Dodaj do ulubionych

mega odparzenie

26.01.13, 17:48
Dziewczyny ratunku.
Stalo sie to nagle doslownieuncertain rozszerzamy diete i pewnie dlatego. posladki Corci sa bardzo zaczerwienione i co mnie wlasnie dziwi - i stad ten temat - wszedzie pisza o krostkach lub pecherzykach, a ona na tym czerwonym ma takie rozlanne bialawe plamy. Jakby nie wiem taki martwy mega rozmoczony naskorek? Czy to na pewno odparzenie? Wasze maluchy tez mialy taka biala skorke?
Wiem juz co robic z odparzeniem i to robie, ale wlasnie to biale jest mylace
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: mega odparzenie 26.01.13, 18:01
      U każdego dziecko może to wyglądać trochę inaczej. Wocofaj z diety to co nowego wprowdziałaś, dużo wietrz pupę, po umyciu smaruj Linonagiem lub Alantanem w maści. Po kąpieli dobrze osusz, nawet suszarką.
    • aaaniula Re: mega odparzenie 26.01.13, 18:07
      A nie wdała się małej grzybica? Susz dokładnie pupę, dla mnie najlepszy na odparzenia jednak sudocrem. Jeśli nie przejdzie to idźcie się lepiej pokazać lekarzowi.
      • kindddzia Re: mega odparzenie 26.01.13, 18:11
        no wlasnie tez mi grzybica przyszla do glowy, jak zobaczylam to biale uncertain tylko w sumie nie wiem jak grzybica wyglada na pupci.
        wietrze wietrze, zawijam w tetre, zaraz zrobie krochmal, posmarowalam tormentiolem.
        Ta ja boli, jak tylko dotykam, to placze sad

no i teraz po wietrzeniu to wyglada gorzej. Moje biedactwo
      • malgosiek2 Re: mega odparzenie 26.01.13, 23:37
        aaaniula napisała:

> dla mnie najlepszy na odparzenia jednak sudocrem.

Tu zgadzam się z mruwą, sudocrem jest do kitu, bo często pogarsza problem z odparzoną pupą i zaognia bardziej.
        Dla mnie jest przereklamowany.
        Nie używaj chusteczek, myj wodą, wietrz pupę.
        Możesz spróbować Clotrimazolu w kremie.
    • murwa.kac Re: mega odparzenie 26.01.13, 19:53
      wywal chusteczki, myj tylek woda z mydlem.
      duzo wietrzenia.
      kapiel w krochmalu i zasypki z maka ziemniaczana. juz po jednym razie jest poprawa.
      warto zainwestowac w jedna/dwie pieluchy wielorazowe i w domu niech gania w nich (bez smarowania czymkolwiek)
      sudocrem olej. to szpachelka, ktora zapycha pory i przez to moze byc jeszcze gorzej.
      • aaaniula Re: mega odparzenie 26.01.13, 20:11
        Akurat u nas sudocrem jest niezastąpiony.
        Co do chusteczek się zgodzę.
        Jeśli chodzi o grzybicę to mała mojej koleżanki miała- no i właśnie miała białawe naloty, ale w pachwinach. Myślę, że na pupie może wyglądać podobnie.
    • d.d.00 Re: mega odparzenie 26.01.13, 20:55
      u nas działa Bepanten
    • kde54 Re: mega odparzenie 26.01.13, 21:40
      na odparzenia przerobilam wszystko,najlepszy jest Bephanten masc,dziala rewelacyjnie goi ranki otarcia itd troche kosztuje ale warto
    • black.joanna Re: mega odparzenie 26.01.13, 22:27
      tormentiol
    • kindddzia Re: mega odparzenie 27.01.13, 07:15
      Dziewczyny dziekuje bardzo za rady. Takich tematow juz tu bylo duzo i ja wiem co robic na odparzenie. Pytalam, czy to normlane, ze ta skora sie taka biala zrobila.
      Pod pacem czuc jakby martwy naskorek, spalony jakby - opisuje to biale.
      Czy to mozliwe, ze tormentiol, ktorym posmarowalam jak bylo czerwone i zaognione wywolalal taka reakcje?
      Zdarzalo mi sie miejscowo posmarowac juz Mala tormentiolem, blizej odbytu, przy malutkich odparzeniach i nigdy czegos takiego nei wywolal, ale teraz to poszlo na posladki, na wieksza pwierzchnie i na wieksze podraznienie.

No w kazdym razie tormentiolu sie boje teraz, bo nie wiem czy nie jest za mocny dla Corci.
      Poki co maka ziemniaczna. Mam tez w domu clotrimazolum i pimafucin masc jakby co.
      Moze do sasiada lekarza dzis podejde, bo przeciez jak pojedziemy z pupa do przychodni to wrocimy z pupa i przeziebieniem uncertain

Murwa, dzieki za pomysl z pieluszkami wielorazowymi. Masz na mysli cos takiego: allegro.pl/pieluszki-wielorazowe-eco-bobolider-mikrofibra-i2948105457.html ?
      Fajna sprawa i ladnie wygladaja. W sumie, to czemu tylko po domu? Mniej chlonne sa od normalanych? Bo to taniej by wyszlo tez chyba jakby kupic kilka sztuk. Wiem, ze to inny temat musze doczytac smile
      • guderianka Re: mega odparzenie 27.01.13, 09:18
        Nie sądzę by jedno użycie tormentiolu spowodowało taki efekt
        Póki co wietrz-nie leży caly dzień nago, przemywaj wodą i niczym nie smaruj
        jesli jest rozmoczone-powinno przeschnąć
        chyba że to jakiś rodzaj grzyba/drożdży
        clotrimazol może pomóc-ale nie stosuj za długo, bo rozwiną się bakterie-jesli po kilku dniach nie będzie poprawy-do lekarza
        a czym rozszerzasz dietę, co zjadło dziecko ?
        • kindddzia Re: mega odparzenie 27.01.13, 11:37
          wlasnie nie jest rozmoczone, suche sie nawet wydaje.
          Corcia od 4 dni dostaje gastrotuss na refluks, syropek pelen cukru, ktorego ona nie dostaje w zadnej innej postaci i wprowadzilam korzen pietruszki. Obie rzeczy juz wycofane, tylko mi wymiotuje wiecej bez syropku uncertain

Mam wrazenie, ze zaczerwienie lagodnieje, ale to biale dalej jest, no wyglada jakby martwy naskorek, jakby sie mialo zaczac luszczyc za jakis czas. I chyba mniej boli, bo daje sobie juz tam dotknac
      • murwa.kac Re: mega odparzenie 27.01.13, 09:59
        jasne, ze mozesz poza domem tez. ale tu juz musisz wejsc glebiej w temat pieluch wielorazowych.
        i tu Ci nie pomoge, bo ja zwyczajnie nie chcialam. mam tylko dwie sztuki na wypadek wlasnie jakiegos mega odparzenia, zeby Mlody mogl sobie tylek wietrzyc i tyle.
        musisz podpytac bardziej doswiadczone.

tylko pamietaj, ze przy wielorazowkach nie uzywa sie zadnych masci, kremow, nic.
        • kindddzia Re: mega odparzenie 27.01.13, 11:34
          dzieki smile
          doczytam, gdzies tu nawet ostatnio chyba jakis watek byl na ten tamat
    • kasia.2505 Re: mega odparzenie 27.01.13, 16:12
      Witam.Na takie odparzenie z białym nalotem to tylko maść Clotrimazolum-moja córa miala to samo i na drugi dzien juz przeszlo a masc kosztuje niecałe 3zł.zadne inne nam niepomgly typu bepentem itp. A niedawno druga córa dostala biegunki przy antybiotyku i tez miala mega odparzenie i tylko ta masc pomogla-więc polecam,smarowalam przy każdej zmanie pieluszki i pupe przemywac woda z mydłemsmile
    • wanielka Re: mega odparzenie 27.01.13, 18:11
      jestem na świeżo po mega odparzeniu młodszaka. zrobił w nocy kupę, biegunkę i nie obudził się. rano wstał z mega odparzeniem na całej powierzchni, do której przylegał pampek.
      umyłam wodą z mydłem, zasypałam mąką ziemniaczaną i zostawiłam do wietrzenia. następnego dnia rano skóra zaczęła sie łuszczyć, była taka biaława i schodziła. posmarowałam sudocremem i kolejnego dnia prawie śladu nie było. skóra zeszła, ale nie powstały ranki. po 3 dniach nie było nic.
      może u Twojej córki odpażenie też było na tyle spore, że po prostu złuszczyła się cienka zewnętrzna warstewka skóry.
    • mama_ku_busia Re: mega odparzenie 27.01.13, 20:03
      z czystym sercem polecam masć posladkową. receptura: parafina, lanolina, wazelina biała, woda -wszysdtko po 1/4. do zrobienia w aptece. Koszt ok 30zł za 100g
      • murwa.kac Re: mega odparzenie 27.01.13, 20:08
        chyba 3 zl wink
    • kindddzia Re: mega odparzenie 28.01.13, 18:10
      no schodzi, nawet jestem bardzo zaskoczona, ze tak szybko ufff smile
      nie wiem co podzialalo, bo i krochmal i zasypka z maki ziemniaczanej (rewelacja, pupa sucha nawet w mokrej pieluszce) poszly w ruch i dwa razy dziennie tym pimafucinem cieniusko posmarowalam
      • murwa.kac Re: mega odparzenie 28.01.13, 18:16
        tylko maki ziemniaczanej uzywam odkad przez rozszerzanie diety dupsko syna spalilo prawie do miesa. od tamtej pory nic sie nie dzialo. plus praktycznie nie uzywam chusteczek, tylko woda i mydlo. chusteczki tylko na wyjscie, w razie braku kranu smile
        • kindddzia Re: mega odparzenie 28.01.13, 18:22
          no wiesz, ze ja chyba tez przejde calkiem na make... jestem zaskoczona, ze to az tak dziala, pielucha ciezka, a pupa sucha, niesamowite. Tylko w dotyku okropne, az mnie ciary przechodza, strsznie nie lubie dotykac maki ziemniaczanej wink
        • kindddzia Re: mega odparzenie 28.01.13, 18:24
          a powiedz mi jeszcze, czy to, ze spalilo pupsko od rozszerzania diety, to oznaczalo, ze Maly jest na to cos uczulony? Czy odstawialas ten czynnik na jakis czas, a potem do niego wrocilas? Czy moze w ogole nie odstawialas? Bo ja na razie wywalilam dwie podejrzane rzeczy
          • murwa.kac Re: mega odparzenie 28.01.13, 18:34
            nie odstawialam niczego, zadnego uczulenia nie stwierdzilam. po prostu - dotychczas byl na piersi, zaczelam cos tam nowego podawac, kupa zmienila, khem, sklad - to podraznila.
            tylek zaleczylam, z rozszerzaniem jechalam normalnie.

nie widze powodu do eliminacji czegos, jezeli tylko odparzenie wyszlo. ma prawo, skora dupska tez musi sie przyzwyczaic.
            • kindddzia Re: mega odparzenie 29.01.13, 11:32
              ok dzieki smile to ja zaraz wracam do pietruszki smile

a i jeszcze chcialam napisac odnosnie tego bialego jakby nalotu. Zostalo tego odparzenia jeszcze troszeczke i z ciekawosci posmarowalam lekko tormentiolem i znowu jest biale. Czyli to jednak tormetiol tak jakby wypalil to odparzenie. Tylko nie wiem, czy pogorszyl sprawe, czy tak szybko zaczelo sie to goic dzieki tej masci, bo to biale jak zniknelo, to pod spodem zdrowa skorka sie zrobila
              • murwa.kac Re: mega odparzenie 29.01.13, 11:40
                moj tez mial taki nalot. w pachwinach.
                pediatra poradzila osuszac dokladnie, wietrzyc, bo to byl po prostu odmocziny naskorek. niczym tego nie traktowalam, tylko maka ziemniaczana i szybko wrocilo do normy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka