Dodaj do ulubionych

wgłębienie na główce

16.03.12, 12:34
czy ktoś spotkał się z takim wgłębieniem w czaszce ( jakby rowek 4cm dł i szerokość 1 cm , wgłębienie na ok 0,5 cm ) na czubku głowy u niemowlęcia ?
Moje dziecko 3 miesięczne ma coś takiego i wyczułam je podczas głaskania główki..wydaje mi się że wcześniej go nie było bo bym zwróciła uwagę a jest bardzo wyczuwalne pod ręką.

Główka jest zgrabna jeśli chodzi o jakieś spłaszczenia od leżenia na tej czy drugiej stronie więc tu jest ok...ale to wgłębienie mnie niepokoi.

Poza tym widzę że mała czasami leży z przekręconą główką i rączką maca się po tym wgłębieniu.. główkę przekręca bo inaczej by nie dosięgła na czubek głowy. W sumie to wgłębienie jest troszeczkę niżej niż czubek głowy w kierunku karku...

Lekarza mamy dopiero za naście dni ale nie mogę przestać o tym myśleć.

Czy ktoś się spotkał z czymś takim ?
Obserwuj wątek
    • dorotatop Re: wgłębienie na główce 16.03.12, 13:04
      ciemiączko ?? z opisu raczej bym stawiała na to poczytaj w google o nim.
      • mon212 Re: wgłębienie na główce 16.03.12, 13:48
        to nie ciemiączko..
        jest twarde na pewno jest to kość czaszki
        • dominikanj1 Re: wgłębienie na główce 16.03.12, 14:46

> to nie ciemiączko..
          > jest twarde na pewno jest to kość czaszki

nic nie rozumiem...
          to wgłębienie jest w kości?
          ciemiączko jest twarde w tak młodym wieku?
          • mon212 Re: wgłębienie na główce 16.03.12, 16:42
            tak , wgłębienie jest w kości
            taka nierówność na czasce
            • dare-czka Re: wgłębienie na główce 16.03.12, 19:02
              moja 3 mies coreczka ma wypuklosc na glwoce, twarda, jakby wypukla kosc, nawet widoczna golym okiem, bylsmy na usg glowy- wszystko ok, lekarz powiedzial ze taka uroda , jak urosna wlosy nie bedzie nic widac.
              • kasiak37 Re: wgłębienie na główce 16.03.12, 19:27
                czaszka to nie jest jedna wielka okragla kosc.Czaszka sklada sie z kosci polaczonych miedzy soba lacznotkankowymi ciemiaczkami,ktore kostnieja ok 6 roku zycia tworzac szwy.
                • aniaturek0409 Re: wgłębienie na główce 18.03.12, 23:07
                  Najprawdopodobniej to będzie taki szeroki szew czaszkowy. Wygogluj sobie szwy czaszkowe i sprawdź czy w miejscu w którym znajduje się to wgłębienie przebiega szew. Moja córcia ma na czubku głowy taką jakby wypukłość a z boku od ucha do miejsca w którym było przednie ciemiączko też ma wgłębienie szerokie na 2 mm. Ma to już dwa lata. Pediatra mówiła, żeby się tym nie martwić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka