Dodaj do ulubionych

Kiedy znikną potówki?

26.03.12, 16:31
Witam, jakiś tydzień temu u mojego 3,5 miesięcznego synka pojawiła się wysypka na brzuszku i plecach, dość tego dużo, pani pediatra mówi że to potówki i żeby przemywać spirytusem. Tak też robię, małego nie przegrzewam, ale one jakoś nie chcą schodzić. A może to poprostu trochę trwa? No, i mam nadzieję że to faktycznie potówki a nie coś poważniejszego. Krostki są czerwone, malutkie i suche, ale jest ich sporo. Proszę o sugestie.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Kiedy znikną potówki? 26.03.12, 17:31
      Idź do innego pediatry.
      Spirytus bardzo wysusza skórę, to raz. Brzuszek i plecy to bardzo duża powierzchnia ciała, a coś tam tego spirytusu przez skórę się wchłania.
      Jeśli to potówki, to lepiej byłoby kąpac w krochmalu. Ale brzuszek i plecy to nie sa typowe miejsca. No, jeszcze plecy ujdą, bo dziecko na nich leży, ale to musiałoby leżeć na ceracie, żeby się az tak zapocić. Brzuszek najczęsciej jest na górze, chłodniej. Upałów nie ma.
      Prędzej spodziewałabym się potówek na szyi, bo u leżacego malucha tworza się tam rozmaite fałdki, a jeszcze nie zmienia pozycji tak, zeby się wietrzyć.
      • gosk-aa80 Re: Kiedy znikną potówki? 26.03.12, 18:00
        No właśnie mi to trochę spokoju nie daje, na szyi niby ma też krostki, ale ten brzuszek to trochę dziwne. Co do spirytusu to zdaje mi się że też jakby nie patrzeć tą skórę wysusza i nagrzewa. Tak myślę że poczekam aż minie tydzień i najwyżej się przejdę jeszcze raz do tej lekarki. On ma też takie przesuszone miejsca, plamki takie, i ona twierdzi że to uczulenie na mleko i chyba będę musiała zmienić na HA. To by się zgodziło, ale z tymi potówkami... no chyba że na brzuchu też się mogą w takich ilościach pojawićuncertain
        • gosk-aa80 Re: Kiedy znikną potówki? 26.03.12, 18:06
          Tak patrzę teraz na jego brzuszek to niby trochę ich jest ale jakby bledsze. Hmm muszę obserwować.
          • bozek74 Re: Kiedy znikną potówki? 26.03.12, 18:25
            Też mi się nie wydaje żeby potówki były na brzuszku- raczej na szyjce, w zgieciach, na plecach. Spirytusem bym nie smarowała. Świetne są kapiele w krochmalu albo jak ci się nie chce gotować to łyżeczka-dwie mąki ziemniaczanej wsyp do wanienki bezposrednio. Bardziej to wygląda na uczulenie niestety zwłaszcza że karmisz mm- a jeśli to uczulenie na mleko to raczej HA nie pomoże ( tylko złagodzi) a trzeba mieszanki mlekozastępcze typu Bebilon Pepti czy Nutramigen ( oba na receptę)
            • gosk-aa80 Re: Kiedy znikną potówki? 26.03.12, 18:47
              A co z kąpielą z nadmanganianem potasu? Pamiętam że po wyjściu ze szpitala pani mi kazała w tym małego wykąpać bo miał krostki i znikły po 1 kąpieli. Na potówki (jeśli to one) też to pomoże?
              • aamarzena Re: Kiedy znikną potówki? 26.03.12, 22:18
                Jeśli to faktycznie potówki to powinien pomóc. Mąka ziemniaczana też. Co do spirytusu, to nie można smarować nim po całej powierzchni, tylko na patyczek (wacik) i przykładasz bezpośrednio do krostki, żeby nie wysuszać całej skóry. I zasada jeden patyczek - jedna krostka.
                Mi tez wydają się dziwne potówki na brzuszku. Lepiej idź z tym do innego pediatry.
                • gosk-aa80 Re: Kiedy znikną potówki? 27.03.12, 10:18
                  Tylko problem taki że te krostki praktycznie na całej powierzchni są stąd ciężko je pojedyńczo nacieraćuncertain Zobaczymy co będzie po kąpieli w kalii.
                  • gosk-aa80 Re: Kiedy znikną potówki? 27.03.12, 10:19
                    Bo jak to alergiczne to nie zejdą, prawda?
                    • aamarzena Re: Kiedy znikną potówki? 27.03.12, 21:53
                      Jeśli to alergiczne to tym spirytusem możesz tylko sprawę pogorszyć, bo dodatkowo wysuszasz.
                  • mamka_adrianka Re: Kiedy znikną potówki? 27.03.12, 10:34
                    Mój synek nie miał nigdy problemu z potówkami ( w mieszkaniu 20-21 stopni nawet podczas mrozów, ubierany zazwyczaj w body z krótkim rękawkiem i sweterek bądź bluzkę), aż pewnego dnia właśnie dostał mnóstwo krostek na brzuszku, było to po szczepieniu, był bardzo zgrzany, dużo płakał a przy tym się pocił, chciał się ciągle przytulać. Pediatra poradziła nam właśnie kąpiel w kalii, po kilku dniach krostki zniknęły, dodatkowo posypywałam w ciągu dnia pudrem.
                    • gosk-aa80 Re: Kiedy znikną potówki? 27.03.12, 11:17
                      Hmm tak sobie myślę że ja dość sporo małego noszę, bez przesady oczywiściesmile, a tak swoją drogą przegrzewany nie jest, też w domu 20-21 stopni i body, no a na spacer zgodnie z pogodą, też za lekko ubrać nie można. Zobaczymy co po kalii będzie.
    • mamatin Re: Kiedy znikną potówki? 28.03.12, 00:13
      pani pediatra mówi że to potówki i żeby
      > przemywać spirytusem.

brrr na pewno bym jej nie posłuchała.
      • gosk-aa80 Re: Kiedy znikną potówki? 28.03.12, 10:41
        Jako młoda mama posłuchałam lekarki bo wydawało się że wie co mówi. Ale na zdrowy rozsądek sama przestałam go smarować, narazie raz wykąpałam w kalii, się okaże. Mówiła też tak jak pisałam o zmianie mleka bo ma też zmiany alergiczne - mówiła żebym używała najlepiej bebilon HA a ja obecnie jestem na Nan Pro 1. Nie lepiej wtedy też przejśc na Nan pro HA (też w sklepie widziałam), czy to nie ma znaczenia?
        • gosk-aa80 Re: Kiedy znikną potówki? 29.03.12, 09:35
          Kurczę wczoraj znów kąpałam w kalii i po kąpieli miał tak wyraźnie te krostki, szczególnie na plecach, miejscami takie czerwone plamy. Wiadomo ciepła kąpiel na pewno je uwydatnia ale czy aż tak? Może to jednak uczulenie, tylko na co? Niczego nie zmieniałam, 2x tylko tydzień temu podałam kleik (dosłownie 1,5 łyżeczki na 120ml mleka), ale to możliwe że od tego? A jeśli to te potówki, to czemu się tyle trzymają? Mam wizytę u pediatry 3 kwietnia, nie wiem czy czekać czy iść szybciej, niby nic się poza tymi krochami nie dzieje ale nie są one zbyt przyjemneuncertain
    • gosk-aa80 Re: Kiedy znikną potówki? 29.03.12, 19:00
      W sumie to piszę sama do siebiesmile ale może ktoś odczyta moje postysmile Tak mnie coś tknęło, od jakiegoś czasu, około 2 tyg podaję małemu syrop żelazo Ferrum i pediatra zaleciła podawanie z Cebionem, bo się lepiej wchłania. Na ulotce dziś wyczytałam że możliwe skutki uboczne to zmiany skórne. Czy możliwe faktycznie żeby ta wysypka była po nim? Już nie wiem co myśleć, spróbuję mu podać jutro to żelazo bez cebionu, myślę że mu się nic nie stanie a nóż krostki znikną. Chyba że za bardzo chcę próbować na własną rękę. Co myślicie? Bo do tej lekarki to już chyba do wtorku poczekamuncertain
      • aamarzena Re: Kiedy znikną potówki? 29.03.12, 19:23
        Mnie w ogóle dziwi, że lekarka nie jest w stanie odróżnić potówek od alergii. My poprzez forum nie widzimy co to jest, więc trudno coś doradzać wink Pomyśl o konsultacji z innym lekarzem, może też alergologiem. Jeśli to alergia to może być na mleko, tylko wtedy nie zmienia się na HA (HA jest przeznaczone dla dzieci, u których istnieje zwiększone ryzyko wystąpienia alergii, czyli rodzice lub rodzeństwo mają alergię), ale na np. Nutramigen czy Bebilon Pepti (o ile się nie mylę oba na receptę).
        Jeśli to jest reakcja na Cebion czy kleik to należy je odstawić, ale pamiętaj, że efektów nie będzie po jednym dniu. Reakcja alergiczna może utrzymywać się jeszcze nawet przez dwa tygodnie.
        Spróbuj przypomnieć sobie kiedy się owa wysypka pojawiła - czy po Cebionie, kleiku czy zupełnie niezależnie. Pamiętaj tez, że reakcja alergiczna może wystapić dopiero po kilku dniach od podania "nowości"
        • aleksandra1977 Re: Kiedy znikną potówki? 30.03.12, 14:44
          Jeśli to jest reakcja na Cebion czy kleik to należy je odstawić, ale pamiętaj, że efektów nie będzie po jednym dniu. Reakcja alergiczna może utrzymywać się jeszcze nawet przez dwa tygodnie

Zdecydowanie dluzej, bo nawet 6 tygodni. W zaleznosci od tego, co jest alergenem i czy dany alergen nie jest podawany w tym czasie.
      • mamka_adrianka Re: Kiedy znikną potówki? 29.03.12, 20:26
        Mój synek po Cebionie ulewał, teraz stosuje Juvit C i jest ok
    • gosk-aa80 Re: Kiedy znikną potówki? 30.03.12, 10:02
      Z tym mlekiem to macie zdecydowanie rację, jeśli pediatra stwierdziła na nie alergię to nie wiem czemu nie przepisała mi bebilonu pepti chociażby. Już nieraz słyszalam na ten temat. Mam nadzieję że jak poczekam z tym do tego wspomnianego wtorku to małemu nic się nie stanie. Pozostałe krochy też przeanalizujemy i mam nadzieję że tym razem pani się bardzo dobrze przyjrzy.
    • kikimora78 Re: Kiedy znikną potówki? 30.03.12, 10:23
      spirytusem? dziwne.
      specjalistka nie jestem, ale jakos intuicyjnie wydaje mi sie, ze spirytus na skore niemowlaka to nie najlepszy pomysl, prawie taki, jak "na 3 zdrowaski do pieca"
      • gosk-aa80 Re: Kiedy znikną potówki? 30.03.12, 14:23
        Dokładniesmile Stąd tylko chyba tylko 2 lub 3x to zrobiłam i się ocknęłamsmile Zobaczymy co pani powie przy kolejnej wizycie.Ehh tylko ja już raz pediatrę zmieniałam, nie uśmiecha mi się znów więc miejmy nadzieję że nic mnie już nie zaskoczyuncertain
    • aleksandra1977 Re: Kiedy znikną potówki? 30.03.12, 14:46
      moze masz mozliwosc zrobienia zdjecia tych krostek? Moze latwiej bedzie cos doradzic, widzac jak wygladaja...
      • gosk-aa80 Re: Kiedy znikną potówki? 30.03.12, 15:48
        No właśnie chciałam zrobić, tyle że wieczorem bo za dnia są dość blade i ciężko wtedy. Spróbuję dziś. A z tym uczuleniem niby na mleko to pediatra wnioskuje po miejscami suchej skórze lekko przyczerwienionej. Smaruję mu to alantanem ale nie schodzi, więc to chyba faktycznie uczuleniowe. Tylko czemu HA zaleciła, może ma nadzieję że po tym mleku zejdzie? I nie trzeba będzie mlekopodobnego produktu.
        • ewczak6 Re: Kiedy znikną potówki? 02.04.12, 21:20
          Ja bym polecała na potówki dodać do kapieli kilka kryształków nadmanganianu potasu:0

- - - - - - - - - -

<< - Porady farmaceutki - >>

zapytaj-farmaceute.blogspot.com/

• jugutka Re: Kiedy znikną potówki? 02.04.12, 23:51
      ja tak jak przedmówczyni Bożenka, uważam, że najlpesza na skórę malucha jest mąka ziemniaczana.. u nas żadnych krostek, odpażen, podrażnien.. a stosuje tylko to..
      • gosk-aa80 Re: Kiedy znikną potówki? 03.04.12, 16:18
        No kąpałam w kalii tak jak pisałam i nie przechodziło. Dziś u lekarza okazuje się jednak że te krostki co zostały to alergiczneuncertain Przez 10 dni ma pić mleczko HA i jak nie przejdzie to wtedy bebilon pepti. A podobno ono nie jest już refundowane. Czy wie ktoś może jaka jest cena?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka