misskaffee
15.05.12, 09:01
Karmię piersią mojego synka 11 miesięcy i w zasadzie zamierzam(łam) karmić jeszcze trochę. Ale z powodu swoich problemów zdrowotnych będę musiała przyjąć leki, które wykluczają karmienie piersią.
I mam problem: odstawić chwilowo (tydzień, może ciut dłużej) czy już dać spokój i odstawić całkowicie?
Obie sytuacje są dla mnie trudne, bo kompletnie nie wiem, jak się do tego zabrać, jak się podaje to mleko modyfikowane (i jakie), czy koniecznie trzeba używać butelki (młody do tej pory jest bezbutelkowy i nie chciałabym chyba, żeby był - ale co z jedzeniem w nocy?) i w ogóle nie wiem niczego, co jest związane z karmieniem nie-piersią.
Kolejny problem, to samo odstawienie od piersi - jak to zrobić, żeby synek przeszedł to jak najmniej problemowo (jest cycolubem i boję się, że może to dla niego za wcześnie na odstawienie), nie mogę sobie tego wyobrazić, jak usypiać, jak utulać - do tej pory zawsze była pierś. Wieczorem i w nocy jest mąż, ale co w dzień (jedna drzemka zawsze jest po piersi).
A może to tylko ja mam taki problem a dla dziecka nie będzie to wcale żadną traumą?
Napiszcie, jakie macie doświadczenia w tym temacie, bo sama chyba nigdy w życiu nie podejmę żadnej decyzji.