Dodaj do ulubionych

Ściąganie pokarmu

15.02.12, 10:39
mam pytanie do mam karmiących piersią - moja córcia pije mleko tylko z piersi (ma 5 m-cy) za parę dni będe musiała ją zostawić z tatusiem na 3-4 godzinki co oznacza, że bedzie musiał ją nakarmić i w związku z tym:
- wiadomo, że jak ciągnie pierś nie wiem ile tego mleka wypija, więc ile ściągnąć?
- kiedy ściągnąć przed wyjściem? i z jednej piersi? czy z dwóch?
- na stole w kuchni gdzie nie jest ciepło można zostawić?

przyznaje, że nie wiem jak się do tego zabarać.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: Ściąganie pokarmu 15.02.12, 11:13
      Moja córka w tym wieku wypijała na raz 120ml. mojego mleka.
      Ale jeśli nigdy wcześniej jej nie zostawiałaś, to upewnij się, że będzie umiała to mleko wypić z czegoś poza twoją piersią (butelka, kubeczek, łyżeczka), bo nie każde dziecko umie.
      Po drugie - jeśli nigdy nie odciagałaś mleka, nie wiesz, ile uda ci się odciągnąć. Są takie dziewczyny, których biust wcale nie współpracuje z laktatorem. Są takie, którym udaje się ściągnąć kilka kropel. Trodno powiedzieć, ile i czy wypije twoje dziecko, ile uda się tobie odciągnąć i czy z jednej, czy z dwóch piersi. Może będziesz musiała odciągać małe porcje przez kilka dni, żeby uzbierać na jedną porcję.
      co do temperatury - mleko może stać 12 godzin w temperaturze pokojowej, w lodówce 48. Po tym czasie trzeba zamrozić. Jeśli będziesz ściągała małymi porcjami, to nie łącz porcji ciepłej i zimnej, tylko schłódź nową i dopiero dolej do tej poprzedniej. Ew. od razu zamrażaj to, co uciągniesz (np. w pojemniczkach na lód) a potem przed rozmrożeniem połączysz.
    • kandyzowana30 Re: Ściąganie pokarmu 15.02.12, 11:20
      moja sciaganym mlekiem byla tylko dokarmiana, wiec co do ilosci trudno doradzic, ale ja mialam w butelce 100-150 ml i mala zjadala od 60 -120 ml. Ja na twoim miejscu zrobilabym zapas z 300 ml dla poczucia bezpieczenstwa. Moze 150 swiezego i 150 zamrozonego mleka.
      Mleko nieschlodzone mozestac do max 3h, w lodowce 3 dni, w zamrazarce 3 miesiace.
      Ja sciagalam w nocy, jak mala przesypiala prawie cala a mi piersi rozsadzalo.
      Zasady sa takie ze odciagasz po karmieniu, ja sugerowalabym 1 h po, i nastaw sie na to ze na poczatku to wcalemoze nie byc latwe .
      • mfab83.hg Re: Ściąganie pokarmu 15.02.12, 14:00
        Mój Maluch (8 tygodni) też jest na cycu - ładnie przybiera a laktator (medela elektryczny) chociażbym siedziała z godzinę wyciągnie co najwyżej 130 mln i to tylko wtedy, gdy piersi mam przepełnione. W ciągu dnia, gdy mały systematycznie ssie (bardzo systematycznie) uda ma się góra 20 ml odciągnąćsad
        • konwalia30 Re: Ściąganie pokarmu 15.02.12, 15:34
          no własnie tego się obawiam że 120 nie uciągnę. Laktacja u mnie jest unormowana i nie mam aż tak przepełnionych piersi, powiedziałabym że są takie normalne ale mleczko leci z nich.
          • panna.w.drodze Re: Ściąganie pokarmu 15.02.12, 15:48
            to ściagaj po np. 30ml z jednek i drugiej, potem znowu spróbój i juz masz 100, potem nakarm małą (tuż przed wyjściem) wyciągnie ile jej potrzeba pomimo że ściągnełaś laktatorem, mi doradca powiedziała że mleko ścagniete może stac w temp pokojowej 6 godzin.
          • kandyzowana30 Re: Ściąganie pokarmu 15.02.12, 17:15
            zacznij sciagac juz teraz chociazby po 10m i zamrazaj. Dziewczyny uzywaja woreczkow do lodu, ja uzywalam woreczkow medeli. Na pewno ci sie uda.
            Moja mala miala 2 mce jak musialam wyjsc na kilka godzin, maz mowi ze wciagnela 200 ml wtedy smile.
            • konwalia30 Re: Ściąganie pokarmu 15.02.12, 18:43
              czy jeżeli będę mroziła mleko w woreczkach do lodów to wpisywać mam daty?
              jeżeli chodzi o sposób postępowania to czy dobrze myślę - kostki mlekowe wrzucam do butelki i one mają same odtajać? czy włożyć je do kąpieli ciepłej?
              • prncesa Re: Ściąganie pokarmu 15.02.12, 18:59
                maja ottajec w lodowce, a potem jak juz sie rozpuszcaz to trzeba podgrzac, najlepiej w kapieli wodnej albo podgrzewaczu do butelek. Nie wolno robic tego w mikrofalowce!
              • kandyzowana30 Re: Ściąganie pokarmu 15.02.12, 19:23
                ja daty zapisuje, moj maz o ile wiem odmraza i podgrzewa w cieplej wodzie.
              • budzik11 Re: Ściąganie pokarmu 15.02.12, 20:48
                konwalia30 napisała:

> czy jeżeli będę mroziła mleko w woreczkach do lodów to wpisywać mam daty?

Skoro to ma być jednorazowa sytuacja za kilka dni, to po co ci daty?

> jeżeli chodzi o sposób postępowania to czy dobrze myślę - kostki mlekowe wrzuca
                > m do butelki i one mają same odtajać? czy włożyć je do kąpieli ciepłej?

Jak ci się będzie spieszyło, to do kąpieli wodnej, jak nie, to w temperaturze pokojowej wystarczy zostawić, ew. nawet w lodówce, wtedy będzie rozmrażało się najwolniej. Tak jak z rozmrażaniem czegokolwiek innego.
    • prncesa Re: Ściąganie pokarmu 15.02.12, 18:01
      Moj synek ma trzy miesiace i w zeszlym tygodniu tez musialam mu przygotowac porcje. Poniewaz je regularnie i raczej oproznia mi piersi, nie mialam jak sciagnac. pytalam w poradni i poradzili mi dwa sposoby: 1) sciagac po trochu po porannym karmieniu, bo jes szansa ze po karmieniu cos zostanie, albo raz nakarmic mieszanka/mlekiem modyfikowanym i wtedy ma sie cala dawke do pompowania. Wybralam opcje druga i super sie sprawdzila.
      Co do ilosci to lekarz i powidziala ze dziecko powinno jesc 150ml na kg wagi ciala - dziennie. nalezy podzielic to na ilosc posilkow i wiadomo ile pokarmu na raz. u mnie wyszlo 170ml.
      Sciagalam laktatorem elektrycznym po 12 min z kazdej piersi i zebralam 180ml. Synek zjadl wszysko smile
    • annika_gottfried Re: Ściąganie pokarmu 15.02.12, 20:34
      Po pierwsze, tak jak ktos juz wspomnial, upewnij sie, ze dziecko bedzie umialo to mleko wypic - i zrob to sporo wczesniej przed planowanym wyjsciem. Nie wiem, czy Twoje dziecko pije z butli, lub lyzeczki ale sprawdz wczesniej bo moze trzeba bedzie je przyzwyczaic.

Poza tym polecam laktator reczny, a nie elektryczny. Ja sciagam pokarm codziennie, mam laktator Aventu reczny i elektryczny. Uzywam raz tego, raz tego. Zauwazylam, ze choc recznym trzeba sie troche "namachac", to zawsze sciagne nim wiecej pokarmu. Np. gdy sciagam elektrycznym, piers sie wydaje juz pusta, zmienie na reczny i uda sie jeszcze sciagnac 50 ml dodatkowo.

Czy z jednej piersi, czy 2 to zalezy od tego jak karmisz. Ja karmie raz z jednej piersi, raz z drugiej. Wiec sciagam po karmieniu z tej piersi z ktorej maly jadl, zeby wystarczylo na nastepne karmienie z drugiej. Ew. sciagam tez troche z drugiej, ale niewiele.

Jesli robisz to pierwszy raz, to nie radze tuz przed wyjsciem. Tak jak ktos juz pisal - lepiej zrob sobie rezerwy wczesniej, w tym czesc moze byc zamrozona w razie czego. Unikniesz niepotrzebnego stresu jesli np. sciaganie nie bedzie isc za bardzo. Poza tym - mozesz tez - jak ktos wspomnial - podac mm zamiast jednego karmienia i to sciagnac. Tylko ja nie widze za bardzo sensu - jesli masz i tak podac mm, to niech to po prostu zrobi maz, jak Ciebie nie bedzie zamiast sie bawic ze sciaganiem i przechowywaniem.
      • konwalia30 Re: Ściąganie pokarmu 15.02.12, 21:08
        dziękuje za radysmile używam laktatora ręcznego, mała z butelki nigdy nie piła ale z łyżeczki tak.
        Na pewno wypróbuje picie z butelki wcześniej, ja również karmię raz z jedej raz z drugiej piersi. Mam nadzieje że stresować się nie będę za bardzo bo w sumie pierwszy raz zostawię mała tak żeby tatuś nakarmił...no ale zawsze musi być ten pierwszy razsmile
    • nangaparbat3 Re: Ściąganie pokarmu 15.02.12, 21:00
      Chce Ci się ściągać? Świat się nie zawali jeśli prawie półroczne dziecko dostanie raz dziennie mm.
      I nie uzywaj tylu zrobnień (córcia, tatusiem, godzinki), bo to brzmi groteskowo.
      • konwalia30 Re: Ściąganie pokarmu 15.02.12, 21:29
        tak chce mi się ściągać pokarm, nie widzę problemu.
        Jeżeli brzmi gorteskowo to nie czytaj, do swoich rodziców do tej pory nie zwracam się mamo i tato.
        • thea19 Re: Ściąganie pokarmu 16.02.12, 13:40
          przy laktatorze dobrze jest stosowac system 775533 czyli 7min prawa piers, 7min lewa, 5min prawa, 5 lewa itd i nie przerywac gdy mleko przestaje leciec. przy recznym musisz byc silna - co najmniej 30 ssan/minute
          moje bobo majac 5mcy wciagalo 220-260 jednorazowo. karmilam tylko sciagnietym mlekiem.
          • kalina886 Re: Ściąganie pokarmu 16.02.12, 14:59
            Zaczęłam studia kiedy córka miala miesiąc.
            Ściągałam cały tydzień po trochu każdego dnia i mroziłam, żeby mieć na weekend....... jak ja tego nie nawidziłam.
            Miałam laktator elektryczny Nuka.

A efekt był taki, że mimo iż ściągałam to ona i tak niebardzo chciała pić to mleko z butelki.
            • hortensja3333 Re: Ściąganie pokarmu 06.03.12, 20:42
              Właśnie mój synek też nie bardzo chce pić moje ściągnięte mleko.

A ściąganie to dla mnie koszmar - strasznie jest męczące i jak nie chce lecieć to człowiek sie martwi i stresuje. Laktator elektryczny medela na mnie nie działa - nic mi nie leci, mimo że laktacje mam ustabilizowaną - on ma moim zdaniem bardzo słabę siłę ssania. Ręcznym laktatorem Aventu strasznie sie namęczę, więc ja ściągam ręcznie - idzie mi najszybciej i najwygodniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka