Dodaj do ulubionych

Moje dziecko jest idealne :) pochwalmy się...

19.03.12, 14:24
Wiem, że forum służy głównie do znajdywania porad nt problematycznych dziecitongue_out Czytam i czytam, i czasem zastanawiam się czy moje dziecko jest normalne skoro nie miewa kolek, ładnie je KP, ładnie śpi, ciągle się uśmiecha i "gada" aż uszy więdną smile))

Dlatego chciałam podzielić się z mamami "idealnych" dzieci. Mój synek kończy dziś 3 m-ce i jak do tej pory:
- nie było kolek
- ładnie je karmiony KP
- leżąc na brzuchu trzyma pewnie główkę 90 st
- trzymany za rączki dźwiga się do siadania
- wpycha sobie gryzaki do buzi
- uwielbia się kąpać, rozbierać i ubierać smile
- chodzi spać o 18 (budzi się co 3-4-5 h na karmienie)
- rano po przebudzeniu leży w łóżeczku i gada do siebie, czeka aż wstanę i przyjdę
- uśmiecha się na mój widok smile (innych ludzi też)
- piszczy we wszystkich tonacjach smile
- po szczepieniu miał lekką gorączkę, przespał cały dzień z budzeniem tylko na KP (zero marudzenia, biegunek itp)

A Wasze dzieci też są bezproblemowe??? Kto jeszcze ma "idealne" dziecko, niech się powali big_grin
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: Moje dziecko jest idealne :) pochwalmy się... 19.03.12, 14:36
      ja smile
      z ta roznica, ze moj w wieku 3,5 mca przesypial juz cale noce (21 - 6)
      jedyny problem to ze smoczkiem, ale powoli go zwalczamy smile
      • kondolyza Re: Moje dziecko jest idealne :) pochwalmy się... 19.03.12, 14:55
        no moje jest idealne, za co już mnie wiele osób nienawidzismile
        *córka kp od początku zero problemów, jak się przyssała po porodzie tak jej zostało
        * od pierwszej nocy w domu spała po kąpieli minimum 6 godzin czyli pierwsza pobódka dopiero po północy i z każdym tygodniem coraz dłużej
        *od 3go mca przesypia noce i ani ząbkowanie ani inne ekscesy jej tego nie oduczyły
        *jest chłodnolubna-tak jak my z mężemsmile
        *uwielbia się kąpać, w wannie i na basenie
        *akceptuje wszelkie nowości, nowe miejsca, nowy wózek, nowe jedzenie, nowy sposób kąpania itp.
        *pije z otwartego kubka od 7go mca
        *jak wymyśliłam z moim lekarzem przejście na butlę to zaakceptowała bez problemu
        *rozszerzanie diety bezproblemowe: obiady, warzywa, mięso, wszystko wsuwa pięknie, nie pluje, trzyma pory karmienia, nie podjada i lubi "niedziecięce kwaśne" warzywa, "niesłodzone" kasze i "bezsmakowe" jogurty naturalne
        *za chwilę rok a ona poza przespaną nocą (19-7/8) śpi 2 razy w dzień: 1 godzinę+2,5-3
        * jeśli mam kryzys i nie moge wstać do gada sobie i bawi się misiem aż wstanę nawet do godziny się zdarzyło a dziecko w pełnym zachwycie
        *najpierw raczkowała, dopiero potem siadałasmile
        *gada strasznie dużo: tata, tadek, pani, tam, kata, lala itp.

-to co nie jest idealne to 1)piski, miała fazy 2-3 tygodniowe że piszczała non stop, ale przechodziło, 2) ssanie kciuka ukradkiem podczas snu, ale jak zauważyłam to wywijam rękaw i już przez materiał nie ssie 3)poza tym jeszcze nie chodzi, ale to akurat nie problem

I w ogóle jest najukochańszym dzieckiem na świecie czyli tak jak wszystkie innesmile
        • murwa.kac Re: Moje dziecko jest idealne :) pochwalmy się... 19.03.12, 15:00
          kondolyza napisała:

Cytatno moje jest idealne, za co już mnie wiele osób nienawidzismile

a to mozna za to nienawidziec?
          • kondolyza Re: Moje dziecko jest idealne :) pochwalmy się... 19.03.12, 15:06
            żartuję taksmile no bo jak moja koleżanka ma synka, który mając rok nie przespał za jednym zamachem nocy, a budzi się nawet co godzinę to ona ma prawo mnie znielubic...
            • murwa.kac Re: Moje dziecko jest idealne :) pochwalmy się... 19.03.12, 15:08
              w sumir racja wink
              • mfab83.hg Re: Moje dziecko jest idealne :) pochwalmy się... 19.03.12, 17:04
                mój też jest idealny (chwila a 3 mieszki). Może nie utrzymuje jeszcze główki, nie wyciąga rączek po grzechotki ale guga, uśmiecha się od ucha do ucha, piszczy, cyca ssie przesłodko, śpi nieźle i w ogóle kochany jest straaaasznie!!!!!!!! a na spacerku i prawie 3h potrafi leżeć i nie płakać! aż do kolejnego karmieniasmile))
                • kalina886 Re: Moje dziecko jest idealne :) pochwalmy się... 19.03.12, 19:52
                  Moje dzieci są idealne - najpiękniejsze, najmądrzejsze, najzdolniejsze bo są MOJE.
                  I każda matka ma tak samo.
                  • naana26 Re: Moje dziecko jest idealne :) pochwalmy się... 19.03.12, 22:51
                    watek powinien miec nazwe "moje niemowle jest idealne'". konia z rzedem matce ktora tak powie o 3 latku smile ale cieszcie sie kobity, poki czas smile
                    • merci77 nanana 24.03.12, 00:18
                      naana26 napisała:

> watek powinien miec nazwe "moje niemowle jest idealne'". konia z rzedem matce k
                      > tora tak powie o 3 latku smile ale cieszcie sie kobity, poki czas smile

to chyba dla mnie ten konsmile niebawem 3 latka
                      a tak na serio

moja idealna od urodzeniasmile
                      -kolek nie miała
                      -nigdy smoczka
                      -zadnego mleka z butli
                      -na KP do 8 mc ,potem sama sie odcyckowała i dawałam kaszke lyzeczka
                      -nie wiem kiedy wyszly jej zabki- jeszcze nie ma wszystkich ,czekamy na dwie gorne piatki
                      -po urodzeniu kolezanka z sali myslala,ze moje dziecko moze chore? bo nie placze nic,a je i spi je i spi
                      -noce przesypiala od 1 mc cale,wczesniej co 3-4 h budzenie po 3 tyg nawet co 5 h,zostalo jej spanie do dzis takie ladne,nie bylo skokow rozwojowych ani budzenia w nocy.
                      ,-nawet jak miala drzemke do 18 to o 19.30 po kapieli juz lulu znowu na cala noc prawie do 5 rano
                      -zero objawow poszczepiennych(marudzenia itp)
                      - odpieluchowana w wielu 20 mc calkowicie i nocki i dni, wpadki 2 w wieku 23 mc i 25 mc,potem juz zadnej-nasikala przez sen do lozka
                      -zasypianie od momentu powrotu po urodzeniu ze szpitala w swoim pokoju i w swoim lozeczku-teraz czasem pzywedruje do nas
                      - pieknie mowi od 2 roku zycia
                      -zna duzo slow po angielsku, liczy do 20 stu, zna caly alfabet od dawna- po skonczeniu 2 latek
                      -zna wszystkie kolory od 2 roku zycia lacznie z nazwami po angielsku
                      -sama siada na kibelek i czasem sie sama podetrze-po siusiu a po grubszej sprawie zdarza sie tez ale sprawdzam
                      -z jedzeniem roznie, sa dni ze wiecej , w inne mniej,ale nie narzekam
                      -nie chorowala nigdy,nawet nie miala kataru z wyjatkiem choroby w tym roku spowodowanej pojsciem do p-la. ale to byla wysypka jakas
                      -gdy rano sie obudzi,nie budzi mnie,a przychodzi do mnie do lozka i czeka az otworze oczy- jasne,ze juz wiem,ze jest i niebawem wstaje i slysze" mamooo obudzilas sie!" smile

i wiele innych rzeczy,ktorych juz nie pamietam bo sa dla nas normalniscia w kazdym dniu.
                      jest tez nieznosnia czasami,ale tego jest mniej niz wiecej, a pewnie drugie dziecko bede miala odwrotnoscia i da mi popalicsmile

• gonia28b Re: Moje dziecko jest idealne :) pochwalmy się... 20.03.12, 09:16
              Właśnie jak zobaczyłam ten wątek, to miałam ochotę napisać właśnie tutaj tylko tyle: wątek-dobijacz dla innych...
    • langolier_maximus Re: Moje dziecko jest idealne :) pochwalmy się... 20.03.12, 08:27
      -Od 4 tygodnia zycia do 7 miesiacy spala CAle noce od 20 do 6 rano (teraz budzi sie raz kolo 3.00, potem w 7.00)
      -obudzona bawi sie cicho sama jakis czas w lozeczku,tak,ze mozemy sobie jeszcze pospac.
      -karmiona butla od razu pieknie ssala pierwsze zaproponowane mleko
      -zero kolek
      -zero chorob
      -zabek wyszedl bezbolsnie, zauwazony przypadkiem wink
      -sama sie soba potrafi zajac
      -je w zasadzie wszystko
      -od razu umiala sama zasypiac-odkladamy i spi
      -raczej pgooda, malo beczy
      ALE jak to dziecko,swoje momenty miewa wink jak naprzyklad okres nienawisci do kaszek z butelki, albo okres nienawisci do kaszek podawanych lyzka wink.Czasem tez wkurxa ja jak za dlugo bez ruchu jedzie w spacerowie wink
    • kasia_4646 Re: Moje dziecko jest idealne :) pochwalmy się... 20.03.12, 11:03
      Moje też jest idealne. Noce przesypia od 4 tygodnia życia z małą przerwą w 5m.ż ale już się "naprawił" smile Przystosowuje się bardzo łatwo do zmian. Jeździ z nami wszędzie. Jest bardzo pogodny, ciągle uśmiechnięty. Pierwszy ząbek zauważony zupełnym przypadkiem. A poza tym jest najśliczniejszy i najmądrzejszy. Kochane mamy oby te nasze Skarby zawsze takie wspaniałe były smile Pozdrawiam
    • meiying Re: Moje dziecko jest idealne :) pochwalmy się... 20.03.12, 13:03
      brzmi ciekawie smile moje też nie jest najgorsze spełnia wiekszość wypisanych punktów (oprócz kolek) ,
      a jak wygląda usypianie suspicious, kładziesz do łóżeczka i śpi bez marudzenia bez smoczka (piersi czy kciuka) ?
      • mykejla Re: Moje dziecko jest idealne :) pochwalmy się... 20.03.12, 15:03
        nakarmiony zasypia sam w łóżeczku smile) smoczkowy co prawda, ale już pomału odstawiamy. coraz czesciej zasypia bez smoczkasmile
        a od dzisiaj przekreca sie z brzuszka na pleckismile
    • kw0 Re: Moje dziecko jest idealne :) pochwalmy się... 22.03.12, 20:49
      Moja córka (6m-cy) jest najcudowniejsza, a:
      - pierwsze trzy miesiące nie spała ani minuty w ciągu dnia
      - w nocy minimum jedna pobudka, albo i dwie na karmienia
      - usypianie w ciągu dnia to udręka i krzyk (mimo próbowania różnych metod i miejsc snu)
      - alergia na białko
      - kolki do 3 mcy
      - nie potrafi sama się pobawić dłużej niż 2 minuty
      - nowe pokarmy (marchewka, jabłko itp.) jej nie smakują
      - wode wypije tylko z łyzeczki
      - nie lubi leżeć na brzuchu, ale uwielbia się przekręcać na brzuch, więc po przekręceniu zaczyna się krzyk
      - głos ma tak donośny, że jej grymaszenie słyszą wszyscy sąsiedzi, nie mówiąc już o płaczu
      - na niektórych ludzi reaguje płaczem (zazwyczaj o siwych włosach smile )
      - ulewanie trwa do dziś
      a gdy się do mnie uśmiechnie, zapiszczy z radości na mój widok, to czuję się najszczęśliwszą matką na świecie. Moje dziecko jest idealne do kochania !!!
    • nezu-chan Re: Moje dziecko jest idealne :) pochwalmy się... 23.03.12, 21:32
      A ja też uważam swoje dziecko za idealne i bezproblemowe, mimo że kryteria mam nieco inne.

Ma 8 miesięcy i do tej pory je parę razy w nocy, albo i całą noc jest przyssany, ale śpimy razem i nie jest to żaden problem. Dopóki nie nauczył się raczkować nigdy nie bawił się sam, praktycznie nie schodził z rąk, ale miałam chustę i dużo cierpliwości i to też nie był problem. Chodzi spać o 22 i mamy wspaniałe wieczory wypełnione wspólną zabawą.

Bo dla każdej matki dziecko jej dziecko jest idealne. Nieważne ile śpi i co już umie. Każde rozwija się w swoim tempie i do wszystkiego musi dojrzeć. Nie chcę straszyć, ale 3miesiące to mniej więcej pora poważnego skoku rozwojowego i dziecko może się teraz bardzo zmienić.

Nie wiem co ma na celu taki wątek. Licytację czyje dziecko lepsze? Podbudowanie się cudzym kosztem? Czy po prostu dobicie matek dzieci o innym temperamencie?
      • mykejla Re: Moje dziecko jest idealne :) pochwalmy się... 23.03.12, 22:54
        Wiem, że 3 m-ce to krótki okres ze wspołnego życia z dzieckiem. Ale ciągle czytam wątki o tym jakie to rodzice mają problemy z dziećmi, jakie zmartwienia i wiele pytań. A ja nic smile I zastanawiałam się czy jestem jedyna? Czy moje dziecko jest normalne skoro jest bezproblemowe. Bo w ciąży wszyscy mnie straszyli jak to będzie jak Młody przyjdzie na świat.

Wiem, że dla każdej matki to jej dziecko jest idealne, nawet jeśli jest problemowe smile
    • dziennik-niecodziennik Re: Moje dziecko jest idealne :) pochwalmy się... 26.03.12, 20:23
      a pochwalę się.
      dopiero dziś zauwazyłam że moje dziecko ma wyrżnięte wszystkie cztery "czwórki". juz przelazły przez dziąsła. sądząc po tym jak jej szly zeby do tej pory i po stopniu wyrżnięcia nowych musiały isc wszystkie cztery naraz.
      nic nie było widac. nie płakała, nie jęczała, spała, jadła i myła zęby normalnie. objawow "chorobowych" kompletnie żadnych. jakbym jej dziś nie zajrzała głębiej do rozesmianej od ucha do ucha gębuli tobym nie wiedziała dalej.
      takiego zabkowania wszystkim zyczę...
      • merci77 Re: Moje dziecko jest idealne :) pochwalmy się... 26.03.12, 22:53
        dziennik-niecodziennik napisała:

> a pochwalę się.
        > dopiero dziś zauwazyłam że moje dziecko ma wyrżnięte wszystkie cztery "czwórki"
        > . juz przelazły przez dziąsła. sądząc po tym jak jej szly zeby do tej pory i po
        > stopniu wyrżnięcia nowych musiały isc wszystkie cztery naraz.
        > nic nie było widac. nie płakała, nie jęczała, spała, jadła i myła zęby normalni
        > e. objawow "chorobowych" kompletnie żadnych. jakbym jej dziś nie zajrzała głębi
        > ej do rozesmianej od ucha do ucha gębuli tobym nie wiedziała dalej.
        > takiego zabkowania wszystkim zyczę...

też takie miałyśmy lajtowe zabkowanie bez objawówsmile
    • spkasienka Re: Moje dziecko jest idealne :) pochwalmy się... 27.03.12, 07:02
      A ja sama nie wiem, nie patrzyłam na dziecko takimi kategoriami smile Może same ceńciesmile
      Córa za 2 dni kończy 3 miesiące.
      - trudno mi powiedzieć,czy to były kolki ale na pewno były problemy z dobraniem mleczka, starszne chlustania, na piersi nie pasowało, na szczęście od niedawna udało się pożegnać problem mlekasmile
      - od zawsze pięknie się przystawiała, czy to do piersi, czy do butelki
      - nie lubi leżeć na brzuszku i unosi główkę ale na pewno nie unosi ramion, za to trzyma sama butelkę smile
      - podnoszę ją do siadania ale nie zwróciłam uwagi, czy się już "rwie" (dziś to zrobięsmile)
      - kocha zabawki i bardzo chętnie zapoznaje się co z czym i do czego smile, kiedy zostaje sama (często ją obserwuje) sama zajmuje się i odkrywa interesujące rzeczy, rozmawia do zabawek, próbuje je łapać, brać do buźki, z dnia na dzień coś nowego, a najśmieszniejsze jest, jak rozmawia do ochraniacza - mamy tam aplikację żyrafki,
      - lubi się kąpać, ubieranie wydaje mi się właśnie zaczyna ją denerwować smile
      - chodzi spać 20-21 wstaje 5-6 na karmienie i śpi dalej różnie 1, 1-5h, 2 naprawdę różnie - myślę, że sobie to teraz "normuje"
      -po przebudzeniu (nie tym na karmienie) również sobie rozmawia albo jest cichutko i patrzy na karuzelę ale oczywiście zdarzyły się momenty, że pewnie nie widziałam, jak wstała i zaczyna popłakiwać
      -uśmiecha się na widok wszystkich i można powiedzieć wszystkiego smile
      - nie piszczy po prostu rozmawia różnorodnymi barwami, do każdego coś innego, powtarza za mną
      - po pierwszym szczepieniu miała pod wieczór powoli rosnącą temperaturę do 38 i była senna (wtedy było jeszcze kp + butla) ja oczywiście spanikowałam,ryk w domu ale podałam syropek i robiłam okłady, pomogło
      Uważam, że moje Słoneczko jest pogodne i jeśli kiedykolwiek czułam, że mam trudne dziecko, to wina była po mojej str, depresja i otoczenie ale teraz, kiedy wyszłam prawie z depresji uświadamiam sobie trzeźwym okiem, jakie mam wspaniałe dziecko
      Dziewczyny nie uważam tego za chwalenie się, bo tym wszystkim się nie szczycę!!
      Natomiast jestem dumna, że mam tak wspaniałą i piękną, zdrową córkę. Szkoda, że nie możecie zobaczyć jaka z niej mała miss India smile
    • karolla808 Re: Moje dziecko jest idealne :) pochwalmy się... 29.03.12, 00:59
      Za kazdym razem jak sie komus pochwalę, że moje dziecko jest idealne, to moje dziecko ma potem gorszy dzieńsmile Ale jest idealne, rodzicielstwo miło nas zaskoczyło, nastawieni byliśmy na wiele problemów, o których słyszelismy od znajomych. Najbardziej cieszą nas przespane noce oraz to, że wszędzie możemy z nią wyjść, wszystko załatwić,świetnie się aklimatyzuje w nowych miejscach, jest pogodna, nie boi się ludzi, możemy ją bez problemu zostawić pod czyjąś opieką. Śmiejemy się, że to zachęta do posiadania większej ilości dzieci lub cisza przed burzą i da nam popalić jako nastolatkasmile
    • olka202123 Re: Moje dziecko jest idealne :) pochwalmy się... 31.03.12, 23:34
      Moja Julka razem ze mną tworzy videoblog=> porady młodej mamy smile) Zapraszamy smile) tadorotka.wordpress.com/2012/03/25/spacer-na-rolkach-2/
      • wiewaj Re: Moje dziecko jest idealne :) pochwalmy się... 04.04.12, 00:09
        początki były bardzo trudne, bo mlody pomylił dzień z nocą, miał kłopoty z brzuchem, wisiał przy piersi 24h i o malo nie wykończył nerwowo swojej matkismile i nie rozwiódł rodzicowsmile
        od 3 miesiąca nagla zmiana:
        -przypasowało mu nowe mleko
        -pięknie sam zasypia-zajmuje mu to góra 15 minsmile
        -spi od 21 do 6,7,czasem 8smile
        -ma apetyt
        -smakuja mu nowe owoce i warzywa
        -łyżeczką wcina jaby to robił od zawsze
        -mało płacze
        -dużo sie uśmiecha
        -potrafi sam sie sobą zająć
        -jest zdrowy
        -jest piękny