anakonda_5 06.04.12, 22:19 Moja 8-miesieczna córeczka właśnie zaczęła siedzieć, waży też już sporo bo 8,5 kg więc myślę już o zakupie następnego fotelika samochodowego? Możecie mi coś polecić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
auszrine Re: fotelik samochodowy 06.04.12, 22:26 W twoim poście nie widzę żadnego powodu do zmiany fotelika. Choć oczywiście "myśleć" o nowym można, ale póki co nie przesadzać do niego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: fotelik samochodowy 06.04.12, 22:56 maxi cosi tobi lub priori, a najlepeij idz na fotelik.info.pl i poczytaj sobie o testach, i porady jak wybrac, ja przesadzilam corke jak tylko miala 9 kilo, bo glowka juz wystawala z fotelika- nosidelka, wiec roznie to bywa... Odpowiedz Link Zgłoś
motylanoga71 Re: fotelik samochodowy 06.04.12, 23:39 fotelik jest do 13 kg , zanim twoja corcia osiagnie ta wage lub zacznie jej glowa wystawac poza fotelik minie jeszcze spokojnie pare miesiecy. A jako nastepny fotelik , napewno nadal do jazdy tylem. Jest ich kilka, znajdziesz (ja mam BeSafe Izi Combi X3) Odpowiedz Link Zgłoś
anakonda_5 Re: fotelik samochodowy 07.04.12, 20:32 Ale jak się mieszczą nogi dziecka gdy siedzą przodem do tylnego siedzenia samochodu? No i jak to wygląda jak dziecka ma już 6 lat (chyba waży wtedy jeszcze 18 kg) i jeszcze dłuższe nogi? Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: fotelik samochodowy 08.04.12, 09:05 Poogladaj w necie jak podrozuja take dzieci, dla mine bezpieczenstwo jestn najwazniejsze, poza tym nie mowimy o wozeniu take 6 latka Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: fotelik samochodowy 07.04.12, 18:39 Na pewno montowany tylem do kierunku jazdy, ja polecam ISEO 9-18, jest poszezany na boki o 15 cm i ma plynna regulacje konta nachylenia Odpowiedz Link Zgłoś
ponponka1 ten fotelik nie jest tyylem do 18 kg 10.04.12, 10:12 tylem do 13 kg a potem przodem. Radze poczytac instrukcje obslugi. Znalazlam na francuskich stronach ze dla niemowlat tylem, dla malych dzieci przodem.....a na polskich stronach tylko ze tylem...... No i czy ten fotelik ma jakies testy zderzeniowe? Odpowiedz Link Zgłoś
heja5 Re: fotelik samochodowy 07.04.12, 20:43 cybex pallas - pod warunkiem, że masz długie pasy w samochodzie. To fotelik docelowy 9-36 kg. 4 gwiazdki w testach bezpieczeństwa. Dziecko przesadzasz do większego fotelika tylko, jeśli osiąga graniczną wagę lub wystaje mu główka. My używamy go od ok. 2 miesięcy i jesteśmy zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
dzusta33 Re: fotelik samochodowy 08.04.12, 08:44 My mamy foteli kiddy pro nowa technologia dziecko nie jest przypiete pasami tylko ma taka poduszke przed soba i dopiero to sie przypina pasami od samochodu 4 gwiazdki w testach. ja jestem bardzo zadowolona z tego fotelika i moj maly tez bardzo lubi ta poduszke choc balam cie ze bedzie inaczej traktuje ja jak stoliczek. -- www.suwaczki.com/tickers/74dij44jxk96g04m.png. Odpowiedz Link Zgłoś
ponponka1 Re: fotelik samochodowy 10.04.12, 10:03 a co sie stanie w tej nowej (starej) technologii jak samochod zacznie dachowac? Ta poduszka nie trzyma dziecka w trakcie dachowania. Nie daje widpcznosci, w gorace dni - sama sie zobacz w takim ustrojstwie.... Autorka, twoje dziecko bedzie gotowe do przesiadki w nowy fotelik jak zacznie glowa wystawac (nie mylic z nogami). Zatem masz duuuuuuzo czasu by i poczytac o fotelikach jak i skladac pieniadze na nastepny, naprawde pasujacy do twojego samochodu (bo tylko prawidlowo zamontowany fotelik daje ochrone) jak i bezpieczny (co najmniej 4* w tescie zderzeniowym ADAC - nie mylic z atestami, ktore dostaja nawet foteliki styropianowe z Chin za 25 zl). Jazda tulem chroni glowe malego dziecka piec razy lepiej niz jazda przodem. To wynika z proporcji ciala malego dziecka, gdzie glowa stanowi ok 30-40% wagi..... Odpowiedz Link Zgłoś
heja5 Re: fotelik samochodowy 10.04.12, 18:10 zanim ocenisz, poczytaj sobie o fotelikach z poduszkami. Gdybyś taki widziała to wiedziałabyś, że jest tak skonstruowany, że dziecko z niego nie wypadnie. Sami z takiego korzystamy, a wybierając go zwróciliśmy uwagę na każdy aspekt bezpieczeństwa - ma 4 gwiazdki w testach, widoczność dla dziecka b. dobra, mały nie narzeka, nie kręci się, nie marudzi, a dużo jeździmy (również na długie dystanse). Odpowiedz Link Zgłoś
catrinna Re: fotelik samochodowy 10.04.12, 14:31 Nie warto się spieszyć, foteliki 0-13 montowane tyłem są najbezpieczniejsze. Zmienić należy wtedy, kiedy dziecko WYRASTA z fotelika, anie ledwo DORASTA do następnego. A wyrasta oczywiście albo wagą, albo wzrostem - kiedy główka wystaje ponad górną krawędź fotelika. Fotel następny też najlepiej tyłem do kierunku jazdy, polecam BeSafe izi combi, drogi, ale czy na bezpieczeństwie się oszczędza?... Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: fotelik samochodowy 11.04.12, 09:23 ja przesadziłam młodą jak miała 8 mcy, siedziała samodzielnie (z czworaków zaczęła siadać) a ważyła wtedy 10kg i mierzyłą już 78 cm wiec głowa jej wystawała z maxicosi cabriofix nie wspominając o nogach, które jej się nie miesciły i irytowała się w czasie jazdy, więc żadnego tyłem do kierunku jazdy nie chciałam, tym bardziej że mało wiadomo o ich testach. zakupilismy maxi cosi tobi. Odpowiedz Link Zgłoś
fasol-inka Re: fotelik samochodowy 11.04.12, 10:09 kondolyza napisała: > tym bardziej że mało wiadomo o ich testach. co za bzdura Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Co za bzdury 20.04.12, 22:54 A teraz gdzie te nogi ma ? W foteliku czy jak ? Irytowała się podczas jazdy ?- no to gratuluję podejścia do sprawy- jak ci się będzie na ulicy irytować prowadzona za rączkę to co puścisz ją samą ? Z dwojga złego wolę dziecko poirytowane czy nawet wrzeszczące (oj mój taki był) niż martwe albo poważnie skontuzjowane. O testach to ty mało wiesz...... Odpowiedz Link Zgłoś
klarci Re: fotelik samochodowy 10.08.12, 17:22 no jeszcze tak bzdurnego posta nie czytałam chyba po pierwsze główka nie mogła wystawać, po drugie dziecko irytuje się nie bo tyłem, ale bo nisko, po trzecie wiadomo dużo o testach fotelików tyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: fotelik samochodowy 10.08.12, 22:17 klarci napisała: > no jeszcze tak bzdurnego posta nie czytałam chyba > po pierwsze główka nie mogła wystawać, nie wiem co masz na myśli pisząc "nie mogła"? mojego dziecka głowa wystawała. no chyba że to Ty jesteś matką mojego dziecka i wiesz lepiej, bo znasz moje dziecko, wiesz jak było??? > po drugie dziecko irytuje się nie bo tyłem, ale bo nisko jw.-jesteś matką mojego dziecka? i wiesz że irytowało je "nisko" a nie to że tyłem, nic nie widziało i na pewno nie te zgniecione nogi...??? zapewniam że znam swoje dziecko i wiem czym się irytowała, bo wiem też co pomogło-patrząc na nią jak się prężyła starając się znaleźć miejsce na pozaginane nogi i próbując coś z fotelika zobaczyć jednoznacznie stwierdzam że w tamtym było jej coraz bardziej niewygodnie. >po trzecie wiadomo dużo o testach fotelików tyłem. ok. pewnie tej wiedzy jest coraz więcej. no ale ja w źródłach w których czytałam o fotelikach i w sklepach w których byłam na tę wiedzę się nie natknęłam, a w liście testów fotelików nie były uwzględnione takie. Odpowiedz Link Zgłoś
02kaja Re: fotelik samochodowy 11.08.12, 08:51 oczywiście że jazda tyłem jest bezpieczniejsza. Moja córka ma 2,5 roku i jeździ cały czas tyłem (obecnie w foteliku Two-way, sprowadzony ze Szwecji - tam przepisy nakazują jazdę tyłem do około 4 roku życia), nie buntuje się, bo niby czemu, nie zna jazdy przodem i tyle. Dla mnie również ważniejsze jest to by dziecko było żywe, marudzące, a nie martwe. Nogi ma lekko zgięte jak żabka i wcale jej nie jest nie wygonie. Dużo wiadomo o takich fotelikach i o jeździe tyłem, wystarczy dobrze poszukać, np. tu www.carseat.se. Wystarczy trochę pomyśleć i przypomnieć sobie jak działają prawa fizyki, jakie przeciążenia występują w chwili zderzenia, i np. jak napiera na dziecko fotelik typu buster, który jest zapięty pasami auta. Trochę wyobraźni. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: fotelik samochodowy 11.08.12, 10:25 a czemu wy za wszelką cenę chcecie aby wasze zdanie było na wierzchu? tak trudno zaakceptować że ktoś dokonał innego wyboru? mało tego-ten wybór nie jest zły, może jest inny, ale nie zły-bo jednak wybrany przez mnie fotelik ma dobre wyniki w testach bezpieczeństwa. argument "wolę dziecko zirytowane niż martwe" jest argumentem psychopaty i jest to argument z d.py... przecież nie wożę dziecka bez fotelika, przecież nie wybrałam badziewia za 150 pln z biedronki czy tesco bez atestów!!! wybrałam dobry fotelik, poświęciłam na wybór naprawdę dużo czasu, zadbaliśmy o wszystko żeby było jak najbezpieczniej!!! a was kole w oczy że nie wybraliśmy fotelika tyłem do kierunku jazdy. jak dzieci w przedszkolu...masakra. przyznaję, prawa fizyki. i przyznaję że jeśli Bóg da i będę miała jeszcze kiedyś dziecko, to być może wezmę pod uwagę zalinkowane przez Was strony, może mi się odmieni? może więcej będzie wiadomo tu gdzie mieszkam o fotelikach tyłem do kierunku jazdy dla starszych dzieci? aha, moje dziecko było poirytowane bo cabriofix był dla niej za mały, wystawała głowa, gniecione nogi itp. dlatego przesadziłam ją do WIĘKSZEGO!!! Czy w pierwszej kolejności miał być większy, dla kolejnego przedziału wagowego, dla siedzącego, bo tamten był za mały!!! więc argument wolę poirytowane dziecko niż martwe ma się tutaj nijak-bo nie dość że poirytowane to rpzez wystającą głowę wiadomo że groziło najgorsze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Re: fotelik samochodowy 11.08.12, 12:47 Trzeba mu było kupić kolejny fotelik z większego przedziału wagowego tyłem do kierunku jazdy. "bo jednak wybrany przez mnie fotelik ma dobre wyniki w testach bezpieczeństwa." No jak na razie to twój argument jest z doopy wzięty bo równie dobrze mogłaś ją wsadzić w najlepszy fotelik z przedziału wagowego 15-36 kg- bo przecież ma dobre wyniki w testach.... To tak nie działa- dziecko wiekowo, wagowo i warunkami fizycznymi ma pasować do fotelika. Tak- marudzące ale żywe lepsze jet niż martwe i uśmiechnięte. W oczy to nas kole głupota rodziców- w tym twoja. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: fotelik samochodowy 11.08.12, 20:46 1mzeta napisała: > Trzeba mu było kupić kolejny fotelik z większego przedziału wagowego tyłem do k > ierunku jazdy. kupiłam fotelik z kolejnego przedziału wagowego, a że nie jest tyłem do kierunku jazdy to nie żadna zbrodnia i nie wmawiaj mi tego, bo nie kupiłam nic złego, tylko dobrze dostosowany do dziecka i bardzo dobrej jakości fotelik. poza tym ponad 90 % rodziców kupuje dzieciom fotelik z wyższego przedziału jednak przodem do kieunku jazdy, więc nie wiem coś się na mnie uwzięła że zrobiłam coś złego. Niestety, ale foteliki tyłem samniej popularne, wiedza o nich ciągle mała na popularnych portalach itp. więc się na mnie nie wściekaj. Jeśli jesteś takim zwolennikiem to lobbuj, żeby ta wiedza o nich była bardziej dostępna, wtedy może ktoś na moim miejscu częściej podejmie decyzję, która również tobie się spodoba, czyli wybierze ttyłem, a nie jak 90%-przodem. > "bo jednak wybrany przez mnie fotelik ma dobre wyniki w testach bezpieczeństwa. > No jak na razie to twój argument jest z doopy wzięty bo równie dobrze mogłaś ją > wsadzić w najlepszy fotelik z przedziału wagowego 15-36 kg- bo przecież ma dob > re wyniki w testach.... > To tak nie działa- dziecko wiekowo, wagowo i warunkami fizycznymi ma pasować do > fotelika. ale moje dziecko pasowało od momentu zakupu i nadal pasuje do maxi cosi tobi-przecież to fotelik dla dzieci po pierwsze siedzących samodzielnie, a moja już wtedy siedziała, ponadto: -wagowo-mażyła juz wtedy 10kg a on jest 9-18, -wieku na tobim nikt nie określał, słyszałam że foteliki tego typu są określane jako fotele od 9go miesiąca-a ona miała skończone 8, trwał 9ty miesiąc, -warunki fizyczne-wysoka,samodzielnie siedząca, po za tym dodatkowo z głową wystającą z mniejszego fotelika... > W oczy to nas kole głupota rodziców- w tym twoja. Który element mojej decyzji uważasz że jest głupotą??? No słucham??? Bo pieklisz się cały czas o to, że wybrałam bezpieczny, dostosowany i bardzo dobry jakościowo fotel, no ale przodem a nie tyłem do kierunku jazdy. Ty masz problemy z samoakceptacją, skoro się tak wyżywasz na innych bez powodu. Nie wmówisz mi, że gdzieś zawiniłam. Bo nie zawiniłam. I nie wal mi tu argumentów o śmierci dziecka, bo są makabryczne, nie na miejscu, podłe i świadczą o tym że masz naprawdę duże braki umysłowe. a z tego jadu to aż Ci rozum zabiera i umiejętność czytania ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Re: fotelik samochodowy 11.08.12, 23:46 No tak- foteliki tyłem do kierunku jazdy są mniej popularne u mamuś co mają parcie na przesadzenie dziecka do fotelika przodem do kierunku jazdy. Mnie nie obchodzi popularność lub nie-popularnośc tylko fakty na temat bezpieczeństwa dziecka- a te mówią same za siebie- tyłem jest bezpieczniej niż przodem. No i jeszcze się chwal, że fotel jest od 9 miesiąca życia (skończonego), a ty swoją wsadziłaś miesiąc wcześniej- cud, miód i orzeszki. No i co z tego, że samodzielnie siedziała- nie wiesz jak wyglądają proporcje ciała u dziecka- jak mają się do tego prawa fizyki podczas wypadku ? Do tego nie trzeba być Einsteinem- wystarczy tylko poszukać, a nie dawać sobie wmówić w sklepie pierdoły przez niedouczonych sprzedawców. Gdzie twoja głupota - 8-mio miesięczne dziecko posadzone przodem do kierunku jazdy. "Ty masz problemy z samoakceptacją, skoro się tak wyżywasz na innych bez powodu. > Nie wmówisz mi, że gdzieś zawiniłam. Bo nie zawiniłam. > I nie wal mi tu argumentów o śmierci dziecka, bo są makabryczne, nie na miejscu > , podłe i świadczą o tym że masz naprawdę duże braki umysłowe." Ty chyba nie wiesz jak wygląda wyżywanie się na kimś, a braki "umysłowe" masz sama skoro tyle ci osób na forum tłumaczy to co ja, a ty nadal w zaparte idziesz i twierdzisz, że posadzenie ośmiomięsięczniaka przodem do kierunku jazdy jest ok. Bredzisz i tyle. Dziecko przynajmniej do pierwszego roku życia (skończonego) powinno jeździć tyłem do kierunku jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: fotelik samochodowy 12.08.12, 09:41 1mzeta napisała: > No tak- foteliki tyłem do kierunku jazdy są mniej popularne u mamuś co mają parcie... ja nie miałam parcia-tylko moje dziecko było duże. są takie dzieci,wysokie duże.zaakceptuj to! > No i jeszcze się chwal, że fotel jest od 9 miesiąca życia (skończonego), a ty s > woją wsadziłaś miesiąc wcześniej- cud, miód i orzeszki. Ja się nie chwalę,bo po pierwsze maxi cosi tobi nie ma okreslonego wieku dziecka,natomiast dodatkowo napisalam ze czasem takie foteliku mają określenie:"od 9go mca" a nie po 9, więc nie stwarzaj sobie nowej definicji na znaczenie wyrażeń z języka polskiego bo od 9,znaczy że od 9go miesiąca może jeździc a nie od 9go skonczonego jak napisalas.jakby chcieli od skonczonego to by pisali: "po 9tym" lub "od 10go". > No i co z tego, że samo > dzielnie siedziała- nie wiesz jak wyglądają proporcje ciała u dziecka- jak mają > się do tego prawa fizyki podczas wypadku ? prawa fizyki maja znaczenie,ale co powiesz jak masz male dziecko ktore majac rok i miesiac nie wazy jeszcze pelnych 9 kg,jest chudziutkue,ale wysokie-glowa wystaje z poprzedniego fotela...tez bedziesz sie tak czepiac? naprawde 3 tyg. roznicy czy miala 8mcy i tydzien czy skonczobe 9 mcy nie mialy znaczenia bo byla duza i pasowala do tego fotela lepiej niz roczniak niejeden. > wystarczy tylko poszukać, a nie dawać sobie wmówić w sklepie pierdoły przez nie > douczonych sprzedawców. nie polegalam ba zdaniu sprzedawcow. poza tym nie obrazaj ludzi-nie znacz tych sprzedawcow z ktorymi rozmawialam wiec nue wiesz czy sa niedouczeni czy mize nieufni wobec malopopularnego jak ja. a wiedzy o fotelach szukalam ba roznych portalach,adac itp i niestety nie natknelam sie tam na rekomendacje tych tylem do kierunku hazdy. moze sa niezle ni ale nie natknelam sie i juz. > Gdzie twoja głupota - 8-mio miesięczne dziecko posadzone przodem do kierunku ja > zdy. > > "Ty masz problemy z samoakceptacją, skoro się tak wyżywasz na innych bez powodu > . > > Nie wmówisz mi, że gdzieś zawiniłam. Bo nie zawiniłam. > > I nie wal mi tu argumentów o śmierci dziecka, bo są makabryczne, nie na m > iejscu > > , podłe i świadczą o tym że masz naprawdę duże braki umysłowe." > Ty chyba nie wiesz jak wygląda wyżywanie się na kimś, a braki "umysłowe" masz s > ama skoro tyle ci osób na forum tłumaczy to co ja, a ty nadal w zaparte idziesz > i twierdzisz, że posadzenie ośmiomięsięczniaka przodem do kierunku jazdy jest > ok. Bredzisz i tyle. > > > Dziecko przynajmniej do pierwszego roku życia (skończonego) powinno jeździć tył > em do kierunku jazdy. taaaa...a jest mikrobem i mimo skonczonego roku juz moze przodem...z calym szacunkiem dla malych dzieci-glupoty gadasz. nie masz sie czego czepnac to sie czepnelas tego wieku...no po prostu podlosc i glupota... Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: fotelik samochodowy 12.08.12, 10:51 kondolyza napisała: > ja nie miałam parcia-tylko moje dziecko było duże. są takie dzieci,wysokie duże > .zaakceptuj to! To, że dziecko jest duże jak na swój wiek wcale n ie oznacza, że jest gotowe do jazdy przodem. Wręcz przeciwnie. Duża masa a układ mięśniowy i kostny nadal słabe. Przy ewentualnym zderzeniu narażone na większe obciążenia niż przy dziecku drobnym. > Ja się nie chwalę, Ale też nie uważasz, że to był błąd. > niestety nie natknelam sie tam na rekomendacje tych tylem do > kierunku hazdy. moze sa niezle ni ale nie natknelam sie i juz. To słabo szukałaś. Na podstawowej stronie polskiej na któej się szuka informacji o fotelikach są takie rekomendacje, ze wskazaniem konkretnych modeli dostępnych u nas. > taaaa...a jest mikrobem i mimo skonczonego roku juz moze przodem...z calym szac > unkiem dla malych dzieci-glupoty gadasz. nie masz sie czego czepnac to sie czep > nelas tego wieku...no po prostu podlosc i glupota... Bo wiek niestety świadczy o stopniu rozwoju bez względu na to na którym centylu dziecko jest i tego nie zmienisz. Takie są fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
gacek-junior Re: fotelik samochodowy 12.08.12, 12:05 joshima podaj mi proszę stronę z rekomendacjami tych fotelików tyłem, bo też szukam i znalazłam jedynie w testach adac z 2009 britax multi tech no i ogólną ocenę ma zaledwie 2 (za bezpieczeństwo 3). innych w ogóle nie znalazłam Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: fotelik samochodowy 12.08.12, 13:58 gacek-junior napisała: > joshima podaj mi proszę stronę z rekomendacjami tych fotelików tyłem, bo też sz > ukam i znalazłam jedynie w testach adac z 2009 britax multi tech no i ogólną oc > enę ma zaledwie 2 (za bezpieczeństwo 3). innych w ogóle nie znalazłam Ale to so wyniki testów przodem, a on ma 3 możliwości montowania tyłem i na 2 sposoby przodem. A wspomniana strona: fotelik.info/pl/art/fotelik_samochodowy_tylem_do_kierunku_jazdy,10.html Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: fotelik samochodowy 12.08.12, 13:59 I jeszcze to warto przeczytać: fotelik.info/pl/art/od_kiedy_fotelik_przodem_do_kierunku_ruchu,12.html kondoliza. Znalazłam to w 2 minuty to tak a propos dostępności informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: fotelik samochodowy 12.08.12, 15:53 joshima napisała: > Ale to so wyniki testów przodem, a on ma 3 możliwości montowania tyłem i na 2 s > posoby przodem. OJP Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Re: fotelik samochodowy 12.08.12, 18:19 Papierosy w sklepie są od 18-tego roku życia- to jak sprzedasz takiemu co skończył 17 lat bo zaczął 18-ty rok życia, czy takiemu co ma już dowód osobisty i skończył 18 lat ? Weź się laska nie ośmieszaj.... Moje też duże i wysokie- mimo wszystko następny fotelik kupiłam mu tyłem do kierunku jazdy. "i niestety nie natknelam sie tam na rekomendacje tych tylem do > kierunku hazdy. moze sa niezle ni ale nie natknelam sie i juz." Buahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah........................ Wychodzi na to,że masz co,ś nie teges z oczami i głową. EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: fotelik samochodowy 12.08.12, 18:32 to ty sie nie osmieszaj bo papierosy sa "od 18 lat" lub "dla osob ktore ukonczyly 18 lat/18ty rok zycia a to roznica. tak samo jak wszelkie inne oznaczenia produktow dla dzieci. Ty chyba nie wiesz czym sie rozni jak jest napisane "od 6go mca" a "po 6tym mcu". wiec to ty sie osmieszasz. ponadto taką żółcią cię zalsło z samego faktu ze kupilam inny gotel niz tylem i nie jestes w stanie zaakceptowac ze: -dokonalam innego wyboru,chyba mam prawo -napisalam,co jest prawda,ze foteliki tylem sa mniej popularne i juz. nawet ktos tu dal wpis ze w testach mial ocene 2, wiec nie dziw sie ze wogole ich nie bralam pod uwage. ponadto sa malo dostepne w polsce. a fodatkowy argument jest taki ze niektore z tuch kilku dosteptych sa na izofix,a ja takiego jie mam w moim wozie wiec od razu mi sie zaweza pole wyboru. od jakiegos czasu zauwazylam ze jest maxi cosi mobi ale to nowosc i w moich sklepach nie bylo go wtedy gdy kupowalam. nic zlego nie zrobilam. dokonalam wyboru najlepszego jaki byl. przestan ziać jadem z tego powodu! Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: fotelik samochodowy 12.08.12, 18:38 kondolyza napisała: > -napisalam,co jest prawda,ze foteliki tylem sa mniej popularne i juz. nawet kto > s tu dal wpis ze w testach mial ocene 2, wiec nie dziw sie ze wogole ich nie br > alam pod uwage. Wiesz. Dochodze do wniosku, że ty zwyczajnie nie umiesz czytać. Nic dziwnego, że nie znalazłaś informacji o takich fotelikach. Szkoda, że nie potrafisz się merytorycznie odnieść do argumentów wyjaśniających dlaczego tak małe dziecko powinno jeździć tyłem. Swoją drogą, może zwyczajnie nie potrafisz ich zrozumieć? > od jakiegos czasu zauwazylam ze > jest maxi cosi mobi Jest dostepny w sprzedarzy conajmniej od 3 lat. > nic zlego nie zrobilam. Oby sie nie okazało, że jednak popełniłaś błąd. Szczerze Ci życzę tego nie przez wzgląd na Ciebie ale dlatego, że szkoda by było żeby niewinne dziecko płaciło za głupotę i upór rodzica. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: fotelik samochodowy 12.08.12, 19:57 joshima napisała: > Oby sie nie okazało, że jednak popełniłaś błąd. Szczerze Ci życzę tego nie prze > z wzgląd na Ciebie ale dlatego, że szkoda by było żeby niewinne dziecko płaciło > za głupotę i upór rodzica. po pierwsze w tym momencie moje dziecko ma juz prawie 18 mcy w tym momencie wiec chyba jednak nic mu nie grozi z winy fotelika ktory jest dobry jakosciowo o jest do niej dostosowany. ponadto wy tu niejednokrotnie podawalyscie argument za fotelami tylem do kj "rekomendacja przynajmniwj do skonczenia roku" wiec szczesliwie oddalamy sie coraz bardziej od tego wieku,dzuecko rosnie i mam nadzieje ze i wy przestaniecie miec wscieklosc macicy z tego powodu ze moje dziecko jezdzi przodem a nie tylem. i jeszcze jedno-upieram sie teraz,nie upieralam sie wtedy gdy kupowalam fotel dla dziecka-wtedy wiedzialam ze wiadomo o nich malo i ze sa slabo dostepne. oczywiscie-jak kto bardzo chce i bardzo musi to znajdzie,wykopie spod ziemi i sprowadzi zza granicy... ostatni argument-jakos 90% rodzicow kupuje te tylem i nie jest to traktowane hak zvrodnia,wiec zejdzcie ze mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: fotelik samochodowy 12.08.12, 22:16 kondolyza napisała: > ponadto wy tu niejednokrotnie podawalyscie argument za fotelami tylem do kj "re > komendacja przynajmniwj do skonczenia roku" Ja uważam, że przynajmniej do trzech a moja córka będzie jeździć nawet i do siedmiu. > wy przestaniecie miec wscieklosc macicy z tego powodu Jeśli ktoś tu ma to tylko Ty. Dla mnie Twoje dziecko to może nawet w bagażniku jeździć, byleś głupot nie wypisywała i nie mąciła w głowie mamom niemowląt. > oczywiscie-jak kto bardzo chce i bardzo musi to znajdzie,wykopie spod ziemi i s > prowadzi zza granicy... Chyba chciałaś napisać "jak komuś zależy", prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Re: fotelik samochodowy 13.08.12, 18:58 "w tym momencie moje dziecko ma juz prawie 18 mcy" "wtedy gdy kupowalam fotel dla dziecka-wtedy wiedzialam ze wiadomo o nich malo i ze sa slabo dostepne." Czyli wychodzi na to, że ten fotelik co teraz używacie kupiłaś dziecku tak mniej-więcej 10-12 miesięcy temu - no na prawdę- nic nie było wtedy wiadomo o fotelikach montowanych tyłem- normalnie 10-12 miesięcy to lata świetlne wstecz- buahahahaaaa.....aż dziwne, że ja jeszcze wcześniej niż ty kupiłam kolejny fotelik montowany tyłem i to w Polsce -bo już było o nich bardzo dużo wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
gacek-junior Re: fotelik samochodowy 13.08.12, 20:53 gdyby nie forum też w ogóle nie wiedziałabym o fotelikach montowanych tyłem w następnych grupach wagowych. byłam w co najmniej 5 sklepach, w żadnym nie mieli montowanych tyłem do pokazania, w jednym sporadycznie sprowadzali, w innym pani dowiedziała się ode mnie, że takie są (a britaxa miała w ofercie), a w jeszcze jednym pani próbowała mnie przekonać, że te montowane przodem są bezpieczniejsze, a na sam koniec powiedziała, że ma jeden taki montowany tyłem...cybex (oczywiście sprawdziłam i montowany jest przodem). więc już przestańcie się czepiać kobiety Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Re: fotelik samochodowy 15.08.12, 12:27 Nikt się nie "czepia"- stwierdzamy fakt, że pewna osoba wypisuje bzdury i tyle. Internet masz ? - no masz i nie tylko ty i nie tylko dostęp do tego forum masz żeby dowiedzieć się czegoś o fotelikach- trzeba tylko chcieć poszukać. Nie piszemy tu o sytuacjach sprzed 15 lat kiedy to dopiero obowiązek przewożenia dzieci w odpowiednich fotelikach wchodził w życie tylko o sytuacjach sprzed max.2-3 lat- że nie wspomnę o tych świeższych. Jak przychodzi do tematu fotelików samochodowych dla dzieci to ludzie-rodzice normalnie w sklepie głupieją i każdy kit dają sobie wcisnąć bo nagle nie są doinformowani- dziwne, że jak przychodzi do zakupu innych rzeczy to ludzie drążą i drążą temat dopóki nie są pewni, że kupują to co najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ponponka1 nie wszyscy maja internet i ida do sklepu a tam 15.08.12, 14:55 w Polsce 90 % sklepow ma tylko foteliki przodem w grupie powyzej 9 kg. I sprzedawca, na ktorego wiedze licza rodzice....a ze to czesto tylko sprzedawca, nie zabardzo zaprzatajacy sobie glowe co sprzedaje, jako glowny argument podaje - bo ten fotelik sie swietnie sprzedaje. Skad znam ten argument? Z tego forum..... Odpowiedz Link Zgłoś
fasol-inka Re: nie wszyscy maja internet i ida do sklepu a t 15.08.12, 15:10 i jeszcze sprzedawca mówiący "ja bym swojego dziecka do takiego fotelika nie posadził" a ludzie słuchają sprzedawców... co ciekawsze - ci sami ludzie penetrują internet w poszukiwaniu wózka idealnego, spędzają nad zgłębianiem tego tematu tygodnie, miesiące, wydaje na nie grube setki złotych a fotelik? o, tani, sprzedawca poleca, bierzemy! Odpowiedz Link Zgłoś
fasol-inka Re: fotelik samochodowy 12.08.12, 19:56 co do isofixa, mój fotelik na ten przykład jest produkowany w wersji z i bez isofixa - BeSafe izi combi x3; ADAC za bezpieczeństwo - 4 Mobi nie jest żadną nowością.... o zgrozo - tyłem wożę syna 2l3m i jeszcze dłuuuugo tak pojeździ Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: fotelik samochodowy 11.08.12, 13:35 kondolyza napisała: > a czemu wy za wszelką cenę chcecie aby wasze zdanie było na wierzchu? tak trudn > o zaakceptować że ktoś dokonał innego wyboru? OK dokonałaś. My piszemy o swoich wyborach. Chyba nam wolno? Piszemy też o tym, że wprowadzasz ludzi w błąd pisząc, że nie wiadomo nic o fotelikach do jazdy tyłem. Jest to nieodpowiedzialne, bo ktoś może uwierzyć i dokona wyboru na podstawie nieprawdziwych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: fotelik samochodowy 11.08.12, 20:48 joshima napisała: > wprowadzasz ludzi w błąd pisząc, że nie wiadomo nic o fotelikach do jazdy t > yłem. Jest to nieodpowiedzialne, bo ktoś może uwierzyć i dokona wyboru na podst > awie nieprawdziwych informacji. ale halo halo, ja nie napisałam: "nie wiadomo nic" tylko że "mało wiadomo" a to różnica. I nie moja to jest wina, że o nich mało wiadomo więc zejdź ze mnie i przestań mnie piętnować za to że podjęłam inną decyzję niż zakup fotela tyłem do k.j. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: fotelik samochodowy 11.08.12, 20:50 aha i jeszcze jedno-jak ktoś się zainteresuje tematem, to nie będzie się sugerował tym, że ja napisałam na jakimś forum że mało wiadomo o fotelikach tyłem do kj, tylko sam stwierdzi że o nich mało wiadomo)) bo naprawdę mało o nich wiadomo i mały jest wybór i wogóle. mimo że może są super. mało wiadomo, są mało popularne. niestety nie zmienisz tego. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: fotelik samochodowy 11.08.12, 13:30 02kaja napisała: > oczywiście że jazda tyłem jest bezpieczniejsza. Moja córka ma 2,5 roku i jeździ > cały czas tyłem (obecnie w foteliku Two-way, sprowadzony ze Szwecji Moja starsza córka ma 3,5r i jeszcze długo pojeździ tyłem w swoim Britax Multi-Tech Odpowiedz Link Zgłoś
02kaja Re: fotelik samochodowy 11.08.12, 20:55 właśnie zastanawiamy się nad wyborem fotelika dla naszego 2-miesięcznego synka, oczywiście jeszcze długo pojeździ w obecnym, ale sprawdzamy co się pojawiło na polskim rynku jeśli chodzi o jazdę tyłem. Z Two-waya jesteśmy zadowoleni (córka też długo jeszcze pojeździ), planowaliśmy wcześniej mutli-techa,ale były problemy z produkcją i czekaliśmy dość długo, więc wybór padł na two-way. Multi tech chyba nadal jest niedostępny, chyba trzeba będzie go sprowadzać. a Ty joshima, gdzie kupiłaś? 1,5 roku temu two way kosztował nas około 1400zl, teraz ceny są niższe około 800zł, britax jest droższy, ale cena nie gra roli, na bezpieczeństwie dziecka nie oszczędzamy. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: fotelik samochodowy 12.08.12, 09:11 02kaja napisała: > a Ty joshima gdzie kupiłaś? W sklepie w Warszawie. Zdziwiłaś mnie pisząc, że trudno go było kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
02kaja Re: fotelik samochodowy 12.08.12, 20:27 > W sklepie w Warszawie. Zdziwiłaś mnie pisząc, że trudno go było kupić. no właśnie nie mogliśmy znaleźć tych fotelików na polskim rynku, to było pod koniec 2010. trafiliśmy na stronę szwedzką carseat i tam widzieliśmy jakie są mozliwe foteliki do jazdy tyłem. Tu w Pl były tylko maxi cosi mobi i be safy - tzn. do obejrzenia i przymierzenia w okolicy gdzie mieszkam (Śląsk). W każdym razie sprowadzenie fotelika ze Szwecji nie było problemem, fotelik przyszedł w ciągu 4 dni. nie będę się wtrącać w dyskusję, ale ogólnie źle się czyta, jak się tak wszyscy obrzucają, masakra, nie wiem dlaczego ale ciągle ktoś coś źle odbiera, i czuje się urażony, a tu chodzi chyba o porady i wymianę doświadczeń, chociaż w tym wypadku, trzeba uświadomić niektóre osoby, na jakie niebezpieczeństwo narażają swoje dzieci - brak słów. Odpowiedz Link Zgłoś
mamciunia_kamciunia2 Re: fotelik samochodowy 11.08.12, 11:49 mysmy mieli podobny polecam jest super i kosztuje grosze allegro.pl/fotelik-dla-dziecka-mini-i-ii-isofix-junior-seat-i2519651759.html Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-krystyna Re: fotelik samochodowy 11.08.12, 17:08 mamciunia_kamciunia2 napisała: > mysmy mieli podobny polecam jest super i kosztuje grosze > rel="nofollow">allegro.pl/fotelik-dla-dziecka-mini-i-ii-isofix-junior-seat-i2519651759.html sorry, nie obraz sie,ale 1826.50 zl to nie sa grosze..... Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: fotelik samochodowy 11.08.12, 18:03 ewa-krystyna napisała: > sorry, nie obraz sie,ale 1826.50 zl to nie sa grosze..... W porównaniu do ceny samochodu? Odpowiedz Link Zgłoś
mamciunia_kamciunia2 Re: fotelik samochodowy 11.08.12, 21:09 dla kogos kto sobie wybral menza nieudacznika ktury nie umie na odpowiednim poziomie uczymac rodzine to moeze i sa grosze muj samochud kosztowal sto razy tyle co ten fotelik takrze dla mnie to sa grosze Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: fotelik samochodowy 11.08.12, 23:59 Szkoda, że nie zainwestowałaś pieniędzy na samochód w naukę pisowni i gramatyki. Trudno uwierzyć, że twój zaradny mąż wybrał sobie na żonę pół-analfabetkę,no ale są różne odchylenia. Odpowiedz Link Zgłoś
paartycja Re: fotelik samochodowy 12.08.12, 08:24 jezu..przecież mamciunia to trollisko Odpowiedz Link Zgłoś
mamciunia_kamciunia2 Re: fotelik samochodowy 12.08.12, 10:30 jasne...menszczyźni wolą inteligentniejsze i zaradniejsze od nich kobjety no chyba tylko ci bezrobotni starzy kawalerowie co jeszcze z mamusiom mieszkajom Poza dyzlekcjom posiadam o wiele wiecej walorów nisz niejedna kobjeta Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: fotelik samochodowy 12.08.12, 15:17 Kajam się, jezdeź códofnom kobietom, piż wiencej, tfoje wynórzenia som bardzo cenne Odpowiedz Link Zgłoś