Dodaj do ulubionych

9 m-cy-czy oprócz deserków dajecie jakieś owocki?

05.07.04, 15:12
jesli tak to jakie?Ja do tej pory karmiłam tylko deserkami,a jak to jest u
Was?
Obserwuj wątek
    • kook1 Re: 9 m-cy-czy oprócz deserków dajecie jakieś owo 05.07.04, 15:42
      Wydaje mi sie, ze dziecku mozna podawac te owoce po ktorych nie ma alergi -
      mojej daje maliny (wpierw jadla je w deserku). Teraz troche eksperymentuje i
      podaje jej porzeczki... Smakuja jej. Wczesniej dostawala kawalki jablka, ktore
      skrobala dziaselkami smile Czekam na sezon z innymi owocami.
      • lch74 Re: 9 m-cy-czy oprócz deserków dajecie jakieś owo 06.07.04, 10:33
        kook1 napisała:

> Teraz troche eksperymentuje i podaje jej porzeczki... Smakuja jej.

W jaki sposób podajesz córeczce porzeczki? W całości, gnieciesz, miksujesz...?
    • ese1 Re: 9 m-cy-czy oprócz deserków dajecie jakieś owo 05.07.04, 17:08
      Jak jest sezon na owoce trzeba z tego korzystac. Moja mala chetnie wcina:
      jablka, morele, brzoskwinie, maliny, banany(po skonczeniu 9-tego m-ca), czerone
      porzeczki i jagody.
      pozdrawiam
      Ewa
      • lenkaryba Re: 9 m-cy-czy oprócz deserków dajecie jakieś owo 05.07.04, 21:21
        witam, takiemu maluszkowi można już dawać nie tylko tarte jabłuszko, ale też
        gruszkę, morelę, byle dojrzałe i mięciutkie.moja mała też ma 9 miesięcy i
        próbowała już dojrzałego banana, najlepszy jest taki z brązowymi plamami na
        skórce. pozatym zamiast deserków kupuje jej monte albo danonki i wcina jak
        szalona. można już powoli wprowadzać nowe produkty, byle powoli i z umiarem.
        pozdrawiam i zyczę powodzenia, a jak coś to służę radą - lenkaryba@tlen.pl smile
        • lch74 Re: Danonki i Monte:( 05.07.04, 23:37
          lenkaryba napisała:

> pozatym zamiast deserków kupuje jej monte albo danonki i wcina jak szalona.

Tak na marginesie Danonki i Monte są przeznaczone dla dzieci od 3-go roku życia a nie dla niemowląt (kupa cukru, barwniki itp.). Ja osobiście bym tego nie zjadła, więc tym bardziej swojemu dziecku tego nie dam do jedzenia. Najlepiej dać jogurt naturalny i zmieszać z owocami sezonowymi, mrożonymi czy z własnych przetworów.
          • pia_ Danonki i Bakusie - po 12-m miesiącu 06.07.04, 13:44
            Dzwoniłam na infolinię do Bakomy i do Danone i jogurty oraz serki dla dzieci
            można podawać po ukończeniu 12 miesięcy. Ilość cukru zawarta w tych produktach
            nie jest na pewno wyższa od tego co zawierają soki i słoiczki Bobo Fruta dla
            niemowlaków (dlatego nie kupuję tych produktów). Chociaż zgadzam się, że
            najlepiej zmieszać jogurt naturalny z owocami. Ja podaję mojej córce (skończyła
            10 mies) jagody, arbuza, banana, maliny, jabłka.
            • lch74 Re: Danonki i Bakusie - po 12-m miesiącu 06.07.04, 14:33
              Ciekawe, że ja na infolinii Danona usłyszałam całkiem co innego, czyli że Danonki są przeznaczone właśnie dla dzieci od 3-go roku życia, a co do Monte, to wystarczy przeczytać informację na opakowaniu. Co do ilości cukru zawartych w produktach Danona, to IMHO są one przesłodzone, zarówno te dla dzieci jak i te dla dorosłych, dlatego ich nie jadam. Niestety cukier silnie uzależnia i dzieci później stają się tzw. niejadkami i nie chcą jeść nic o normalnym naturalnym smaku a do picia służy im roztwór nasycony cukrusad Ja kupuję słoiczki i soki różnych firm bez cukru, nie kupuję gotowych smakowych kaszek itp.
              Pozdrówkismile
              • pia_ Re: Danonki i Bakusie - po 12-m miesiącu 06.07.04, 15:41
                Oczywiście, że cukier uzależnia, ale ja juz się poddałam, kiedy po raz pierwszy
                podałam mojej córce sok jabłkowy (rozwodniony), teraz nie toleruje samej wody
                (bo nie jest słodka). A kaszki niestety zajada tylko Hippa, co rujnuje moją
                kieszeń, ale muszę przyznać, że w smaku i w zapachu nie są tak sztuczne jak
                produkty BoboVity czy Nestle, chociaż niewątpliwie zawierają cukier.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka