Dodaj do ulubionych

jak ustawiacie jedzenie i spanie

15.02.13, 14:37
Witam, jak pisałam we wcześniejszych postach staram się moje cyckowe dziecko przestawić na stałe jedzenie. Generalnie jada kaszki, obiadki z mięsem i owoce i ma 7,5 mca. chcę aby te posiłki podawane były o stałych porach zamiast cyca. Mam kilka pytań
1. Czasami udaje mi się trzymać planu:
rano cyc, II sniadanie kaszka, obiad, południe cyc, wieczór kaszka na noc cyc,ale czasami mała domaga się cyca ,a odrzuca np kaszkę na wieczór wtedy jej ustepuję czy właściwie?
2. Jak robicie wy, bo ja nie potrafię do końca zgrać jedzenia z drzemkami ponieważ mała chodzi róznie spać i np bywa tak, że z obiadek powinna zjeść koło 13:30-14:00 i jak podam jej obiadek o 14:00 to potem koło 17ej wypada pora cyca, a co robic jak spiaca robi sie o 15.30-16ej, nie wiem czy wtedy dac jej wcxesniej cyca ale to jest tylko poltorej,dwie godziny od obiadu czy moze polozyc ja spac a cyca dac jak wstanie tylko boje sie ze przez to wstanie wczesniej. wiem moze to glupie pytanie ale nie wiem , jak jest u was, bo ja nie umiem tak ustawic zeby szla spac od razu po obiedzie, bo co na sile usypiac albo przeciagac obiad, ale to bedzie wyc z glodu
Obserwuj wątek
    • tarantula_75 Re: jak ustawiacie jedzenie i spanie 15.02.13, 14:44
      Radziłabym Ci się rozluźnić i trzymać się tych pór posiłków tak na oko, mniej więcej...Niech sobie będą w swojej kolejności, jak dziecko nie śpi, to o tych samych porach, ale niekoniecznie co do minuty, a jak dziecko zaśnie, to trudno. Nie stwarzaj sobie problemów, bo dziecku z każdym miesiącem zmienia się rytm dnia, potrzeba snu, ilość drzemek będzie się zmieniać i trzeba być elastycznym.
      • monocle Re: jak ustawiacie jedzenie i spanie 15.02.13, 15:12
        > dziecku z każdym miesiącem zmienia się rytm dnia, potrzeba snu, ilość drzemek będzie się zmieniać i trzeba być elastycznym.

Otóż to. To się tak ładnie nazywa 'podążanie za potrzebami dziecka' smile
    • monocle Re: jak ustawiacie jedzenie i spanie 15.02.13, 15:10
      Nic nie ustawiałam. To mój syn sam sobie uregulował rytm jedzenia i spania, ja się tylko do niego dostosowałam, a mimo to plan dnia mamy stały, oczywiście wszystko plus/minus.
      Polecam taką metodę. Nic na silę, zero stresu dla dziecka i frustracji dla mamy smile
    • panizalewska Re: jak ustawiacie jedzenie i spanie 15.02.13, 15:10
      Polecam się wyluzować smile I zapraszać dziecko do wspólnych posiłków, kiedy Wy jecie. Mamy Żabę dokładnie w tym wieku, co Ty. Kp na żądanie, rytm dnia bardzo pobieżnie, raczej wielka improwizacja wink Jak mała jest najedzona piersią, pielucha sucha, nie marudzi ze zmęczenia to sadzamy ją razem z nami do śniadań i obiadów (z opiekunką też smile) i dajemy coś z naszych talerzy / misek. Czasem kaszkę z łyżeczką i pomagamy nabierać, czasem je rączkami. A mała domaga się piersi i spania w bardzo różnym czasie, zależy od dnia, pogody, ząbkowania, plam na słońcu, spadających meteorów itp wink
      Generalnie bez spiny bardzo ładnie je. Poznaje nowe smaki, kocha brokuły (choć po nich wypryszcza).
      Jak nie musisz się spieszyć do pracy to w ogóle wyluzuj, będzie zdrowiej i żywieniowo i psychicznie smile I nie ma mowy o "ustępowaniu". Taki mały bobas nie potrafi manipulować, wymuszać czegoś jak dorosły / większy dzieciak. Po prostu pierś to teraz 90% posiłków. W 9 miesiącu to 75% pierś, 25% stałe, na rok to pół na pół. Tak piszą, że zdrowo smile
      • 18lipcowa3 Re: jak ustawiacie jedzenie i spanie 15.02.13, 15:21
        Po prostu pier
        > ś to teraz 90% posiłków. W 9 miesiącu to 75% pierś, 25% stałe, na rok to pół na
        > pół. Tak piszą, że zdrowo smile

dokladnie, nie dość że wygoda, ja wolałam podac piers niż mysleć co, kupować, gotować, potem myc itp, a wszystko to dla jednej- dwóch łyzeczek
        poza tym ten czas, 7,5 mies to nadal czas mleka matki i próbowania nowosci a nie najadania sie nimi
        • tarantula_75 Re: jak ustawiacie jedzenie i spanie 16.02.13, 08:23
          To tak w teorii, ale duża część matek 7 miesięczników wraca do pracy i wtedy pierś nie jest już taka dostępna i dobrze jak dziecko umie już jeść normalne porcje, a nie tylko próbować.
    • 18lipcowa3 niedobrze 15.02.13, 15:16
      mi sie zrobiło z dwóch powodów
      1. to ten ''cyc'' uzyty chyba z 50 razy
      2. masakrycznie sobie utrudniasz zycie tym regulowaniem, problemów szukasz, dawaj regularnie posiłki typu kaszka rano, zupa w południe a pierś czy tam ten twój cyc- na żądanie po prostu
      dwójke dzieci na piersi chowałam/chowam i w zyciu nie wiedziałam ile razy dziennie która je i ile, co ile godzin i czy przed obiadem czy po
    • katriel Re: jak ustawiacie jedzenie i spanie 15.02.13, 15:58
      > 2. Jak robicie wy,
      7,5-miesięcznemu?
      Trzy stałe posiłki dziennie: śniadanie, obiad, kolacja.
      Śniadanie wtedy, kiedy reszta rodziny je śniadanie (między 8 a 10 rano);
      obiad wtedy, kiedy reszta rodziny je obiad (między 13 a 16);
      kolacja wtedy, kiedy reszta rodziny je kolację (między 18 a 20).
      W przerwach pierś na żądanie (zwykle 2-3 razy między śniadaniem a obiadem,
      tyleż między obiadem a kolacją oraz od 5 do 15 razy między kolacją a śniadaniem).
      W tym obowiązkowo pierś do drzemki (tzn. ziewanie uznajemy za żądanie).
      Moim zdaniem to jest wystarczająco uporządkowany plan dnia.
      • illegal.alien Re: jak ustawiacie jedzenie i spanie 15.02.13, 16:09
        My rowniez zylismy wedlug podobnego schematu smile I wyszlo nam to tylko na dobre - zero stresu, zero spiny smile
        • artphorma Re: jak ustawiacie jedzenie i spanie 15.02.13, 16:34
          z tym zasypianiem chodzi o to,że np dzisiaj zjadła obiad o 14ej,a o 15:30ej chciała spać i neistety juz się chyba nauczyła,że przy piersi, bo marudziła i musiałam dać,a powinna dostać dopiero koło 17ej, obawiam się,że jak potem będę chciała wprowadzić zamiast tego popołudniowego mleka z piersi -np. jogurt to dziecko będzie protestować, bo nauczy się,żę o tej godzinie to ona zasypia przy piersi,a u mnie chodzi o to,że niebawem chcę odstawic od piersi i dlatego wprowadziłam takie stałe pory karmienia również piersią żeby dziecko uczyło się,że pierś to nie usypiacz i nie uspokajacz.Oczywiście jak nie chce zjeść kaszki wieczorem jak wczoraj no to dałam pierś- trudno. boje się,że jak będę dawać pierś na żądanie i do usypiania to niestety będziemy tak się karmić jeszcze ponad rok, a tego nie chcę. Wy podchodzicie do tego w ten sposób, że oprócz stałych pokarmów pierś na żądanie-ale w związku z tym nie macie jakiś planów co do odstawienia czy zakąłdacie jakis wiek dziecka, w którym chciałybyście odstawić?
          • dextera.m Re: jak ustawiacie jedzenie i spanie 15.02.13, 17:24
            Jezeli dziecko ma 7.5 m t,o jesli odstawisz od piersi, bedziesz jeszcze musiala wprowadzic mm. Uklad pokarmowy nie jest jeszcze gotowy na dokladne przetrawienie i pobranie wszystkich niezbednych do zycia i rozwoju skladnikow. Latwiej by Ci bylo pozostac przy piersi, z czasem zwiekszy sie ilosc (i jakosc pod wzgledem kalorycznym itd) pokarmow stalych i proces odstawienia przyjdzie naturalnie.

• artphorma dextera.m 15.02.13, 18:14
              myślisz, że pomimo dokarmiania na żądanie będę mogła odstawić dziecko koło roku bez drastycznego zabierania piersi i wciskania stałych pokarmów? Ja dlatego właśnie chciałam teraz zastepować te pokarmy piersiowe stałymi, bo nie mogę czekać na obustronne porozumienie z dzieckiem i do roku chcę odstawić,a nawet wcześniej jakby dało radę
              • dextera.m Re: dextera.m 15.02.13, 18:29
                Niestety, przy dziecku nikt Ci niczego zagwarantowac nie moze. Zmieniaja sie im upodobania, rozklady dnia, zdazysz sie do czegos przyzwyczaic, malec zmienia zdanie i burzy Twoje plany. Powiem Ci tak, usiadz i na spokojnie zastanow sie co i jak, kiedy i dlaczego chcesz odstawic. Jak odstawisz teraz to, jak pisalam wczesniej, mm bedzie niezbedne. Jak odstawisz po roku, to juz to bedzie inna historia. Dziecku mozna podac mleko krowie, ryzowe, migdalowe itp.

Radze na dzien czy dwa wylaczyc komputer i przemyslec plan akcji. 7.5 miesiaca to nadal bardzo male dziecko i mleko matki to jeszcze jego podstawa w odzywianiu. Pomysl tylko, bedzie mial cale zycie na jedzenie czegos innego. Powodzenia.
          • illegal.alien Re: jak ustawiacie jedzenie i spanie 15.02.13, 17:52
            Nic nie zakładalam, odstawilysmy sie za obustronnym porozumieniem w wieku 23 miesięcy.
            • artphorma Re: jak ustawiacie jedzenie i spanie 15.02.13, 18:11
              a no właśnie,a ja nie zamierzam czekać na takie porozumienie obustronne aż do 23 miesięcy wink
    • annaderen Re: jak ustawiacie jedzenie i spanie 15.02.13, 16:29
      jezeli zalezy ci na konkretnej odpowiedzi to proponuje zapytac tutaj:www.babywhispererforums.com/index.php?board=14.0
    • marusia1 Re: jak ustawiacie jedzenie i spanie 15.02.13, 22:55
      Naczytałam się, zrobiłam sobie plan dnia, a mała (7 m-cy) wszystko zweryfikowała. Nie pracuję, więc zaczynamy dzień (wstajemy z łóżka) o różnej porze, zależy od tego, jaka była noc. Udało mi się wprowadzić ok. godz. 10-11 kaszę mannę z owocami, ok. 12-13 cycek i drzemka w domu albo na spacerze, po drzemce/spacerze zupka w bólach, która zazwyczaj kończy się cyckiem. Przez cały dzień i noc - KP na żądanie. W nocy, od ok. godz. 20 do 6 rano wychodzą mi ok. 4 karmienia, już nie liczę i nie sprawdzam godzin. Czekam, aż mała usiądzie z nami przy stole (ma drewniane krzesełko, bez regulacji) i zacznie jeść z nami. Na razie karmiąc ją sama jem śniadanie/zupę.
    • murwa.kac Re: jak ustawiacie jedzenie i spanie 16.02.13, 00:40
      nie ustawiam i nigdy nie ustawialam. dostosowuje sie do dziecka. wszelkie plany, rytmy, rytualy to kompletna bzdura.

sluchaj dziecka, obserwuj je i dostosuj sie do niego. ono samo sobie plan ulozy.

skoro spi zamiast jesc obiad - znaczy spiace, a nie glodne, prawda?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka