glomeria
20.01.13, 15:00
wiem, że to normalne, że niemowlak może budzić się kilka czy nawet kilkanaście razy w nocy, dlatego że jest głodny, ma mokro, dlatego, że ma kolkę, ból brzucha, ból spowodowany ząbkowaniem, skok itd
mój synek budzi się chyba z żadnego z tych powodów (ma 5 miesięcy) budzi się i jęczy, rozbudza się i zaczyna się mniej więcej 2 godzinna aktywność, która jest albo samym jęczeniem albo jęczeniem przeplatanym z gaworzeniem i przewrotami na brzuch - wg mnie jest to jęczenie wynikające ze zmęczenia (często na początku tego jęczenia ma zamknięte oczy) - wydaje mi się, że on chce spać ale nie umie zasnąć
bujam go na stojąco (jak zwykle) i zasypia, odkładam i po 30 sekundach budzi się
i tak 2 godziny (nie bujamy go 2 godziny, bo nie dajemy rady, ale też żal mi patrzeć jak tak jęczy bez znanego mi powodu, więc co chwilę próbujemy go bezskutecznie uśpić bujaniem)
czy ktoś tak ma? czy można to zmienić?
i jeszcze przychodzą mi do głowy takie rzeczy: karmię piersią - może jem za dużo cukrów i to go pobudza i dlatego budzi się w nocy? może jem coś co powoduj bóle brzuszka - choć nie wygląda mi to na ból brzucha, a może kawa (piję 1 dziennie) ma wpływ na te pobudki?
sama nie wiem, zgaduję.. jesteśmy już po prostu zmęczeni tymi ciężkimi nocami