplulam ekran :) 07.02.12, 13:30
            Jedna pod druga diagnozy zupelnie sprzeczne i co robic w zwiazku z tm. Wg lidek dziecko nalezy dopchac jak ges - bo pewnie dostaje za malo sycacy pokarm, wg kondolyzy
            dziecko dostaje za duzo i ma rozciagniety zolodek...heheheheheh

A ja napiesze, tak. Patrzycie pod katem waszych dzieci, a dzieci sa rozne.
            Autorko, moja tez sie budziela w nocy kilka razy, po okresie noworodkowym apogeum bylo znowu kiedy miala 9-10 miesiecy. Niektore typy tak maja. Ale to przechodzi smile Zaczela sypiac cale noce jak skonczyla rok. Teraz ma trzy lata i od dwoch lat nie ma nocnych pobudek.

Za to podziele ci sie tajemnica. Ze wiekszosc dzieci, kttore zaczynaja wedrowac w srodku nocy do rodzicow jako dwu-trzylatki to dzieci, ktore zostaly wytresowane do przesypiania nocy jako niemowleta. Zatem jak znowu ktos ci zada takie pytanie, to powiedz, ze twoje dziecko tak spi jakie sa JEGO potzreby a nie rodzica. A jak sie dowiesz, jak to dzieci przesypiaja ladnie noce od 3 miesiac, to odpowiedz, pogadamy za rok smile
            • thea19 moj gagatek nie jest tresowany 08.02.12, 17:04
              i przychodzi prawie w kazda noc do nas i laduje sie na srodek majac na sobie spiworek. przesypial noc od kiedy skonczyl 3 czy 4 mce ale karmilam go przez sen ok polnocy. najpierw wstawal o 5 pozniej wstawanie przesuwalo mu sie az zaczal regularnie wstawac o 7-8.
              od jakis 2 mcy budzi sie ok 4-5 bo chce mu sie pic - dostaje wode i idzie spac dalej (jak raz dalam mleko, zeby sprawdzic czy moze chce jesc, to spal potem do 10). ma 14mcy i coz poradzic, to dziecko tylko.
            • ewcia1980 Re: Zaplulam ekran :) 09.02.12, 20:51
              > Za to podziele ci sie tajemnica. Ze wiekszosc dzieci, kttore zaczynaja wedrowac
              > w srodku nocy do rodzicow jako dwu-trzylatki to dzieci, ktore zostaly wytresow
              > ane do przesypiania nocy jako niemowleta. Zatem jak znowu ktos ci zada takie py
              > tanie, to powiedz, ze twoje dziecko tak spi jakie sa JEGO potzreby a nie rodzic
              > a. A jak sie dowiesz, jak to dzieci przesypiaja ladnie noce od 3 miesiac, to od
              > powiedz, pogadamy za rok smile

No ja nie byłabym tego taka pewna i nie triumfowałabym z tym "pogadamy za rok".

Moja córka mając 4 miesiące przesypiała juz całe noce.
              Teraz ma 5,5 roku i z nią nie było nigdy wiekszych problemów ze spaniem.

Za to syn .... masakra.
              Ma prawie 3 lata i do 1,5 roku budził się w nocy na żarcie sad
              A jak przestał jeść w nocy to zaczął człapać się do nas do łóżka.
              I tak jest do dziś.
              A na dodatek teraz ma jakiś regres i 3 noce pod rząd obsikał nam łóżko.
              On budzi się w nocy (teraz byliśmy 2 tygodnie na urlopie, spaliśmy praktycznie w jednym łóżku we czwórkę i syn budził sie w nocy i szukał swojej przytulanki-misia) co wkurza mnie strasznie i zastanawiam sie jak długo to jeszcze może potrwać.

także moim zdaniem - nie ma reguły.
        • aniaurszula Re: mam dosc wstawania w nocy! 07.02.12, 15:53
          moja usypia ok 22 i w nocy sie budzi ale moje typy tak maja ze nie usna przed 22
    • deodyma Re: mam dosc wstawania w nocy! 06.02.12, 20:30
      moj mlodszy ma rok i tez nie przesypia calych nocy.
      budzi sie miedzy godz 1-3 w nocy, dostaje butle picia a potem spi go 6-7 rano.
      dostanie jesc i dzie spac na godz, albo dwie, albo wstaje.
      starszy zaczal przesypiac noce, kiedy skonczyl 13 msc.
    • heja5 Re: mam dosc wstawania w nocy! 06.02.12, 20:40
      Dla pocieszenia (pewnie marnego) powiem Ci, że moje dziecko też budzi się w nocy ze 2, 3 razy i pytania o to "czy przesypia całe noce", że już dawno powinien - delikatnie mówiąc, denerwują mnie. Karmię piersią i czytałam, że piersiowe dzieci tak mają. Mały śpi z nami, żeby nie rozbudzał się za bardzo i jak tylko zaczyna się kręcić to przystawiam go i zasypia od razu, przynajmniej tak było, a od jakiegoś czasu (ok. miesiąca) zdarza mu się obudzić w środku nocy z uśmiechem na ustach i chęciami do harców ku niezadowoleniu rodziców. Mam nadzieję, że to minie. Chyba trzeba to przeczekać.
      Wstawanie w nocy jednak, aż tak mnie nie denerwuję, nawet nie jestem aż tak zmęczona tym. Ciekawa jestem tylko jak będzie z odstawieniem od piersi i czy wtedy zniknie problem nocnego wstawania.
      • andzi-a233 Re: mam dosc wstawania w nocy! 06.02.12, 20:43
        moja córka nie je w nocy od jesieni a nadal nie przesypia nocy sad codziennie muszę kilka razy wstać. A to pogłaskać a to przykryć
      • marikaka25 Re: mam dosc wstawania w nocy! 06.02.12, 20:53
        Ja karmiłam piersia do 6 msc, chciałam dokarmiać butlą tylko na noc zeby choc troche dłużej pospał bo budził co 1-2 godz. , ale ały przestał mieć ochote na piers i pomimo tego, że czułam sie jak wyrodne matka gdy podawalm mu kolejną butle to teraz nie żałuje bo sen jakby nie było trochę się poprawił. A pytania z serii "czy przesypia cale noce" są moje ulubione. big_grin Kiedyś też nie denerwowało mnie wstawanie w nocy a wstawał o wiele czesciej, nie wiem dlaczego tak jest teraz
    • kosa.bar Re: mam dosc wstawania w nocy! 06.02.12, 20:48
      Nie ma żadnych norm od kiedy dziecko powinno przesypiać noc, to nie jest zabawka. Moja córka zaczęła spać całą noc w wieku 2,5 roku, po odstawieniu od piersi, jakoś nie czułam się zmęczona czy wściekła. Teraz młoda ma trzy lata, zdarza jej się pobudka bo coś złego się przyśni, chce pić, siusiu, itp. Po prostu, dzieci tak maja i tyle.
      • eps spanie w nocy 06.02.12, 21:15
        ja mam 3 dzieci a te przesypiające noce to niestety nie moje.
        każde do ukończenia 2 roku życia albo i dłużej wstawało i wstaje w nocy (obecnie córka).
        moja jak miała rok to potrafiła obudzić sie w środku nocy i nie mogła zasnąć 3 godziny. rzucała sie po łóżku a ja myślałam że nerwowo nie wytrzymam.
        i też jak kogos spytam to absolutnie wszstkie dzieci noce przesypiają. jedne od urodzenia inne bardzo szybko po urodzeniu, tylko nie moje kurde smile
        no ale cóż życie, jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma smile
        • marikaka25 Re: spanie w nocy 06.02.12, 21:22
          smile Ja dlatego nie pytam, nie należe do tych mam które jak widzą dzieco to od razu lecą i wypytują a przy okazji się chwalą swoim raczej mam to szczęscie, że przycigam do siebie mamy których dzieci od 3 msc przesypiają całe noce big_grin
    • mia_siochi Re: mam dosc wstawania w nocy! 06.02.12, 21:30
      Mój niedługo skończy rok, budzi się 2 razy- koło północy i ok.4. Tyle, ze ja nie robię z tego wielkiego problemu, jest mały i ma prawo się budzić. I uważam, że ma też prawo być głodny- zasypia ok 19, budzi się o 7, ja bym przez 12 godz zgłodniała, a co dopiero taki mały brzuszek.
      Nad ranem zabieram go do łóżka i ta drzemka to miłe rozpoczęcie dnia smile Wszystko jest kwestią podejścia smile
    • kasiak37 Re: mam dosc wstawania w nocy! 06.02.12, 21:46
      uzbroj sie w cierpliwosc.Dziecko ma prawo budzic sie w nocy do 3 lat.
      • silje78 Re: mam dosc wstawania w nocy! 08.02.12, 20:31
        a jak po trzech nie przestanie to co?
        • leneczkaz Re: mam dosc wstawania w nocy! 09.02.12, 12:33
          wymienić na nowszy model wink
    • kutitu Re: mam dosc wstawania w nocy! 06.02.12, 21:50
      Mój syn wstawał po 10 razy w ciągu nocy, to był koszmar, szczególnie jak wróciłam do pracy i nie miałam możliwości odespania w ciągu dnia. To już w ciąży było czuć, że da popalić, kopał prawie non stop. Karmiłam go naturalnie a na noc dostawał mleko sztuczne z kaszką nic to nie pomagało. Pierwsza cała przespana noc była jak miał 15 m-cy, to był "wypadek" smile bo kolejne noce to znów wstawanie co godzinę albo częściej. Pamiętam jak dziś jak wstałam o 2 i pobiegłam do niego sprawdzić czy oddycha. Jadł w nocy do 2 roku. W dzień spał tylko na rękach, jak się go odłożyło do łóżeczka to zaraz wrzeszczał. Nie pamiętam, żeby choć raz obudził się uśmiechnięty, zawsze była syrena. Wytrzymałam z wstawaniem w nocy po 10 raz do roku i 7 m-cy. Potem zabrałam go do sypialni i spał z nami do 3 lat. Ponoć nie powinno tak się robić, ale moje zmęczenie sięgnęło apogeum. Mój syn ma już 5,5 roku i ciężko jest go rano dobudzić do przedszkola a wieczorem zagonić do spania. W nocy śpi " jak zabity". W ciągu dnia nie mogłam nic robić, bo nie pozwalał odłożyć się. Dodam, ze to okropny niejadek. Pierwsze zjedzenie mięsa świętowaliśmy jak miał 4 lata. Nic na niego nie działało, zaciskał buzię, nawet przegłodzenie nic nie dało. Był wówczas bardzo zły. Mógł jeść na okrągło mleko, jak mawiał moja pychotka i całował opakowanie Bebilonu. Teraz też jest problem z jedzeniem. Od narodzin jest mega przytulichem, stąd jego ksywka "Myszek Przytuliszek".
      Moja druga pociecha, dziewczynka za dwa tygodnie skończy rok. To odwrotność mojego syna smile Pierwszą cala przespaną noc miała w wieku dwóch miesięcy, jak obudzi się w nocy dwa razy to już dużo. Od początku śpi w swoim łóżeczku, jak była chora to wzięłam ją do sypialni, ale ona nie potrafiła z nami spać. Budzi się uśmiechnięta. Jedzenie dosłownie pochłania. Jak robimy zawody kto pierwszy zje, syn grzebie w talerzu nawet nie weźmie jednej łyżki do buzi a ona już jest po obiedzie. Nie jest to typ przytulicha, musi chcieć przytulić się a jak ja chcę się przytulić to mnie odpycha. Mogę przy niej i ugotować i mieszkanie posprzątać. Wymaga tylko, żeby być w tym samym pomieszczeniu. W ciąży budziła się około 9 rano czasami nawet koło 12, pokopała lekko i dalej spała.
      Wychowuję swoje dzieci tak samo. Nikt mi nie wmówi, że tak nauczyłam. To kwestia temperamentu, potrzeb.
      Musisz przetrwać te ciężkie chwile. Kiedyś lekarka powiedziała mi, ze nic na to nie poradzę, trafiłam taki "egzemplarz", mowa o synu, który wymaga dużo czułości i większego zaangażowania niż inne dzieci, ale przecież nie będzie tak całe życie.
    • mruwa9 no to nie wstawaj 06.02.12, 22:42
      po co wstajesz?Wez dziecko do swojego lozka i spij z mlodym. Nawet, jak mlode sie obudzi, ty nie musisz.
      Druga opcja- wstaje tatus, przynajmniej co druga noc.

• aniaurszula Re: no to nie wstawaj 06.02.12, 22:54
        wez dziecko do lozka a jesli ono za zadne skarby nie chce lezec z mama tylko w swoim lozeczku ja mialam tak ze starsza nigdzie nie potrafila usnac jak tylko w swoim pokoju i w swoim lozeczku a po drugie wyznaje zasade ze dzieci spia osobno, mlodsza 15 mcy ida jej zabki jeden po drugim marudna, w nicy bywa roznie , uspakajam, usypiam lubi wtulac sie we mnie ale potem laduje w swoim lozeczku i reszte nocy tam spi. a tak z ciekawosci jak to robisz ze dziecko ktore spi z toba budzi sie, marudzi kreci a ty spisz dalej ja tak nie potrafie
        • mruwa9 Re: no to nie wstawaj 06.02.12, 23:07
          no to jak ktos wyznaje zasady, to niech je praktykuje, ale potem niech nie placze, bo ma dokladnie to, czego chce, na wlasne zyczenie.
          Badzmy dorosli.
          • aniaurszula Re: no to nie wstawaj 07.02.12, 15:50
            a czy ja placze ze sie nie wysypiam, bywa ciezko ale zyje i mam sie dobrze , praktykuje zasade ze dzieci spia w swoim lozeczku potem lozku aby nia zakladac potem watku jak dziecko nauczyc spac samodzielnie, ale nie odpowiedzialas mi jak to robisz ze spisz i nie reagujesz na krecoce sie dziecko w twoim lozku ktore nie spi to mnie bardziej interesuje niz moje zmeczenie
            • ciociacesia to nie jest tak ze sie nie budze 09.02.12, 10:26
              jak mloda sie kreci to owszem budze sie ale nie wybudzam do konca. zwlaszcza ze jak jestem blisko to reaguje szybciej - prytule, poglaszcze, podam piers i spie dalej. chociaz przyznam bywaja noce kiedy spi jej sie zle - ogolnie zauwazylam ze ona gorzej spi jak w pokoju jest mocno cieplo
      • jhoan Re: no to nie wstawaj 16.02.12, 21:37
        U mnie tatuś nie przejdzie, ryk dopóki mama nie weźmie
        Tatusiowi to pewnie odpowiadasmile
    • aniaurszula Re: mam dosc wstawania w nocy! 06.02.12, 22:49
      moja ma 15 mcy i jeszcze nie przespala nocy jedna pobudka to norma gorzej jak robi dluzsza przerwe w panie, a tak na pocieszenie starsza nie przesypiala calej nocy do 3 lat i zyje, zreszta podobnie ma kuzynka jej mlodsza tez sie jeszcze budzi choc ma juz 3 lata
    • betty842 Nie pocieszę Cię:( 06.02.12, 22:57
      Mój starszy syn (obecnie 4,5roku) zaczął przesypiać noce miesiąc czy dwa przed swoimi drugimi urodzinami.Był na butelce od 3.tyg.życia,pił w nocy do 7.m-potem go odzwyczaiłam.Ale to nic nie dało,budził sie i tak i tak (ok 3 razy).Potem jak miał 16m (kiedy myślałam że już jest lepiej i budzi sie rzadziej) zaczął budzić sie nawet 10razy w ciągu nocy (szły mu "trójki")-i trwało to 5 miesięcy! Potem już było super.Przetrwałam chociaż czasem w nocy aż płakałam ze złości bo wiedziałam,że następnego dnia bede wyglądała jak zombie.Ale dałam radęsmile.
      Młodszy synek obecnie ma 11m i też budzi się w nocy.Jest "piersiowy" ale w nocy nie karmię od miesiąca (oszukuję go wodą).Budzi się różnie-czasem 2 razy a czasem 5 razy.Przy nim nie płaczę już ze złości-wiem,ze kiedyś zacznie przesypiać noce.Dałam radę przy pierwszym,dam i radę przy drugim. Po prostu taki typ.W sumie to słyszałam,ze nie ma dzieci,które przesypiają całe noce.Każde się budzi w nocy,tyle,że jedno potrafi od razu samo zasnąć a inne potrzebuje jakiegoś uspakajcza/zasypiacza.Czasem jest to pierś,czasem butelka,czasem smoczek,czasem przytulenie przez mamę. Młodszy musi napić sie wody.Wypije kilka łyków,daje mu smoka i spi dalej.Kilka razy usilnie podawałam mu smoczka zamiast wody ale darł sie jak opętany wiec poddawałam się i dawałam mu popić wody.W sumie na jedno by mnie wyszło czy dostałby pierś czy wode-bo i tak sie budzi,ale po cichu licze,że jednak kiedys stwierdzi,ze nie warto budzić się po to żeby tylko wode dostać.
    • katriel Re: mam dosc wstawania w nocy! 06.02.12, 23:10
      > ktore pytaja mnie czy synek przesypia noce? To pytanie slysze najczesciej. Gdy
      > mówie, że nie wyrazaja ubolewania i ciagle slysze ze to dziecko od 3 msc a tamt
      > o od 4 a to to już od dawna. Wszystkie przesypiają całe noce. Tylko nie moje!

Iiiitam. Wskazówka: ty też możesz opowiadać innym mamom, że twoje dziecko
      przesypia noce. Póki z tobą nie mieszkają, to się nie kapną, że ściemniasz.
    • aleksandra1357 Re: mam dosc wstawania w nocy! 06.02.12, 23:47
      Przesadzasz.
      Mój starszy syn przespał pierwszą noc, jak miał 3 lata. Do 2 roku życia budził się co najmniej 5-10 razy na noc.
      Młodszy ma teraz 18 miesięcy. Nigdy nie przespał więcej niż 2 godziny ciągiem, często budzi się co godzinę.
      Od 4 lat nie przespałam 3 godzin. No z 5 pobudkami na 5 minut uważam za bardzo udaną.
      Pozdrawiam smile
      • marikaka25 Re: mam dosc wstawania w nocy! 07.02.12, 08:42
        Jestem w 100 procentach pocieszona big_grin, nie chodziło mi o sam fakt wstawanie co usypiania go przez godzine po takiej pobudce. Ale po tych wszystich opiniach supermam myślałam, że to tylko ja mam takie wyjątkowe dziecko, ale widzę, że jest to zupełnie normalne. Fakt o którym zapomniałam wspomnieć, synkowi od trzeciego miesiąca non stop idę zeby. Ma już 10. Możliwe,że to też robi swoje, że zabki nie dają mu odetchnąć.
        • aldira Re: mam dosc wstawania w nocy! 07.02.12, 08:50
          Wuee moja tez sie budzi w nocy jeszcze moze nie na jedzenie ale na przytulenie. Tez juz jak slysze jak sie wierci to budze sie odrazu. Rowniez czekam na przespaną calą noc. Nie jesteś sama
        • aniaurszula Re: mam dosc wstawania w nocy! 07.02.12, 21:54
          mojej ida hurtowo ostatnio 4 wszystkie na raz teraz szykuja sie 3 juz je widac pod dziaslami. ja obralam pewna taktyke gdy mala sie wierci postekuje a minelo juz kilka godzin od jedzenia to nim sie na dobre obudzi daje jej butle dziala w 90 procentach spi dalej i omija mnie usypianie tak wiem zaraz posypia sie gromy nt jedzenia w nocy ale ze starsza tez tak robilam, nie ma prochnicy i nadwagi wiec te argumenty mnie nie przekonuja, zycze powodzenia
    • ridibunda Re: mam dosc wstawania w nocy! 07.02.12, 10:00
      Nie pocieszę: moja córka pierwszą noc przespała wieku 2l 10 miesięcy, syn też coś koło tego. Córka poza tym budziła się co ok.2 h. Spalam w ten sposób przez 5 lat. Spokojnie się da.
      To całkowicie normalne, że 10-miesieczne dziecko nie przesypia nocy.
      ale ja nie wstawała, spałam z nimi albo przychodzili do nas do łóżka. Tak jest dużo lepiej.
    • olka_only Re: mam dosc wstawania w nocy! 09.02.12, 09:34
      Nasza córka zaczęła przesypiać całe noce krótko przed rokiem. Wcześniej bywało różnie. Były okresy, w których spała lepiej i gorzej...
      Nie zgodzę się, że dbałość o to, by dziecko spało w nocy to tresowanie. Według mnie to nauka. Tak jak uczymy dziecko, by jadło łyżeczką i by układało klocki, tak kolejnym krokiem jest zrozumienie, że noc jest od spania, a nie od zabawy, czy od krzyków.
      U nas pomogło wstawanie do córki, uspokojanie jej, pogłaskanie po główce i wyjście z pokoju, ale nie na 3 czy 5 minut, ale na góra 2 minuty lub dłużej, jeśli córka była spokojna. jesli zaczęła płakać, to wracaliśmy. Jednak jeśli tylko marudziła (każda mama chyba umie te dwa odgłosy odróżnić) to się wstrzymywaliśmy. Tak nauczyła się sama uspokajać i zasypiać. Jednak by można było w ogóle pomyśleć o wyjściu z pokoju córka musiała skończyć około 8 miesięcy. Wcześniej darła się w niebogłosy, stąd siedzieliśmy przy niej w łóżeczku, aż zasnęła. Szybko staraliśmy się ograniczyć lulanie w nocy, noszenie na rękach. Co innego oczywiście w dzień - wtedy córka jest tulona, zabawiana...
      W nocy staraliśmy się inaczej postępować I to się sprawdziło. Dla mnie to nie tresura. Kto sądzi inaczej, cóż...Każdy może mieć swoje zdanie.

A że wiele życzliwych mam pyta i stresuje takimi pytaniami i komentarzami to inna sprawa...
      • nadave Re: mam dosc wstawania w nocy! 09.02.12, 16:49
        Moja corka tez budzi sie w nocy bardzo czesto. Do niedawna budzila sie co niecala godzine, teraz co godzine z malym haczykiem.Budzi sie od 6 do 10 razy w nocy. Bywa ze i okolo 12 razy. Czasem przytule, czasem nakarmie i spi dalej. Juz sie nie wkurzam. Taki typ i koniec. W koncu jej to przejdzie, nie??
    • dorotab30 Re: mam dosc wstawania w nocy! 16.02.12, 23:25
      Mam dwoje dzieci. Syn ma 2 l i 4 mce i od 4 mca życia przesypia całe noce (mimo że cyckowy) i spałby najchętniej do 11smile, a córka ma 11 mcy i przesypia noce bez jedzenia od mca (do 9 była na cycku), z tym że budzi się o 7. U niej podziałały dwie kolacje, o 18 kanapka i po 19 tuż przed położeniem do łóżka 270 ml mleka. W nocy czasem się budzi z płaczem, ale nie pędzę od razu i zawsze się uspokaja, może ma zły sen (przykrywam kołderką i jest ok). Nie wiem czy pomogłam, ale przekonałam się już drugi raz ze m.in. regularne jedzenie w ciągu dnia skutkuje spokojnym snem w nocy.
    • mikaaan Re: mam dosc wstawania w nocy! 18.02.12, 00:15
      Cierpliwości smile
      Mój syn zaczął przesypiać noce jak miał 15 miesięcy i odstawiłam go od piersi. Do tego czasu potrafił ssać nawet 5-6 razy w nocy, ale spał ze mną, więc tak bardzo mi to nie przeszkadzało.
      Córka ma 2 miesiące i od kilku dni potrafi spać od 20 do 3-4 rano. Raz do 6 nawet spała.
      W szoku jestem i mam nadzieję że to się na jej przyrostach nie odbije uncertain
      Dzieci różne są.
    • kw0 Re: mam dosc wstawania w nocy! 20.02.12, 16:37
      moja córka (5m-cy) budzi sie w nocy dwa razy, czasami raz. karmie mm wiec zanim się porządnie rozbudzi to daje jej mleko. chyba ze od ostatniego karmienia minęło mniej niż 4h to tylko biorę na ręce i przytulam - ona zasypia i jest spokój.
    • aphoper1 Re: mam dosc wstawania w nocy! 20.02.12, 16:58
      Domyślam się, jak bardzo jesteś zmęczona, znam to. W dodatku uwagi innych mam zwiększają Twoją frustrację. Nie wiem, czy Cię to pocieszy, czy nie, ale moja ponaddwulatka dopiero teraz zaczyna przesypiać noce. I to bez żadnych interwencji, po prostu dorosła. A i tak więcej jest nocy z pobudką lub dwiema niż zupełnie bez pobudek.
      Dzieci przesypiających noce w wieku Twojego jest mniejszość. Uwagami innych mam się nie przejmuj. Zwłaszcza że często wyrażają myślenie życzeniowe. Sama znam mamę, która opowiadała, jak to jej dziecko przesypia noce, a potem przy innej dyskusji tłumaczyła, ile to się musiała namęczyć, jak nie taka lampka w nocy świeciła, jak ząbki, jak to, jak owo. Więc chyba trochę na wyrost mówiła o tym przesypianiu, którego tak jej zazdrościłam.
      Ludzie rzadko mówią o tym, że dziecko nie śpi, że śpi z rodzicami itp, bo się tego wstydzą - jakby było czego. A to jest normalne.
      Na zmęczenie to Ci wiele nie pomoże, ale może choć trochę zmniejszy frustrację. Trzymaj się!smile I staraj się jak najwięcej odpoczywać za dnia. Albo włączyć tatę w opiekę nocną (u nas to niestety nie zdaje egzaminu, bo Mąż pracuje co 4 noc, a jak nie pracuje, to ma na tyle mocny sen, że ja już uśpię Małą, zanim bym Go dobudziła czasem).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka