Dodaj do ulubionych

Córcia odkryła magiczną moc kciuka

07.11.12, 17:14

Witam,

córcia 2,5 miesiąca. Karmiona piersią. Smoczek toleruje głównie na spacerach jako usypiacz. Jakieś 2 tyg. temu namiętnie zaczęła ssać piąstkę. 2 dni temu odkryła kciuka - co jakiś czas kciuk ląduje w buziolce. Poza spacerem (usnęła z kciukiem w buzi) jeśli seans ssania się przedłuża to wyjmuję jej kciuka lub próbuję zająć czymś innym.

Ponieważ sytuacja nie jest jeszcze bardzo zaawansowana chciałam Was zapytać i poradzić się. Czy pozwalać na "kciukowanie", czy nie. Obawiam się przyzwyczajenia do kciuka, dlatego też zdecydowałam się na używanie smoczka.

jak to było u Was?

P.
Obserwuj wątek
    • iwona_woz Re: Córcia odkryła magiczną moc kciuka 07.11.12, 20:11
      Ja konsultowalam to z dziecięcym ortodonta, powiedziała ze kciuk to najgorsza rzecz. W takiej sytuacji zleciła smoka. Jak synek miał dwa lata skonczylismy ze smokiem. Zeby ma prosciutkie.
      • muza24 Re: Córcia odkryła magiczną moc kciuka 07.11.12, 20:55

A synek "odkrył" swojego kciuka? Musiałaś go jakoś tego oduczyć?
        • iwona_woz Re: Córcia odkryła magiczną moc kciuka 10.11.12, 18:11
          Moj starszy synek jak byl malutki poznal moc kciuka ale szybciutko mu zaproponowalismy smoczek i zapomnial o kciuku.
      • great-1981 iwona_woz 07.11.12, 21:25
        looknij w swoją sygnaturke smile
        może nie taki diabel straszny jak dzidziuś jest malutki smile
        moja ma 5mies i dalej ssie raczki a kciuk coraz mniej w porownaniu do tyg poprzednich...
    • rilla-m Re: Córcia odkryła magiczną moc kciuka 10.11.12, 17:17
      Mi przy pierwszym dziecku pediatra powiedziała, żebym zrobiła wszystko aby nie ssało kciuka. Bo to prowadzi do wady zgryzu, a mogą się też zdarzać nadkażenia kciuka. Trochę to trwało, ale przyuczyliśmy do smoka. Teraz u drugiego synka też był ten problem - jak u Ciebie kciuk do buzi, za to smoka w ogóle nie chciał, darł się jak oparzony tongue_out w końcu załapał, ale trwało to dłuuugo. Choć teraz też potrafi przemycić czasem kciuk obok smoka tongue_out ale już coraz rzadziej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka